StoryEditorOCM
Zagoraimali što vidjeti

Čudan slučaj u Vrgorcu: supruzi policajca oštećen automobil, nitko nije očekivao koga će snimke s kamera razotkriti...

Piše Mate Primorac
5. siječnja 2024. - 16:53

Nažalost, sve se manje djelatnici PGP Vrgorac u posljednje vrijememogu pohvaliti ozbiljnim zaplijenama kokaina i speeda kojeg ima dosta na vrgoračkim ulicama, kao i na sprječavanju i suzbijanju krijumčarenja droge, cigareta i mesa iz BiH u Hrvatsku i EU.

No, u nedostatku ozbiljnih zapljena, bilježimo jednu prilično neobičnu policijsku akciju.

Prema našim informacijama, ovih dana policijski službenici priveli su svog kolegu, koji je nastanjen u prigradskom naselju Škulja. A već od ranije je poznat široj javnosti, neki se sjećaju i anegdota kad se svezao u postaji.

O čemu se radi? Naime, početkom prosinca ispred jednog ugostiteljskog objekta u Tinovu gradu oštećen je automobil zaposlenici tog lokala koji je u vlasništvu njenog supruga, isto policajca PGP Vrgorac.

Gotovo mjesec dana je prošlo od tog ‘zločina‘, a počinitelj se vješto skrivao i pritajio. I onda se netko sjetio da bi kamere s lokalnih stambeno-uslužnih prostora mogle pomoći u rasvjetljavanju ovog događaja.

Kad su se pregledali kamere, imali su što vidjeti. Policijski službenik oštrim predmetom prolazi po automobilu svog kolege, praveći svjesno priličnu štetu. Krim službenici odmah su sjeli u automobil i pokucali na vrata obiteljske kuće u Škuljama i dovezli ga u postaju na obradu.

Zasad ne znamo detalje istrage, što se sve stavlja na teret policajcu i što je bio povod za ovaj neobjašnjiv potez. Međutim, postavlja se pitanje je li MUP spreman i dalje u svom sustavu držati takve službenike.

Kontaktirali smo i nadležnu Policijsku upravu Splitsko-dalmatinsku da nam nešto više kažu o ovom slučaju, no oni su se pozvali na tajnost podataka i istrage.

- U svezi vašeg traženja obavještavamo vas kako je od 25. svibnja 2018. godine u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj izravno primjenjuje Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46 EZ (SL EU L119/1), odnosno Opće uredbe o zaštiti podataka.

Opća uredba o zaštiti podataka (poznatija pod akronimom GDPR) je obvezujući zakonodavni akt koji se izravno u cijelosti primjenjuje u Republici Hrvatskoj i u ostalim državama članicama Europske unije od 25. svibnja 2018. godine.Cilj Opće uredbe o zaštiti podataka je zaštititi osobne podatke fizičkih osoba, pružiti kontrolu građanima nad njihovim osobnim podacima te stvoriti visoku i ujednačenu razinu zaštite osobnih podataka u Europskoj uniji. Osobni podaci o kaznenom i prekršajnom postupku spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka radi čega nismo u mogućnosti udovoljiti vašem traženju.

Navedene podatke možemo isključivo pružiti institucijama i tijelima javne vlasti u to samo u svrhu provođenja postupaka iz njihove nadležnosti - stoji u odgovoru PU splitsko-dalmatinske uprave.

Neslužbeno doznajemo kako je policajac vandal nakon ispitivanja završio na bolovanju. A po postaji se šuška kako su pojedine kolegice slale dopise unutarnjoj kontroli zbog problema s kojima se susreću u radu s njim. Pratit ćemo kako će ovaj slučaj završiti, kao i hoće li se unutarnja kontrola ‘spustiti‘ iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:09