StoryEditorOCM
ObalaPORUKA S PEŠKARIJE

Jesu li ribari u Dalmaciji ulovili najotrovniju ribu na svijetu? ‘Napuhača se mudro skrila u kašeti među srdelama‘

Piše Šibenski.hr
27. studenog 2023. - 13:37
U šibenskom arhipelagu ulovljena je napuhača, latinskog naziva Sphoeroides pachygasterFacebook/‘Splitska peškarija‘

Na splitskoj Ribarnici prije petnaestak dana pronađena je riba koja je zatekla kako prodavače tako i ribare koji su je ulovili. Analizom, kako su objavili na popularnoj stranici "Splitska peškarija" na Facebooku ustanovljeno je kako se radi o napuhači (latinski naziv: Sphoeroides pachygaster.)

- Na peškariji smo pronašli ribu veličine ljudske jagodice te smo s obzirom na to da se radi o juvenilnom primjerku koji nismo nikad dosad vidjeli pozvali institut da nam pomogne utvrditi identitet ribe... 

I eto dobili smo informaciju da se radi o napuhači (Sphoeroides pachygaster.) Iako još nismo dobili detaljnu DNK-a analizu s dosta velikom sigurnošću se može ustvrditi da se radi upravo o njoj – navodi se u objavi i dodaje kako nije riječ o otrovnici, iako je internet prepun upozorenja na ovu vrstu koja se očigledno udomaćila u Jadranu. 

- NEMA PANIKE!!! Također smo dobili i informaciju da postoje vrste napuhača koje su izrazito opasne, ali pronađena vrsta nije otrovna. Iako na internetu barem na 50 mjesta piše NETOČAN podatak "Da se radi o jednoj od najotrovnijih riba na svijetu".

Zabrinjava činjenica da se napuhača lagano udomaćila u Jadranu te da je broj jedinki dosegao dovoljan broj da bi se mogli razmnožavati. Jer je očito je da se radi o ribici kojoj je rodno mjesto hrvatska strana Jadrana što potvrđuje i drugi nalaz slične veličine koji se dogodio prije par dana.

Riba je ulovljena na području Tribunja i to okružujućom mrežom plivaricom te je nađena u kašeti sa srdelom.... - objavili su iz "Splitske peškarije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:05