StoryEditorOCM
Obala50 OTPADOMJERA

Revolucija uspjela, u dalmatinskom gradu otpad odlažu pomoću kartica, ali nisu svi položili ispit: ‘Nećete više tako!‘

1. ožujka 2024. - 20:06

Prije dva mjeseca u Makarskoj se i službeno započeo primjenjivati novi sustav gospodarenja otpadom pa se polupodzemni kontejneri u koje miješani komunalni otpad iz kućanstava odlažu stanari stambenih zgrada, otvaraju korisničkim karticama koje samo treba prisloniti na otpadomjer.

Korisnici koji stanuju u obiteljskim kućama, besplatno su preuzeli žute vreće, plave kante za papir i karton na kućnu adresu ili čipirane zelene za miješani komunalni otpad.

I u praksi ovakav način odlaganja otpada doista izgleda vrlo jednostavno pa kada sugrađani odvoje papir i karton te plastiku, konzerve i tetrapake za kantu žute boje, otpad iz kućanstva u stanovima, ukoliko ga ne kompostiraju, odlože u vreću zapremnine 30 litara koju prethodno čvrsto svežu i na taj način, primjerice, dvočlana obitelj, otpad u kontejnere baca svako tjedan dana.

Kartica povezana s korisnikom

Kartica za otvaranje polupodzemnih kontejnera je povezana sa korisnikom pa se svako otvaranje otpadomjera bilježi u sustavu ‘‘Makarskog komunalca‘‘, a broj otvaranja koristit će se za obračunavanje mjesečnih troškova.

‘‘Komunalac‘‘ naplaćuje samo odlaganje miješanog komunalnog otpada, dok sav otpad koji se od građana zaprimi razdvojen, odlaže se besplatno.

image

Na žalost, ima još i ovakvih prizora

Dijana Turić

Međutim, kako u svakom žitu ima kukolja, tako je i s novim načinom odlaganja otpada pa se nedavno, primjerice, na predjelu Gorinke pored kontejnera moglo vidjeti desetak odloženih crnih vreća kao i kartonskih kutija, dok se iz kante za plastiku širio nesnosni smrad jer sugrađani u nju ubacuju miješani otpad što je zbilja neshvatljivo.

Jesu li se Makarani navikli na odvajanje otpada i odlaganje miješanog otpada u kontejnere uz pomoć kartice, koliko građana još nije preuzelo kartice i s kojim se sve problemima u novom načinu odlaganja otpada, susreće ‘‘Komunalac‘‘, upitali smo Antoniju Glavinu, direktoricu tvrtke te Milu Lukić, voditeljicu službe za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša u "Komunalcu". Kako kazuju, s terena imaju pozitivne reakcije na novi sustav otpadomjera.

- Možemo reći da su se korisnici brzo prilagodili na 50 otpadomjera postavljenih na području grada. Iako je malo vremena prošlo od kada je na snazi novi način prikupljanja otpada, već primjećujemo pozitivne pomake.

Primjerice, ako usporedimo prvih 20 dana siječnja 2023. i isti period u ovoj godini, imamo oko 80 tona manje proizvedenog miješanog komunalnog otpada, a porast u prikupljenim reciklabilnim frakcijama, što su fantastični podaci.

Nekoliko prekršitelja sankcionirano

Ponavljamo kako je tek mali vremenski period iza nas i moramo napomenuti da se nalazimo u zimskom periodu godine kad se i manje osoba nalazi u Makarskoj, te je i manje poslovnih subjekata aktivno - kazuju Glavina i Lukić koje smo upitali koliko građana još nije preuzelo svoje kartice obzirom na činjenicu da se smeće u vrećama i dalje odlaže pored kontejnera na Gorinki.

Kako kazuju naše sugovornice iz ‘‘Komunalca‘‘, postoji još uvijek dio građana koji nisu preuzeli kartice te svojim neodgovornim i sebičnim ponašanje onečišćuju javnu površinu, odnosno zajedničku površinu svih građana. To su radnje koje se neće moći dugotrajno održati.

- Teško nam je sada govoriti o postotku korisnika koji nisu preuzeli kartice jer među registriranim korisnicima imamo dosta njih koji povremeno odnosno sezonski borave u Makarskoj pa sada trenutno nisu tu - kazali su iz ‘‘Komunalca‘‘.

Nadalje, zanimalo nas je obilaze li komunalni redari površine oko kontejnera i kada će pored istih biti ugrađene kamere. Prema riječima Glavine i Lukić, redari obilaze kontejnere kada se nalazi otpad odložen pored spremnika.

image

Makarani su se brzo uhodali

Grad Makarska

- Koliko smo upoznati već je nekoliko prekršitelja sankcionirano. Grad Makarska je u procesu nabave videonadzora koji će se sukladno suglasnostima, postaviti na lokacijama spremnika na javno-prometnim površinama - kazale su Glavina i Lukić, koje su nam ispričale s kakvim se poteškoćama pri novom načinu odlaganja otpada susreće ‘‘Komunalac‘‘.

Zahtjevan i dugotrajan proces

Kako pojašnjavaju, ‘‘Komunalac‘‘ je početkom ove godine postavio nove rasporede odvoza otpada, objavio novu web stranicu koja je interaktivnija i korisnici na njoj lako mogu pretražiti raspored odvoza prema gradskim ulicama i pristupiti abecedariju otpada koji bi im trebao olakšati sam proces razvrstavanja otpada. Uvedeno je dosta noviteta koji su se već duže vrijeme pripremali.

- Iza nas je iznimno zahtjevan i dugotrajan proces pripreme prelaska na digitalnu evidenciju otpada i sustav prikupljanja reciklabilnog otpada od vrata do vrata, pa bismo rekli da smo najveće poteškoće rješavali već u procesu pripreme da se ovakav digitalni sustav uspostavi na cijelom području grada.

Od uvođenja novog sustava još smo kod korisnika u fazi prilagodbe na njihove obveze prilikom predaje otpada.

S obzirom da smo nedavno uveli novi raspored odvoza otpada, dio korisnika je još u procesu navikavanja kada je njihova ulica na rasporedu za odvoz i činjenice da nam trebaju samim izvlačenjem spremnika do ruba parcele dati do znanja da žele da se spremnik isprazni - kazuju iz gradske tvrtke uz napomenu da su ovo posljednje uveli zbog novog načina obračuna javne usluge, kada varijabilni dio računa kreiraju prema broju ispražnjenih spremnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:57