StoryEditorOCM
Svijetblizu grada Orihiva

Ukrajinci utrostručili snage u Zaporižju, Rusi u strahu: Čeka nas najteža noć

Piše vijesti sd
10. lipnja 2023. - 08:59
Promatrači u blizini grada Orihiva izjavili su da su ukrajinske oklopne kolone sada tri puta veće nego kad su krenule prije nekoliko dana (ilustracija)Afp

Ruski izvori kažu da je primijećeno najmanje 10 brigada ukrajinskih oružanih snaga kako stižu u blizinu fronte u regiji Zaporižja, posebno u blizini grada Orihiva. Promatrači su izjavili da su ukrajinske oklopne kolone sada tri puta veće nego kad su krenule prije nekoliko dana.

U mnogim ruskim izvještajima stoji kako očekuju "najtežu noć" ukrajinske ofenzive za koju se pripremaju zrakoplovstvo te oklopne i topničke jedinice koje bi trebale držati položaje, pišu Hina i Jutarnji list.

image

Ruskim snagama naće puno pomoći plakati koji pokušavaju podignuti borbeni duh

Olga Maltseva/Afp

Dok se slike i videozapisi koji navodno prikazuju uništenu ukrajinsku opremu pojavljuju u ruskim informacijskim prostorima, stručnjaci su upozorili da se ne donose zaključci o uspjehu šire protuofenzive.

‘Ne treba prebrojavati uništenu tehniku‘

Gubici su "neizbježni tijekom bilo kojeg vojnog pothvata", posebice ofenzivnih operacija, priopćio je Institut za proučavanje rata.

Gubitak opreme u ranoj fazi protuofenzive "nije pokazatelj budućeg napretka".

Američki think tank rekao je: "Važno je ne preuveličavati učinak početnih gubitaka zapadne ili bilo koje druge opreme, osobito u bitkama za prodor kroz pripremljene obrambene položaje."

image

‘Važno je ne preuveličavati učinak početnih gubitaka zapadne ili bilo koje druge opreme, osobito u bitkama za prodor kroz pripremljene obrambene položaje‘, poručio je američki think tank (ilustracija)

Afp

Jučer je ISW rekao da se čini da je Ukrajina angažirala "samo dio velike pričuve raspoloživih snaga" za protuofenzivu.

"Promatrači bi trebali izbjegavati prebrojavanje ukrajinskih brigada koje koriste zapadnu opremu te koliko je te opreme uništeno jer se iz toga ne može zaključiti kolika je efektivna borbena moć ukrajinskih snaga",, pišu Hina i Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 22:27