StoryEditorOCM
Svijetspremali akcije

Velika policijska akcija u Austriji: Jedan od uhićenih članova Islamske države ima hrvatsko državljanstvo

Piše vijesti sd
5. rujna 2023. - 08:12

U austrijskom gradu Linzu, točnije u okrugu Linz-Land, razbijena je radikalna islamistička skupina od deset članova, priopćila je austrijska Uprava za državnu sigurnost i obavještajne poslove (DSN).

Devet muškaraca i jedna žena u dobi od 15 do 23 godine navodno su bili uključeni u terorističke organizacije Islamska država (IS) i Emirat Kavkaz. Jedan 18-godišnjak je već u pritvoru, prenosi index.hr.

Osumnjičenici su iz Austrije, Turske, Iraka, Ruske Federacije i Hrvatske (posjedovali su državljanstva tih država) ili su bez državljanstva. Žive u okrugu Linz-Land, a neki imaju i kriminalni dosje. 

Prema priopćenju DSN-a, osumnjičenici su "vodili kampanju za terorističke skupine" te su navodno postavili namjensku sobu za molitvu koja je ukrašena zastavom IS-a. U pretresima kuća početkom srpnja zaplijenjeni su deseci mobitela, prijenosnih računala, osobnih računala, drugih nosača podataka i propagandnog materijala.

Skupina je optužena da je potaknula 19-godišnjaka koji je ispisao grafite “IS” u St. Pöltenu te je počinio i štetu na imovini. Mladić je nepravomoćno osuđen na dvije godine djelomično uvjetne zatvorske kazne. Protiv osumnjičenih se provodi istraga zbog sumnje na kazneno djelo kriminalno i terorističko organiziranje.

Iz Ureda za zaštitu Ustava još su suzdržani oko iznošenja svih detalja u javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 09:52