StoryEditorOCM
ObalaATRAKCIJA

Kao u Londonu: u centar Makarske dolazi 100 tona težak panoramski kotač! Vrijedan je milijun eura, imat će 24 gondole!

Piše Dijana Turić
16. travnja 2024. - 12:40

Prostor za 20 vozila na gradskom parkiralištu na predjelu Osejava u Makarskoj, na kojem sat smještaja automobila u sezoni košta četiri eura u sezoni, početkom svibnja će zauzeti nova atrakcija - panoramski kotač.

Riječ je o objektu teškom 100 tona i vrijednom milijun eura koji će biti postavljen i u funkciji do početka listopada, znači tijekom cijele turističke sezone.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Radovi na instalaciji velikog uređaja su u tijeku, a kako nam je kazao Makaranin Stipe Selak, vlasnik kotača, atrakcija neće moći ostati u Makarskoj tijekom zime, odnosno božićno-novogodišnjih blagdana, jer je već dogovoreno njegovo iznajmljivanje u većim gradovima.

Kotač ima senzor za vjetar tako da neće raditi za vrijeme olujne bure. Za instalaciju panoramskog sadržaja Grad Makarska nije raspisao koncesiju, jer se ne radi o zemljištu koje je u obuhvatu pomorskog dobra, već je riječ o dogovoru vlasnika s lokalnom vlašću oko unajmljivanja javno-prometne površine, što nam je Selak potvrdio, a iz gradske uprave još čekamo odgovor na postavljena pitanja.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Ovdje nije riječ o koncesiji, već o unajmljivanju javne površine od Grada na rok od pet mjeseci. Kapacitet kabina panoramskog kotača je 144 osobe u 24 gondole, jer u svaku može stati šest ljudi.

Ulaznica će koštati 10 eura s time da dužina vožnje ovisi o ukrcaju ljudi, a visina je 35 metara i svi će u "zraku" biti dvaput. Djeca uzrasta do 12 godina plaćat će ulaznicu osam eura, a ona uzrasta do tri godine će se voziti besplatno.

Ideju o instalaciji panoramskog kotača u Makarskoj dobili smo ove zime kada smo ga ugledali na sajmu u Italiji i onda smo sve to prezentirali Gradu koji je ideju prihvatio. Rad panoramskog kotača ima suglasnost hotela "Osejava", a neće proizvoditi buku.

Brzina vožnje je mala tako da će svi korisnici moći mirno slikati cijelu Makarsku - kazao je Selak.

Oko rada panoramskog kotača pomalo je skeptična Ivana Pivac Ivandić, direktorica "Osejave", koja je istaknula da će biti dobro ako nova atrakcija uistinu ne bude proizvodila buku i ako gostima hotela na bude smetalo njegovo svjetlo.

- Ne znamo što će biti s panoramskim kotačem, a ako nam se gosti budu žalili, morat ćemo reagirati. Od nas nitko nije tražio suglasnost za postavljanje kotača, već sam za instalaciju slučajno saznala iz Grada koji nam je usputno prenio informaciju - kazala je Pivac Ivandić.

image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:55