StoryEditorOCM
ObalaVRIJEDAN NALAZ

Na zadarskoj rivi izronjena stara bitva, vjerojatno iz vremena cara Franje Josipa: očuvana je i bit će izložena!

Piše Mišel Kalajžić
21. veljače 2024. - 14:19

Iz podmorja sa zapadne strane mula na zadarskoj rivi, danas je izvađena stara bitva - pretpostavlja se iz vremena Austro-Ugarske monarhije - koja je bila ugrađena u rivu, a u mulju je nestala najvjerojatnije za vrijeme bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu.

Složenu operaciju vađenja bitve na obnovljenoj rivi poduzela je Lučka uprava Zadar, a izveo je Ronilački klub Sveti Roko iz Bibinja, točnije ronioc Đani Iglić uz asistenciju kolege Eugena Kogoja. 

Na staru smo bitvu u moru Lučku upravu upozorili prošle godine i tada su nam rekli kako će biti poduzeto njeno vađenje.

Oni su najprije izvršili pripremu za vađenje bitve koja je bila dijelom zatrpana morskim muljem. Nakon što su je otkopali, uz pomoć zračnih balona podignuli su je na površinu, a potom doteglili do ruba rive gdje je dizalicom prebačena na kamion Dragana Baričevića i otpremljena u obližni Centar za podvodnu arheologiju gdje će biti podvrgnuta desalinizaciji i zaštiti, te potom izložena kao eksponat bogate pomorske povijesti Zadra.

U Centru za podvodnu arheologiju bitvu su dočekali podvodni arheolozi Luka Bekić i Roko Surić s ostalim suradnicima.

Već su prvim preliminarnim pregledom bitve stručnjaci izrazili zadovoljstvo njenim stanjem jer je izvađena u cjelovitom stanju i prilično je dobro sačuvana. Međutim čim je izronjena iz mora koje ju je štitilo od utjecaja zraka, počelo je njeno propadanje, pa će se poduzeti hitna desalinizacija i druge zaštitne mjere kako bi je se sačuvalo i zaštitilo kao zanimljiv dio zadarske pomorske povijesti.

Prema obliku moglo bi se raditi o originalnoj bitvi iz vremena Austro-Ugarske monarhije i austrijskog cara Franje Josipa, odnosno razdoblja kad je današnja zadarska riva dobila svoj prepoznatljivi izgled. U moru je završila najvjerojatnije tijekom savezničkog bombardiranja Zadra tijekom Drugog svjetskog rata kada je mul raznesen i "skraćen" da bi mu se obnovom dimenzije opet vratile na nekadašnju dužinu.

Točna će se saznanja o porijeklu bitve moći doznati nakon istraživanja kojega provode stručnjaci iz Centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

 

Ronioci su nam kazali da su se odazvali akciji na zamolbu Lučke uprave. Bitvu u moru najprije su zakačili konopima te je potom balonima ispunjenim zrakom podigli na morsku površinu te dopremili do obale, odakle je dizalicom prebačena na kamion i otpremljena u Međunarodni centar za podvodnu arheologiju. Bit će izložena u njihovoj podmorskoj zbirci koja se radi u obnovljenoj crkvi Sv. Nikole.

- Vađenje nije bilo previše teško iako je bila ukopana dijelom u morsko dno. Podvukli smo ispod nje dva konopa da možemo spojiti uzgonske balone kapaciteta dva puta po 500 kilograma. Recimo da je teška od 800 do 1000 kilograma, a nalazila se na dubini od 5 metara. Najduže je trajala upravo ta priprema, samo vađenje išlo je znatno brže. Drago nam je da smo mogli pomoći i dali svoj doprinos da se očuva dio naše pomorske baštine - kažao je ronioc Đani Iglić.

Dopremanje u Centar za podvodnu arheologiju također je bilo zahtjevno, posebno prebacivanje bitve u prostor za konzervaciju jer se radi o vrlo teškom predmetu. Sretno i spretno, bitva je prebačena i sad će završiti u posebno izgrađenom bazenu gdje će početi njena desalinizacija. 

Pretpostavlja se da je tijekom bombardiranja u Drugom svjetskom ratu bitva završila u nasipu i za nju se nije znalo do najnovijih radova kad je bageriranjem otkrivena iz morskog mulja. Moguće je da je u moru završila i u nekoj od rekonstrukcija rive nakon Drugog svjetskog rata. Sad mora ići na čišćenje, konzerviranje i potom izlaganje - doznali smo od ronioca.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:35