StoryEditorOCM
ObalaPIKAMEROM PO PLAŽI

Tisuće turista okupirale Dalmaciju, ali bageri ne popuštaju! Građevinari dobili kazne zbog kršenja zabrane radova

Piše Dijana Turić
6. lipnja 2023. - 19:06

Sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova u Makarskoj na snagu je stupila 1. lipnja te traje četiri mjeseca, do 30. rujna, a đirom po gradu, izuzev Zelenke i Velikog Brda, zamijetili smo da su uistinu utihnule bušilice, "kobre", dizalice, kamioni i ostala mehanizacija, što je čudno za grad u kojem se prijašnjih godina itekako kršila gradska odluka o sezonskoj zabrani građenja.

Na sam dan stupanja na snagu gradske odluke, komunalni redari su ispisali tri kazne građevinarima na Zelenki i u Velikom Brdu zbog kršenja odluke o javnom redu i miru, što bi se, s obzirom na stanje, moglo raditi svakodnevno.

Kako je izvijestio i gradonačelnik Zoran Paunović, komunalni redari su tijekom protekla dva tjedna obišli sva aktivna gradilišta na području Makarske i obavijestili investitore i izvođače radova na pravila propisana Odlukom o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, kao i da su u slučaju kršenja zabrane propisane visoke novčane kazne.

– U slučaju daljnjeg nastavljanja radova, novčane kazne mogu se izreći i više puta. Iznimno su dopušteni zahvati na građevinama javne i društvene namjene, građevinama koje se koriste za rad državnih i lokalnih tijela, vjerskih zajednica te na prometnoj infrastrukturi.

Za radove koji nisu zabranjeni spomenutom Odlukom, podsjećamo na obvezu pridržavanja Odluke o javnom redu i miru, prema kojoj se u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna, u vremenu od 14 do 17 sati te od 20 do 9 sati, u naseljenim mjestima ne smiju izvoditi radovi upotrebom građevinskih i drugih strojeva, vozila i alata koji stvaraju buku. Za postupanje protivnoj ovoj odluci također su propisane visoke novčane kazne – kazao je Paunović.

Novčane kazne za nepoštivanje gradske odluke za fizičke osobe iznose do dvije prosječne godišnje bruto plaće ostvarene lani u Hrvatskoj, a za tvrtku ili ustanovu do 10 prosječnih godišnjih bruto plaća.

Točnije, za pravne osobe kazne mogu iznositi i do 133 tisuće eura (milijun kuna), a za fizičke pet, 10, 20, 30 i više tisuća kuna. Novčane kazne za nepoštivanje odluke o javnom redu i miru od 14 do 17 sati i od 20 do 9 sati, za građane iznose od 1000 do 2000 tisuće kuna, za obrtnike od 4000 do 5000 kuna, za pravnu osobu od 5000 do 10 tisuća kuna i za odgovornu osobu u pravnoj, od 500 do 2000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:49