StoryEditorOCM
SvijetNEMA VIŠE

Srbija na novom udaru, prijedlog prikupio veliku podršku: ‘Uvedite im vize, nećemo oklijevati u sankcijama‘

Piše Matko Breber/ JL
12. prosinca 2022. - 12:45

Nizozemski zastupnički dom usvojio je rezoluciju u kojoj poziva svoju vladu da se u Bruxellesu zalaže za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, piše Jutarnji list.

Prijedlog je podnesen jer se Srbija, kako ističu, ne usklađuje s viznom i vanjskom politikom Europske unije. Prijedlog je u nizozemskom zastupničkom domu imao podršku i vladajućih i oporbenih zastupnika, prenose strani mediji.

Zahtjev su podnijeli zastupnici dviju najvećih stranaka vladajuće koalicije, Jeroen van Wijngaarden iz Narodne stranke za slobodu i demokraciju te Sjoerd Sjoerdsma iz Demokrata 66. No, sam prijedlog je pokrenuo predstavnik iz opozicije.

Zastupnik Jeroen van Wijngaarden se na Twitteru pohvalio da je njegov prijedlog dobio podršku zastupničkog doma nizozemskog parlamenta.

"Zastupnički dom podržava naš prijedlog za stroži pristup Srbiji ako predsjednik Vučić ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU mogao bi biti opcija. Nećemo oklijevati da ga iskoristimo", rekao je Van Wijngaarden.

Dan prije pokretanja rezolucije u parlamentu, državni tajnik za pravosuđe i sigurnost Eric van der Burg odgovarao je na zastupnička pitanja o povećanoj migraciji kroz Srbiju. On je rekao da vlada "dijeli zabrinutost europske povjerenice Ylve Johansson zbog povećanog protoka kroz Srbiju i vidi potrebu da se suprotstavi protoku migranata kroz Zapadni Balkan", ali i da pozdravlja korake koje je Srbija poduzela u pogledu usklađivanja s viznom politikom EU i da će nastaviti pratiti razvoj situacije i vršiti pritisak ako je potrebno, piše Jutarnji list.

U Nizozemskoj parlament ima mandat da daje smjernice vladi za vođenje vanjske politike. Primjerice, kad je Nizozemska blokirala otvaranje pregovora s Albanijom, inicijativa je potekla iz parlamenta.

Rezolucija nizozemskog parlamenta poziva na suspenziju bezviznog režima za Srbiju putem mehanizma za hitno kočenje najkasnije do ožujka 2023. godine, kako se navodi "s obzirom na to da Srbija sve više podriva vanjsku politiku EU zbog dobrih odnosa s Rusijom i nepoštivanja sankcija EU-a, ali i zbog neusklađenosti viznog režima zbog čega je tijekom 2022. velik broj ilegalnih migranata iz Srbije ušao u EU".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 19:30