StoryEditorOCM
Svijetide i do 48,8 C

Grci zatvorili Akropolu za najvećih vrućina, talijanska Vlada poručuje turistima: ‘Nemojte riskirati zdravlje!‘

Piše vijesti sd
17. srpnja 2023. - 13:01
Atenjani su odlučili zatvoriti Akropolu od 12 do 17 sati, kako bi prevenirali zdravstvene probleme turistaSpyros Bakalis/Afp

Europa je ušla u najtopliji tjedan ikada: očekuje se da će aktualni toplinski val dosegnuti maksimalnu temperaturu od 48,8 stupnjeva Celzijevih! 

Takva se temperatura očekuje na Sardiniji, u Turskoj se očekuje 45, u Španjolskoj 44 stupnja...

Bilježe se i brojni zdravstveni problemi, koji mogu biti i po život opasni, diljem vrelog Mediterana, u problemima su i turisti navikli na obilazak atrakcija tijekom dana. 

Najtoplije će biti na talijanskoj Sardiniji, koja će biti pod najvećim udarom vrućina. Dosadašnji rekord od 48,8C zabilježen je u sicilijanskom gradu Floridia. 11. kolovoza 2021. godine.  U turskoj Antaliji očekuju se temperature do 45 stupnjeva, piše Daily Mail.

U Ateni su grčke vlasti zbog vrućina čak zatvorile svoju glavnu turističku atrakciju Akropolu tijekom najtoplijih sati dana, od 12 do 17 sati. Talijanske vlasti preporučuju turistima da ne obilaze povijesne znamenitosti za najvećih vrućina. 

"Nije preporučljivo otići u Koloseum dok je vani 43 stupnja! Pogotovo za starije osobe", kazao je ministar zdravlja Orazio Schillazi, preporučujući turistima da se drže klimatiziranih prostora od 11 do 18 sati.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

U sicilijanskom gradu Cataniji, zračna luka zatvorena je do srijede zbog požara koji je izbio kasno u nedjelju.

Vatrogasci su rekli da su uspjeli obuzdati požar oko 90 minuta nakon što su pozvani, ali nisu dali pojedinosti o mogućim uzrocima ili bilo kakvoj vezi s trenutnim visokim temperaturama u regiji.

Catania je bila među nekoliko talijanskih gradova koji su u nedjelju oglasili crveni alarm za vruće vrijeme, zajedno s glavnim gradom Sicilije Palermom i trećim po veličini gradom na otoku Messinom, dok se zemlja priprema za rekordno visoke temperature u nadolazećim danima.

U Španjolskoj su prognostičari upozorili na povećanu opasnost od šumskih požara i poručili kako neće biti lako spavati tijekom noći, a temperature vjerojatno neće pasti ispod 25 C niti tijekom noći diljem zemlje.

Znanstvenici  upozoravaju na štetnost klimatskih promjena. Uz sušenje usjeva, otapanje ledenjaka i povećanje rizika od šumskih požara, temperature više od normalnih također uzrokuju zdravstvene probleme u rasponu od toplinskog udara i dehidracije do kardiovaskularnog stresa.

image
Spyros Bakalis/Afp

Crveni križ je pozvao građane da provjeravaju najugroženije tijekom visokih temperatura, poput djece i starijih osoba.

Također su apelirali na ljude da vode računa o tome da su hidrirani i da paze na znakove toplinskog udara, koji mogu uključivati ​​povraćanje i nesvjesticu, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:18