StoryEditorOCM
ObalaLJETNI BIZNIS

U Splitu i okolici usred sezone se prodaju kultni hoteli za čak 35 milijuna eura, novi vlasnici ciljaju na ove objekte

Piše Jadranka Matić
6. kolovoza 2023. - 10:45
Hotel ‘Palace’ u Kaštel Starom, nekadašnja perjanica kaštelanskog turizma, u prodaji je za 15 milijuna euraZvonimir Barišin/Cropix

U rujnu, kad hotelijeri budu provodili prve analize glavnog, ljetnog dijela svoga poslovanja, počet će i oglašavanje hotela planiranih za prodaju. Upravo na vrijeme da eventualni novi vlasnici stignu objekte pripremiti za sljedeću sezonu.

Kazao nam je to Predrag Di Lenardo Zamlić, direktor agencije "Opatija nekretnine", naglašavajući da prodaja u sezoni ide slabije, što, međutim, ne znači da interesa za ponuđene objekte nema.

- Interesa ima, pogotovo za veće hotele s 80 do 100 soba, na području Istre i Kvarnera, jer u prvom redu do mora nema građevinskog zemljišta površine koja bi omogućavala gradnju tako velikih objekata. Takvih hotela, međutim, nema u ponudi - kaže naš sugovornik i dodaje...

- Dalmacija ima veću ponudu, ali je riječ pretežito o manjim hotelima. Osnovni problem postojećih većih hotela je što nisu novije gradnje, neki su još iz doba socijalizma, te zahtijevaju ogromnu investiciju kako bi sve funkcioniralo, obnovu i, primjerice, izgradnju bazena te ostalih popratnih sadržaja. Zainteresiranih investitora ima, konkretnih upita ima, ali realizacije nema - zaključak je direktora "Opatija nekretnina".

Razlog prodaje hotela naš sugovornik vidi u podatku da sezona u Dalmaciji traje kraće, tri mjeseca glavna i dva predsezonska, što, kaže, nije dovoljno za egzistenciju, a uz to objekt se mora redovito održavati. Tražene cijene smatra visokima, no u dosta slučajeva prodaja se obavi po njima.

Međutim, događa se i da okvirna ponuda nema veze s realnošću jer lokacija jest važna, ali ne pokriva sve, naročito ne nepostojanje infrastrukture, i to se, naglašava naš sugovornik, vidi u realizaciji – neki objekti su godinama u ponudi. Godinama su u ponudi i hoteli čiji vlasnici ih zapravo ne žele prodati, nego im je to neka vrsta testa vrijednosti imovine.

Najčešći kupci hotela su stranci, posebice investicijski fondovi, koji, prema Zamlićevim riječima, iznimno cijene transparentnost vlasništva u Hrvatskoj, što je prednost u odnosu na druge zemlje.

image

Za hotel u Postirima na Braču puno je upita mogućih kupaca

Ante Čizmić/Cropix

- Od pandemije COVID-a 60 posto posla rješavamo online i to super funkcionira - kaže čelnik nekretninske agencije, uz napomenu da javni servis treba pohvaliti za ono što je dobro.

Uglavnom, "Opatija nekretnine" ovoga trenutka imaju 20-ak oglašenih hotela, dok ih je u ponudi i više. Poznato je, naime, da određeni broj vlasnika ne želi oglašavati prodaju, među ostalim i zbog svojih klijenata koji rade buking, a uglavnom je riječ o većim akvizicijama.

Kad se govori o oglašenim ponudama, navest ćemo nekoliko primjera, za početak iz Crikvenice, gdje se hotel u prvom redu do mora, s četiri zvjezdice, površine 5000 kvadrata, prodaje za osam milijuna eura.

Izdvojili smo i tri hotela u Zadru, sva tri uz more: prvi je s tri zvjezdice, lokacija Stanovi, površine 940 kvadrata, s cijenom od 2,5 milijuna eura; drugi je od 500 kvadrata, lokacija Diklo, koji se prodaje za 3,5 milijuna eura, te treći boutique hotel s četiri zvjezdice, lokacija Gaženica, površine 1347 kvadrata, s cijenom od 4,5 milijuna eura. U Biogradu na Moru, primjerice, hotel površine 950 četvornih metara prodaje se za 3,5 milijuna eura.

Mario Marević iz agencije "Get Home" u Splitu ima 20-ak oglašenih hotela u ponudi, te 30-ak onih čiji vlasnici ne oglašavaju prodaju, raspoređenih na području od Dubrovnika do Poreča, kaže da ovoga trenutka ima deset upita.

- Pet-šest potencijalnih kupaca već je pogledalo objekte, a još toliko ih je najavilo svoj dolazak radi razgledavanja. Više je upita za hotele na Braču, u Postirima i Milni, a nešto manje za one na obali - kazao nam je Marević, odgovarajući i na pitanje o rasponu cijena:

- Najjeftiniji u našoj ponudi je hotel u Trogiru, prodaje se za tri milijuna eura, a najskuplji u Dubrovniku, za koji vlasnik traži 50 milijuna eura, s tim da prodaja ovog dubrovačkog nije oglašena.

Ne može se dakako zaobići ni Split, koji i nema baš bogatu ponudu, dva-tri manja hotela u centru grada, ali je u Dioklecijanovu gradu i najskuplji hotel, oglašen, dakako, na području srednje Dalmacije. Riječ je o hotelu s četiri zvjezdice u okolici Splita oglašenom u svibnju ove godine, površine 2300 kvadrata, s 56 soba, i traženom cijenom od 20 milijuna eura.

Treba svakako spomenuti i hotel “Palace” u Kaštel Starom, nekadašnju perjanicu kaštelanskog turizma, koji je u prodaji s traženom cijenom od 15 milijuna eura. Površine je 3690 kvadrata pa je cijena kvadrata 4065 eura, što je istaknuto i u oglasu.

Kupci su, potvrdio nam je i Marević, stranci, najčešće Amerikanci i oni koji dolaze iz Engleske, dok Ukrajinci uzimaju aparthotele u tromjesečni najam.

image

Država je hotelski kompleks u Baškom Polju prepustila propadanju

Ivo Ravlić/Cropix

- Kupci traže objekte kod kojih će imati najbrži povrat investicije, kad vide da će za to trebati 20 godina, "ohlade se", a kad vide da nekretnina ima potencijal, odlučuju se za kupnju pa smo tako u zadnje dvije godine imali nekoliko prodaja - kazao nam je Marević.

Iz iskustva rada agencije "Get Home", dva najčešća razloga prodaje hotela su u situacijama kad vlasnici, bračni par, nemaju djece ili kad im djeca nisu zainteresirana za hotelijerstvo.

Za prodaju je, prema Marevićevim riječima, oglašavanje najbitnije, ali ne u Hrvatskoj, nego na internetskim stranicama, gdje će oglas zapaziti već spominjani investicijski fondovi.

Kad se već govori o tržištu, Marević je, kaže, iznenađen izostankom reakcije Vlade na stanje hotela koji su u državnom vlasništvu, poput onoga u mjestu Krvavica pored Baške Vode.

- Ima dvadesetak "državnih" hotela koji propadaju, što je velika šteta - komentar je našeg sugovornika.

Bol skup do boli


Ponuda na Braču je, pokazalo se pregledom oglasa na web-stranicama agencija, zanimljiva zbog broja i činjenice da se hoteli prodaju u većini mjesta na otoku. Tako se u Supetru prodaje hotel površine 520 kvadrata po cijeni od 1,8 milijuna eura. U Postirima je cijena hotela s četiri zvjezdice, površine 2800 kvadrata - 5,5 milijuna eura. Najveća ponuda je u Bolu, a mi smo izdvojili hotel s četiri zvjezdice, površine 7000 kvadrata, i s cijenom od 10 milijuna eura. U Milni se prodaje hotel s 33 sobe po cijeni od 4.160.000 eura ili, kako je naglašeno, 3200 eura po kvadratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:34