StoryEditorOCM
ObalaNAKON ‘NEVERE‘

Omiljeno dalmatinsko okupljalište opet otvoreno, 11 inspekcija utvrdilo da klubu nedostaju - ormarići za garderobu!

12. ožujka 2024. - 21:26

Još od prošlog ljeta u Pomorskom športskom ribolovnom društvu Arbun Makarska, nakon održanih izbora za članove Skupštine, traju diverzije od strane nekoliko pobunjenih članova, točnije njih 19 od 500, a od kojih su neki već bivši i koji su tvrdili da izbori nisu bili legalni.

Osim toga, petero članova Arbuna je Općinskom sudu u Makarskoj u hitnom postupku zatražilo tužbu s prijedlogom za određivanje blokade rada Arbuna dok se ne ponište lanjski izbori za članove Skupštine. Nakon toga je Arbun, po raznim anonimnim prijavama, obišlo čak 11 inspekcija, koje su na koncu utvrdile da klubu nedostaju ormarići za garderobu, dok je štekat Arbuna ponovno u funkciji.

Nisu izrečene kazne

Sve je ovo izneseno na zadnjoj redovitoj Skupštini Arbuna, na kojoj su predsjednik Skupštine Ante Mendeš, tajnik Arbuna Frane Filipeti i Tomislav Gilić, predsjednik Izvršnog odbora, članove Skupštine izvijestili o sudskom postupku protiv Arbuna i trenutnim događanjima u klubu, a jednoglasno su usvojeni izvještaj Nadzornog odbora i financijski izvještaj za prošlu godinu.

image

Sa Skupštine Arbuna

Dijana Turić

Kako su kazali, županijski Upravni odjel za opću upravu donio je rješenje kojim se Arbunu odobrava upis promjene Statuta, cilja i djelatnosti te promjene osoba ovlaštenih za zastupanje, kao što im je i ovjeren Statut, dok je izborna Skupština bila legalna. Kako je kazao Gilić, lani su u Arbunu provedena tri inspekcijska nadzora – Državni inspektorat i dva nadzora inspekcije rada.

Ove inspekcije utvrdile su da je poslovanje u Arbunu ispravno pa nisu izrečene nikakve kazne niti je pronađena bilo kakva greška u radu. Ove godine su po anonimnim prijavama Arbun posjetile Carinska uprava, koja je obavila šest nadzora, te Lučka kapetanija po prijavi DORH-a i Državni inspektorat.

Kako je navedeno u nalazu, nadzor je obavljen po prijavi u kojoj se ukazuje da objekt Arbuna posluje kao udruga na način da toči piće, prodaje alkohol, kuha hranu na veliko te organizira javne koncerte.

– Po prijavi ispada da mi kuhamo na veliko i prodajemo hranu, što je suludo jer smo hranu kuhali samo pri organizaciji "Brudetijade", a sve donacije bile su namijenjene u humanitarne svrhe i odmah su uplaćene Udruzi Sunce.

Kafić Arbuna posluje kao i svaki drugi i možemo točiti i prodavati alkoholna i bezalkoholna pića te ispunjavamo minimalne tehničke uvjete i imamo upisanu gospodarsku djelatnost pa možemo posluživati sve goste i članove i one koji to nisu, kao i ostali kafići, a na koncu je nadzor svih 11 inspekcija pokazao da nam nedostaju garderobni ormarići za osoblje, a koje smo već nabavili i zbog toga nije bila predviđena nikakva kazna – pojasnio je Gilić, dodavši da će se za štekat Arbuna plaćati Gradu 106 eura po kvadratu bez PDV-a pa su napravljeni potrebni atesti buke i ugovor o zakupu javne površine, a cijene će zbog toga morati malo povećati.

Kako su kazali, nakon pregledavanja svih prigovora i dokumentacije, Županijski odjel napisao je da je iz svega navedenog mišljenja kako se radi o namjernom razvlačenju postupka da bi se Društvo onemogućilo u redovnom radu.

Sve je službeno potvrđeno

– Ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, sad je i službeno potvrđeno, a terasu smo uklonili sami jer nismo imali sve dozvole potrebne za rad. Tu dozvolu smo, također, u međuvremenu dobili. Arbun ostaje otvoren za sve Makarane i goste, kao što je to bio i posljednjih 60 godina.

Osvetnički plan onih koji su ga na silu pokušali preuzeti, a lokal zatvoriti je propao i mi nastavljamo ponosno dalje jer je naša tradicija snažnija i nemjerljivo važnija od ambicije bilo kojeg pojedinca – kazali su iz Arbuna, iz kojeg su prošlog tjedna podnijeli prijavu makarskoj policiji protiv nepoznatog počinitelja jer su u moru lučice zamijetili nepoznate ronioce te utvrdili da im u više navrata iznenada pucaju konopi kojima su vezani brodovi te da se odvezuju gambeti, što je jako opasno i istodobno čudno, a prijavljeno je i nedopušteno fotografiranje članova.

image

Ante Mendeš govori na Skupštini Arbuna

Dijana Turić

Na Skupštini se govorilo i o posljednjim događanjima na Županijskoj skupštini na kojoj s 9 glasova za i 21 glas protiv nije prihvaćen Prijedlog odluke o davanju koncesije Arbunu za sportsku lučicu Dalmacija. Kako su kazali skupštinari, nitko od njih ne zna zašto im je "pala" lučica Dalmacija niti hoće li se ovaj prijedlog odluke ponovno naći na dnevnom redu Županijske skupštine.

Ovo pitanje smo i mi postavili Županiji, točnije Matei Dorčić, pročelnici Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet, a koja nas je uputila na Upravni odjel za poslove Županijske skupštine i pravna pitanja. Potom nam je Marija Čizmić, pročelnica Odjela, potvrdila ono što je javno poznato, ali nam nije odgovorila na pitanje što će dalje biti s prijedlogom odluke o davanju koncesije nad lučicom Dalmacija.

– Sukladno Poslovniku Županijske skupštine za točku 39. dnevnog reda 26. sjednice provedena je rasprava, a nakon zaključene rasprave glasovalo se o Prijedlogu kako slijedi: većinom glasova vijećnika (9 "za", 21 "protiv" i 0 "suzdržan"), nije prihvaćen Prijedlog odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke posebne namjene – sportske luke na dijelu k.o. Makarska-Makar, predio – ispred hotela Dalmacija, Grad Makarska – kazala je Čizmić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:23