StoryEditorOCM
ObalaMAJSTOR KISTA

Dalmatinski gastarbajter iz Nizozemske, koji je u Haagu rasplakao generala Antu Gotovinu: ‘Ovjekovječit ću Vatrene‘

Piše Ivo Mikuličin
15. travnja 2024. - 15:05

Najpoznatiji šibenski gastarbajter i istaknuti humanitarac Čedo Paić, koji već desetljećima živi u Nizozemskoj, nikako ne miruje, iako je pri kraju osmog desetljeća života.

Nekadašnji svestrani sportaš (veslanje, triatlon, biciklizam), koji je usporedo posjećivao hrvatske generale u haaškom zatvoru te vježbao srpske atletičarke Anu Subotić i Zvezdanu Jeftić, želi svoj odavno poznati slikarski talent pretočiti i u portrete Vatrenih.

- Sve smo u tom smislu dogovorili sa Čedom. Najbolja prilika za portretiranje bit će pripreme za Europsko prvenstvo koje planiramo u Rijeci.

‘Stojimo na raspolaganju‘

Bit ćemo neumornom Šibenčaninu posve na raspolaganju - zajednički su izjavili izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i tehnički direktor reprezentacije Stipe Pletikosa.

image

Vatreni će pripreme za Euro odraditi u Rijeci

Goran Mehkek/Cropix

- Nije bilo vikenda kad nisam posjetio hrvatske generale u haaškom zatvoru. Naravno da sam bio bliskiji s našim Dalmatincima, Antom Gotovinom i Milivojem Petkovićem.

Gotovina je, primjerice, plakao kao malo dijete kad sam mu u zatvor donio pjesmu “Pakoška noć”, posvećenu njegovim rodnim Pakoštanima.

Usporedno s tim posjetima, ja sam kao trener pripremao dvije srpske atletičarke, Anu Subotić i Zvezdanu Jeftić. No oko toga nije bilo rasprave ni na jednoj strani. Dapače, obje srpske atletičarke smatrale su me svojim sportskim ocem. A tako je ostalo i do danas, makar se one više ne natječu, a ja sam trenerski posao preobrazio u sportsku rekreaciju. Najdraža mi je vožnja biciklom - govorio nam je Čedo u svojoj toploj dvokatnici kada smo ga nedavno posjetili u Nizozemskoj.

Praljkova tragedija

Bračni par Paić bio je dobar i s generalom Slobodanom Praljkom. Nazočili su i njegovu (ponovljenom) suđenju i tragičnom suicidu.

- Ja sam vidjela da general ima neku bočicu, ali nisam ni u snu pomislila da je to otrov. Ipak, bilo mi je sumnjivo pa sam povikala iz svega glasa da upozorim nizozemske policajce na taj detalj.

Nažalost, nisu me čuli jer je staklena ograda dijelila optuženika od nas koji smo pohodili suđenje. U tim trenucima najteže je bilo smiriti moga Čedu, koji se htio obračunati s nekom budalom koja se nasmijala u tom tragičnom trenutku - rekla nam je temperamentna Slavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:08