StoryEditorOCM
OtociADIO, ŠJOR JURE!

Preminuo legendarni član nagrađivane dalmatinske klape čije su pjesme zaslužne i za priznanja od Omiša, preko Prokurativa, pa sve do uvrštavanja na UNESCO-ovu listu

Piše Dalmacija SD
19. veljače 2022. - 15:16
Bas Juraj Nižetić Monćujak (prvi zdesna) s kolegama je prije pet godina primio nagradu Porin za doprinos hrvatskoj glazbiAnte Čizmić/Cropix

Ljubitelji dalmatinske pisme danas su se na Lovrincu i mjesnom groblju u Selcima na otoku Braču oprostili od Jurja Nižetića zvanog Monćujak, legendarnog basa splitske klape "Lučica" koji je preminuo u 93. godini.

Nakon basa-baritona Nene Smodlake i prvog tenora Mirka Tripala, sastav jedne od najdugovječnijih klapa sada je prepolovljen, a tugu za šjor Jurom dijele i članovi "Filipa Devića" i klape "Kamen" kojima se često pridruživao svojim prodornim glasom.

Podsjetimo, klapa "Lučica" osnovana je 1966. godine u Splitu, a svoj prvi nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu imala je već dvije godine kasnije kada su osvojili prvu nagradu žirija s pjsmom "Pismo moja, hrli tamo". Taj uspjeh ponovili su 1972. godine s pjesmom "Jednog san momka ja jubila".

Debi na Festivalu zaba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:49