StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Hoće li Dalmacija ovaj vikend osjetiti najavljeno pogoršanje? Ivan Šolić donosi prognozu za Veliki tjedan i Uskrs

Piše Ivan Šolić
21. ožujka 2024. - 20:03

Iako smo već u prvim najavama dolaska nešto hladnijeg zraka na naše područje analizirali kako se radi o slabijem zahlađenju, u međuvremenu ažuriranjem prognostičkih modela te kako se vikend bliži, zahlađenje je dodatno ublaženo i to toliko da ćemo ga na kraju u Dalmaciji morati stavit pod navodnike.

Slabo "zahlađenje", bura na sjevernom Jadranu i snijeg u najvišem gorju

U prvim satima Cvjetnice, hladniji zrak po visini će prodrijeti na sjever domovine, a u višem gorju Gorskog Kotara će i zasnježiti. Ondje gdje se u gorju akumulira tanji snježni pokrivač, već će ga u jutarnjim satima „požderati“ plus. Iako je snijeg dio njihovog identiteta, Gorani i Ličani baš nemaju sreće sa snijegom ove zime i ni oni najstariji ne pamte da ga je ikada bilo manje što ove sezone, a posljedice izostanka zime i snijega po ekosustav tek će se vidjeti u razdoblju koje je pred nama. Na sjevernom Jadranu će u noći na nedjelju zapuhati jaka bura pa će ondje ipak malo jače osvježiti nego li na ostatku Jadrana.

image

Vrlo jako jugo s olujnim udarima u subotu navečer

Meteociel.fr

Subota po jugu, (vrlo) promjenjivo vrijeme za Cvjetnicu

Anticiklona će uskoro oslabjeti, a sa zapada nam stiže poremećaj vremena koji će se u subotu u kasnim večernjim satima proširiti sa sjevernog Jadrana nad sjevernu Dalmaciju, a u noći na Cvjetnicu zahvatiti i ostatak Dalmacije. Dobra je vijest kako će, iako prema drugom dijelu dana sve oblačnija, subota u Dalmaciji proći „lišo“ bez oborina pa ukoliko ste za taj dan planirali predsjetvenu pripremu tla, atmosfera vas neće ometati, a svi oni koji se žele „izvući“ od proljetnih radova, alibi bi mogli pronaći u lošem raspoloženju uzrokovanom jugom koje će u poslijepodnevnim satima jačati, a do večeri imati i vrlo jake, moguće i olujne udare, naročito uz obalu sjeverne Dalmacije.

image

Jaka Ciklona u Genovskom zaljevu sredinom Velikog tjedna

Meteociel.fr

Uz južno strujanje zraka i temperature zraka će biti visoke, maksimalna temperatura zraka u Dalmaciji do toplih 18 C. U nedjelju na Cvjetnicu, prvi dan velikog tjedna, sinoptička situacija će biti nepovoljnija u odnosu na subotu, a zbog blizine ciklone u Jadranu valja računati na vrlo nestabilno i promjenjivo vrijeme; uz sunčana razdoblja itekako su moguće povremene oborine i pljuskovi, naročito u drugom dijelu dana u južnoj Dalmaciji. Ono što treba istaknuti je da će prema sredini dana i u drugom dijelu Cvjetnice u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji vrijeme biti sve povoljnije, a prema jugu nepovoljnije. Skrećemo vam pažnju i na neugodnu tramontanu na otvorenom moru u nedjelju pa ukoliko ste planirali isploviti, obavezno popratite meteoalarm DHMZ-a kojega će, vrlo izgledno,već u subotu „upaliti“ jugo.

Izgledi vremena u Velikom tjednu

Ono što je proteklih godina znalo biti praksa je izostanak „bijelog Božića“ i pojava „bijelog Uskrsa“, ali ove godine ne morate strahovati jer to se, na sreću, neće dogoditi. S velikom sigurnošću možemo reći kako nam zima ovoga Uskrsa neće pokucati na vrata. Tjedan bi mogao početi savršeno, ali već od utorka će nam se približiti poremećaj sa zapada koji u Dalmaciju nosi vjerojatno jače pogoršanje vremena s kišom i vrlo jakom, lako moguće i olujnom, južinom, a sve bi moglo kulminirati razvojem ciklone u Genovskom zaljevu. Smirivanje vremena nas, gledajući iz današnje perspektive očekuje za Veliki petak. O Uskrsu je, zbog udaljenosti prognoziranog razdoblja još prerano govoriti, ali prognoza Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) veseli. Ako je vjerovati Britancima, uoči Uskrsa bi mogao ojačati utjecaj anticiklone sa sjeveroistoka Afrike koja bi nam priuštila topao i lijep Uskrs, uostalom kakvog ga svi i priželjkujemo.

image

Vrlo jako jugo s olujnim udarima u subotu navečer

Meteociel.fr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:02