StoryEditorOCM
ObalaMLADI U ŠKRIPCU

Ima li kraja ludilu?! Cijena stambenih kvadrata na korak do Splita skočila 100 posto u samo godinu dana, evo iznosa

Piše Jadranka Matić
3. rujna 2023. - 08:24
Kaštel Štafilić i Novi su nove ‘mete’ kupaca iz Splita i okolice budući da su raspoloživi tereni u dosad popularnijima Sućurcu i Gomilici već (pre)zauzetiJoško Šupić/Cropix

Prema godišnjem gradskom izvješću o tržištu nekretnina, na području Kaštela je tijekom 2022. godine službeno obavljeno ukupno 707 kupoprodaja.

To je za oko 10 posto više nego tijekom 2021. godine, u kojoj je još dominirala neizvjesnost oko globalne pandemije, ali zanimljiv je udio ili izostanak udjela pojedinih vrsta nekretnina u tom rastu prodaje.

Za stanove/apartmane zabilježene su tako 184 kupoprodaje, što je porast od 3,94 posto u odnosu na godinu prije. Ukupna (prijavljena) vrijednost transakcija bila je 19,8 milijuna eura, a ukupna površina 12.195 četvornih metara.

Proizlazi, dakle, prosječna cijena kvadrata od 1626 eura, koja je za 13,59 posto viša od one u 2021. godini, kada je iznosila 1436 eura.

Gledano po površini, najviše (66) prodano je onih stambenih ili smještajnih/turističkih prostora od 40 do 59 kvadrata, po prosječnoj cijeni od 1920 eura po četvornome metru. Najskuplji su, međutim, bili stanovi površine od 25 do 39 kvadrata, s prosječnom cijenom od 2204 eura po kvadratu.

Da veća površina smanjuje cijenu, pokazala je i ova analiza jer su stanovi površine veće od 120 kvadrata prodani po prosječnoj prijavljenoj cijeni od 1015 eura po četvornome metru.

Kad je riječ o stambenim kvadratima, lani je registrirano i 77 kupoprodaja zgrada/kuća, što je 10,47 posto manje nego u godini prije. Ukupna vrijednost im je bila 17,7 milijuna eura, površina 36.152 četvorna metra, a prosječna cijena kvadrata 491 euro.

Za razliku od prodaje koja bilježi pad, prosječna cijena kvadrata je gotovo udvostručena, porast od 96,58 posto u odnosu na onu iz 2021., kad je iznosila 250 eura.

Kaštela su se posljednjih godina na hrvatskom tržištu nekretnina izdvojila po ponudi i potražnji građevinskog zemljišta. Podaci za prošlu godinu pokazuju, međutim, da su službeno zabilježene 333 kupoprodaje, što je za 15,25 posto manje nego 2021., ali neusporedivo više u odnosu na sve ostale vrste nekretnina.

Ukupna vrijednost ostvarenih kupoprodaja je 32,6 milijuna eura, a ukupna površina čak 708.083 kvadrata. Zanimljivo je da je prosječna cijena od 46 eura po kvadratu bila gotovo upola (49,10 posto) niža od prosjeka iz 2021., kad je iznosila 89,87 eura po kvadratu.

image

’Više je faktora koji utječu na cijenu: nedostatak pristupa, loša komunala’, ističe Ivan Anđelić, vlasnik agencije za posredovanje u prometu nekretninama

Vojko Bašić/Cropix

Vezano uz ovaj dio nekretninskog tržišta osvrnuli su se i autori Godišnjeg izvješća napomenom da se “cijena građevinskog zemljišta na području Grada Kaštela razlikuje prema lokaciji, namjeni, mogućnosti gradnje, kategoriji i drugim obilježjima; u rubnim područjima radi se o nižim cijenama, dok su u ‘atraktivnim’ dijelovima Grada i bliže obali daleko veće vrijednosti te stoga prosjek nije niti moguće dati obzirom da su zemljišta međusobno neusporediva”. Unatoč napomeni, prosječna cijena je iskazana u tabelarnom prikazu.

Najviše kupoprodaja odnosi se na parcele površine do 300 četvornih metara, njih 116, s prosječnom cijenom od 193 eura po kvadratu. Na drugom su mjestu, sa 57 kupoprodaja terena, pojedinačne površine od 500 do 800 kvadrata, s prosječnom cijenom od 117 eura po kvadratu.

Za zemljišta površina većih od 2000 kvadrata zabilježeno je 26 kupoprodaja, s neusporedivo manjom prosječnom cijenom u odnosu na navedene, od svega 19,97 eura po četvornome metru. Zahvaljujući količini kvadrata, međutim, veće površine imaju neusporedivo veću ukupnu vrijednost, od 10,7 milijuna eura.

Uvidom u aktualnu ponudu građevinskog zemljišta u Kaštelima objavljenu od različitih agencija, ne bi se reklo da je tu uzrok pada prodaje. Cijene se trenutno kreću od 100 do 350 eura i više po kvadratu.

U Kaštel Štafiliću se tako prodaje površina od 4197 kvadrata po cijeni nešto višoj od 1,8 milijuna eura, što je 430 eura po kvadratu. U Štafiliću je, međutim, na prodaju ponuđeno i građevinsko zemljište po cijeni od 100 eura po metru.

Ako vam se Štafilić s 430 eura po četvornom metru čini skupim, u Kaštel Gomilici je na prodaju stavljena parcela od 4310 kvadrata s traženom cijenom od 2,58 milijuna eura, ili gotovo 600 eura po četvornom metru. Zemljište je, inače, namijenjeno izgradnji luksuznog hotela te, kako stoji u oglasu, ima izravan pristup plaži.

Po ponudi građevinskog zemljišta u zonama poslovne namjene najpoznatiji od svih sedam Kaštela je Sućurac, u kojemu izdvajamo površinu od 73 tisuće kvadrata s traženom cijenom od 14,6 milijuna eura. U ponudi su, dakle, zemljišta različitih površina i po različitim cijenama, no prodaja posustaje.

– Više je faktora koji mogu utjecati na cijenu, primjerice nedostatak pristupnog puta, nekultivirana okolina, loša komunalna opremljenost ili naizgled sitnica kao što je zaklonjen pogled.

Na terenu se, naime, može procijeniti hoće li neka moguća gradnja na susjednim parcelama zakloniti pogled budućem objektu radi kojeg se zemljište kupuje – komentirao je podatke Ivan Anđelić iz kaštelanske agencije “Anđelić nekretnine”, te dodao:

– Velike parcele teško nađu kupca. Za njih nema interesa. Zato su dulje u ponudi, a onda se često parceliraju kako bi mogle biti prodane.

Pri tome može biti riječ o parcelama od pet-šest tisuća kvadrata za koje nije uvjet prodaje kupnja cijele površine – naglasio je naš sugovornik.

Što manji stanovi, to papreniji

600

eura iznosi cijena kvadrata jedne od građevinskih parcela u Gomilici koja je ponuđena na prodaju

2200

eura po četvornome metru bila je prosječna prijavljena cijena prodanih manjih stanova, koji su ujedno i najtraženiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:03