StoryEditorOCM
ObalaNEBO NA ZEMLJU

U dva sata palo više kiše nego u cijelom ožujku u zadnjih 50 godina! Poplave, ispumpavanja... brodovi nasukani na cesti

Piše Mišel Kalajžić
11. ožujka 2024. - 15:53
U ulici Sveti Jakov između mjesta Vrsi i Nina kod Solane Nin, uslijed nevremena praćenog s kišom, nasukao se brod na cestuLuka Gerlanc/Cropix

Na Zadar i šire zadarsko područje u noći s nedjelje na ponedjeljak izlila se ogromna količina kiše.

Prema podacima DHMZ-a, u Zadru je u ponedjeljak u 7 sati izmjereno 163.6 mm oborina koje su pale u protekla 24 sata što je rekord na razini Hrvatske.

Mjerna postaja Zadar-aerodrom mjerila je 48.2 mm, Gračac 70.3 mm, Gospić 49.4 mm. Na zadarskom području prije povodnja puhalo je olujno jugo velikom snagom. Prema radarskoj slici najgore je bilo u nedjelju od 23 sata do ponoći kada je odraz oborina "poljubičastio", što znači da se radi o ekstremnoj količini praćenoj grmljavinama.

Otežan promet

U ponedjeljak se otežano zbog vode na kolniku vozilo na Jadranskoj magistrali (DC8) u Zadru, Turnju, Biogradu i Sukošanu. Velika količina oborina koja je tijekom noći i jutra pala na području Zadarske županije, uzrokovala je plavljenje objekata zbog čega su vatrogasci ove županije zabilježili povećan broj tehničkih intervencija.

image

Velika količina oborina koja je tijekom noći i jutra pala na području Zadarske županije uzrokovala je plavljenje objekata

Luka Gerlanc/Cropix

U sanaciji su angažirani vatrogasci iz JVP Zadar i JVP Zadar, Benkovac te DVD-a Kali-Kukljica, "Pljusak" Nin, Preko, "Škropac - Vrsi", "Rutnjak" Veli Iž. Najviše intervencija zabilježeno je na području grada Zadra, Kožina, Dikla, Petrčana, Ugljana, Nina, Ninskih stanova, Žerave i Vrsi.

Do 11.45 sati, na području Zadra postrojbe JVP obavile su 27 intervencija crpljenja poplavljenih dijelova stambenih i poslovnih objekata, a preostalo je još 25 prijavljenih intervencija.

image

Zadarski predio Vitrenjak

Luka Gerlanc/Cropix

Na pojedinim lokacijama voda se još slijeva ili izvire, a kako bi se sve potrebne intervencije obavile u najkraćem vremenu, JVP Zadar, koja trenutno na terenu ima sedam ekipa, formira još dvije ekipe te se očekuje dolazak dodatnih vatrogasnih timova iz DVD-ova Sveti Filip i Jakov i Pag.

image

Vitrenjak u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix

- Imali smo noćas ogromnu količinu oborine koje je, nažalost, bila uzrok poplavljivanju podruma i garaža u zapadnim dijelovima grada. Zahvaljujem svim gradskim interventnim službama na brzoj reakciji. Održao sam jutros sastanak sa svim nadležnim službama, a prema do sada zaprimljenim dojavama, vjerujem kako neće biti potreba za sazivanjem Stožera Civilne zaštite.

Pozivam građane da za potrebe crpljenja vode iz poplavljenih objekata nazovu dežurne službe JVP i Odvodnje koje su osigurale dodatne kapacitete. Također, na dežurni telefonski broj Crvenog križa 091 622 9094 mogu zatražiti korištenje isušivača i odvlaživača, dok s Čistoćom mogu dogovoriti odvoz glomaznog otpada. Za sve ostale potrebe, ostaje dežuran telefonski broj 023 208 185 u Gradskoj upravi - izjavio je nakon obilaska terena gradonačelnik Dukić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Cestovne ophodnje su još tijekom noći radile na prohodnosti gradskih prometnica. U tijeku je čišćenje prometnica od nanosa na Krešimirovoj obali, a veći nanosi su i u Ulici kotarskih serdara i Ulici Nikole Šopa, križanju ulice Kontrada s Putom Vrela i dijelu Benkovačke ceste. Tijekom jutra na dio prometnica u Petrčanima bit će upućena i dodatna mehanizacija.

Veliki test za odvodnju

- Najviše poteškoća imali smo na području Dikla gdje su radovi na izgradnji sustava odvodnje u tijeku, kao i području Kožina i Petrčana u kojima je tek krenula izgradnja sustava odvodnje u sklopu zadnje faze projekta Aglomeracije. Ovo nevrijeme bilo je i prvi veliki test za novoizgrađeni sustav odvodnje.

Područje Bokanjca u ovakvim bi uvjetima bilo najugroženije, a sada koliko imam informacija, nije bilo ni jedne dojave zbog poplavljivanja objekata. Napunili su se i retencijski bazeni, a prema informacijama iz Odvodnje, stanje je uredno. Također, i vodotok potoka Ričina, na kojemu još nisu dovršeni svi radovi, podnio je nalet vode i stanje u tom dijelu je pod kontrolom - izvijestio je zadarski gradonačelnik.

Prema podacima DHMZ-a, a najveća količina kiše izmjerena je u intervalu od 23 do 24 sata, kada je palo 77 l/m2, ili 10 l više nego u satu najintenzivnijih padalina u poplavi 2017. godine. Količina kiše u tih sat vremena je ujedno je i viša od mjesečnog prosjeka oborina u ožujku u zadnjih 50 godina.

Prema prognozi DHMZ-a, tijekom sutrašnjeg dana ne očekuju se slične oborine. Na zadarskom je području palo kiše kao u pola Hrvatske, a u nedjelju iza 14 sati zabilježen je najjači udar juga - 25,5 metara u sekundi, što odgovara brzini od oko 98 kilometara na sat. U prekidu je bila trajektna linija Biograd – Tkon na otoku Pašmanu, a putnici i vozila preusmjeravani su na liniju Zadar (Gaženica) – Preko na otoku Ugljanu.

Jaruga se izlila

U Diklu su se vadili potopljeni brodovi iz mora. Jaruga kod Nina opet se izlila preko mosta i poplavila kao i 2017. godine cestu. Poplavljeni su bazeni Ninske solane, ali je Cromaris ovoga puta izbjegao katastrofu, kao i veći dio Nina. Upravo su radovi na uređenju voda nakon 2017. godine ovoga puta “spasile” Nin od moguće štete koja je mogla biti da se to nije učinilo.

image

Poplava u Ninu

Luka Gerlanc/Cropix

Na državnoj cesti DC109 između mjesta Luka i Savar na Dugom otoku prošle noći došlo je do velikog odrona kamenja na kolnik zbog čega je obustavljen promet između sjevernog i južnog dijela otoka.

Sva sreća je da se odron nije sručio na neko vozilo jer je moglo biti težih posljedica. Trenutno se na tom području vozi oprezno, s naizmjeničnim propuštanjem vozila.

- Veliki odron dogodio se na cesti koja povezuje mjesta Luka i Savar na dijelu na kojem nema stanovništva. Na tlo se s brda sigurno srušilo između 60 i 70 kubika kamenja i zemlje. Radnici su na terenu i saniraju odron, a trenutno je jedna traka prohodna za nužan prolazak - govori načelnik Općine sali Zoran Morović, dodajući kako će radnici ukloniti i dijelove koji prijete urušavanju kako bi se izbjegli dodatni odroni.

Veliki turistički brod "zaplovio" je u noći cestom kod Nina. Vodena bujica podigla je brod koji je bio na kopnu na popravku, te ga izbacila skroz na cestu, prizor je djelovao nestvarno. Šime Glavan, vlasnik broda, ostao je vidno iznenađen kad ga je pronašao u Jarugi kod Ciglane.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zadarski Vodovod obavijestio je potrošače da je zbog obilnijih oborina došlo do zamućenja vode u svim dijelovima vodoopskrbnog sustava, zbog čega se preporučuje preventivno prokuhavanje vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Osim mutnoće, svi ostali pokazatelji zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju sukladni su važećim zakonskim propisima. Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda d.o.o. Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:39