stdClass Object ( [id] => 1374806 [title] => U New Yorku živi 101 milijarder na dva milijuna siromašnih; siromaštvo je četvrti uzrok smrti u SAD-u [alias] => u-new-yorku-zivi-101-milijarder-na-dva-milijuna-siromasnih-siromastvo-je-cetvrti-uzrok-smrti-u-sad-u [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prva asocijacija na New York većini ljudi neće biti siromaštvo. Naprotiv, u kolektivnoj memoriji ime toga grada povezano je s posve drukčijim, mahom pozitivnim, konjunkturnim i hedonističkim oznakama: “grad s najviše milijardera”, “glavni grad svijeta”, “grad koji nikad ne spava”, “grad bogate kulturne i zabavne ponude”...

Nijedna od tih oznaka nije netočna. New York je doista grad s najviše milijardera na svijetu, jedini u kojemu je njihov broj troznamenkast (prema lanjskom Forbesovom popisu: 101). Također, New Yorku po mnogim kriterijima zaista pripada neformalna titula prijestolnice svijeta: među ostalim, taj grad uistinu nikad ne spava, a njegova kulturna i zabavna ponuda je doista impresivna.

Međutim, postoji lice, a postoji i naličje. A naličje ove priče kazuje da milijuni Njujorčana noću ne spavaju ne zato što konzumiraju bogatu kulturnu i zabavnu ponudu svoga grada, nego zato što ne mogu zaspati od tjeskobnog pitanja kako će preživjeti sutrašnji dan.

Takva ocjena proizlazi iz prošlomjesečnog izvještaja njujorškog Sveučilišta Columbia i organizacije Robin Hood, koja zagovara borbu protiv siromaštva. U izvještaju – koji je 21. veljače objavio njujorški gradski portal Ghotamist – ističe se da je završetak vladinih subvencija iz pandemijske ere doveo do dramatičnog porasta broja Njujorčana koji žive u siromaštvu.

“Više od polovice — ili 56 posto — stanovnika New Yorka živi u siromaštvu ili se mogu klasificirati kao osobe s niskim prihodima”, prenosi Ghotamist glavni nalaz izvještaja.

Stambena kriza

Tih 56 posto socijalno depriviranih žitelja New Yorka čine, dakle, dvije skupine građana: siromašni i oni s niskim primanjima, pri čemu su u potonju skupinu uvršteni oni koji zarađuju manje od 27.000 dolara godišnje. A što se tiče prve skupine, u izvještaju se navodi da je stopa siromaštva u New Yorku između 2021. i 2022. porasla s 18 na 23 posto, što je gotovo dvostruko više od američkog prosjeka (12 posto).

To znači, navodi Ghotamist, da je broj Njujorčana koji žive u siromaštvu tijekom 2022. porastao s 1,5 milijuna na dva milijuna, odnosno da je ukidanjem pandemijskih subvencija u siromaštvo zapalo čak pola milijuna građana New Yorka.

Ukupno gledajući, od osam milijuna stanovnika New Yorka, njih dva milijuna živi u siromaštvu, a još dva i pol milijuna živi s niskim primanjima. To znači da u onoj glasovitoj kulturno-zabavnoj ponudi “grada koji nikad ne spava” može uživati manje od polovice njegovih žitelja – njih tri i pol milijuna (44 posto).

“Izvještaj se odnosi na razdoblje do 2022. godine i obuhvaća mnoge učinke završetka savezne pomoći za COVID-19. Međutim, ne obuhvaća u potpunosti učinke dolaska 170.000 migranata koji su počeli pristizati u New York od travnja 2022. godine. Uz istek pandemije, istraživači u studiji također su okrivili inflaciju i rastuće troškove stanarine”, piše Ghotamist, navodeći i da se stambena kriza u gradu “također pogoršala prošle godine”.

O toj stambenoj krizi u siječnju je pisao i New York Times, ističući da je stambena situacija u gradu “gora nego što je bila 2023. godine”:

“Navala migranata koji stižu u New York City preplavila je njegov sustav skloništa za beskućnike. Visoke kamatne stope i istek porezne olakšice (...) usporili su gradnju stanova, prijeteći produbiti nedostatak stambenog prostora u gradu. Cijene najamnina i stanova i dalje su među najvišima u zemlji, opterećujući svakodnevni život Njujorčana s najnižim primanjima i masovno tjerajući srednju klasu”, ustvrdio je NYT.

Sumorni izvještaj

U spomenutom izvještaju Sveučilišta Columbia i organizacije Robin Hood stoji da najveću vjerojatnost da će živjeti u siromaštvu imaju Njujorčani obojene kože – Latinoamerikanci (26 posto), Azijati (24 posto) i Afroamerikanci (23 posto), dok je stopa siromaštva kod bijelaca upola manja (13 posto).

Bivši njujorški zamjenik gradonačelnika Richard Buery, koji danas vodi organizaciju Robin Hood, komentirao je za Ghotamist da su nalazi izvještaja posebno sumorni “s obzirom na stabilan napredak koji je New York godinama postizao u smanjenju siromaštva”.

- Znamo da porezni krediti s punim povratom, stambeni bonovi i subvencije za brigu o djeci mogu izvući milijune iz siromaštva i nevolja. Ali nedostajalo nam je volje da te politike održimo na snazi - izjavio je Buery.

---

image

Siromašni čekaju u redu na koricu kruha

/Shutterstock
---

Rast siromaštva u New Yorku nakon isteka vladinih pandemijskih subvencija samo je odraz fenomena koji obilježava čitavu Ameriku. Još dramatičniji izvještaj objavljen je u rujnu prošle godine, kada je američki Ured za popis stanovništva objavio da se nakon isteka vladinih beneficija stopa dječjeg siromaštva u SAD-u više nego udvostručila – s 5,2 na 12,4 posto.

Dramatičnom se može proglasiti i analiza koju je lani objavilo Sveučilište California u Riversideu, po kojoj siromaštvo predstavlja četvrti po redu uzrok smrti u SAD-u, iza srčanih bolesti, tumora i pušenja.

Ljude koji žive u siromaštvu autori studije definirali su kao “one s prihodima manjim od 50 posto srednjeg prosjeka u SAD-u”, te su ustanovili da ti ljudi, u usporedbi s bolje plaćenim Amerikancima, “imaju otprilike iste stope preživljavanja sve dok ne dostignu 40-e godine”, dok “nakon toga siromašni umiru u znatno većim stopama”.

“Siromaštvo ubija koliko i demencija, nesreće, moždani udar, Alzheimerova bolest i dijabetes”, objavio je tada u priopćenju voditelj studije, profesor David Brady.

Tako je govorio Eisenhower

Mnogo o “američkom snu” govori podatak – koji je nedavno u Slobodnoj iznio naš novinar Marin Prvan – da je u razdoblju od 1981. do 2023. prosječna dob kupca kuće u SAD-u porasla s 31 na 49 godina. To znači da su prije četiri desetljeća – prije nego što je tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan blagoslovio neoliberalni kapitalizam - kuće u Americi mogli kupovati i mladi ljudi, dok današnji Amerikanac mora zagaziti duboko u sredovječnost dok se ne dokopa vlastitih ključeva.

“Amerikanci koji odrastaju u srednjoj klasi, rođeni 1980. godine, imaju samo 45 posto šanse da budu financijski stabilniji od svojih roditelja u dobi od 30 godina, u usporedbi s 93 posto za one rođene 1940. godine”, napisao je kolega Prvan, ulazeći time u samu bit “američkog sna”, barem u smislu kako je taj koncept definirao bivši predsjednik SAD-a, general Dwight Eisenhower.

Naime, upravo se Eisenhoweru pripisuje taj sociološki opažaj koji, slobodno prepričano, glasi ovako: ako dvije trećine američkih roditelja vidi da će njihova djeca živjeti bolje od njih, onda “američki san” funkcionira; a ako je taj postotak manji, onda nešto moramo mijenjati.

Tako je govorio Eisenhower, a gornje brojke potvrđuju da je došlo vrijeme “da se nešto promijeni”, jer je 40 godina neoliberalnog kapitalizma i fetišizma slobodnog tržišta opasno nagrdilo i ugrozilo “američki san”.

“Guska slobodnog tržišta prestala je nositi zlatna jaja za srednju klasu prije otprilike 45 godina, kada su prihodi prestali rasti. Trebala je puna generacija da bi ta ekonomska činjenica počela stvarati promjene na razini uvjerenja”, pisao je američki časopis Foreign Policy u proljeće 2021., uz napomenu da je “tehnološki procvat devedesetih samo odgodio taj trenutak obračuna”.

A nedavno je stvar zapečatio posebni izvjestitelj UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava Philip Alston, koji je ustvrdio da “američki san ubrzano postaje američka iluzija, budući da SAD sada ima najnižu stopu društvene mobilnosti bilo koje bogate zemlje”.

Kako rekosmo, postoji lice, a postoji i naličje. Lice je ludo uzbudljivo i puno života, a naličje je ogledalo koje govori nepoželjnu istinu.

---

image

Jedan od brojnih beskućnika na ulicama New Yorka

 

 

Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIČE IZ AMERIKE (4) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PRIČE IZ AMERIKE (4) 0 7539 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 23:13:39 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-23 13:37:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-23 13:37:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U New Yorku živi 101 milijarder na dva milijuna siromašnih; siromaštvo je četvrti uzrok smrti u SAD-u page_title=U New Yorku živi 101 milijarder na dva milijuna siromašnih; siromaštvo je četvrti uzrok smrti u SAD-u [metakey] => PRIČE IZ AMERIKE, Damir Pilić, neimaština, siromaštvo, bogatstvo, socijalne razlike, dwight eisenhower, New York [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26815035.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26815124.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Afp","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jedan od brojnih besku\u0107nika na ulicama New Yorka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Siroma\u0161ni \u010dekaju u redu na koricu kruha<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26815035_1920.jpg":"1920x1080","k_26815035_1280.jpg":"1280x1280","k_26815035_1024.jpg":"1024x1024","k_26815035_640.jpg":"640x640","k_26815035_480.jpg":"480x480","k_26815035_340.jpg":"340x340","k_26815035_220.jpg":"220x220","o_26815035_1280.jpg":"1280x853","o_26815035_1024.jpg":"1024x682","o_26815035_640.jpg":"640x426","o_26815035_480.jpg":"480x320","o_26815035_340.jpg":"340x226","o_26815035_220.jpg":"220x146","h_26815035_1280.jpg":"1280x854","h_26815035_1024.jpg":"1024x683","h_26815035_640.jpg":"640x427","h_26815035_480.jpg":"480x320","h_26815035_340.jpg":"340x227","h_26815035_220.jpg":"220x147","pp_26815035_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815035_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815035_640.jpg":"640x814","pp_26815035_480.jpg":"480x611","pp_26815035_340.jpg":"340x432","pp_26815035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26815124_1920.jpg":"1920x1080","k_26815124_1280.jpg":"1280x1280","k_26815124_1024.jpg":"1024x1024","k_26815124_640.jpg":"640x640","k_26815124_480.jpg":"480x480","k_26815124_340.jpg":"340x340","k_26815124_220.jpg":"220x220","o_26815124_1280.jpg":"1280x853","o_26815124_1024.jpg":"1024x682","o_26815124_640.jpg":"640x426","o_26815124_480.jpg":"480x320","o_26815124_340.jpg":"340x226","o_26815124_220.jpg":"220x146","h_26815124_1280.jpg":"1280x854","h_26815124_1024.jpg":"1024x683","h_26815124_640.jpg":"640x427","h_26815124_480.jpg":"480x320","h_26815124_340.jpg":"340x227","h_26815124_220.jpg":"220x147","pp_26815124_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815124_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815124_640.jpg":"640x814","pp_26815124_480.jpg":"480x611","pp_26815124_340.jpg":"340x432","pp_26815124_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4267465 Threads: 3 Questions: 131638003 Slow queries: 56642 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3965832 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/u-new-yorku-zivi-101-milijarder-na-dva-milijuna-siromasnih-siromastvo-je-cetvrti-uzrok-smrti-u-sad-u-1374806 [printLink] => /vijesti/svijet/u-new-yorku-zivi-101-milijarder-na-dva-milijuna-siromasnih-siromastvo-je-cetvrti-uzrok-smrti-u-sad-u-1374806?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 752895 [name] => PRIČE IZ AMERIKE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 17:32:02 [main_article_id] => 0 [alias] => price-iz-amerike [link] => /tag/price-iz-amerike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 367471 [name] => Damir Pilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-pilic [link] => /tag/damir-pilic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648922 [name] => neimaština [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-09 15:30:19 [main_article_id] => 0 [alias] => neimastina [link] => /tag/neimastina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 384627 [name] => siromaštvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => siromastvo [link] => /tag/siromastvo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 355024 [name] => bogatstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bogatstvo [link] => /tag/bogatstvo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 752896 [name] => socijalne razlike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 17:32:03 [main_article_id] => 0 [alias] => socijalne-razlike [link] => /tag/socijalne-razlike ) [6] => stdClass Object ( [id] => 752897 [name] => dwight eisenhower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 17:32:03 [main_article_id] => 0 [alias] => dwight-eisenhower [link] => /tag/dwight-eisenhower ) [7] => stdClass Object ( [id] => 334857 [name] => new york [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => new-york [link] => /tag/new-york ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIČE IZ AMERIKE (4) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U New Yorku živi 101 milijarder na dva milijuna siromašnih; siromaštvo je četvrti uzrok smrti u SAD-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26815035.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Jedan od brojnih beskućnika na ulicama New Yorka

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26815035.jpg [title] =>

Jedan od brojnih beskućnika na ulicama New Yorka

 

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26815124.jpg [title] =>

Siromašni čekaju u redu na koricu kruha

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prva asocijacija na New York većini ljudi neće biti siromaštvo. Naprotiv, u kolektivnoj memoriji ime toga grada povezano je s posve drukčijim, mahom pozitivnim, konjunkturnim i hedonističkim oznakama: “grad s najviše milijardera”, “glavni grad svijeta”, “grad koji nikad ne spava”, “grad bogate kulturne i zabavne ponude”...

Nijedna od tih oznaka nije netočna. New York je doista grad s najviše milijardera na svijetu, jedini u kojemu je njihov broj troznamenkast (prema lanjskom Forbesovom popisu: 101). Također, New Yorku po mnogim kriterijima zaista pripada neformalna titula prijestolnice svijeta: među ostalim, taj grad uistinu nikad ne spava, a njegova kulturna i zabavna ponuda je doista impresivna.

Međutim, postoji lice, a postoji i naličje. A naličje ove priče kazuje da milijuni Njujorčana noću ne spavaju ne zato što konzumiraju bogatu kulturnu i zabavnu ponudu svoga grada, nego zato što ne mogu zaspati od tjeskobnog pitanja kako će preživjeti sutrašnji dan.

Takva ocjena proizlazi iz prošlomjesečnog izvještaja njujorškog Sveučilišta Columbia i organizacije Robin Hood, koja zagovara borbu protiv siromaštva. U izvještaju – koji je 21. veljače objavio njujorški gradski portal Ghotamist – ističe se da je završetak vladinih subvencija iz pandemijske ere doveo do dramatičnog porasta broja Njujorčana koji žive u siromaštvu.

“Više od polovice — ili 56 posto — stanovnika New Yorka živi u siromaštvu ili se mogu klasificirati kao osobe s niskim prihodima”, prenosi Ghotamist glavni nalaz izvještaja.

Stambena kriza

Tih 56 posto socijalno depriviranih žitelja New Yorka čine, dakle, dvije skupine građana: siromašni i oni s niskim primanjima, pri čemu su u potonju skupinu uvršteni oni koji zarađuju manje od 27.000 dolara godišnje. A što se tiče prve skupine, u izvještaju se navodi da je stopa siromaštva u New Yorku između 2021. i 2022. porasla s 18 na 23 posto, što je gotovo dvostruko više od američkog prosjeka (12 posto).

To znači, navodi Ghotamist, da je broj Njujorčana koji žive u siromaštvu tijekom 2022. porastao s 1,5 milijuna na dva milijuna, odnosno da je ukidanjem pandemijskih subvencija u siromaštvo zapalo čak pola milijuna građana New Yorka.

Ukupno gledajući, od osam milijuna stanovnika New Yorka, njih dva milijuna živi u siromaštvu, a još dva i pol milijuna živi s niskim primanjima. To znači da u onoj glasovitoj kulturno-zabavnoj ponudi “grada koji nikad ne spava” može uživati manje od polovice njegovih žitelja – njih tri i pol milijuna (44 posto).

“Izvještaj se odnosi na razdoblje do 2022. godine i obuhvaća mnoge učinke završetka savezne pomoći za COVID-19. Međutim, ne obuhvaća u potpunosti učinke dolaska 170.000 migranata koji su počeli pristizati u New York od travnja 2022. godine. Uz istek pandemije, istraživači u studiji također su okrivili inflaciju i rastuće troškove stanarine”, piše Ghotamist, navodeći i da se stambena kriza u gradu “također pogoršala prošle godine”.

O toj stambenoj krizi u siječnju je pisao i New York Times, ističući da je stambena situacija u gradu “gora nego što je bila 2023. godine”:

“Navala migranata koji stižu u New York City preplavila je njegov sustav skloništa za beskućnike. Visoke kamatne stope i istek porezne olakšice (...) usporili su gradnju stanova, prijeteći produbiti nedostatak stambenog prostora u gradu. Cijene najamnina i stanova i dalje su među najvišima u zemlji, opterećujući svakodnevni život Njujorčana s najnižim primanjima i masovno tjerajući srednju klasu”, ustvrdio je NYT.

Sumorni izvještaj

U spomenutom izvještaju Sveučilišta Columbia i organizacije Robin Hood stoji da najveću vjerojatnost da će živjeti u siromaštvu imaju Njujorčani obojene kože – Latinoamerikanci (26 posto), Azijati (24 posto) i Afroamerikanci (23 posto), dok je stopa siromaštva kod bijelaca upola manja (13 posto).

Bivši njujorški zamjenik gradonačelnika Richard Buery, koji danas vodi organizaciju Robin Hood, komentirao je za Ghotamist da su nalazi izvještaja posebno sumorni “s obzirom na stabilan napredak koji je New York godinama postizao u smanjenju siromaštva”.

- Znamo da porezni krediti s punim povratom, stambeni bonovi i subvencije za brigu o djeci mogu izvući milijune iz siromaštva i nevolja. Ali nedostajalo nam je volje da te politike održimo na snazi - izjavio je Buery.

---

image

Siromašni čekaju u redu na koricu kruha

/Shutterstock
---

Rast siromaštva u New Yorku nakon isteka vladinih pandemijskih subvencija samo je odraz fenomena koji obilježava čitavu Ameriku. Još dramatičniji izvještaj objavljen je u rujnu prošle godine, kada je američki Ured za popis stanovništva objavio da se nakon isteka vladinih beneficija stopa dječjeg siromaštva u SAD-u više nego udvostručila – s 5,2 na 12,4 posto.

Dramatičnom se može proglasiti i analiza koju je lani objavilo Sveučilište California u Riversideu, po kojoj siromaštvo predstavlja četvrti po redu uzrok smrti u SAD-u, iza srčanih bolesti, tumora i pušenja.

Ljude koji žive u siromaštvu autori studije definirali su kao “one s prihodima manjim od 50 posto srednjeg prosjeka u SAD-u”, te su ustanovili da ti ljudi, u usporedbi s bolje plaćenim Amerikancima, “imaju otprilike iste stope preživljavanja sve dok ne dostignu 40-e godine”, dok “nakon toga siromašni umiru u znatno većim stopama”.

“Siromaštvo ubija koliko i demencija, nesreće, moždani udar, Alzheimerova bolest i dijabetes”, objavio je tada u priopćenju voditelj studije, profesor David Brady.

Tako je govorio Eisenhower

Mnogo o “američkom snu” govori podatak – koji je nedavno u Slobodnoj iznio naš novinar Marin Prvan – da je u razdoblju od 1981. do 2023. prosječna dob kupca kuće u SAD-u porasla s 31 na 49 godina. To znači da su prije četiri desetljeća – prije nego što je tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan blagoslovio neoliberalni kapitalizam - kuće u Americi mogli kupovati i mladi ljudi, dok današnji Amerikanac mora zagaziti duboko u sredovječnost dok se ne dokopa vlastitih ključeva.

“Amerikanci koji odrastaju u srednjoj klasi, rođeni 1980. godine, imaju samo 45 posto šanse da budu financijski stabilniji od svojih roditelja u dobi od 30 godina, u usporedbi s 93 posto za one rođene 1940. godine”, napisao je kolega Prvan, ulazeći time u samu bit “američkog sna”, barem u smislu kako je taj koncept definirao bivši predsjednik SAD-a, general Dwight Eisenhower.

Naime, upravo se Eisenhoweru pripisuje taj sociološki opažaj koji, slobodno prepričano, glasi ovako: ako dvije trećine američkih roditelja vidi da će njihova djeca živjeti bolje od njih, onda “američki san” funkcionira; a ako je taj postotak manji, onda nešto moramo mijenjati.

Tako je govorio Eisenhower, a gornje brojke potvrđuju da je došlo vrijeme “da se nešto promijeni”, jer je 40 godina neoliberalnog kapitalizma i fetišizma slobodnog tržišta opasno nagrdilo i ugrozilo “američki san”.

“Guska slobodnog tržišta prestala je nositi zlatna jaja za srednju klasu prije otprilike 45 godina, kada su prihodi prestali rasti. Trebala je puna generacija da bi ta ekonomska činjenica počela stvarati promjene na razini uvjerenja”, pisao je američki časopis Foreign Policy u proljeće 2021., uz napomenu da je “tehnološki procvat devedesetih samo odgodio taj trenutak obračuna”.

A nedavno je stvar zapečatio posebni izvjestitelj UN-a za ekstremno siromaštvo i ljudska prava Philip Alston, koji je ustvrdio da “američki san ubrzano postaje američka iluzija, budući da SAD sada ima najnižu stopu društvene mobilnosti bilo koje bogate zemlje”.

Kako rekosmo, postoji lice, a postoji i naličje. Lice je ludo uzbudljivo i puno života, a naličje je ogledalo koje govori nepoželjnu istinu.

---

image

Jedan od brojnih beskućnika na ulicama New Yorka

 

 

Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Afp /Shutterstock
Afp

Jedan od brojnih beskućnika na ulicama New Yorka

 

 

/Shutterstock

Siromašni čekaju u redu na koricu kruha

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/u-new-yorku-zivi-101-milijarder-na-dva-milijuna-siromasnih-siromastvo-je-cetvrti-uzrok-smrti-u-sad-u-1374806 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a277a404898ea64260a4fcaa84fb844aeb3fee91 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+New+Yorku+%C5%BEivi+101+milijarder+na+dva+milijuna+siroma%C5%A1nih%3B+siroma%C5%A1tvo+je+%C4%8Detvrti+uzrok+smrti+u+SAD-u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-new-yorku-zivi-101-milijarder-na-dva-milijuna-siromasnih-siromastvo-je-cetvrti-uzrok-smrti-u-sad-u-1374806 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-new-yorku-zivi-101-milijarder-na-dva-milijuna-siromasnih-siromastvo-je-cetvrti-uzrok-smrti-u-sad-u-1374806 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIČE IZ AMERIKE (4) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetPRIČE IZ AMERIKE (4)

U New Yorku živi 101 milijarder na dva milijuna siromašnih; siromaštvo je četvrti uzrok smrti u SAD-u

Piše Damir Pilić
23. ožujka 2024. - 14:37

Prva asocijacija na New York većini ljudi neće biti siromaštvo. Naprotiv, u kolektivnoj memoriji ime toga grada povezano je s posve drukčijim, mahom pozitivnim, konjunkturnim i hedonističkim oznakama: “grad s najviše milijardera”, “glavni grad svijeta”, “grad koji nikad ne spava”, “grad bogate kulturne i zabavne ponude”...

Nijedna od tih oznaka nije netočna. New York je doista grad s najviše milijardera na svijetu, jedini u kojemu je njihov broj troznamenkast (prema lanjskom Forbesovom popisu: 101). Također, New Yorku po mnogim kriterijima zaista pripada neformalna titula prijestolnice svijeta: među ostalim, taj grad uistinu nikad ne spava, a njegova kulturna i zabavna ponuda je doista impresivna.

Međutim, postoji lice, a postoji i naličje. A naličje ove priče ka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:52