StoryEditorOCM
Svijetradikalizacija

Vojni analitičar o eskalaciji na Bliskom istoku: ‘Četiri su mogućnosti koje se mogu dogoditi. Jedna je vrlo opasna!‘

Piše Vijesti sd
15. travnja 2024. - 07:06

Iranske snage odgovorile su Izraelu zbog bombardiranja njihove ambasade u Damasku u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde. Napali su Izrael sa stotinama dronova, raketa i balističkih projektila, te ih upozorili da slijedi veći napad na njegov teritorij ako uzvrati noćašnji napad Teherana. Za Dnevnik Nove TV govorio je vojni analitičar Ivica Mandić. 

- Ovaj sukob može eskalirati u jedan veliki sukob gdje nije jasno zbog čega je i za čiji račun uopće Iran izvršio ovakvu vrstu napada. To je strateška novina, u smislu da je Iran prvi put u svojoj povijesti od revolucije 70-ih godina izvršio udar na ciljeve na teritoriju Izraela. Ovo je jedna vrsta eskalacije, ali ne mora biti uvod u jedan veliki rat - tvrdi Mandić koji je iznio četiri mogućnosti koje se mogu dogoditi nakon iranskog napada. 

"Jedna opcija koja je poželjna od svih zemalja u okruženju je da Izrael ne reagira na ovo i ne izvrši raketni udar na ciljeve u Iranu. Druga opcija je da iranski proxy igrači budu meta udara Izraela, ali nikako ne na teritoriju samog Irana. Treća mogućnost je da Izrael uzvrati istom mjerom i to je jedna od mjera eskalacije po vojnim ciljevima, onima koji se nalaze u Iranu. Četvrta i najozbiljnija je da ovo bude okidač za iranski plan i želju da se uništi nuklearno postrojenje Izraela gdje oni vrše obogaćivanje urana i ostalih materijala, kako kažu, za civilnu uporabu. Međutim, govori se i o izgradnji atomskog oružja - rekao je Mandić za Novu TV.

image

Ivan Mandić

screenshot Nova tv

Iran udarom dronovima nije postigao zapažene rezultate tvrdi Mandić, a do izražaja je došao izraelski protuzračni obrambeni sustav Iron Dome.

"Tu su i neki politički ciljevi. Iran ima za to vrlo moćne sposobnosti. Pouka ovog udara je da od 300 bespilotnih letjelica i balističkih raketa Iran ima samo jedan posto pogodaka. Ne znam što bi oni trebali slaviti, kao da su nanijeli štetu. Ovo je bila jedna od pokaznih vježbi kako radi jedan od najmoćnijih PZO sustava na svijetu, a to je izraelski. Nije zabilježena nikakva posebna šteta. Ona koja je nastala prouzrokovana je krhotinama od obaranja raketa i to od izraelske strane. Nismo niti očekivali da će se izvršiti proboj izraelskog PZO sustava", rekao je Mandić.

image

 

 

Mahmud Hams/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:16