StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Dolaze sve jači meteosignali da stiže zahlađenje. Detalje zna naš Ivan Šolić: U Zagori bi mogao pasti i snijeg

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
18. ožujka 2024. - 18:17

U subotu smo vam skrenuli pažnju na moguće zahlađenje u posljednjem tjednu ožujka i na mogućnost da marčana bura ipak zapuše, a evo što je novoga u vezi s tim.

Na početku moramo reći kako se prognostički modeli još uvijek nisu usuglasili, pa time ni donijeli krajnji "sud", zahlađenje još uvijek ne možemo sa sigurnošću potvrditi.

Američki GFS težište zahlađenja prebacuje na zapad i sjeverozapad Europe, a naše područje bi tek neznatno okrznulo. Za ljubitelje hladnijeg vremena najpovoljniji je Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga, koji predviđa pad temperature zraka i nešto hladnije vrijeme pred sam kraj ožujka, kada bi mogla zapuhati treća, odnosno prva, marčana bura, a u višim predjelima Dalmatinske zagore moglo bi i "zapahuljiti".

Samo zahlađenje, ako do njega dođe, nema signala da će biti konkretnije, dapače vjerojatno će njegov karakter biti blaži, ali u ovako lošoj zimi i malo bure je meteorološka vijest.

Prema sadašnjim modelima, zahladit će i u Primorju, Istri, Zagrebu, Slavoniji... 

Dok analiziramo moguće zahlađenje, oblaci na obzoru sve su konkretniji. U Dalmaciju i u Hrvatsku uskoro stižu fronta i nove oborine, a dobra vijest je da će one biti slabijeg intenziteta i već do ujutro prestati pa će već sutra uslijediti savršen proljetni dan po buri, koja će potkraj dana biti na udare i jaka, pa svakako "bacite oko" na meteoalarm DHMZ-a ako ste sutra planirali na more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:52