StoryEditorOCM
Obalau rođendanskom tonu

Vrh HDZ-a u Makarskoj i u Vrgorcu. Ante Sanader: ‘Imamo najbolju momčad; Plenković je Messi, a Bačić je Modrić‘

10. ožujka 2024. - 00:19

U Makarskoj i u Vrgorcu slavio se u subotu rođendan HDZ-a, i to 34., a na jednoj i na drugoj proslavi počasni gosti su bili premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković, župan Županije splitsko-dalmatinske Blaženko Boban, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, general Damir Krstičević, potpredsjednik Sabora RH i predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državni tajnik Tonči Glavina, predsjednik Uprave HEP-a Vice Oršulić, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić te brojni istaknuti HDZ-ovci kao i predstavnici Zajednica žena Katarina Zrinski, Crkve, škole i političkih stranaka te načelnici općina s Makarske rivijere.

U Vrgorcu je goste pozdravio predsjednik vrgorskog HDZ-a Marko Kalajžić, a u Makarskoj Jure Brkan, predsjednik makarskog ogranka i saborski zastupnik.

U pozdravnom govoru Kalajžić je naglasio da su pojedinačni, ali i orkestrirani napadi na vrh stranke, koji dolaze od onih kojima je prazna retorika sve što imaju ponuditi, još jedan dokaz koliko sposobnost, poduzetnost i uspješnost može biti opasna za njih. Stoga mu je posebno drago da politički vrh pri tome pokazuje odlučnost koju trebaju i moraju slijediti.

General Krstičević, kao bivši ministar obrane i sin vrgorskog kraja je, jednako kao i župan Boban, spomenuo važnost tunela Ravča-Drvenik za vrgorski kraj, ali i kako je ova Vlada sposobna odraditi takav posao do kraja. Također je Krstičević naglasio jačanje policije i Hrvatske vojske koja će se modernizirati te je istaknuo kako nije mogao odbiti Plenkovićevu ponudu za kandidaturu na listi za parlamentarne izbore u 10. izbornoj jedinici na čelu s Bačićem.

- Hrvatska i njezin narod će na izborima odlučiti hoće li se nastaviti razvijati, modernizirati Hrvatsku vojsku i jačati obrambene sposobnosti Lijepe naše ili će Hrvatska s proturazvojnom ljevicom ponovno ekonomski nazadovati i zanemarivati sigurnost zemlje - kazao je Krstičević koji je i u Vrgorcu i Makarskoj dobio najveći pljesak uz ovacije članova stranke.

U Makarskoj je predsjednik HDZ-a Jure Brkan posebno pohvalio dopredsjednicu stranke Martinu Mustapić Glibota koja je već godinama moderatorica na proslavama obljetnica, a veliku zahvalu uputio je sada nažalost pokojnom Mati Lendiću, osnivaču HDZ-a Makarske i cijele Rivijere.

Brkan se osvrnuo na stanje u Makarskoj koje vlada od 2021. godine kada je izgubio izbore, a na vlast je došao SDP-ov gradonačelnik.

Brkan: SDP-ov gradonačelnik degradirao Makarsku

- HDZ je i nakon 34 godine ujedinjen kao i kada se osnivao na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a u Makarskoj s Matom Lendićem.

Prije tri godine sam nažalost izgubio izbore i tada sam mislio da se ne može ništa strašno dogoditi, a Makarsku sada vodi SDP čiji je gradonačelnik u samo tri godine degradirao naš grad.

Čim je došao na vlast, odmah se obračunao s političkim neistomišljenicima i dao je otkaze šestorici djelatnika Grada koji su naše kolege i koji i danas na sudovima dobivaju sporove.

U ove tri godine taj čovjek za Makarsku nije napravio nijedan razvojni projekt, dapače, došao je u situaciju da tri vrlo bitne nekretnine koje je Vlada RH darovala Gradu u prošlom mandatu, ponovno budu vraćene državi, a to su Peškera, vila Irena i zgrada Industromontaže. I sada zamislite da takva ekipa dođe na čelo Hrvatske - kazao je Brkan pohvalivši sve Plenkovićeve poteze i projekte uz napomenu da HDZ ove godine mora dobiti izbore rezultatom 3:0, a nakon toga iduće godine i Županiju i Makarsku koju se hitno mora vratiti na pravi put.

Potom se gostima obratio prvi makarski gradonačelnik Ivan Ivanda koji je podsjetio na 1990. godinu i osnivanje stranke, kazavši da HDZ ne smije dopustiti narušavanje slike najjače organizacije zbog parcijalnih interesa.

I župan Blaženko Boban bio je nadahnut u svom govoru, kazavši da će ‘‘svaki građanin Hrvatske u poplavama, požarima, potresima ili korona pandemiji, kazati da se osjeća sigurnim jer ima Plenkovića uz čiju je pomoć u korona krizi ekonomskim mjerama sačuvano 800 tisuća radnih mjesta‘‘.

- Svaki građanin koji je politički i ideološki neovisan će reći da osjeća sigurnost jer Hrvatska ima Andreja. Oporba je lijena u svom genetskom kodu. To su spletkaroši koji se nisu spremni žrtvovati za svoju domovinu i narod, već samo za sebe i svoje bližnje jer su razbijena vojska. Ne smijemo se uspavati jer tada mogu nanijeti veliku štetu državi - kazao je Boban.

‘Imamo najbolje igrače‘

Predsjednik HDZ-a Županije Ante Sanader pozdravio je Brkanovu borbu koju vodi u Makarskoj.

- Nije lako boriti se u Makarskoj u ovim vremenima zbog čega čestitam Brkanu i svim predsjednicima HDZ-ovih organizacija. Nogometnim rječnikom i mi imamo svog Messija, a to je Andrej, dok je Modrić naš Bačić i tako i mi imamo najbolje igrače u momčadi koju na čelu s našim vođom, priznaju i Europa i cijeli svijet, mada smo dnevno bombardirani izjavama da je HDZ stranka opasnih namjera što nam govore od 1990. godine, a kada nam nemaju što reći, onda kažu da je netko od nas kriminalac - kazao je Sanader.

Potom je ministar Bačić istaknuo da stranka ostvaruje svoja obećanja i štiti nacionalne interese.

- Danas je najveći interes nastaviti povećavati plaće, podizati standard i stvarati budućnost našoj djeci. Idemo po obnovu povjerenja hrvatskog naroda i nije neskromno reći da smo ga zavrijedili - kazao je Bačić, naglasivši brojne projekte koje je Vlada realizirala u dva mandata uz napomenu kako je siguran da će HDZ na predstojećim izborima u Makarskoj polučiti sjajan rezultat te da sve uspjehe treba osigurati i sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u svom se govoru osvrnuo na izbore koji su pred nama, parlamentarni, EU i predsjednički, kazavši da je stranka ostvarila ogromna postignuća za razliku od obećanja oporbe.

- Krajnje lijeva i desna opozicija nema nikakav alternativni program i smjer za Hrvatsku i sve što su smislili u ovoj kampanji, a kroz osam godina oporbenog mandata je da smo svi mi korumpirani izdajnici. Takva njihova retorika može poslužiti samo kao motivacija za sve nas da se mobiliziramo, angažiramo i priuštimo im još četiri godine oporbe - istaknuo je Plenković, koji je nabrojio sva postignuća Vlade, od Pelješkog mosta do najvećeg povećanja plaća u državnim i javnim službama u povijesti Hrvatske i ogromnog podizanja kreditnog rejtinga i gospodarskog rasta, politike decentralizacije, smanjenja poreza na dobit, te vrlo kvalitetne suradnje s BiH.

Plenković je nabrojao da su u Hrvatskoj u budućnosti vrlo važni projekti demografske revitalizacije, dekarbonizacije, digitalizacije i obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:43