StoryEditorOCM
ObalaODLIČNA POSEZONA

U Makarskoj rujan bolji od prošlogodišnjega, ali i od onoga iz sjajne 2019. godine, vratili se omiljeni gosti...

19. listopada 2023. - 22:14

Odlične rezultate i turističke trendove iz dosadašnjeg dijela godine, potvrđuje i turistički promet ostvaren u Makarskoj tijekom rujna.

U usporedbi s ostvarenim turističkim prometom u rujnu prošle i 2019. godine, prema podacima TZ-a Makarska ostvaren je rast u sve tri kategorije – broju noćenja, dolazaka i turista. Naime, od 1. do 30. rujna u Makarskoj je boravilo 47.523 turista koji su ostvarili 226.219 turističkih noćenja, a najbrojniji gosti su iz Njemačke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Švedske, Ukrajine, Češke, Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Australije, Norveške i Mađarske.

image
Ivo Ravlić/Cropix

U odnosu na rujan 2022. godine, navedene brojke predstavljaju rast broja turista od 15 posto i 7,65 posto više ostvarenih turističkih noćenja, one nisu konačne, već se radi o preliminarnim rezultatima te bi konačan rezultat kroz daljnje ažuriranje sustava eVisitor trebao biti i nešto bolji.

Stalni rast

– U odnosu na turistički promet ostvaren u rujnu 2019. godine, ove godine zabilježen je rast ostvarenih turističkih noćenja za 11,5 posto, broja turista za 24,7 posto i broja turističkih dolazaka za 26,81 posto, što potvrđuje nešto povoljniju godišnju vremensku disperziju turističkog prometa posljednjih godina jer u samom vrhuncu sezone imamo stagnaciju rasta turističkog prometa, dok u ostalom dijelu godine ostvarujemo kontinuirani rast.

image
Ivo Ravlić/Cropix

– Sagleda li se ostvareni kumulativni turistički promet od početka godine gdje je u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine broj ostvarenih turističkih dolazaka na području Makarske veći za 5,92 posto, a turističkih noćenja za 2,86 posto, u sezoni 2023. godine su prema svim promatranim kategorijama ostvarenog turističkog prometa postignuti do sada najbolji zabilježeni rezultati – kazuju iz TZ-a Makarska.

Privatni smještaj

Rezultati iz dugo vremena rekordne sezone 2019. godine u dosadašnjem dijelu tekuće godine nadmašeni su za 11,20 posto u kategoriji turističkih dolazaka i 4,72 posto u kategoriji ostvarenih turističkih noćenja pa su tako turisti u Makarskoj u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili 285.772 turistička dolaska i 1.593.338 turističkih noćenja.

Najveći dio turističkog prometa u prvih devet mjeseci ostvaren je u objektima u domaćinstvu koje slijedi hotelski smještaj, a u odnosu na 2022. godinu rast ostvarenih noćenja turista bilježe sve vrste smještaja, osim objekata u domaćinstvu kod kojih su rezultati na razini prethodne godine, s time da se zbog velikog broja obveznika podaci prijave i odjave najsporije ažuriraju upravo kod ove vrste smještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:53