StoryEditorOCM
ObalaSTOPIRANI ‘PAPIRI‘

Kontroverzni dalmatinski HDZ-ovac mjesecima ilegalno gradi zgradu, ‘šef‘ Branko Bačić krenuo u blokadu velikog projekta

Piše Sandra Barčot
24. siječnja 2024. - 13:25
Općinska uljara koja se gradi bespravno, nalazi se točno iznad južnog ulaza u cestovni tunel ‘Sveti Ilija‘Duje Klarić/Cropix

Hoće li Branko Bačić, glavna HDZ-ova uzdanica stranačkog čelnika i premijera Andreja Plenkovića za desetu izbornu jedinicu na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, "presuditi" jednom od najdugovječnijih načelnika u Hrvatskoj?

Neuništivom i nedodirljivom Josku Roščiću (HDZ), vodećem čovjeku Općine Baška Voda kojeg su mještani sedam puta birali da vodi ovo bogato turističko mjesto podno Biokova.

Hoće li glavnu ulogu u svemu odigrati uljara, koju načelnik ilegalno gradi novcem stanovnika te lokalne zajednice, pa su državni inspektori čak dvaput stavljali oznaku "zatvoreno gradilište" uz rješenje o rušenju objekta? Radovi su, tipično hrvatski, nastavljeni, premda nužna dokumentacija za obavljanje radova - ne postoji.

No, sada u igru "moći i utjecaja" koju gotovo 31 godinu, od osnutka Općine, igra HDZ-ovac Roščić, ulazi "superizborna godina" gdje vladajući HDZ, u ovom slučaju na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini, sebi baš i ne smije dopustiti greške u koracima, pa je općinsko traženje novih, trećih izmjena i dopuna građevinske dozvole za uljaru na predjelu Bast, stavljeno na čekanje.

Ukratko, stopirani su svi procesi koji bi načelniku Roščiću, a formalno lokalnoj vlasti, omogućili dobivanje dozvole za gradnju objekta koji je već gotovo pa izgrađen!?

Takvo što se može iščitati iz odgovora triju institucija od kojih smo dobili odgovore u vezi ovog slučaja koji je počeo 2018. godine. Tada je Plenkovićeva Vlada Općini Baška Voda ustupila nekretninu u mjestu Bast, točno iznad južnog ulaza u cestovni tunel "Sveti Ilija" kroz Biokovo, koje se vodi pod katastarskim i zemljišnim brojem 1277/14.

Na toj je parceli načelnik planirao graditi uljaru, što je trebalo biti realizirano u roku od pet godina. No, prema urbanističkom planu uređenja iz 2012. godine, uljara i vinarija su bile predviđene na drugoj lokaciji, što nije omelo Rošćića da unatoč toj definiciji i zakonskoj obvezi, počne radove na terenu nad državnom cestom zbog čega su 2021. reagirali i iz "Hrvatskih cesta" i državni inspektori, a sve zbog ugrožavanja važnog prometnog pravca.

image

Načelnik Baške Vode Josko Roščić

Ivo Ravlić/Cropix

Načelnik je podnio (prvi) zahtjev za građevinskom dozvolom, ali inspektori su utvrdili kako mu je ona odobrena za drugu lokaciju! Uslijedilo je izigravanje zakona i nakon dva inspektorska zatvaranja gradilišta uljare, uslijedile su nove igre s "papirima", gradilo se po dokumentima za rekonstrukciju stare građevine, a koja je u potpunosti - srušena.

Na gradilištu su izgrađeni novi objekti, ali s dozvolama za drugačiji zahvat i to na drugim parcelama. Sve je to utvrđeno tijekom postupka pokrenutog nakon prijava oporbenog općinskog i županijskog vijećnika Matejasa Jozipovića (Nezavisna lista mladih), pa su početkom ove godine procedure zakočene.

- Ma, nitko ne želi izgubiti izbore zbog tuđe muljaže, a svi znamo kako je Roščić car ignoriranja zakona. No, sada je vrući krumpir prebačen u ruke ministra graditeljstva i državne imovine Bačića, koji bi trebao darovati i drugi dio državnog zemljišta da se može uljara kompletirati i konačno izgraditi legalno.

Ipak, vidim kako su i oni u ministarstvu shvatili da ovdje nisu papiri čisti – tvrdi Jozipović, ukazujući i na "novitete" koje je donijela 2024. godina:

- Od početka ove godine darivanje državnog zemljišta ide novim sustavom gdje je prema popisu odobrenih nekretnina iz ministarstva, županija dužna disperzirati prema gradovima i općinama. Eto problema i za župana Blaženka Bobana (HDZ), jer kako će dati zemljište za izgradnju uljare koja nema valjanu građevinsku dozvolu, a ona koja je navodno i izdana, odnosi se za druge parcele, ne ove na kojoj se gradi objekt, tipično HDZ-ovski.

Prilaže nam papir iz Državne geodetske uprave - Odjela za katastar nekretnina Makarska s predmetom: geodetski elaborat za parcele broj 1277/1 i 1277/14, gdje se navodi, s datumom 8. siječnja 2024., kako je postupak oglašavanja ništavnim rješenja od 13. svibnja 2022. čija je svrha bila evidentiranje stvarnog položaja već katastarskih parcela, a za onu koja se vodi pod brojem 1277/14.

Isto se navodi i za pokrenuti postupak oglašavanja ništavnim od rješenja 6. travnja 2023. kojim je proveden geodetski elaborat u svrhu evidentiranja stvarnog položaja već evidentirane katastarske čestice broj 1277/1. Taj teren površine gotovo 11 tisuća četvornih metara nalazi se sa sjeverne granice parcele na kojoj se ilegalno gradi uljara, a obje su bile dio većeg kompleksa nekadašnjeg kamenoloma poodavno propale tvrtke "Građevno" iz Makarske.

Da je obustavljen postupak treće izmjene i dopune građevinske dozvole za uljaru, potvrdio nam je i Mario Radevenjić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo.

- U makarskoj ispostavi našeg odjela izdano je rješenje o izvedenom stanju (legalizacija, op.a.) za postojeću zgradu garaže i radionice 2018. godine, a 2022. i građevinska dozvola za rekonstrukciju - dogradnju, nadogradnju i promjenu namjene u gospodarsku građevinu/uljaru.

Koncem 2023. godine zatražena je izmjena građevinske dozvole za rekonstrukciju, odnosno nadogradnju i dogradnju ove gospodarske građevine, ali će taj postupak biti prekinut do okončanja postupka oko ovjere geodetskih elaborata za formiranje čestice, što je u tom postupku prethodno pitanje, tako da taj postupak još nije stvarno ni započet - kaže Radevenjić.

Pa ćemo se vratiti na početak teksta, hoće li ministar Bačić, ujedno i potpredsjednik Vlade, prekinuti gordijski čvor nezakonitih radnji? Gradnje po dozvoli koja navodi jedno (rekonstrukcija), a u stvarnosti se gradi drugo (potpuno novi objekt)?

image

Objekt je već pred završetkom

Joško Šupić/Cropix

Naime, na upit našeg novinara Marka Didića jesu li upoznati da se na nekadašnjem državnom zemljištu koje je Plenkovićeva Vlada na dan 13. lipnja 2019. godine darovala Općini Baška Voda, u mandatu resornog ministra Gorana Marića (HDZ), gradi bespravna uljara, te hoće li darovati i dodatni dio prostora za bespravne radove, te kada će okončati izvide koje provode punih 14 mjeseci na donošenje Urbanističkog plana uređenja "Bast sjever-I1", iz Ministarstva graditeljstva i državne imovine, u odgovoru od 8. siječnja 2024. se navodi:

- Ministarstvo nakon 2019. nije donosilo nove odluke o raspolaganju Općini Baška Voda, a koje se odnose na česticu broj 1277/10, čestici zemlje koja je i dalje u vlasništvu Republike Hrvatske.

Nastavno na pitanje vezano uz postupak nadzora koji je pokrenut u ovom Ministarstvu, dajemo informaciju kako je još uvijek u tijeku nadzor nad postupkom izrade i donošenja Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja "Bast sjever – I1". Dana 4. prosinca 2023. zaprimljeno je očitovanje Općine Baška Voda, kao i tražena dokumentacija, a koje je dostavljeno na traženje Ministarstva.

Tako navode iz resornog ministarstva, pa ostaje vidjeti hoće li ministar Bačić u ime države ustupiti parcelu za dovršenje gradnje Općini, odnosno načelniku i stranačkom kolegi Roščiću, hoće li izvidi ministarstva u svezi urbanističkog plana pronaći nepravilnosti, hoće li Državna geodetska uprava "uskladiti" čestice u dozvoli i na terenu, te hoće li građevinski inspektori ponovno postupati na spornoj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:21