StoryEditorOCM
ObalaAMBULANTA U DVORU

Potres u Kaštelima, novi ravnatelj škole odstupio nakon samo pola godine, roditelji bijesni: Obećanja slušamo predugo!

Piše Jadranka Matić
21. ožujka 2023. - 19:37
Osmoljetka na zapadnom rubu Gomilice ukupnim je zemljištem najveća u Kaštelima, a u prednje dvorište ‘uselila‘ bi se nova (županijska) zdravstvena zgrada s ljekarnomNikola Vilić/Cropix

Plan izgradnje nove zgrade Doma zdravlja u Kaštel Gomilici, na lokaciji s južne strane Osnovne škole kneza Trpimira, bio je tema sastanka održanog u kaštelanskoj gradskoj upravi.

Sastanak je uslijedio nakon što je Zoran Vukić, ravnatelj velike kaštelanske osmoljetke, podnio ostavku Školskom odboru upravo zbog najavljenog projekta, u koji je obrazovna ustanova na informativnoj razini naknadno uključena. Dugogodišnji nastavnik tehničkog odgoja u toj školi, koji dužnost ravnatelja obnaša tek šest mjeseci, potvrdio nam je svoje sudjelovanje u razgovoru s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, ali ostavku nije želio komentirati.

Gradonačelnik, međutim, jest komentirao situaciju, naglašavajući kako je "ravnatelj reagirao malo više u hipu", te da za svoj rad ima podršku Grada.

– U posljednjih šest mjeseci zajedno smo napravili dosta toga, među ostalim, školska je zgrada konačno spojena na kanalizacijski sustav – podsjeća Ivanović.

U svakom slučaju, rečenu ostavku, a onda i najavu projekta u neposrednom susjedstvu škole nisu olako shvatili ni roditelji ni članovi Školskog odbora, pa su se i oni odazvali gradonačelnikovu pozivu na razgovor.

– Razlog njihovu negodovanju više je u tome što su se uplašili da se škola neće dograditi nego što bi bili protiv gradnje Doma zdravlja – ocjena je Ivanovića, koji je podsjetio na činjenicu da se postojeća ambulanta nalazi na potoku te da bi se trebala rušiti, a njezinim se uslugama koristi oko 8000 stanovnika Kambelovca i Gomilice.

– Projekt ambulante još uvijek je u fazi idejnog rješenja, po kojemu bi se gradila na parceli od oko 1400 kvadrata od ukupno 2500 četvornih metara, a uz ljekarnu, sadržavala bi pedijatrijski odjel s dva liječnika, tri doktora obiteljske medicine, a tu bi radili još stomatolog i ginekolog, s tim da u postojećoj ambulanti ginekologa uopće nema – precizirao je prvi čovjek Kaštela, koji nam je potvrdio da je parcela od 2500 četvornih metara u obuhvatu škole gradska, dodajući da lokalna uprava ima vrlo malo zemljišta u svojem vlasništvu, što znači i sužen izbor za realizaciju ovakvih projekata.

image
Nikola Vilić/Cropix

Prema riječima kaštelanskog poteštata, nije zaboravljen ni projekt dogradnje zgrade osnovne škole, za koji je 2021. suglasnost dalo resorno ministarstvo.

– Na parceli ima dovoljno prostora za oba projekta – kazao je Ivanović.

Prema našim daljnjim saznanjima, predstavnici OŠ kneza Trpimira i roditelja na sastanku su se izjasnili kako generalno nemaju ništa protiv poboljšanja zdravstvene usluge u Kaštelima, ali su rekli i da su "uznemireni i revoltirani maćehinskim odnosom države i njezinih institucija, koje već 25 godina obećavaju dogradnju i nadogradnju škole, ali se po tom pitanju ništa ne rješava".

Smatrali su da bi izgradnja zdravstvenog objekta južno od osmoljetke ugrozila planove dogradnje škole, koja ima 900 učenika raspoređenih u 41 odjeljenje te radi u tri smjene, pri čemu su svi kapaciteti popunjeni.

Nisu propustili podsjetiti na to da Vlada i Ministarstvo obrazovanja planiraju do 2027. godine uvesti cjelodnevni boravak u školama, za što bi svi razredi morali biti u jutarnjoj smjeni. A uz planiranu (na)dogradnju, škola u Gomilici mogla bi raditi tek u dvije smjene.

Osim toga, upozorili su i na potrebu sanacije postojeće zgrade u kojoj učenici i djelatnici svakodnevno riskiraju zdravlje. Zbog svega iznesenog, smatraju kako bi prioritet, ipak, trebala biti sanacija škole koju pohađaju učenici iz Gomilice i Kambelovca te njezina dogradnja i nadogradnja.

image
Nikola Vilić/Cropix

U konačnici, predstavnici roditelja izjavili su kako bi većina majki i očeva podržala izgradnju ambulante, ali samo u slučaju da istodobno počne sanacija i dogradnja škole.

Gradonačelnik se, kažu, složio s time te je predložio sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom​ Blaženkom Bobanom i resornim županijskim pročelnikom Tomislavom Đonlićem kako bi se pokrenuo obećani projekt povećanja kapaciteta osmoljetke izgrađene prije 50 godina.

U vrijeme kad je spomenuta suglasnost resornog ministarstva izdana Županiji splitsko-dalmatinskoj za radove na školi u Gomilici, u travnju 2021. godine, mediji su objavili da se radi o projektu vrijednom oko 50 milijuna kuna (6,6 milijuna eura).

Najavljivala se, među ostalim, gradnja dodatnih četiriju učionica na istočnoj strani zgrade (dvije u prizemlju, dvije na katu), kao i nadogradnja prostora iznad zbornice i ureda, također za zbornicu i urede, te za knjižnicu. U planu je bila i gradnja dnevnog boravka i kuhinje, što bi omogućilo produženi boravak djece, a što se okoliša tiče, gradilo bi se novo vanjsko igralište s popratnim sadržajima.

Županija (još) bez odgovora

Budući da je Županija osnivač osnovnih škola na svojem području (osim na teritorijima gradova Splita i Makarske) pa tako i ove u Gomilici, kao i većine zdravstvenih ustanova na svojem području, zamolili smo odgovor na nekoliko upita i komentar o novonastaloj situaciji. Do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo ih dobili.

image

Obrazovna ustanova s 900 učenika radi u tri smjene, ali i nakon planiranih (na)dogradnji ne bi se uspjela ‘zbiti‘ u jednu smjenu

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 14:45