StoryEditorOCM
ZagoraSVE ZA HRVATSKU

Prije 33 godine usred Dalmacije pokušan je atentat na Tuđmana, pogledajte dosad neviđene kadrove dramatičnog događaja

Piše Marko Ledenko - Mane
15. ožujka 2023. - 22:06

HDZ-ov Gradski odbor Benkovac u subotu, 18. ožujka, obilježava 33. obljetnicu svog osnivanja i pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana, tadašnjeg predsjednika stranke i prvog predsjednika Republike Hrvatske.

Program će početi polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u 17.30 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana i ispred spomenika hrvatskim braniteljima, ispred bivšeg hotela "Asseria", gdje se, istog dana kada se osnivao HDZ, dogodio neuspješni pokušaj atentata Boška Čubrilovića na predsjednika HDZ-a.

image

Benkovac 1990. godine

Marko Ledenko - Mane

Prigodna svečanost održat će se u 18 sati u Vatrogasnom domu. Prikazat će se isječak iz filma Jakova Đinđića "Benkovac 1990 - Prekretnica za Hrvatsku."

image

Benkovac 1990. godine

Marko Ledenko - Mane

Hrabrim činom osobnog dolaska u Benkovac, gdje je živjela znatna zajednica građana srpske nacionalnosti, dr. Franjo Tuđman osobno je, usprkos upozorenjima, htio potvrditi odlučnost hrvatskog naroda u borbi za samostalnost i obranu od nadirućeg velikosrpskog ekstremizma.

Tog dana na Poljudu igrao se veliki hrvatski derbi Hajduk - Dinamo i cijeli stadion skandirao je dr. Franji Tuđmanu i Hrvatskoj. Nakon ovog događaja i zadnji neodlučni Hrvat shvatio je da se sprema krvavi rat u stvaranju samostalne Hrvatske. U Kulturno-zabavnom programu nastupit će poznata pjevačka skupina "Vukšićki bećari".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:05