StoryEditorOCM
ZagoraMLADI IMAJU RIJEČ

Splitski student ima spas za brojne podstanare: ‘Ne plaćajte 500-600 eura mjesečno, ovim potezom sve bi se riješilo‘

Piše Mate Primorac
21. veljače 2024. - 14:50

Sve više preostalih mladih stanovnika iz Vrgorske krajine u potrazi za poslom, boljim uvjetima rada i većim plaćama odlazi u Makarsku i Split, a dobar dio i u inozemstvo, pretežno u Irsku i Njemačku.

Danas se može prijeći na desetke kilometara po brojim selima, a da se ne sretne dijete u dvorištu ili na igralištu. Zbog toga se zatvaraju i područne škole, posebice u brdskom dijelu gradskog teritorija, gase se stoljetna ognjišta...

Jednu od ideja za zadržavanje sve rjeđih mladih ljudi u tom dijelu dalmatinskog zaleđa iznio je Ante Jelavić, student računarstva na Sveučilištu u Splitu koji se odnedavno i politički angažirao kao povjerenik Domovinskog pokreta za Vrgorac

image

Ante Jelavić

Privatni album

- Predlažem gradonačelniku Mili Hercegu (član Nezavisne liste mladih, op.a.) da prilikom izrade predstojećega gradskog proračuna, a ako bude financijski moguće i prilikom prvog ovogodišnjeg rebalansa, uvrsti stavku o subvencijama mladim obiteljima za izgradnju kuća.

Svima su puna usta ostanka mladih na ovim područjima. Međutim, s lijepih želja, treba prijeći na konkretne poteze - ističe Jelavić i dodaje kako za njegove vršnjake i sve one starije sugrađane nije rješenje odlazak u Makarsku i Split u - podstanarstvo.

- Uz radno mjesto, mladim ljudima je najvažniji dom. Objektivno, Vrgorac ne može konkurirati Makarskoj i Splitu po društvenim sadržajima i infrastrukturi.

No, moramo biti pametni i učiniti sve da naše mlade obitelji vežemo za rodni kraj. Trebamo ih potaknuti da razmisle koliko im je isplativije ići u podstanarstvo i plaćati jednosoban stan, primjerice 500 eura mjesečno negdje uz obalu, ako ga uspiju naći na razdoblje od cijele godine ili živjeti u svojem domu u Vrgorcu - naglašava naš sugovornik.

Cijene mjesečne najamnine za podstanare po Vrgorskoj krajini trenutno se kreću oko 300 eura, a većinom je riječ o prostorima u kućama, jer stanovi koji se iznajmljuju su vrlo rijetki, gotovo da ih nema na tržištu.

Splitski student zagovara sličan program onome koji Županija splitsko-dalmatinska provodi pod nazivom "Tu je tvoj dom".

- Taj program koji Županija provodi je nedostatan da bi zadovoljio naše potrebe. Stoga predlažem gradonačelniku Hercegu sufinanciranje izrade tehničke dokumentacije, priključka za vodu i struju tijekom izgradnje prve nekretnine za mlade obitelji.

Smatram da bi to bio dobar iskorak u pravcu demografske revitalizacije našeg kraja - zaključuje Jelavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:44