StoryEditorOCM

SCHENGENSKA VIZA Vlada popustila: stižu Arapi, Kinezi, Indijci...

Piše PSD.
20. prosinca 2011. - 12:55

Deseci tisuća turista iz Rusije i Ukrajine, kao i sve brojniji hrvatski gosti iz daleke Kine, Indije ili zemalja Južne Amerike, u našu će zemlju sljedeće godine moći ući sa schengenskom vizom.

Odluku o privremenom olakšanom ulasku stranaca u RH na osnovi valjanih schengenskih dozvola boravka donijela je Vlada RH na pretposljednjoj sjednici u dosadašnjem sastavu, a ovih je dana ta informacija iz Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva turizma proslijeđena diplomatskim misijama, Upravi za granicu, sustavu turističkih zajednica...

− Ovom se odlukom pojednostavljuje dolazak u Hrvatsku na turističko ili neko drugo putovanje za brojne naše potencijalne goste, primjerice iz arapskih zemalja, s Dalekog istoka i drugih krajeva svijeta − kaže Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Korejci obećavaju

U Hrvatskoj bi dogodine mogli biti znatno brojniji svi putnici iz udaljenijih krajeva svijeta koji planiraju posjetiti Europu.

− Rusi i Ukrajinci su i prethodnih godina u Hrvatsku mogli bez vize, ali samo tijekom turističke sezone − podsjeća Vladimir Bakić.

Samo jug Hrvatske ove je godine posjetilo tridesetak tisuća Rusa, te desetak tisuća Ukrajinaca, čime su posebno zadovoljni dubrovački ugostitelji. Sada bi se moglo ponoviti i u pogledu nekih drugih država.

Primjerice Meksika, Brazila, Argentine ili Čilea, odakle je ove godine samo na krajnji jug Hrvatske došlo desetak tisuća turista. Još više obećava Republika Koreja, odakle je u Dubrovnik i okolicu već ove godine stiglo oko 7500 turista, gotovo dvostruko više nego lani.

Olivija Gustin-Čuljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:30