StoryEditorOCM
OtociDOKAD ZASTOJ?

Poznati poduzetnik iz Srbije u velikim problemima s dalmatinskim projektom: ‘Dugove smo podmirili, sve će biti u roku‘

Piše Dora Lozica
1. travnja 2024. - 08:07

Radovi na velikom gradilištu u Žrnovskoj Banji na Korčuli se usporavaju, lokalni dobavljači čekaju da im se plate računi, a sve češće čujemo i o financijskim problemima izvođača.

Sve to kvari sliku o dovršetku radova na najvećem infrastrukturnom projektu u novijoj povijesti otoka. Aleksandar Milosavljević, vlasnik srbijanske tvrtke "Aqua Mont service" koja gradi novu luku, kaže da su takve informacije daleko od istine.

Tvrdi da se "radovi nastavljaju ovog tjedna", da su "lokalnom stanovništvu podmireni dugovi", te da će "projekt biti gotov u roku".

Milosavljevića smo zatekli u Korčuli na radnom sastanku s predstavnicima Ministarstva prometa i Županijske lučke uprave Korčula (ŽLU), a tema je bilo usporavanje izgradnje više od 25 milijuna eura vrijedne luke Polačište, na kojoj se radilo od lanjskog svibnja.

Milosavljević ističe da "za paniku nema razloga", kao i da su "njegovi radnici na otoku lijepo primljeni".

image

Gradilište nove luke

Božo Radić/Cropix

- U životu imamo dobre i loše faze, tako je i u poslu. "Aqua Mont service" i sestrinske firme izvode niz puno većih projekata u regiji od ovog na Korčuli. Ne gura nas politika, pokrovitelj ni nešto treće.

Došli smo ovo napraviti kako treba. Ne možemo kontrolirati sve procese, upali smo u financijske probleme koje rješavamo - kaže srbijanski poduzetnik.

Problem izvođača u Žrnovskoj Banji jest što su solventni, ali nisu likvidni. Odnosno, nedostaje im "živog" novca kako bi završili drugu fazu radova. No, kako bi detaljno objasnili problematiku izgradnje Polačišta, potrebno je vratiti se korak unazad.

Ugovoreno trajanje projekta bilo je 30 mjeseci, odnosno do kraja 2024. godine. Ugovor o financiranju potpisan je između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), Ministarstva prometa i ŽLU-a.

Projekt se proteže kroz dvije EU-ove financijske omotnice, onu za razdoblje od 2014. do 2020. i drugu od 2021. do 2027. godine. Prvo financijsko razdoblje obuhvatilo je prvu fazu projekta, druga faza započela je s ovom godinom.

Kad su u pitanju Unija i financiranje projekata, pravila su jasna – novac dobijete kad posao odradite. "Aqua Mont service" kao izvođač radova nema pravo na predujam, a za početak su uložili vlastita sredstva kako bi u Žrnovsku Banju dopremili mehanizaciju, materijal i ljude.

image

Gradilište je prošle godine obišao ministar Branko Bačić

Božo Radić/Cropix

Budući da je Polačište tek jedan u nizu velikih projekata spomenute srbijanske tvrtke u regiji, po modelu spojenih posuda, kad zaškripi na jednom projektu, do zastoja dođe i na drugom. I tako su se radovi na Korčuli usporili dok Milosavljević ne pronađe novac za zadnji korak, onaj koji vodi do isplate.

Nemoguća klauzula

- Računali smo na kredit koji smo čekali kao ozebli sunce. Banka je dodala klauzulu koju je bilo nemoguće ispoštovati, a kredit je ostao mrtvo slovo na papiru iako nemamo nikakvih zaduženja u Hrvatskoj.

Nije to ništa neobično što se ne događa velikim tvrtkama, firme propadaju, bankrotiraju, ali usporilo nam je poslovanje - tvrdi poduzetnik, ističući kako ne vidi dublje uzroke izostanka kreditiranja osim oštrije politike hrvatskih banaka zbog krize.

Račun "Aqua Mont sevicea", tvrdi naš sugovornik, bio je u blokadi nekoliko tjedana, no nedavno je deblokiran, tvrtka je trenutno likvidna sa 100 tisuća eura na računu. Prvi na redu za podmirenje dugova bili su lokalni dobavljači i stanodavci njegovih radnika i oni su u četvrtak plaćeni.

Milosavljević najavljuje kako će nakon uskrsnih blagdana "lavovski nastaviti s radovima". Tvrtku "Aqua Mont service" do sljedeće isplate europskog novca vremenski ne dijeli puno. Najviše mjesec dana posla, ali onog delikatnog – pod morem.

Buši se stijena na koju se postavljaju piloti od armiranog betona, a na njima će ležati kompletna nova obala luke.

image

Ante Tvrdeić, ravnatelj ŽLU-a Korčula

Nikola Vilić/Cropix

Od ukupnih 189 pilota postavljeno ih je 169. Radi se na posljednjih 20.

Milosavljević priznaje kako su se iznenadili čvrstoćom stijene pod morem. Za usporedbu, prije nekoliko su godina istim principom gradili marinu "Korkyra" u Veloj Luci. Tamo je stijena bila puno propusnija, pitomija od stijene u Žrnovskoj Banji.

Na drugom kraju otoka bušili su i postavljali po pet pilota dnevno, a na Polačištu su sretni kad uspiju postaviti jedan.

Betonski elementi

Dok se gradilište budi, u nekadašnjem brodogradilištu u Korčuli, čiji je prostor izvođač unajmio, izrađuju se predgotovljeni betonski elementi za nadmorsku konstrukciju luke, na koje je tvrtka potrošila oko milijun eura.

Obalni zidovi i poprečni nosači većinom su gotovi, strpljivo čekaju postavljanje zadnjeg pilota kako bi se dopremili na projektirane pozicije u Žrnovskoj Banji, čime će otključati i novu isplatu. Nakon završetka tog dijela zahvata, površinu će naliti betonom i asfaltom, dobit će ravninu za lučki promet, ljude i vozila te će projekt krenuti u završnu fazu.

- Iako to sad zvuči nemoguće, projekt ćemo završiti bez ozbiljnijeg kašnjenja - uvjeren je Milosavljević.

Što je ‘Aqua Mont‘ sve radio u Hrvatskoj?


"Aqua Mont service Hrvatska" dio je grupacije sestrinske tvrtke "Aqua Mont Crna Gora" te matične "Aqua Mont Srbija". Hrvatski ogranak osnovan je u prosincu 2018. godine, do danas su za privatnog investitora izgradili velolušku marinu, te kroz postupak javne nabave realizirali i projekt proširenja lukobrana u Cresu s obalom, ribarsku luku na Rabu, proširenje luke Baška na Krku s dva lukobrana i trajektno pristanište na otoku Kapriju u šibenskom akvatoriju.

Sudeći prema riječima Aleksandra Milosavljevića, plato pristaništa bit će gotov za četiri mjeseca,  nakon čega ih čekaju tek manji infrastrukturni radovi.

- Idući mjesec pokazat će je li sve ovo samo moja priča ili realno stanje. Zaista nisam u stresu, vjerujem da ćemo sve odraditi u roku, financijski i vremenski.

Želim zahvaliti ravnatelju Tvrdeiću i ŽLU-u na izvrsnoj suradnji i angažmanu. Surađivali smo s mnogim lučkim upravama, no korčulanska je pokazala izvanredno razumijevanje i operativnost - poručio je Milosavljević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:35