stdClass Object ( [id] => 1162791 [title] => Velika priča o najtajnijoj kaznionici: zloglasni zatvor, poznat po strašnim mučenjima, otvoren je prije 20 godina; najstariji zatvorenik tamo je već 18 godina, još uvijek bez ikakve optužbe... [alias] => velika-prica-o-najtajnijoj-kaznionici-zloglasni-zatvor-poznat-po-strasnim-mucenjima-otvoren-je-prije-20-godina-najstariji-zatvorenik-tamo-je-vec-18-godina-jos-uvijek-bez-ikakve-optuzbe [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedanaestog siječnja navršilo se 20 godina otkako je otvoren zloglasni američki vojni zatvor Guantanamo, smješten na Kubi. Podignut nakon napada na SAD 11. rujna 2001., zatvor je ubrzo postao simbol drastičnog kršenja ljudskih prava zatočenika, mahom muslimana. Mnogi od njih bili su – i još su – držani i mučeni godinama, bez optužnica, suđenja ili temeljnih zakonskih prava. Pritom ih je dobar dio bio posve nevin.

Otkud američki zatvor na Kubi? Riječ je o kolonijalnom triku velikog susjeda: američka pomorska baza u zaljevu Guantanamo (Guantanamo Bay) na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo još 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tadašnjeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme.

Kubanski komunisti već desetljećima traže da im SAD vrati oteti teritorij, ali Amerikanci mašu tom kolonijalnom klauzulom po kojoj je raskid ugovora o trajnom zakupu moguć jedino ako obje strane pristanu na to. Jasno, Amerika nikad neće pristati na to, a Kuba je u odnosu na uzurpatora vojno preslaba da bi Guantanamo vratila oružanim putem.

Zatočenici Guantanama dobrim su dijelom nastradali upravo zbog toga što se taj zatvor nalazi na Kubi, jer potpuna odsutnost njihovih ljudskih i zatvoreničkih prava – koja inače imaju zatvorenici u SAD-u – američke administracije tumače činjenicom da se zatvor Guantanamo "ne nalazi na teritoriju SAD-a".

---

image
AFP
---

Na pravdi Boga

Dosad je kroz Guantanamo, u sklopu američkog "rata protiv terorizma", prošlo ukupno 780 zatočenika iz 48 zemalja, najviše iz Afganistana (219), Saudijske Arabije (134), Jemena (115), Pakistana (72) i Alžira (23). Od svih njih, prema podacima Human Rights Watcha, samo je 16 zatvorenika ikada optuženo za neko kazneno djelo (dva posto svih zatvorenika).

Od tih 780 uznika koji su prošli kroz Guantanamo, do danas ih je ukupno 732 pušteno bez optužnice – mnogi nakon što su bili u pritvoru više od desetljeća, bez pravnih sredstava za osporavanje svojeg pritvora – devet ih je umrlo u Guantanamu, a ostalo ih je još 39, od kojih neki imaju ozbiljne zdravstvene posljedice nakon godina mučenja.

Oko 540 zatvorenika pušteno je tijekom Bushova predsjedništva, nešto manje od 200 za vrijeme Obamine administracije, jedan tijekom Trumpova mandata i jedan tijekom dosadašnje Bidenove vladavine. Taj posljednji oslobođeni zatočenik, Abdul Latif Nasser iz Maroka, pušten je u srpnju 2021., nakon što je u Guantanamu proveo punih 19 godina, a da nikad nije optužen ni za kakav zločin.

Najstariji zatvorenik koji se još uvijek nalazi među posljednjih 39 uznika Guantanama je 74-godišnji pakistanski državljanin Saifullah Paracha, koji je u pritvoru bez optužbe proveo posljednjih 18 godina. Lani u svibnju Amerika je odobrila njegovo puštanje na slobodu, uz obrazloženje da "nije stalna prijetnja" za SAD, te se očekuje da bi Paracha mogao biti vraćen kući u idućih nekoliko mjeseci.

Dva najmlađa zatočenika koji su prošli kroz Guantanamo su pakistanski dječak Mohammed el Gharani i njegov kanadski vršnjak Omar Khadr. Kad je 2001. uhićen u Pakistanu, Gharani je imao svega 14 godina, da bi kasnije bio prebačen u Guantanamo, odakle je pušten tek 11. lipnja 2009. godine.

Guantanamovo dijete

A Omar Khadr je odmah nakon hapšenja 2002. završio u Guantanamu, kao najmlađa osoba koja je ikada tamo dovedena – tada je bio 15-godišnjak. Zarobljen je u Afganistanu, gdje ga je odveo otac, pripadnik Al-Qa'ide. Tijekom sukoba s vojskom SAD-a u jednom afganistanskom selu u srpnju 2002. Khadr je navodno bacio granatu na američke vojnike, od čega je smrtno stradao narednik Christopher Speer.

Nakon osam godina provedenih u Guantanamu, Khadr je 2010. proglašen "teroristom" i osuđen kao ubojica na osam godina zatvora, s tim da mu tih prethodnih osam pritvorskih godina nije uračunato u kaznu.

U Guantanamu je ukupno ostao punih 10 godina, te je krajem 2012. prebačen u kanadski zatvor, odakle je konačno pušten na slobodu u svibnju 2015., kao 28-godišnjak. Kanadska vlada mu je 2017. isplatila nagodbu od 10,5 milijuna kanadskih dolara (8,1 milijun USD), te mu se službeno ispričala za ulogu koju je imala u zlostavljanjima što ih je pretrpio u Guantanamu.

---

image
Otkud američki zatvor na Kubi? Riječ je o kolonijalnom triku velikog susjeda: američka pomorska baza u zaljevu Guantanamo na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo još 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tadašnjeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme
AFP
---

O njegovoj je sudbini 2015. snimljen dokumentarni film pod naslovom "Guantanamovo dijete: Omar Khadr". Kanadski redateljski dvojac, Michelle Shephard i Patrick Reed, javno je iznio koliko je teško bilo doći do glavnog junaka: Pentagon je blokirao svaki pristup Khadru tijekom čitavog desetljeća dok je bio u Guantanamu, a čak je i kanadska vlada, nakon što je iz Guantanama prebačen u kanadski zatvor, pune dvije godine odbijala zahtjeve filmaša za razgovorom s njim, sve dok nije oslobođen.

Ostat će zapisano da je Omar Khadr ne samo najmlađa osoba ikad osuđena za ratni zločin u modernoj povijesti, nego i jedina osoba ikad optužena za "ubojstvo kršenjem zakona rata" – premda ubojstvo vojnika u ratnom sukobu nikad nije bio ratni zločin, sve dok SAD nakon 11. rujna 2001. nije napisao nove ratne zakone.

Waterboarding

Posebno poglavlje priče o Guantanamu je mučenje zatvorenika. Mnoge od njih je, prije prebacivanja na Kubu, CIA i po nekoliko godina držala u "crnim zatvorima" (tajni zatvori) u zemljama istočne i centralne Europe, gdje su bili podvrgnuti torturi. Zapisi o tim mučenjima – koje je Bushova administracija nazvala "pojačanim ispitivanjem" – još su mahom tajni, a odvjetnici pritvorenika moraju sklopiti ugovore o tajnosti koji ih obavezuju da šute o torturi koju su pretrpjeli njihovi klijenti.

No, neki detalji ipak su poznati. Na preliminarnom ročištu koje je početkom 2020. održano za "glavnog" zatvorenika Guantanama, pakistanskog militanta Khalida Sheikha Mohammeda – kojeg SAD drži glavnim arhitektom napada na Ameriku od 11. rujna 2001. godine – i četvoricu njegovih suučesnika, obznanjeno je da su ispitivanja optuženih uključivala zloglasni waterboarding (sâm Mohammed toj je krajnjoj torturi podvrgnut čak 183 puta), rektalno hranjenje i rehidraciju, udaranje glavom po zidu, uskraćivanje sna, vješanje golih zatvorenika sa stropa i druge "suptilne" metode koje su zatvorenike dovele do kroničnih fizičkih i psihičkih bolesti.

Taj CIA-in program mučenja osmislila su dva psihologa, dr. James Elmer Mitchell i dr. John Bruce Jessen, što je vjerojatno jedna od najsramnijih zloupotreba psihološke znanosti u njezinoj povijesti. Na tom ročištu svjedočio je i Mitchell, opisujući kako je i osobno podvrgavao Mohammeda waterboardingu, te mu prijetio da će "prerezati grkljan njegovu sinu", kojeg su navodno uhvatile pakistanske obavještajne službe. Mitchell je na ročištu svoju ulogu u dizajniranju programa mučenja branio kao čin "moralne hrabrosti", te je izjavio kako bi "sve to ponovio".

---

image
Kanađanin Omar Khadr u Guantanamu je zatvoren 2002., kao petnaestogodišnjak, najmlađa osoba koja je tamo dospjela
 
AFP
---

Plakao, molio i cvilio

Američka vlada priznala je da se mučenje događalo u brojnim slučajevima, među kojima je u izvještaju američkog Senata iz 2014. detaljno opisan slučaj palestinskog zatočenika Abu Zubaydaha, kojeg su Amerikanci 2002. zarobili u Pakistanu i potom ga godinama mučili u nizu tajnih CIA-inih zatvora. U izvještaju se ističe da je nad Zubaydahom višekratno provođen waterboarding, te da je zatvaran u male prostore i namjerno lišavan sna.

"Abu Zubaydah je često 'plakao', 'molio', 'preklinjao' i 'cvilio', ali je nastavio poricati da ima bilo kakve dodatne informacije o trenutnim prijetnjama ili operativcima (Al-Qa'ide) u Sjedinjenim Državama", navodi se u izvještaju.

CIA nije otkrila lokaciju na kojoj su se ta mučenja odvijala, ali je Europski sud za ljudska prava 2015. potvrdio da je Zubaydah 2002. i 2003. držan u Poljskoj.

Američka vlada je Zubaydaha u sudskom podnesku opisala kao "suradnika i dugogodišnjeg terorističkog saveznika Osame bin Ladena", ali su njegovi odvjetnici odbacili tu tvrdnju kao "kategorički lažnu". U spomenutom izvještaju američkog Senata stoji da "CIA-ini zapisi ne podržavaju" tvrdnje agencije da je Zubaydah bio jedan od planera napada 11. rujna. Zubaydah je još uvijek u Guantanamu, bez ikakve optužbe.

CIA voli Poljsku

Najzornije svjedočanstvo o mučenjima dao je 28. listopada prošle godine, tijekom saslušanja na Tribunalu za ratne zločine u Guantanamu, saudijsko-američki zatvorenik Majid Khan. Bilo je to prvi put da jedan zatočenik Guantanama javno govori o torturi koju je prošao u CIA-inim tajnim zatvorima.

Rođen u Saudijskoj Arabiji, Khan je 90-ih godina kao dječak s obitelji došao u SAD, gdje je završio srednju školu u predgrađu Baltimorea, te se zaposlio u Washingtonu. U veljači 2012. priznao je da je isporučio 50.000 dolara iz fonda Al-Qa'ide za smrtonosni bombaški napad na hotel "Marriott" u Jakarti 2003. godine, te da je planirao i druge napadačke akcije s ranije spomenutim pakistanskim militantom Khalidom Sheikhom Mohammedom.

U Guantanamo je doveden 2006., a prethodno je tri godine bio mučen u CIA-inom "crnom zatvoru" u Poljskoj. Na tom lanjskom saslušanju Khan je detaljno opisao kako je bio podvrgavan waterboardingu, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i drugim oblicima mučenja.

---

image
Pod Bidenovom administracijom sprema se gradnja nove sudnice u Guantanamu, vrijedne četiri milijuna dolara. Biden bi, dakle, mogao ostati upamćen kao četvrti predsjednik SAD-a u nizu koji je propustio zatvoriti Guantanamo i ukloniti tu ljagu s američkog obraza
AFP
---

"Mislio sam da ću umrijeti", rekao je Khan tijekom svjedočenja, opisujući kako je više puta dugotrajno visio nag na stropnoj gredi, polivan ledenom vodom kako bi danima ostao budan, te kako su mu držali glavu pod vodom skoro do točke utapanja, nakon čega bi mu se, kad bi ga pustili, voda izlijevala u nos i usta.

"Molio sam ih da prestanu i zakleo im se da ništa ne znam. Da sam imao neke informacije, već bih im ih dao, ali više nisam imao što dati. Što sam više surađivao i govorio im, to sam više bio mučen", rekao je Khan na sudu.

Ljaga koja traje

Brojni aktivisti i organizacije za ljudska prava godinama kritiziraju zlostavljačke postupke prema zatvorenicima u Guantanamu. Posebni izvjestitelj UN-a za mučenje Nils Melzer rekao je 2017. da takvo ponašanje predstavlja "očigledno kršenje Konvencije protiv mučenja i da šalje opasnu poruku samozadovoljstva i nekažnjivosti američkih dužnosnika".

---

image
Zapisi o mučenjima – koje je Bushova administracija nazvala 'pojačanim ispitivanjem' - još su mahom tajni, a odvjetnici pritvorenika moraju sklopiti ugovore o tajnosti koji ih obavezuju da šute o torturi koju su pretrpjeli njihovi klijenti
Mladen Antonov
---

"Vojne komisije od svog početka bile su uspostavljene kako bi sakrile činjenicu da su muškarci, posebno bivši zatočenici CIA-e, bili mučeni i zlostavljani", ocijenila je nedavno i direktorica Američke unije građanskih sloboda (ACLU) Hina Shamsi, a slično je lani za Al Jazeeru ustvrdio i dr. Harold Hongju Koh, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Yale i pravni savjetnik State Departmenta od 2009. do 2013. godine:

"Ovo je trebao biti prilično jednostavan slučaj, ali je iskvaren besmislenim mučenjem. Ali čak i ako je ovaj pravosudni sustav uspio osuditi te ljude, zašto bi itko u vanjskom svijetu smatrao tu pravdu vjerodostojnom? Kad bi Kinezi i Rusi to učinili, mi bismo se prvi usprotivili", rekao je Koh.

Uoči 20. godišnjice postojanja Guantanama predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je kako želi "zatvoriti tu ustanovu". No, stvari na terenu stoje drukčije: kako je nedavno objavio New York Times, pod Bidenovom administracijom sprema se gradnja nove sudnice u Guantanamu, vrijedne četiri milijuna dolara. A to baš nije uvod u zatvaranje institucije.

Drugim riječima, Biden bi mogao ostati upamćen kao četvrti predsjednik SAD-a u nizu koji je propustio zatvoriti Guantanamo i ukloniti tu ljagu s američkog obraza.

---

Kronologija beščašća

 

13. studenog 2001.: Predsjednik SAD-a George Bush izdaje vojnu naredbu o "Zatvaranju, držanju i suđenju nedržavljanima u ratu protiv terorizma", koja ovlašćuje SAD da drže strane državljane u pritvoru bez optužbe na neodređeno vrijeme.
 

11. siječnja 2002.: Prvih 20 zatočenika stiglo je u Guantanamo. Drže ih u žičanim kavezima.
 

18. siječnja 2002.: Bushova administracija donosi odluku da se zatvorenici Guantanama ne kvalificiraju kao ratni zarobljenici i da nemaju pravo na zaštitu Ženevske konvencije.
 

2. prosinca 2002.: Ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld odobrava niz tehnika ispitivanja za upotrebu u Guantanamu, uključujući senzornu deprivaciju, izolaciju i korištenje pasa za "izazivanje stresa".
 

11. ožujka 2003.: Savezni žalbeni sud presuđuje da zatočenici u Guantanamu nemaju zakonska prava u SAD-u.
 

9. listopada 2003.: Crveni križ upozorava na "pogoršanje psihičkog zdravlja velikog broja zatočenika".
 

15. veljače 2006.: Izvještaj UN-a preporučuje zatvaranje Guantanama.
 

10. lipnja 2006.: Dvojica zatočenika iz Saudijske Arabije (Mani Shaman Turki al-Habardi al-Utaybi i Yasser Talal al-Zahrani) i jedan iz Jemena (Ali Abdullah Ahmed) počinili su samoubojstva.
 

14. siječnja 2009.: Visoki dužnosnik Bushove administracije prvi put je javno iznio da je zatočenik Guantanama bio mučen. U priopćenju se priznaje da postupanje prema saudijskom zatočeniku odgovara zakonskoj definiciji mučenja.
 

22. siječnja 2009.: Predsjednik Obama izdaje tri izvršne naredbe: da se zatvor u Guantanamu zatvori unutar godinu dana, da se zabranjuje korištenje kontroverznih CIA-inih tehnika ispitivanja, te da se preispita pritvorska politika.
 

7. ožujka 2011.: Obama potpisuje izvršnu naredbu za nastavak vojnih suđenja u Guantanamu, čime izravno krši predizborno obećanje.
 

24. travnja 2011.: WikiLeaks objavljuje povjerljive američke vojne dosjee, pokazujući da je SAD u Guantanamu godinama držao više od 150 nevinih ljudi.
 

23. veljače 2016.: Obama predlaže "jednom zauvijek" plan za zatvaranje Guantanama i premještanje zatočenika u ustanovu u SAD-u. Plan nisu odobrili zastupnici američkog Kongresa.
 

30. siječnja 2018.: Trump potpisuje izvršnu naredbu da zatvor Guantanamo ostane otvoren.
 

22. siječnja 2020.: Psiholog Jim Mitchell, jedan od kreatora CIA-ina programa mučenja, na svjedočenju u Guantanamu svoju je ulogu u programu branio kao čin "moralne hrabrosti".
 

28. listopada 2021.: Zatvorenik Majid Khan na američkom je sudu dao prvi javni iskaz o mučenju u "crnom zatvoru" CIA-e u Poljskoj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZATOČENICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZATOČENICI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-19 10:51:22 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-27 11:20:39 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2022-01-27 11:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2214 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20702696.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20617832.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20540736.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20540734.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20541212.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20548216.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/19\/20617828.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Brendan Smialowski","AFP","AFP","AFP","Mladen Antonov","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Pod Bidenovom administracijom sprema se gradnja nove sudnice u Guantanamu, vrijedne \u010detiri milijuna dolara. Biden bi, dakle, mogao ostati upam\u0107en kao \u010detvrti predsjednik SAD-a u nizu koji je propustio zatvoriti Guantanamo i ukloniti tu ljagu s ameri\u010dkog obraza","Otkud ameri\u010dki zatvor na Kubi? Rije\u010d je o kolonijalnom triku velikog susjeda: ameri\u010dka pomorska baza u zaljevu Guantanamo na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo jo\u0161 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tada\u0161njeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme","Zapisi o mu\u010denjima \u2013 koje je Bushova administracija nazvala 'poja\u010danim ispitivanjem' - jo\u0161 su mahom tajni, a odvjetnici pritvorenika moraju sklopiti ugovore o tajnosti koji ih obavezuju da \u0161ute o torturi koju su pretrpjeli njihovi klijenti","Kana\u0111anin Omar Khadr u Guantanamu je zatvoren 2002., kao petnaestogodi\u0161njak, najmla\u0111a osoba koja je tamo dospjela
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_20702696_1920.jpg":"1920x1080","k_20702696_1280.jpg":"1280x1280","k_20702696_1024.jpg":"1024x1024","k_20702696_640.jpg":"640x640","k_20702696_480.jpg":"480x480","k_20702696_340.jpg":"340x340","k_20702696_220.jpg":"220x220","o_20702696_1280.jpg":"1280x720","o_20702696_1024.jpg":"1024x576","o_20702696_640.jpg":"640x360","o_20702696_480.jpg":"480x270","o_20702696_340.jpg":"340x191","o_20702696_220.jpg":"220x123","h_20702696_1280.jpg":"1280x854","h_20702696_1024.jpg":"1024x683","h_20702696_640.jpg":"640x427","h_20702696_480.jpg":"480x320","h_20702696_340.jpg":"340x227","h_20702696_220.jpg":"220x147","pp_20702696_1280.jpg":"1006x1280","pp_20702696_1024.jpg":"805x1024","pp_20702696_640.jpg":"503x640","pp_20702696_480.jpg":"377x480","pp_20702696_340.jpg":"267x340","pp_20702696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20617832_1920.jpg":"1920x1080","k_20617832_1280.jpg":"1280x1280","k_20617832_1024.jpg":"1024x1024","k_20617832_640.jpg":"640x640","k_20617832_480.jpg":"480x480","k_20617832_340.jpg":"340x340","k_20617832_220.jpg":"220x220","o_20617832_1280.jpg":"1280x853","o_20617832_1024.jpg":"1024x682","o_20617832_640.jpg":"640x426","o_20617832_480.jpg":"480x320","o_20617832_340.jpg":"340x226","o_20617832_220.jpg":"220x146","h_20617832_1280.jpg":"1280x854","h_20617832_1024.jpg":"1024x683","h_20617832_640.jpg":"640x427","h_20617832_480.jpg":"480x320","h_20617832_340.jpg":"340x227","h_20617832_220.jpg":"220x147","pp_20617832_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617832_1024.jpg":"805x1024","pp_20617832_640.jpg":"503x640","pp_20617832_480.jpg":"377x480","pp_20617832_340.jpg":"267x340","pp_20617832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20540736_1920.jpg":"1920x1080","k_20540736_1280.jpg":"1280x1280","k_20540736_1024.jpg":"1024x1024","k_20540736_640.jpg":"640x640","k_20540736_480.jpg":"480x480","k_20540736_340.jpg":"340x340","k_20540736_220.jpg":"220x220","o_20540736_1280.jpg":"1280x853","o_20540736_1024.jpg":"1024x682","o_20540736_640.jpg":"640x426","o_20540736_480.jpg":"480x320","o_20540736_340.jpg":"340x226","o_20540736_220.jpg":"220x146","h_20540736_1280.jpg":"1280x854","h_20540736_1024.jpg":"1024x683","h_20540736_640.jpg":"640x427","h_20540736_480.jpg":"480x320","h_20540736_340.jpg":"340x227","h_20540736_220.jpg":"220x147","pp_20540736_1280.jpg":"1006x1280","pp_20540736_1024.jpg":"805x1024","pp_20540736_640.jpg":"503x640","pp_20540736_480.jpg":"377x480","pp_20540736_340.jpg":"267x340","pp_20540736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20540734_1920.jpg":"1920x1080","k_20540734_1280.jpg":"1280x1280","k_20540734_1024.jpg":"1024x1024","k_20540734_640.jpg":"640x640","k_20540734_480.jpg":"480x480","k_20540734_340.jpg":"340x340","k_20540734_220.jpg":"220x220","o_20540734_1280.jpg":"1280x853","o_20540734_1024.jpg":"1024x682","o_20540734_640.jpg":"640x426","o_20540734_480.jpg":"480x320","o_20540734_340.jpg":"340x226","o_20540734_220.jpg":"220x146","h_20540734_1280.jpg":"1280x854","h_20540734_1024.jpg":"1024x683","h_20540734_640.jpg":"640x427","h_20540734_480.jpg":"480x320","h_20540734_340.jpg":"340x227","h_20540734_220.jpg":"220x147","pp_20540734_1280.jpg":"1006x1280","pp_20540734_1024.jpg":"805x1024","pp_20540734_640.jpg":"503x640","pp_20540734_480.jpg":"377x480","pp_20540734_340.jpg":"267x340","pp_20540734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x853","hd_20541212_1920.jpg":"1920x1080","k_20541212_1280.jpg":"1280x1280","k_20541212_1024.jpg":"1024x1024","k_20541212_640.jpg":"640x640","k_20541212_480.jpg":"480x480","k_20541212_340.jpg":"340x340","k_20541212_220.jpg":"220x220","o_20541212_1280.jpg":"1280x853","o_20541212_1024.jpg":"1024x682","o_20541212_640.jpg":"640x426","o_20541212_480.jpg":"480x319","o_20541212_340.jpg":"340x226","o_20541212_220.jpg":"220x146","h_20541212_1280.jpg":"1280x854","h_20541212_1024.jpg":"1024x683","h_20541212_640.jpg":"640x427","h_20541212_480.jpg":"480x320","h_20541212_340.jpg":"340x227","h_20541212_220.jpg":"220x147","pp_20541212_1280.jpg":"1006x1280","pp_20541212_1024.jpg":"805x1024","pp_20541212_640.jpg":"503x640","pp_20541212_480.jpg":"377x480","pp_20541212_340.jpg":"267x340","pp_20541212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20548216_1920.jpg":"1920x1080","k_20548216_1280.jpg":"1280x1280","k_20548216_1024.jpg":"1024x1024","k_20548216_640.jpg":"640x640","k_20548216_480.jpg":"480x480","k_20548216_340.jpg":"340x340","k_20548216_220.jpg":"220x220","o_20548216_1280.jpg":"1280x852","o_20548216_1024.jpg":"1024x681","o_20548216_640.jpg":"640x426","o_20548216_480.jpg":"480x319","o_20548216_340.jpg":"340x226","o_20548216_220.jpg":"220x146","h_20548216_1280.jpg":"1280x854","h_20548216_1024.jpg":"1024x683","h_20548216_640.jpg":"640x427","h_20548216_480.jpg":"480x320","h_20548216_340.jpg":"340x227","h_20548216_220.jpg":"220x147","pp_20548216_1280.jpg":"1006x1280","pp_20548216_1024.jpg":"805x1024","pp_20548216_640.jpg":"503x640","pp_20548216_480.jpg":"377x480","pp_20548216_340.jpg":"267x340","pp_20548216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"306x425","hd_20617828_1920.jpg":"1920x1080","k_20617828_1280.jpg":"1280x1280","k_20617828_1024.jpg":"1024x1024","k_20617828_640.jpg":"640x640","k_20617828_480.jpg":"480x480","k_20617828_340.jpg":"340x340","k_20617828_220.jpg":"220x220","o_20617828_1280.jpg":"1280x1777","o_20617828_1024.jpg":"1024x1422","o_20617828_640.jpg":"640x888","o_20617828_480.jpg":"480x666","o_20617828_340.jpg":"340x472","o_20617828_220.jpg":"220x305","h_20617828_1280.jpg":"1280x854","h_20617828_1024.jpg":"1024x683","h_20617828_640.jpg":"640x427","h_20617828_480.jpg":"480x320","h_20617828_340.jpg":"340x227","h_20617828_220.jpg":"220x147","pp_20617828_1280.jpg":"1006x1280","pp_20617828_1024.jpg":"805x1024","pp_20617828_640.jpg":"503x640","pp_20617828_480.jpg":"377x480","pp_20617828_340.jpg":"267x340","pp_20617828_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7867010 Threads: 5 Questions: 1578798057 Slow queries: 4817757 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111978566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-prica-o-najtajnijoj-kaznionici-zloglasni-zatvor-poznat-po-strasnim-mucenjima-otvoren-je-prije-20-godina-najstariji-zatvorenik-tamo-je-vec-18-godina-jos-uvijek-bez-ikakve-optuzbe-1162791 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-prica-o-najtajnijoj-kaznionici-zloglasni-zatvor-poznat-po-strasnim-mucenjima-otvoren-je-prije-20-godina-najstariji-zatvorenik-tamo-je-vec-18-godina-jos-uvijek-bez-ikakve-optuzbe-1162791?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 28357 [name] => Guantanamo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => guantanamo [link] => /tag/guantanamo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZATOČENICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika priča o najtajnijoj kaznionici: zloglasni zatvor, poznat po strašnim mučenjima, otvoren je prije 20 godina; najstariji zatvorenik tamo je već 18 godina, još uvijek bez ikakve optužbe... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20702696.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20702696.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20617832.jpg [title] => Brendan Smialowski ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20540736.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20540734.jpg [title] => Pod Bidenovom administracijom sprema se gradnja nove sudnice u Guantanamu, vrijedne četiri milijuna dolara. Biden bi, dakle, mogao ostati upamćen kao četvrti predsjednik SAD-a u nizu koji je propustio zatvoriti Guantanamo i ukloniti tu ljagu s američkog obraza AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20541212.jpg [title] => Otkud američki zatvor na Kubi? Riječ je o kolonijalnom triku velikog susjeda: američka pomorska baza u zaljevu Guantanamo na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo još 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tadašnjeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20548216.jpg [title] => Zapisi o mučenjima – koje je Bushova administracija nazvala 'pojačanim ispitivanjem' - još su mahom tajni, a odvjetnici pritvorenika moraju sklopiti ugovore o tajnosti koji ih obavezuju da šute o torturi koju su pretrpjeli njihovi klijenti Mladen Antonov ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/19/20617828.jpg [title] => Kanađanin Omar Khadr u Guantanamu je zatvoren 2002., kao petnaestogodišnjak, najmlađa osoba koja je tamo dospjela
 
AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedanaestog siječnja navršilo se 20 godina otkako je otvoren zloglasni američki vojni zatvor Guantanamo, smješten na Kubi. Podignut nakon napada na SAD 11. rujna 2001., zatvor je ubrzo postao simbol drastičnog kršenja ljudskih prava zatočenika, mahom muslimana. Mnogi od njih bili su – i još su – držani i mučeni godinama, bez optužnica, suđenja ili temeljnih zakonskih prava. Pritom ih je dobar dio bio posve nevin.

Otkud američki zatvor na Kubi? Riječ je o kolonijalnom triku velikog susjeda: američka pomorska baza u zaljevu Guantanamo (Guantanamo Bay) na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo još 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tadašnjeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme.

Kubanski komunisti već desetljećima traže da im SAD vrati oteti teritorij, ali Amerikanci mašu tom kolonijalnom klauzulom po kojoj je raskid ugovora o trajnom zakupu moguć jedino ako obje strane pristanu na to. Jasno, Amerika nikad neće pristati na to, a Kuba je u odnosu na uzurpatora vojno preslaba da bi Guantanamo vratila oružanim putem.

Zatočenici Guantanama dobrim su dijelom nastradali upravo zbog toga što se taj zatvor nalazi na Kubi, jer potpuna odsutnost njihovih ljudskih i zatvoreničkih prava – koja inače imaju zatvorenici u SAD-u – američke administracije tumače činjenicom da se zatvor Guantanamo "ne nalazi na teritoriju SAD-a".

---

image
AFP
---

Na pravdi Boga

Dosad je kroz Guantanamo, u sklopu američkog "rata protiv terorizma", prošlo ukupno 780 zatočenika iz 48 zemalja, najviše iz Afganistana (219), Saudijske Arabije (134), Jemena (115), Pakistana (72) i Alžira (23). Od svih njih, prema podacima Human Rights Watcha, samo je 16 zatvorenika ikada optuženo za neko kazneno djelo (dva posto svih zatvorenika).

Od tih 780 uznika koji su prošli kroz Guantanamo, do danas ih je ukupno 732 pušteno bez optužnice – mnogi nakon što su bili u pritvoru više od desetljeća, bez pravnih sredstava za osporavanje svojeg pritvora – devet ih je umrlo u Guantanamu, a ostalo ih je još 39, od kojih neki imaju ozbiljne zdravstvene posljedice nakon godina mučenja.

Oko 540 zatvorenika pušteno je tijekom Bushova predsjedništva, nešto manje od 200 za vrijeme Obamine administracije, jedan tijekom Trumpova mandata i jedan tijekom dosadašnje Bidenove vladavine. Taj posljednji oslobođeni zatočenik, Abdul Latif Nasser iz Maroka, pušten je u srpnju 2021., nakon što je u Guantanamu proveo punih 19 godina, a da nikad nije optužen ni za kakav zločin.

Najstariji zatvorenik koji se još uvijek nalazi među posljednjih 39 uznika Guantanama je 74-godišnji pakistanski državljanin Saifullah Paracha, koji je u pritvoru bez optužbe proveo posljednjih 18 godina. Lani u svibnju Amerika je odobrila njegovo puštanje na slobodu, uz obrazloženje da "nije stalna prijetnja" za SAD, te se očekuje da bi Paracha mogao biti vraćen kući u idućih nekoliko mjeseci.

Dva najmlađa zatočenika koji su prošli kroz Guantanamo su pakistanski dječak Mohammed el Gharani i njegov kanadski vršnjak Omar Khadr. Kad je 2001. uhićen u Pakistanu, Gharani je imao svega 14 godina, da bi kasnije bio prebačen u Guantanamo, odakle je pušten tek 11. lipnja 2009. godine.

Guantanamovo dijete

A Omar Khadr je odmah nakon hapšenja 2002. završio u Guantanamu, kao najmlađa osoba koja je ikada tamo dovedena – tada je bio 15-godišnjak. Zarobljen je u Afganistanu, gdje ga je odveo otac, pripadnik Al-Qa'ide. Tijekom sukoba s vojskom SAD-a u jednom afganistanskom selu u srpnju 2002. Khadr je navodno bacio granatu na američke vojnike, od čega je smrtno stradao narednik Christopher Speer.

Nakon osam godina provedenih u Guantanamu, Khadr je 2010. proglašen "teroristom" i osuđen kao ubojica na osam godina zatvora, s tim da mu tih prethodnih osam pritvorskih godina nije uračunato u kaznu.

U Guantanamu je ukupno ostao punih 10 godina, te je krajem 2012. prebačen u kanadski zatvor, odakle je konačno pušten na slobodu u svibnju 2015., kao 28-godišnjak. Kanadska vlada mu je 2017. isplatila nagodbu od 10,5 milijuna kanadskih dolara (8,1 milijun USD), te mu se službeno ispričala za ulogu koju je imala u zlostavljanjima što ih je pretrpio u Guantanamu.

---

image
Otkud američki zatvor na Kubi? Riječ je o kolonijalnom triku velikog susjeda: američka pomorska baza u zaljevu Guantanamo na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo još 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tadašnjeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme
AFP
---

O njegovoj je sudbini 2015. snimljen dokumentarni film pod naslovom "Guantanamovo dijete: Omar Khadr". Kanadski redateljski dvojac, Michelle Shephard i Patrick Reed, javno je iznio koliko je teško bilo doći do glavnog junaka: Pentagon je blokirao svaki pristup Khadru tijekom čitavog desetljeća dok je bio u Guantanamu, a čak je i kanadska vlada, nakon što je iz Guantanama prebačen u kanadski zatvor, pune dvije godine odbijala zahtjeve filmaša za razgovorom s njim, sve dok nije oslobođen.

Ostat će zapisano da je Omar Khadr ne samo najmlađa osoba ikad osuđena za ratni zločin u modernoj povijesti, nego i jedina osoba ikad optužena za "ubojstvo kršenjem zakona rata" – premda ubojstvo vojnika u ratnom sukobu nikad nije bio ratni zločin, sve dok SAD nakon 11. rujna 2001. nije napisao nove ratne zakone.

Waterboarding

Posebno poglavlje priče o Guantanamu je mučenje zatvorenika. Mnoge od njih je, prije prebacivanja na Kubu, CIA i po nekoliko godina držala u "crnim zatvorima" (tajni zatvori) u zemljama istočne i centralne Europe, gdje su bili podvrgnuti torturi. Zapisi o tim mučenjima – koje je Bushova administracija nazvala "pojačanim ispitivanjem" – još su mahom tajni, a odvjetnici pritvorenika moraju sklopiti ugovore o tajnosti koji ih obavezuju da šute o torturi koju su pretrpjeli njihovi klijenti.

No, neki detalji ipak su poznati. Na preliminarnom ročištu koje je početkom 2020. održano za "glavnog" zatvorenika Guantanama, pakistanskog militanta Khalida Sheikha Mohammeda – kojeg SAD drži glavnim arhitektom napada na Ameriku od 11. rujna 2001. godine – i četvoricu njegovih suučesnika, obznanjeno je da su ispitivanja optuženih uključivala zloglasni waterboarding (sâm Mohammed toj je krajnjoj torturi podvrgnut čak 183 puta), rektalno hranjenje i rehidraciju, udaranje glavom po zidu, uskraćivanje sna, vješanje golih zatvorenika sa stropa i druge "suptilne" metode koje su zatvorenike dovele do kroničnih fizičkih i psihičkih bolesti.

Taj CIA-in program mučenja osmislila su dva psihologa, dr. James Elmer Mitchell i dr. John Bruce Jessen, što je vjerojatno jedna od najsramnijih zloupotreba psihološke znanosti u njezinoj povijesti. Na tom ročištu svjedočio je i Mitchell, opisujući kako je i osobno podvrgavao Mohammeda waterboardingu, te mu prijetio da će "prerezati grkljan njegovu sinu", kojeg su navodno uhvatile pakistanske obavještajne službe. Mitchell je na ročištu svoju ulogu u dizajniranju programa mučenja branio kao čin "moralne hrabrosti", te je izjavio kako bi "sve to ponovio".

---

image
Kanađanin Omar Khadr u Guantanamu je zatvoren 2002., kao petnaestogodišnjak, najmlađa osoba koja je tamo dospjela
 
AFP
---

Plakao, molio i cvilio

Američka vlada priznala je da se mučenje događalo u brojnim slučajevima, među kojima je u izvještaju američkog Senata iz 2014. detaljno opisan slučaj palestinskog zatočenika Abu Zubaydaha, kojeg su Amerikanci 2002. zarobili u Pakistanu i potom ga godinama mučili u nizu tajnih CIA-inih zatvora. U izvještaju se ističe da je nad Zubaydahom višekratno provođen waterboarding, te da je zatvaran u male prostore i namjerno lišavan sna.

"Abu Zubaydah je često 'plakao', 'molio', 'preklinjao' i 'cvilio', ali je nastavio poricati da ima bilo kakve dodatne informacije o trenutnim prijetnjama ili operativcima (Al-Qa'ide) u Sjedinjenim Državama", navodi se u izvještaju.

CIA nije otkrila lokaciju na kojoj su se ta mučenja odvijala, ali je Europski sud za ljudska prava 2015. potvrdio da je Zubaydah 2002. i 2003. držan u Poljskoj.

Američka vlada je Zubaydaha u sudskom podnesku opisala kao "suradnika i dugogodišnjeg terorističkog saveznika Osame bin Ladena", ali su njegovi odvjetnici odbacili tu tvrdnju kao "kategorički lažnu". U spomenutom izvještaju američkog Senata stoji da "CIA-ini zapisi ne podržavaju" tvrdnje agencije da je Zubaydah bio jedan od planera napada 11. rujna. Zubaydah je još uvijek u Guantanamu, bez ikakve optužbe.

CIA voli Poljsku

Najzornije svjedočanstvo o mučenjima dao je 28. listopada prošle godine, tijekom saslušanja na Tribunalu za ratne zločine u Guantanamu, saudijsko-američki zatvorenik Majid Khan. Bilo je to prvi put da jedan zatočenik Guantanama javno govori o torturi koju je prošao u CIA-inim tajnim zatvorima.

Rođen u Saudijskoj Arabiji, Khan je 90-ih godina kao dječak s obitelji došao u SAD, gdje je završio srednju školu u predgrađu Baltimorea, te se zaposlio u Washingtonu. U veljači 2012. priznao je da je isporučio 50.000 dolara iz fonda Al-Qa'ide za smrtonosni bombaški napad na hotel "Marriott" u Jakarti 2003. godine, te da je planirao i druge napadačke akcije s ranije spomenutim pakistanskim militantom Khalidom Sheikhom Mohammedom.

U Guantanamo je doveden 2006., a prethodno je tri godine bio mučen u CIA-inom "crnom zatvoru" u Poljskoj. Na tom lanjskom saslušanju Khan je detaljno opisao kako je bio podvrgavan waterboardingu, fizičkom i seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i drugim oblicima mučenja.

---

image
Pod Bidenovom administracijom sprema se gradnja nove sudnice u Guantanamu, vrijedne četiri milijuna dolara. Biden bi, dakle, mogao ostati upamćen kao četvrti predsjednik SAD-a u nizu koji je propustio zatvoriti Guantanamo i ukloniti tu ljagu s američkog obraza
AFP
---

"Mislio sam da ću umrijeti", rekao je Khan tijekom svjedočenja, opisujući kako je više puta dugotrajno visio nag na stropnoj gredi, polivan ledenom vodom kako bi danima ostao budan, te kako su mu držali glavu pod vodom skoro do točke utapanja, nakon čega bi mu se, kad bi ga pustili, voda izlijevala u nos i usta.

"Molio sam ih da prestanu i zakleo im se da ništa ne znam. Da sam imao neke informacije, već bih im ih dao, ali više nisam imao što dati. Što sam više surađivao i govorio im, to sam više bio mučen", rekao je Khan na sudu.

Ljaga koja traje

Brojni aktivisti i organizacije za ljudska prava godinama kritiziraju zlostavljačke postupke prema zatvorenicima u Guantanamu. Posebni izvjestitelj UN-a za mučenje Nils Melzer rekao je 2017. da takvo ponašanje predstavlja "očigledno kršenje Konvencije protiv mučenja i da šalje opasnu poruku samozadovoljstva i nekažnjivosti američkih dužnosnika".

---

image
Zapisi o mučenjima – koje je Bushova administracija nazvala 'pojačanim ispitivanjem' - još su mahom tajni, a odvjetnici pritvorenika moraju sklopiti ugovore o tajnosti koji ih obavezuju da šute o torturi koju su pretrpjeli njihovi klijenti
Mladen Antonov
---

"Vojne komisije od svog početka bile su uspostavljene kako bi sakrile činjenicu da su muškarci, posebno bivši zatočenici CIA-e, bili mučeni i zlostavljani", ocijenila je nedavno i direktorica Američke unije građanskih sloboda (ACLU) Hina Shamsi, a slično je lani za Al Jazeeru ustvrdio i dr. Harold Hongju Koh, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu Yale i pravni savjetnik State Departmenta od 2009. do 2013. godine:

"Ovo je trebao biti prilično jednostavan slučaj, ali je iskvaren besmislenim mučenjem. Ali čak i ako je ovaj pravosudni sustav uspio osuditi te ljude, zašto bi itko u vanjskom svijetu smatrao tu pravdu vjerodostojnom? Kad bi Kinezi i Rusi to učinili, mi bismo se prvi usprotivili", rekao je Koh.

Uoči 20. godišnjice postojanja Guantanama predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je kako želi "zatvoriti tu ustanovu". No, stvari na terenu stoje drukčije: kako je nedavno objavio New York Times, pod Bidenovom administracijom sprema se gradnja nove sudnice u Guantanamu, vrijedne četiri milijuna dolara. A to baš nije uvod u zatvaranje institucije.

Drugim riječima, Biden bi mogao ostati upamćen kao četvrti predsjednik SAD-a u nizu koji je propustio zatvoriti Guantanamo i ukloniti tu ljagu s američkog obraza.

---

Kronologija beščašća

 

13. studenog 2001.: Predsjednik SAD-a George Bush izdaje vojnu naredbu o "Zatvaranju, držanju i suđenju nedržavljanima u ratu protiv terorizma", koja ovlašćuje SAD da drže strane državljane u pritvoru bez optužbe na neodređeno vrijeme.
 

11. siječnja 2002.: Prvih 20 zatočenika stiglo je u Guantanamo. Drže ih u žičanim kavezima.
 

18. siječnja 2002.: Bushova administracija donosi odluku da se zatvorenici Guantanama ne kvalificiraju kao ratni zarobljenici i da nemaju pravo na zaštitu Ženevske konvencije.
 

2. prosinca 2002.: Ministar obrane SAD-a Donald Rumsfeld odobrava niz tehnika ispitivanja za upotrebu u Guantanamu, uključujući senzornu deprivaciju, izolaciju i korištenje pasa za "izazivanje stresa".
 

11. ožujka 2003.: Savezni žalbeni sud presuđuje da zatočenici u Guantanamu nemaju zakonska prava u SAD-u.
 

9. listopada 2003.: Crveni križ upozorava na "pogoršanje psihičkog zdravlja velikog broja zatočenika".
 

15. veljače 2006.: Izvještaj UN-a preporučuje zatvaranje Guantanama.
 

10. lipnja 2006.: Dvojica zatočenika iz Saudijske Arabije (Mani Shaman Turki al-Habardi al-Utaybi i Yasser Talal al-Zahrani) i jedan iz Jemena (Ali Abdullah Ahmed) počinili su samoubojstva.
 

14. siječnja 2009.: Visoki dužnosnik Bushove administracije prvi put je javno iznio da je zatočenik Guantanama bio mučen. U priopćenju se priznaje da postupanje prema saudijskom zatočeniku odgovara zakonskoj definiciji mučenja.
 

22. siječnja 2009.: Predsjednik Obama izdaje tri izvršne naredbe: da se zatvor u Guantanamu zatvori unutar godinu dana, da se zabranjuje korištenje kontroverznih CIA-inih tehnika ispitivanja, te da se preispita pritvorska politika.
 

7. ožujka 2011.: Obama potpisuje izvršnu naredbu za nastavak vojnih suđenja u Guantanamu, čime izravno krši predizborno obećanje.
 

24. travnja 2011.: WikiLeaks objavljuje povjerljive američke vojne dosjee, pokazujući da je SAD u Guantanamu godinama držao više od 150 nevinih ljudi.
 

23. veljače 2016.: Obama predlaže "jednom zauvijek" plan za zatvaranje Guantanama i premještanje zatočenika u ustanovu u SAD-u. Plan nisu odobrili zastupnici američkog Kongresa.
 

30. siječnja 2018.: Trump potpisuje izvršnu naredbu da zatvor Guantanamo ostane otvoren.
 

22. siječnja 2020.: Psiholog Jim Mitchell, jedan od kreatora CIA-ina programa mučenja, na svjedočenju u Guantanamu svoju je ulogu u programu branio kao čin "moralne hrabrosti".
 

28. listopada 2021.: Zatvorenik Majid Khan na američkom je sudu dao prvi javni iskaz o mučenju u "crnom zatvoru" CIA-e u Poljskoj.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Brendan Smialowski AFP AFP AFP Mladen Antonov AFP

AFP
AFP
Pod Bidenovom administracijom sprema se gradnja nove sudnice u Guantanamu, vrijedne četiri milijuna dolara. Biden bi, dakle, mogao ostati upamćen kao četvrti predsjednik SAD-a u nizu koji je propustio zatvoriti Guantanamo i ukloniti tu ljagu s američkog obraza
AFP
Otkud američki zatvor na Kubi? Riječ je o kolonijalnom triku velikog susjeda: američka pomorska baza u zaljevu Guantanamo na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo još 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tadašnjeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme
Mladen Antonov
Zapisi o mučenjima – koje je Bushova administracija nazvala 'pojačanim ispitivanjem' - još su mahom tajni, a odvjetnici pritvorenika moraju sklopiti ugovore o tajnosti koji ih obavezuju da šute o torturi koju su pretrpjeli njihovi klijenti
AFP
Kanađanin Omar Khadr u Guantanamu je zatvoren 2002., kao petnaestogodišnjak, najmlađa osoba koja je tamo dospjela
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-prica-o-najtajnijoj-kaznionici-zloglasni-zatvor-poznat-po-strasnim-mucenjima-otvoren-je-prije-20-godina-najstariji-zatvorenik-tamo-je-vec-18-godina-jos-uvijek-bez-ikakve-optuzbe-1162791 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e57eacae6adc4b85d9bfc1eff6ab79b574c80c75 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+pri%C4%8Da+o+najtajnijoj+kaznionici%3A+zloglasni+zatvor%2C+poznat+po+stra%C5%A1nim+mu%C4%8Denjima%2C+otvoren+je+prije+20+godina%3B+najstariji+zatvorenik+tamo+je+ve%C4%87+18+godina%2C+jo%C5%A1+uvijek+bez+ikakve+optu%C5%BEbe...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-o-najtajnijoj-kaznionici-zloglasni-zatvor-poznat-po-strasnim-mucenjima-otvoren-je-prije-20-godina-najstariji-zatvorenik-tamo-je-vec-18-godina-jos-uvijek-bez-ikakve-optuzbe-1162791 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-prica-o-najtajnijoj-kaznionici-zloglasni-zatvor-poznat-po-strasnim-mucenjima-otvoren-je-prije-20-godina-najstariji-zatvorenik-tamo-je-vec-18-godina-jos-uvijek-bez-ikakve-optuzbe-1162791 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZATOČENICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetZATOČENICI

Velika priča o najtajnijoj kaznionici: zloglasni zatvor, poznat po strašnim mučenjima, otvoren je prije 20 godina; najstariji zatvorenik tamo je već 18 godina, još uvijek bez ikakve optužbe...

Piše Damir Pilić
27. siječnja 2022. - 12:17

Jedanaestog siječnja navršilo se 20 godina otkako je otvoren zloglasni američki vojni zatvor Guantanamo, smješten na Kubi. Podignut nakon napada na SAD 11. rujna 2001., zatvor je ubrzo postao simbol drastičnog kršenja ljudskih prava zatočenika, mahom muslimana. Mnogi od njih bili su – i još su – držani i mučeni godinama, bez optužnica, suđenja ili temeljnih zakonskih prava. Pritom ih je dobar dio bio posve nevin.

Otkud američki zatvor na Kubi? Riječ je o kolonijalnom triku velikog susjeda: američka pomorska baza u zaljevu Guantanamo (Guantanamo Bay) na istoku Kube nalazi se na teritoriju koji je SAD silom zauzeo još 1898., a potom 1903. trajno zakupio od vlade tadašnjeg kubanskog predsjednika Tomasa Estrade Palme.

Kubanski komunisti već desetljećima traže da im SAD vr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:32