StoryEditorOCM
ObalaDAJ BOŽE

Dalmatinski grad proglasio se sigurnim za žene: ‘Bilo bi krasno kad bi Rezolucija zaustavila šaku koja leti u glavu!‘

5. ožujka 2024. - 20:52

Rezolucija o proglašenju Makarske sigurnim mjestom za žene jednoglasno je usvojena na sjednici Gradskog vijeća Makarske, a naglašava posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama i značajan je korak prema osiguravanju sigurnosti i zaštite žena.

Rezolucijom su predložene konkretne mjere kako bi se zaštitile žrtve nasilja, pa će tako žene koje traže utočište u skloništima dobiti financijsku pomoć s ciljem osnaživanja žrtava i pružanja resursa potrebnih tijekom njihova oporavka, a Grad će pokriti trošak do 600 eura mjesečno unajmljenog stana, osiguravajući žrtvama sigurno mjesto za boravak, udaljeno od opasnosti.

Kako bi olakšali osamostaljenje i vraćanje žrtve nasilja u društvo, predviđeno pravo troška nužnog smještaja Grad će sufinancirati u trajanju do šest mjeseci. Tu su i informiranje, edukacija, preventivne mjere, psihosocijalni tretmani žrtvama i počiniteljima, kao i senzibiliziranje javnosti.

Društvo stoji uz vas

Predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić naglasila je kako su navedene mjere nužne za resocijalizaciju i pokazuju žrtvama da društvo stoji uz njih pri važnom koraku prema neovisnom i dostojanstvenom životu.

image

Gordana Muhtić, Zoran Paunović i Antonia Radić Brkan

Grad Makarska

Femicid, odnosno zločin iz mržnje nad osobom ženskog spola motiviran spolom žrtve, osobito je izražen, a njegovo praćenje u posljednje vrijeme ukazuje na visoku stopu rodne neravnopravnosti u društvu i na nedovoljno učinkovit odgovor institucija.

Na području Makarske, prema podacima Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Makarska, lani su, od ukupno 63 slučaja nasilja, 33 žrtve bile žene.

Od ukupno 41 počinitelja, 31 je bio muškarac, a Centar je deveterim obiteljima ponudio smještaj u skloništu, ali nitko ga nije želio prihvatiti jer se žene teško odlučuju na odlazak iz sredine u kojoj žive – najčešći su razlozi za to djeca koja u Makarskoj pohađaju školu ili zbog svojeg posla.

– U skladu s Rezolucijom ‘‘Sigurno mjesto za žene", nastavljamo razvijati nove programe s ciljem zaštite žena, djece, ali i prekidanja začaranog kruga naučenih obrazaca nasilnog ponašanja i negiranja važnosti žena u svim sferama svakodnevnog života – kazala je Muhtić, napomenuvši da je u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina ubijeno 400 žena, što nas svrstava na treće mjesto Europske unije po broju femicida u odnosu na broj stanovnika.

image

Sa sjednice Gradskog vijeća Makarske

Dijana Turić

– Ovom sveobuhvatnom kampanjom, stoga, Grad Makarska želi stvoriti okruženje u kojem se žene osjećaju zaštićeno, podržano i sigurno, te se pridružiti globalnom naporu za stvaranje svijeta u kojem svaka žena može živjeti bez straha od nasilja – rekla je Muhtić.

Nulta tolerancija

Tina Međurečan (SDP) kazala je kako je nulta stopa tolerancije na nasilje bilo kakve vrste jedini ispravan put prema zdravom i boljem životu u našem društvu i gradu.

– Svi smo svjesni činjenice da je nasilje u porastu, bilo ono psihičko, fizičko ili ekonomsko. Svako nasilje rezultira razorenim djetinjstvima, disfunkcionalnim obiteljima i, nerijetko i nažalost, nečijom smrću – istaknula je Međurečan.

Iako su Rezoluciju koju je inicirao baš gradonačelnik Zoran Paunović, i to kao predsjednik Vijeća za prevenciju i sigurnost, prihvatili i vijećnici pozicije i oporbe, povela se žučna rasprava, i to posebno oko predlagatelja pa je Joško Lelas (HDZ) istaknuo da bi Rezolucija bila dobra da nije pamflet, dok je Jure Brkan (HDZ) kazao da se svako nasilje treba spriječiti koliko je god moguće, a posebno prema ženama, a normalno je da treba raditi na prevenciji.

– Vaša Rezolucija nema pravnu obvezujuću osnovu i nije zakon, a sve je ovo primjenjivo i na djecu. Dobro je da se educiraju i građani i djeca i da stasaju u normalne i zdrave ljude koji se neće bojati nikoga i neće činiti nasilje nad drugima.

Volio bih da su napisali da će makarski gradonačelnik služiti kao primjer, i to nakon što je verbalno izvrijeđao novinarku koja radi svoj posao, prijetio zaposlenici Grada da će joj klamericom razbiti glavu. Bi li se gradonačelnika moglo uklopiti u ovu Rezoluciju? – upitao je Brkan, na što je Paunović uzvratio da nikoga nije napao, čemu je svjedok njegov plaćeni odvjetnički demanti.

Vrijedne poštovanja

I vijećnik NLO-a Petar Kelvišer naglasio je kako se nada da će ova Rezolucija i pripadajuće smjernice potaknuti predlagatelje na preispitivanje vlastitog ponašanja u situaciji kad se obraća osobi ženskog spola, bilo da se radi o djelatnici gradske uprave, gradskoj vijećnici ili novinarki.

– Sve su one vrijedne poštovanja, ali nijedna ih rezolucija neće zaštititi ako ih predlagatelj doista i ne provodi – kazao je Kelvišer.

image
Shutterstock

Da Makarska neće biti sigurna za žene zato što je Rezolucija usvojena, konstatirao je Marko Ožić Bebek (HDZ) kazavši da je to proces koji će trajati i u kojem ćemo imati puno žrtava, a napomenuo je da treba osvijetliti Makarsku jer je mračna zbog suzbijanja svjetlosnog zagađenja:

– Bojim se da ćemo više motriti na kontejnere sa 70 kamera zbog razvrstavanja otpada nego što ćemo paziti na žene i djecu. Makarske ulice zbilja treba bolje osvijetliti.

To je potvrdila Ivana Miočević Franić (NLO), koja je istaknula kako je posebno mračan prolaz pokraj centralne osnovne škole, uz sugestiju da bi se u večernjim satima trebala pojačati ophodnja redara i policajaca.

Na sve je ove prijedloge gradonačelnik Paunović kazao kako izvrsno surađuje s policijom koja radi inkognito.

Muhtić: Pridruživanje globalnom naporu

Ovom sveobuhvatnom kampanjom, stoga, Grad Makarska želi stvoriti okruženje u kojem se žene osjećaju zaštićeno, podržano i sigurno, te se pridružiti globalnom naporu za stvaranje svijeta u kojem svaka žena može živjeti bez straha od nasilja - rekla je Gordana Muhtić


Brkan: Gradonačelnik treba biti primjer

Volio bih da su napisali da će makarski gradonačelnik služiti kao primjer, i to nakon što je verbalno izvrijeđao novinarku koja radi svoj posao, prijetio zaposlenici Grada da će joj klamericom razbiti glavu. Bi li se gradonačelnika moglo uklopiti u ovu Rezoluciju? - upitao je Jure Brkan (HDZ)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:30