StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Slijedi značajnija promjena vremena, neće biti ugodno! Naš Ivan Šolić je napravio prognozu za vikend i sljedeći tjedan

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
8. ožujka 2024. - 17:19

VRIJEME ZA DAN ŽENA

Na samom početku, svim našim čitateljicama- sretan dan žena! Atmosfera vas je odlučila darovati (koliko-toliko) korektnim vremenskim prilikama, u odnosu na one koje nas očekuju u danima pred nama, iako neće biti u potpunosti stabilno, naročito u Zagori. Svima onima koji su pripadnicama nježnijeg spola naumili prirediti iznenađenje negdje na otvorenome, vremenske prilike neće remetiti planove. Za takve prilike, večeras preporučujemo nešto malo deblju odjeću, budući da će biti svježe uz temperaturu u Splitu oko 10 C i umjeren istočnjak/jugoistočnjak, a iako će naoblaka biti povećana, oborine će, srećom, izostati.

image

Olujni udari juga u nedjelju /Meteoadriatic

VIKEND PROGNOZA- NAORUŽAJTE SE KNJIGAMA I FILMOVIMA, U NEDJELJU KASNO NAVEČER I PONEDJELJAK MOGUĆE IZRAŽENIJE NEVRIJEME!

Sinoptička situacija će za vikend u Dalmaciji biti izrazito nepovoljna, naime s Atlantskog oceana nam se približava poremećaj koji će na vremenske prilike na našem području utjecati ne samo za vikend, već i na početku idućeg tjedna. Oborine će već noćas zahvatiti sjeverni Jadran, a do ujutro će se proširiti i na ostatak Jadrana. U srednjoj i južnoj Dalmaciji vrhunac oborina se očekuje sredinom dana i u ranim poslijepodnevnim satima, kada bi one lokalno mogle biti i obilnije! Nedjelja će u dnevnom pogledu po pitanju oborina biti znatno povoljnija, kiša će tijekom dana biti povremena i slaba, a u mnogim područjima bi čak mogla i izostati, ali skrećemo vam pažnju na kasne nedjeljne večernje sate, kada bi, prema projekcijama prognostičkih modela, moglo biti ozbiljnog posla za meteoalarm DHMZ-a s obzirom na to da su indeksi nestabilnosti u atmosferi povećani, postoji mogućnost za lokalno i izraženije grmljavinsko nevrijeme.

image

Totalna akumulacija oborina do utorka u 00 h /Wxcharts.com

Na području sjeverne Dalmacije mogućnost za lokalno nevrijeme je u kasnim večernjim satima u nedjelju, a na području srednje i južne Dalmacije u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro. Svi prognostički modeli koje smo analizirali u pripremi prognoze vremena za iduće dane, suglasni su kako će oborine u razdoblju od nedjelje navečer i u ponedjeljak biti lokalno i vrlo obilne. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u južnoj Dalmaciji do kraja ponedjeljka lokalno predviđa akumulaciju i više od 100 litara kiše po četvornom metru, što znači da bi neka područja Dalmacije ponovno mogla "plivati", stoga držimo "fige" za "naknadnu pamet" prognostičkih modela i ublažavanje cijele situacije.

image

Obilne oborine u Dalmaciji u ponedjeljak ujutro/ Meteociel.fr

U IŠČEKIVANJU 1.MARČANE BURE- OLUJNO JUGO I PUNE RUKE POSLA ZA METEOALARM

S obzirom na njegove vrijednosti, prognoza za jugo zaslužuje posebno poglavlje članka na našem portalu. U subotu će puhati jako i vrlo jako jugo koje će u nedjelju još pojačati pa će imati i olujne udare (i veće od 20 m/s!), stoga je za očekivati kako će za vikend, naročito u nedjelju, odvijanje pomorskog prometa biti na velikom iskušenju, a za pretpostaviti je da bi brojne trajektne linije mogle biti i otkazane. U utorak se očekuje slabljenje juga i okretanje na slabu buru. Budući da su prognoze juga za vikend vrlo nepovoljne, ne preporučujemo aktivnosti na moru, a ako baš nemate izbora, redovito pratite upozorenja na opasne vremenske prilike meteoalarma DHMZ-a, koji će ovaj vikend, nema sumnje, imati pune ruke!

image

Moguće nevrijeme u noći na ponedjeljak izvor: Meteo.hr/Aladin

BIOMETEOROLOŠKE PRILIKE- GLAVOBOLJA PONOVNO U TRENDU

Uslijed prognoziranih vrijednosti juga, glavobolja će u Dalmaciji iznova biti u trendu, a vrhunac lošeg raspoloženja uzrokovanog s vremenom se očekuje u nedjelju. Nepovoljne vremenske prilike zakovat će Dalmatinke i Dalmatince u svoje domove, stoga pripremite na vrijeme dobru knjigu ili film (uz kokice) i ovaj vikend odvojite za sebe i druženje s najmilijima unutar 4 zida, a idući će, nadamo se, biti (meteo) povoljniji.

image

Mali Vakula Šolić - kiša

Ilustracija: Shutterstock, Cropix/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:15