StoryEditorOCM
ObalaKADA ĆE SVANUTI?

Kuću Sunca čekaju gotovo 10 godina, a sada znaju istinu: ‘Preskupo je to za nas, nema gradnje ako se ne uključi država‘

6. siječnja 2024. - 23:15

Kuća Sunca makarske Udruge Sunce nikako ne može doći na zelenu granu, mada je početak projekta njezine izgradnje na predjelu Požara, bio planiran 2014. godine, a završetak u listopadu 2015.

Za Kuću Sunca građevinska dozvola je ishodovana 2021., međutim, za sada nema najave o njezinoj gradnji, iako je riječ o objektu koji će pružati usluge samostalnog stanovanja uz potporu za osobe s invaliditetom, dnevne boravke za djecu s teškoćama i autističnim poremećajima kao i odjeljenje za radno osposobljavanje osoba s invaliditetom.

image

Vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić nezadovoljna je što Kuće Sunca nema u proračunskim projekcijama za sljedeće dvije godine

 

Ivo Ravlić/Cropix

Međutim, u proračunu Grada Makarske za 2024. godinu u programu izgradnje kapitalnih objekata planirano je 150 tisuća eura za Centar za djecu s posebnim potrebama, dok je u 2025. i 2026. godini planirano nula eura. Stoga je na sjednici Gradskog vijeća Makarska vijećnica Ivana Miočević Franić (NLO) upitala za što su konkretno namijenjena sredstva od 150 tisuća eura iz proračuna za 2024.

Projekt i troškovnik

Što i gdje Grad Makarska financira kroz ovu mjeru i gdje se u svemu izgubio kapitalni gradski projekt Kuća Sunca i zašto Grad barem u projekcijama za 2025. i 2026. nije predvidio sredstva za vlastiti projekt za koji je platio izvedbeni projekt i troškovnik.

Prema riječima gradonačelnika Zorana Paunovića koji nije pojasnio kakav je to planirani Centar za djecu s posebnim potrebama, aktualna gradska vlast je najviše uložila po pitanju Kuće Sunca i djece s posebnim potrebama u Makarskoj.

- Napravili smo sve potrebne projekte za izradu Kuće Sunca, financirali smo glavni projekt, građevinsku dozvolu, izvedbeni projekt, dakle potpunu dokumentaciju. U nekoliko navrata smo kontaktirali i ministra, a osobno sam išao u bivše ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak da izguramo taj projekt.

Kuća Sunca ostaje i dalje na istoj lokaciji, neće se nigdje maknuti jer je to projekt o kojem smo razgovarali s voditeljicom Udruge i svima njima prošle godine kada smo imali sastanak. Lani smo u proračunu predvidjeli 2 milijuna kuna jer je to bio dogovor između Grada i Udruge Sunce, a trebala je ići cijela kampanja od strane Udruge Sunce za prikupljanje ostatka sredstava.

Bili smo spremni dati ruke i sudjelovati u cijeloj toj priči, ali ništa se, nažalost, nije dogodilo po tom pitanju - kazao je Paunović, dodavši da bi po nekim procjenama, projekt Kuće Sunca koštao od 20 do 25 milijuna kuna što je cijena jednog vrtića Maslina koji je na kraju financiran kroz više od tri proračuna. Sredstva koja su bila odobrena za Kuću Sunca, u vrijeme korone su povučena od strane Vlade RH, a prema Paunovićevim tvrdnjama, Grad i dalje pokušava naći način financiranja Kuće.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović: Kuća Sunca ostaje i dalje na istoj lokaciji

Ivo Ravlić/Cropix

- Važno je napomenuti da Kuća Sunca sama kao zgrada, nije konačni financijski iznos, nego kasnije treba financirati njezin hladni pogon, ljude koji će tamo raditi, dakle to je jedan ogroman pozamašan iznos. Ne znam nijednu lokalnu upravu i samoupravu veličine Makarske niti je to obveza Grada da toliko optereti građane.

Moje stajalište je da institucionalizacija i sve što je vezano za Kuću Sunca i djecu s posebnim potrebama treba biti u rukama države. Nijedna lokalna uprava, a posebno grad veličine Makarske nije financijski sposobna izdržati toliki pritisak. To je jedino može biti u rukama Republike Hrvatske i mora postojati sustav koji se brine o djeci s posebnim potrebama i to postoji, a najbolji primjer je Centar koji se nedavno otvorio na Braču kao izdvojeni dio Jurja Bonačija i to su stvari koje su direktno pod upravljanjem države.

Na sličan način bi se moglo riješiti pitanje rane prevencije u Makarskoj što smo i predložili ekipi Udruge Sunce i Bonačija - istaknuo je Paunović, dodavši da Grad daje sve od sebe za pomoć djeci s posebnim potrebama i njihovim obiteljima.

Ništa od realizacije

Kako je potom napomenula vijećnica Miočević Franić koja je složna s činjenicom da jedinica lokalne samouprave nije u stanju sama financirati gradnju Kuće Sunca, krivo joj je što se tako važan projekt potpuno izbrisao iz proračuna u projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

- Time ste ustvari pokazali da nemate nikakav plan za dalje jer da ste željeli, mogli ste određeni iznos sredstava rezervirati za tu namjenu, a ovako nam se događa da je Grad Makarska platio sva idejna i izvedbena rješenja, uložio u troškovnike i onda ne vidimo mogućnost da se ide prema realizaciji tog projekta, barem u jednom manjem dijelu od strane Grada - kazala je Miočević Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:26