StoryEditorOCM
ObalaKADA ĆE KLJUČEVI?

Pred vratima Splita značajno kasni zgrada s cijenom kvadrata od 1350 €: ‘Dosta nam je, plaćamo kredit i podstanarstvo!‘

Piše Mia Sesartić
13. studenog 2023. - 10:02
Zgrada se u Svetome Kaju počela graditi krajem veljače 2022. i trebala je biti gotova u kasno proljeće ove godinePaun Paunović/Cropix

Uskoro bi trebali napokon biti useljeni stanovi u sklopu programa poticane stanogradnje (POS) na predjelu Mjesnog odbora Sveti Kajo u Solinu, na zemljištu istočno od crkve sv. Anastazija.

Barem tako tvrdi gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ).

– Radovi na zgradi su završeni, uskoro bi se trebao obavljati i tehnički pregled. U razgovoru s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) nastojat ću da ljudi dobiju ključeve od stanova što prije.

Dobivam i ja svakodnevna pitanja budućih stanara kada će sve biti gotovo, budući da su neki od kupaca već počeli uplaćivati svoje kredite, a usporedno su i podstanari, tako da imaju dvostruki trošak.

image

U Solin se doseljava sve više mladih obitelji

Joško Šupić/Cropix

Računam da će to biti najkasnije do 15. siječnja 2024. godine, ali učinit ćemo sve da to bude prije Božića i Nove godine – kaže Ninčević o temi koja zanima brojne obitelji, a o čemu se na sjednici Gradskog vijeća interesirao i Davor Mikas, čelnik stranke Bolji Solin koja je nakon lokalnih izbora 2021. godine bila dio i tadašnje većine u solinskom parlamentu koju je predvodila Nezavisna lista mladih, ali i aktualne većine koju je uspio "vratiti" HDZ.

Naime, najavljivalo se kako će toliko očekivani stanovi biti useljeni do - ljeta. Kako smo već ranije pisali, od 155 prijavljenih kandidata, samo njih 17 za sada će moći ostvariti tu želju i potrebu da kupe stan po značajno povoljnijoj cijeni četvornog metra stana u odnosu na onu tržišnu koja je u Solinu već odavno premašila 3000 eura po kvadratu.

Grad Solin bio je zaprimio 155 prijava na javnom pozivu za kupnju POS-ovih stanova, kako bi se utvrdila lista prvenstva za kupnju stambenih prostora po "fiksiranom" iznosu od 1350 eura po kvadratu.

– Od tog broja je desetak zahtjeva već u startu bilo odbačeno jer nije bilo riječ o prijaviteljima s prebivalištem na solinskom teritoriju – tada je rekao gradonačelnik Ninčević.

Naime, lokalna vlast je još 2016. donijela odluku o uključivanju u program POS-a, a konačna lista prvenstva za stanove u Svetome Kaju donesena je krajem 2017. godine, vrijedila je četiri godine, i godinu dana je još bila produljena, koliko je to bilo moguće.

Međutim, budući da u tom roku projekt još nije bio realiziran niti su radovi počeli, bilo je potrebno sastaviti novu listu, što je javnim pozivom i provedeno. Uz bodovanje, koje se provodilo sukladno novoj Odluci o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu POS-a, koju je donijelo Gradsko vijeće, gledala se i kreditna sposobnost.

Inače, ugovor o međusobnim pravima i obvezama u vezi izgradnje spomenutog objekta u Svetome Kaju između lokalne vlasti, APN-a i izvođača radova, tvrtke “Dom commerce” iz Podstrane, potpisan je sredinom studenoga 2021. godine, a kamen temeljac položen je krajem veljače 2022. godine, s tim da je rok za izvođenje, kako je tada navedeno, bio 400 dana. Odnosno do kasnog proljeća ove godine, što se, kako vidimo, nije dogodilo. 

Ukupna investicija vrijedna je 14,8 milijuna kuna, od čega državni poticaj iznosi više od 3,5 milijuna kuna.

image

Gradonačelnik Dalibor Ninčević

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:00