StoryEditorOCM
ObalaTERASA S BAZENOM

Nadomak Splita počinje gradnja stambenog kompleksa s vrhunskim pogledom, ali i cijenom kvadrata, evo kako će izgledati

Piše Mladen Nejašmić
27. lipnja 2023. - 07:19

Dugi Rat je nastao kao tvorničko naselje. Planski građeno u skladu s potrebama radnika tadašnje tvornice ferolegura i njihovih obitelji zbog ćega su svi ondašnji sadržaji od prvotnih spavaonica, kasnijih zgrada, kino dvorane i sportskih terena, podignuti za potrebe življenja i obitavanja njenih radnika, tako da se Dugi Rat i njegovu tvornicu desetljećima moglo opisivati kao jedno, neraskidivo tijelo.

Sve tamo do pedesetih godina prošlog stoljeća i nagle urbanizacije, izgradnje prvih stambenih blokova i dodatnih sadržaja, mjesto je svakodnevno bujalo i prešlo s "tvorničkih postavki" u urbanu sredinu.

Upravo zahvaljujući sve većem doseljavanju i prirastu stanovništva, kao i njegovim potrebama koje su postale sve izraženije, poglavito po pitanju stambenog zbrinjavanja radničke klase, usporedno su se gradile nove zgrade i sve tako do konca sedamdesetih i početka osamdesetih kada su u tom primorskom mjestu izgrađene posljednje društvene višekatnice.

image

Povratnik iz Kanade Jozo Kovačević, investitor budućeg stambenom kompleksa u Dugom Ratu

Saša Burić/Cropix

Skoro četiri i pol desetljeća kasnije na predjelu Žilića potok, na zapadnom dijelu Dugog Rata, investitor Jozo Kovačević, povratnik iz Kanade, isključivo vlastitim novcem počinje izgradnju triju zgrada s ukupno šezdesetak stanova.

Radovi na prvom objektu s 20 stanova i prostranim penthouseom s bazenom na najvišem katu očekuju se početkom listopada, a njihov očekivani završetak je konac iduće godine.

Planirani su dvosobni i trosobni stanovi, pojedinačne površine od 69 četvornih metara do 101 kvadrata, jugoistočne orijentacije s terasama s kojih se pruža prekrasan pogled na more. U podzemnoj garaži osigurano je dvadesetak mjesta za vozila plus nekoliko vanjskih.

Ukupna bruto površina zgrade iznosi više od 3000 četvornih metara.

- Preko naše tvrtke "Garma-Beton", kao investitori cjelokupnog projekta uvidjeli smo ogroman potencijal u Dugom Ratu, posebno na njegovim sjeverozapadnim obroncima s kojih se pruža lijep pogled na more. Radi se o elitnom objektu koji će se graditi u kanadskom stilu, s naglaskom na interijer.

image

Ukupno 2200 građevinskih kvadrata trenutno prekrivaju gusta borova šuma i makija

Saša Burić/Cropix

Potencijal imamo, tržište je zajamčeno, a cijena od 3500 eura i više po kvadratu, ovisno o troškovima i kvaliteti gradnje, s obzirom na izvarednu poziciju i s pogledom takvim kakav jest, nije prenapuhana nego realna gledano s aspekta svakodnevnog rasta cijene nekretnina i cijene rada.

Ono što je važno za istaknuti je podatak da ne krećemo s prodajom "praznog prostora" već kada završe grubi radovi. Tako da eventualni kupac može doći u već oblikovani prostor i birati stan koji želi - tvrdi Kovačević, najavljujući i skoro podizanje još dviju zgrada na istom području, a za to će situacija biti jasnija nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Oplemenjivanje ukupno 2200 kvadrata koji trenutno prekrivaju gusta borova šuma i makija, ulagačev je primarni cilj. Tristo pedeset tisuća američkih dolara, koliko je platio dosadašnjem vlasniku zemljišta, inače fetivom Dugoraćaninu i iseljeniku u Čile, razlog je više za što brže ostvarenje projekta.

Prema Kovačevićevim riječima, ne želi kuditi ni tlačiti administraciju, ali da bi volio da ide malo brže s ishođenjem potrebnih dozvola. Nije mu noga na papučici "gasa", jer sve radi vlastitim novcem bez kreditnih obveza, tako da ga ne pritišću troškovi hladnog pogona.

Priča o dugoratskim zgradama i njihovu investitoru rodila se prije koju godinu kada je ovaj 72-godišnjak sa stalnom adresom u Torontu s balkona obiteljske kuće izgrađene prije petnaestak godina ugledao primjeren prostor za zgrade.

- Čujte, s petnaest godina sam otišao u Kanadu gdje sam cijeli svoj život radio u građevinskom sektoru. Zadnjih trideset i pet godina vlasnik sam građevinske firme u Torontu s pedeset i više zaposlenih, ovisno o količini poslova.

Cijeli sam svoj radni vijek proveo radeći. I onda, kada sam prije koju godinu, nakon smrti supruge koja je inače radila u "Iskrinom" pogonu u Dugom Ratu, mislio da je dosta toga i da se napokon trebam odmoriti, svoje umirovljeničke dane zamijenio sam s onim "penzioniranim".

image
‘Garma-Beton‘

I tako jednom u smiraj dana, onako iz dosade, s balkona kuće, gore pod stinom ugledao sam možebitnu lokaciju za još jednu kuću. I tako od prvotne kuće, rodile se ideja za tri zgrade - dodaje Kovačević čiji korijeni sežu iz Kreševa u općini Šestanovac.

Njegovo ime u Dugom Ratu veže se uz priču staru točno 10 godina odnosno za zemljište i projekt na Glavicama, koji nikada nije zaživio. Naime, njegova kanadska tvrtka je 2013. na adresu Općinskog vijeća poslala ponudu za poslovnu suradnju.

U zamjenu za vlasništvo zemljišta na Glavicama, obvezao se izgraditi ambulantu za područje Dugog Rata. U njenom sklopu planirana je izgradnja i doma uključujući i centar za rehabilitaciju starih i nemoćnih osoba.

Također uz zdravstveni objekt tada se namjeravalo podignuti smještajne jedinice za sve posjetitelje stanara doma.

- Da bismo što prije pokrenuli projekt, zamolili smo općinare za pomoć u rješavanju administrativnih obveza i dozvola kako bi se naša ponuda realizirala u što bržem roku. Nažalost, ta ponuda je stavljena u ladicu i nikada se o njoj nije raspravljalo na Općinskom vijeću. Tko je za to kriv, prosudite sami - zaključuje Kovačević.

image

Računalna simulacija izgleda prve od triju planiranih zgrada na sjeverozapadnom dijelu mjesta

‘Garma-Beton‘
image
‘Garma-Beton‘
image
‘Garma-Beton‘
image
‘Garma-Beton‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:55