stdClass Object ( [id] => 1232814 [title] => Tko ubija Starlink u Ukrajini - uvrijeđeni Elon Musk ili ‘misteriozni stupovi svjetlosti‘? Milijarder se ponovno oglasio i zbunio mnoge: ‘Dovraga s tim...‘ [alias] => tko-ubija-starlink-u-ukrajini-uvrijedeni-elon-musk-ili-misteriozni-stupovi-svjetlosti-milijarder-se-ponovno-oglasio-i-zbunio-mnoge-dovraga-s-tim [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američki milijarder i vlasnik tvrtke SpaceX Elon Musk u subotu je poručio da Rusija pokušava „ubiti” njegov satelitski internetski sustav Starlink u Ukrajini. Musk je upozorio da bi sustav koji je omogućio ukrajinsku obranu mogao prestati raditi unatoč silnim resursima uloženim u njegovu zaštitu.

„Starlink je jedini komunikacijski sustav koji još uvijek radi na ratištu – svi drugi su mrtvi. Rusija aktivno pokušava ubiti Starlink. Kako bi se zaštitio, SpaceX je preusmjerio goleme resurse na obranu. I pored toga, Starlink još uvijek može umrijeti”, napisao je Musk u tweetu u subotu ujutro.

Najbogatiji čovjek svijeta nije precizirao čime to Rusija nastoji onemogućiti Starlink, što je otvorilo prostor za spekulacije o novom ruskom laserskom oružju za zasljepljivanje satelita, pod nazivom Peresvet, koje su Rusi navodno počeli koristiti prije desetak dana, a što se vremenski poklapa s prvim ozbiljnim smetnjama u radu Starlinka.

Tu je izjavu dao nakon medijskog izvješća da je SpaceX tražio od Pentagona da plati donacije Starlinka. Milijarder se sukobio na internetu s ukrajinskim dužnosnicima oko mirovnog plana koji je iznio, a za koji Ukrajina kaže da je previše velikodušan prema Rusiji.

Neobična svjetlost iznad ruskih gradova

Podsjetimo, u večernjim satima 4. listopada iznad više ruskih gradova (Moskva, Belgorod, Omsk, Murmansk) pojavili su se misteriozni stupovi svjetlosti nepoznatog porijekla, što je širom svijeta izazvalo nagađanja da su Rusi posegli za Peresvetom.

Diljem Rusije pojavili se misteriozni stupovi svjetlosti, šire se snimke: nagađa se je li riječ o prirodnom fenomenu ili je Putin aktivirao novo lasersko oružje

Nagađanja je potakla i činjenica da je tog 4. listopada ruski portal Moskovskij komsomolets (Moskovski skojevac) objavio izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Andreja Rudenka da je „ruska vojska počela koristiti najnovije oružje”.

- Danas je prvi put upotrijebljeno najnovije oružje Ruske Federacije. Zbog okolnosti je malo vjerojatno da ćemo saznati detalje, ali mnogi su ljudi danas vidjeli sjaj na nebu - rekao je Rudenko.

Istog dana Ministarstvo obrane Rusije na svojim je stranicama objavilo da ruske svemirske snage povodom svog 65. rođendana provode eksperimente sa stranim satelitima u orbiti:

„Posebnu pažnju specijalisti Glavnog centra za svemirsku obavještajnu djelatnost posvetili su praćenju sastava i stanja orbitalnih grupa stranih svemirskih sistema, kao i izvođenju eksperimenata u orbitama s letjelicama stranih država”, navelo je rusko ministarstvo, ne spominjući radi li se baš o Peresvetu.

Inače, laserski sustav Peresvet - nazvan po srednjovjekovnom pravoslavnom monahu-ratniku Aleksandru Peresvetu - u ožujku 2018. predstavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin, kada je rečeno da sustav može onesposobiti satelite i druge elektroničke sustave na visinama do 1500 kilometara.

---

image
---

S druge strane, Elon Musk još je na početku rata donirao Ukrajini svoj satelitski sustav Starlink – uključujući 12.000 terminala, u vrijednosti od 80 milijuna dolara - kako bi napadnutoj zemlji omogućio pristup satelitskom internetu, što je ukrajinskoj vojsci znatno pomoglo u organizaciji obrane: među ostalim, time im je omogućeno povezivanje s izviđačkim dronovima.

Da će Rusi napasti Starlink, slutilo se sredinom rujna na sastanku radne grupe UN-a o smanjenju svemirskih prijetnji. Tada je šef ruske delegacije Konstantnin Vorontsov upozorio na „ekstremno opasan trend” korištenja svemirskih tehnologija u ratnim sukobima, optuživši SAD i njegove saveznike da elemente civilne satelitske infrastrukture u svemiru koriste u vojne svrhe.

Vorontsov je tom prilikom zaprijetio da bi ta „kvazi-civilna infrastruktura” mogla postati „legitimna meta odmazde”.

Iako nije spominjao SpaceX i Starlink, bilo je jasno na koga se misli. Stoga su pred desetak dana, kad su ruske gradove obasjali „misteriozni stupovi svjetlosti” – a ukrajinska vojska paralelno prijavila nagli pad funkcionalnosti Starlinka  - mnogi posumnjali da su Rusi pokrenuli najavljenu odmazdu i aktivirali Peresvet.

Muskov mirovni plan

No brojni su stručnjaci izrazili skepsu prema toj teoriji, tvrdeći da ti „misteriozni stupovi” nisu nimalo misteriozni, već da se radi o prirodnom fenomenu poznatom upravo pod nazivom „svjetlosni stupovi”: to je vrsta oreola koji u uvjetima niskih temperatura i velike vlažnosti nastaje prelamanjem svjetlosti na kristalima leda, u trenucima kad se Sunce ili Mjesec nalaze nisko iznad horizonta, dakle u trenucima oko izlaska ili zalaska Sunca.

Budući da se, uvažavajući sudove stručnjaka, ne može sa sigurnošću reći da je tog 4. listopada Starlinku presudio baš Peresvet, preostala je druga hipoteza, po kojoj je Starlink počeo „kašljucati” zbog onoga što je dan ranije, 3. listopada, Musk doživio od visokih ukrajinskih dužnosnika.

Podsjetimo, tog 3. listopada Musk je na Twitteru iznio svoj mirovni plan za okončanje ukrajinskog rata, prema kojem bi Krim ostao dio Rusije, „kao što je bio od 1783. (do Hruščovljeve greške)”, dok bi se u ostalim anektiranim regijama ponovili referendumi pod nadzorom UN-a, a Ukrajina bi objavila vojnu neutralnost, odnosno odustala od ulaska u NATO.

---

image
Odd Andersen/Afp
---

„Ako mislite da je volja naroda važna, moramo podržati volju onih koji tamo žive u bilo kojem konfliktnom području. Većina Ukrajinaca jasno želi biti dio Ukrajine, ali u nekim istočnim regijama većinu stanovništva čine Rusi i oni preferiraju Rusiju”, napisao je Musk, potkrepljujući svoju tezu rezultatima izbora u Ukrajini prije nelegalnog državnog udara 2014. na Majdanu.

Bijes iz Kijeva

Taj je Muskov prijedlog razbjesnio vlasti u Kijevu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je pratiteljima postavio anketno pitanje: „Koji Elon Musk vam se više sviđa – onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju?” a najdalje je otišao odlazeći ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrej Melnik, koji je Musku poručio da „odjebe”.

Kako su potom izvijestili svjetski mediji, „prepirka na Twitteru poklopila se s izvještajima da je ukrajinska vojska počela imati probleme sa svojim Starlink komunikacijama”.

To je bio tek početak: par dana kasnije Musk je objavio da više ne može Ukrajini besplatno pružati usluge Starlinka, zatraživši da plaćanje preuzme američka vojska (124 milijuna dolara do kraja ove godine, plus 400 milijuna za cijelu iduću godinu).

Mnogi su, poput američkog novinara Jaya Smarta – dopisnika ukrajinskog lista Kyiv Post – zaključili da je Muskova promjena stava prema Ukrajini povezana s Melnikovom uvredom:

„Muskov Starlink kaže da više ne može Ukrajincima davati besplatnu uslugu te su tražili da Pentagon preuzme financiranje. Starlink je promijenio tijek rata. Ovo dolazi nekoliko dana nakon što je ukrajinski ambasador Andrij Melnik kazao Musku da odje*e”, napisao je Smart na Twitteru, na što je odgovorio sâm Musk.

„Samo slijedimo njegovu preporuku”, napisao je vlasnik Starlinka, potvrdivši staru poslovicu da „gdje ima dima, ima i vatre”.

S obzirom na dostupne informacije, ne možemo sa sigurnošću zaključiti tko ili što ubija Starlink: ruski laseri ili Muskova uvrijeđenost. Jasno je tek da bi potpuni prestanak rada Starlinka znatno otežao situaciju ukrajinskim snagama.

---

image
Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp
---

---

Musk: Nastavit ćemo financirati ukrajinsku vladu besplatno

Elon Musk rekao je u subotu da će njegova raketna kompanija SpaceX nastaviti financirati svoju internetsku uslugu Starlink u Ukrajini, dan nakon što je rekao da si to više ne može priuštiti.

Musk je tvitao: "Dovraga s tim … iako Starlink i dalje gubi novac i druge tvrtke dobivaju milijarde dolara poreznih obveznika, mi ćemo samo nastaviti financirati ukrajinsku vladu besplatno".

Nije jasno je li Muskova ponuda iskrena ili je to bilo sarkastično. SpaceX nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Musk je u petak rekao da SpaceX ne može neograničeno financirati Starlink u Ukrajini. Ta je usluga pomogla civilima i vojsci da ostanu online tijekom rata s Rusijom.

Tu je izjavu dao nakon medijskog izvješća da je SpaceX tražio od Pentagona da plati donacije Starlinka. Milijarder se sukobio na internetu s ukrajinskim dužnosnicima oko mirovnog plana koji je iznio, a za koji Ukrajina kaže da je previše velikodušan prema Rusiji.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prevažna podrška [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prevažna podrška 2 0 7289 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-15 18:11:38 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-16 05:58:44 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2022-10-15 20:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16632 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko ubija Starlink u Ukrajini - uvrijeđeni Elon Musk ili 'misteriozni stupovi svjetlosti'? Milijarder se ponovno oglasio i zbunio mnoge: 'Dovraga s tim...' [metakey] => Elon Musk, Starlink, preservet, rat u Ukrajini [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/15\/23602637.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/23602693.png","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/23594285.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/15\/22184434.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Screenshot\/Twitter","","Odd Andersen\/Afp","Mark Garlick\/science Photo Libra\/Science Photo Library Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_23602637_1920.jpg":"1920x1080","k_23602637_1280.jpg":"1280x1280","k_23602637_1024.jpg":"1024x1024","k_23602637_640.jpg":"640x640","k_23602637_480.jpg":"480x480","k_23602637_340.jpg":"340x340","k_23602637_220.jpg":"220x220","o_23602637_1280.jpg":"1280x853","o_23602637_1024.jpg":"1024x682","o_23602637_640.jpg":"640x426","o_23602637_480.jpg":"480x320","o_23602637_340.jpg":"340x226","o_23602637_220.jpg":"220x146","h_23602637_1280.jpg":"1280x854","h_23602637_1024.jpg":"1024x683","h_23602637_640.jpg":"640x427","h_23602637_480.jpg":"480x320","h_23602637_340.jpg":"340x227","h_23602637_220.jpg":"220x147","pp_23602637_1280.jpg":"1280x1628","pp_23602637_1024.jpg":"1024x1303","pp_23602637_640.jpg":"640x814","pp_23602637_480.jpg":"480x611","pp_23602637_340.jpg":"340x432","pp_23602637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1390x712","hd_23602693_1920.png":"1920x1080","k_23602693_1280.png":"1280x1280","k_23602693_1024.png":"1024x1024","k_23602693_640.png":"640x640","k_23602693_480.png":"480x480","k_23602693_340.png":"340x340","k_23602693_220.png":"220x220","o_23602693_1280.png":"1280x655","o_23602693_1024.png":"1024x524","o_23602693_640.png":"640x327","o_23602693_480.png":"480x245","o_23602693_340.png":"340x174","o_23602693_220.png":"220x112","h_23602693_1280.png":"1280x854","h_23602693_1024.png":"1024x683","h_23602693_640.png":"640x427","h_23602693_480.png":"480x320","h_23602693_340.png":"340x227","h_23602693_220.png":"220x147","pp_23602693_1280.png":"1280x1628","pp_23602693_1024.png":"1024x1303","pp_23602693_640.png":"640x814","pp_23602693_480.png":"480x611","pp_23602693_340.png":"340x432","pp_23602693_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1326","hd_23594285_1920.jpg":"1920x1080","k_23594285_1280.jpg":"1280x1280","k_23594285_1024.jpg":"1024x1024","k_23594285_640.jpg":"640x640","k_23594285_480.jpg":"480x480","k_23594285_340.jpg":"340x340","k_23594285_220.jpg":"220x220","o_23594285_1280.jpg":"1280x884","o_23594285_1024.jpg":"1024x707","o_23594285_640.jpg":"640x442","o_23594285_480.jpg":"480x331","o_23594285_340.jpg":"340x234","o_23594285_220.jpg":"220x151","h_23594285_1280.jpg":"1280x854","h_23594285_1024.jpg":"1024x683","h_23594285_640.jpg":"640x427","h_23594285_480.jpg":"480x320","h_23594285_340.jpg":"340x227","h_23594285_220.jpg":"220x147","pp_23594285_1280.jpg":"1280x1628","pp_23594285_1024.jpg":"1024x1303","pp_23594285_640.jpg":"640x814","pp_23594285_480.jpg":"480x611","pp_23594285_340.jpg":"340x432","pp_23594285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x665","hd_22184434_1920.jpg":"1920x1080","k_22184434_1280.jpg":"1280x1280","k_22184434_1024.jpg":"1024x1024","k_22184434_640.jpg":"640x640","k_22184434_480.jpg":"480x480","k_22184434_340.jpg":"340x340","k_22184434_220.jpg":"220x220","o_22184434_1280.jpg":"1280x831","o_22184434_1024.jpg":"1024x665","o_22184434_640.jpg":"640x415","o_22184434_480.jpg":"480x311","o_22184434_340.jpg":"340x220","o_22184434_220.jpg":"220x142","h_22184434_1280.jpg":"1280x854","h_22184434_1024.jpg":"1024x683","h_22184434_640.jpg":"640x427","h_22184434_480.jpg":"480x320","h_22184434_340.jpg":"340x227","h_22184434_220.jpg":"220x147","pp_22184434_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184434_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184434_640.jpg":"640x814","pp_22184434_480.jpg":"480x611","pp_22184434_340.jpg":"340x432","pp_22184434_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15397952 Threads: 4 Questions: 3190933759 Slow queries: 7168258 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235798957 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/tko-ubija-starlink-u-ukrajini-uvrijedeni-elon-musk-ili-misteriozni-stupovi-svjetlosti-milijarder-se-ponovno-oglasio-i-zbunio-mnoge-dovraga-s-tim-1232814 [printLink] => /vijesti/svijet/tko-ubija-starlink-u-ukrajini-uvrijedeni-elon-musk-ili-misteriozni-stupovi-svjetlosti-milijarder-se-ponovno-oglasio-i-zbunio-mnoge-dovraga-s-tim-1232814?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 249564 [name] => elon musk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => elon-musk [link] => /tag/elon-musk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 678934 [name] => Starlink [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-28 16:58:35 [main_article_id] => 0 [alias] => starlink [link] => /tag/starlink ) [2] => stdClass Object ( [id] => 694213 [name] => preservet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-15 22:43:17 [main_article_id] => 0 [alias] => preservet [link] => /tag/preservet ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prevažna podrška [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko ubija Starlink u Ukrajini - uvrijeđeni Elon Musk ili ‘misteriozni stupovi svjetlosti‘? Milijarder se ponovno oglasio i zbunio mnoge: ‘Dovraga s tim...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/23602637.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Screenshot/Twitter [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/23602637.jpg [title] => AFP, Screenshot/Twitter ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/23602693.png [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/23594285.jpg [title] => Odd Andersen/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/15/22184434.jpg [title] => Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Američki milijarder i vlasnik tvrtke SpaceX Elon Musk u subotu je poručio da Rusija pokušava „ubiti” njegov satelitski internetski sustav Starlink u Ukrajini. Musk je upozorio da bi sustav koji je omogućio ukrajinsku obranu mogao prestati raditi unatoč silnim resursima uloženim u njegovu zaštitu.

„Starlink je jedini komunikacijski sustav koji još uvijek radi na ratištu – svi drugi su mrtvi. Rusija aktivno pokušava ubiti Starlink. Kako bi se zaštitio, SpaceX je preusmjerio goleme resurse na obranu. I pored toga, Starlink još uvijek može umrijeti”, napisao je Musk u tweetu u subotu ujutro.

Najbogatiji čovjek svijeta nije precizirao čime to Rusija nastoji onemogućiti Starlink, što je otvorilo prostor za spekulacije o novom ruskom laserskom oružju za zasljepljivanje satelita, pod nazivom Peresvet, koje su Rusi navodno počeli koristiti prije desetak dana, a što se vremenski poklapa s prvim ozbiljnim smetnjama u radu Starlinka.

Tu je izjavu dao nakon medijskog izvješća da je SpaceX tražio od Pentagona da plati donacije Starlinka. Milijarder se sukobio na internetu s ukrajinskim dužnosnicima oko mirovnog plana koji je iznio, a za koji Ukrajina kaže da je previše velikodušan prema Rusiji.

Neobična svjetlost iznad ruskih gradova

Podsjetimo, u večernjim satima 4. listopada iznad više ruskih gradova (Moskva, Belgorod, Omsk, Murmansk) pojavili su se misteriozni stupovi svjetlosti nepoznatog porijekla, što je širom svijeta izazvalo nagađanja da su Rusi posegli za Peresvetom.

Diljem Rusije pojavili se misteriozni stupovi svjetlosti, šire se snimke: nagađa se je li riječ o prirodnom fenomenu ili je Putin aktivirao novo lasersko oružje

Nagađanja je potakla i činjenica da je tog 4. listopada ruski portal Moskovskij komsomolets (Moskovski skojevac) objavio izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Andreja Rudenka da je „ruska vojska počela koristiti najnovije oružje”.

- Danas je prvi put upotrijebljeno najnovije oružje Ruske Federacije. Zbog okolnosti je malo vjerojatno da ćemo saznati detalje, ali mnogi su ljudi danas vidjeli sjaj na nebu - rekao je Rudenko.

Istog dana Ministarstvo obrane Rusije na svojim je stranicama objavilo da ruske svemirske snage povodom svog 65. rođendana provode eksperimente sa stranim satelitima u orbiti:

„Posebnu pažnju specijalisti Glavnog centra za svemirsku obavještajnu djelatnost posvetili su praćenju sastava i stanja orbitalnih grupa stranih svemirskih sistema, kao i izvođenju eksperimenata u orbitama s letjelicama stranih država”, navelo je rusko ministarstvo, ne spominjući radi li se baš o Peresvetu.

Inače, laserski sustav Peresvet - nazvan po srednjovjekovnom pravoslavnom monahu-ratniku Aleksandru Peresvetu - u ožujku 2018. predstavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin, kada je rečeno da sustav može onesposobiti satelite i druge elektroničke sustave na visinama do 1500 kilometara.

---

image
---

S druge strane, Elon Musk još je na početku rata donirao Ukrajini svoj satelitski sustav Starlink – uključujući 12.000 terminala, u vrijednosti od 80 milijuna dolara - kako bi napadnutoj zemlji omogućio pristup satelitskom internetu, što je ukrajinskoj vojsci znatno pomoglo u organizaciji obrane: među ostalim, time im je omogućeno povezivanje s izviđačkim dronovima.

Da će Rusi napasti Starlink, slutilo se sredinom rujna na sastanku radne grupe UN-a o smanjenju svemirskih prijetnji. Tada je šef ruske delegacije Konstantnin Vorontsov upozorio na „ekstremno opasan trend” korištenja svemirskih tehnologija u ratnim sukobima, optuživši SAD i njegove saveznike da elemente civilne satelitske infrastrukture u svemiru koriste u vojne svrhe.

Vorontsov je tom prilikom zaprijetio da bi ta „kvazi-civilna infrastruktura” mogla postati „legitimna meta odmazde”.

Iako nije spominjao SpaceX i Starlink, bilo je jasno na koga se misli. Stoga su pred desetak dana, kad su ruske gradove obasjali „misteriozni stupovi svjetlosti” – a ukrajinska vojska paralelno prijavila nagli pad funkcionalnosti Starlinka  - mnogi posumnjali da su Rusi pokrenuli najavljenu odmazdu i aktivirali Peresvet.

Muskov mirovni plan

No brojni su stručnjaci izrazili skepsu prema toj teoriji, tvrdeći da ti „misteriozni stupovi” nisu nimalo misteriozni, već da se radi o prirodnom fenomenu poznatom upravo pod nazivom „svjetlosni stupovi”: to je vrsta oreola koji u uvjetima niskih temperatura i velike vlažnosti nastaje prelamanjem svjetlosti na kristalima leda, u trenucima kad se Sunce ili Mjesec nalaze nisko iznad horizonta, dakle u trenucima oko izlaska ili zalaska Sunca.

Budući da se, uvažavajući sudove stručnjaka, ne može sa sigurnošću reći da je tog 4. listopada Starlinku presudio baš Peresvet, preostala je druga hipoteza, po kojoj je Starlink počeo „kašljucati” zbog onoga što je dan ranije, 3. listopada, Musk doživio od visokih ukrajinskih dužnosnika.

Podsjetimo, tog 3. listopada Musk je na Twitteru iznio svoj mirovni plan za okončanje ukrajinskog rata, prema kojem bi Krim ostao dio Rusije, „kao što je bio od 1783. (do Hruščovljeve greške)”, dok bi se u ostalim anektiranim regijama ponovili referendumi pod nadzorom UN-a, a Ukrajina bi objavila vojnu neutralnost, odnosno odustala od ulaska u NATO.

---

image
Odd Andersen/Afp
---

„Ako mislite da je volja naroda važna, moramo podržati volju onih koji tamo žive u bilo kojem konfliktnom području. Većina Ukrajinaca jasno želi biti dio Ukrajine, ali u nekim istočnim regijama većinu stanovništva čine Rusi i oni preferiraju Rusiju”, napisao je Musk, potkrepljujući svoju tezu rezultatima izbora u Ukrajini prije nelegalnog državnog udara 2014. na Majdanu.

Bijes iz Kijeva

Taj je Muskov prijedlog razbjesnio vlasti u Kijevu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je pratiteljima postavio anketno pitanje: „Koji Elon Musk vam se više sviđa – onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju?” a najdalje je otišao odlazeći ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrej Melnik, koji je Musku poručio da „odjebe”.

Kako su potom izvijestili svjetski mediji, „prepirka na Twitteru poklopila se s izvještajima da je ukrajinska vojska počela imati probleme sa svojim Starlink komunikacijama”.

To je bio tek početak: par dana kasnije Musk je objavio da više ne može Ukrajini besplatno pružati usluge Starlinka, zatraživši da plaćanje preuzme američka vojska (124 milijuna dolara do kraja ove godine, plus 400 milijuna za cijelu iduću godinu).

Mnogi su, poput američkog novinara Jaya Smarta – dopisnika ukrajinskog lista Kyiv Post – zaključili da je Muskova promjena stava prema Ukrajini povezana s Melnikovom uvredom:

„Muskov Starlink kaže da više ne može Ukrajincima davati besplatnu uslugu te su tražili da Pentagon preuzme financiranje. Starlink je promijenio tijek rata. Ovo dolazi nekoliko dana nakon što je ukrajinski ambasador Andrij Melnik kazao Musku da odje*e”, napisao je Smart na Twitteru, na što je odgovorio sâm Musk.

„Samo slijedimo njegovu preporuku”, napisao je vlasnik Starlinka, potvrdivši staru poslovicu da „gdje ima dima, ima i vatre”.

S obzirom na dostupne informacije, ne možemo sa sigurnošću zaključiti tko ili što ubija Starlink: ruski laseri ili Muskova uvrijeđenost. Jasno je tek da bi potpuni prestanak rada Starlinka znatno otežao situaciju ukrajinskim snagama.

---

image
Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp
---

---

Musk: Nastavit ćemo financirati ukrajinsku vladu besplatno

Elon Musk rekao je u subotu da će njegova raketna kompanija SpaceX nastaviti financirati svoju internetsku uslugu Starlink u Ukrajini, dan nakon što je rekao da si to više ne može priuštiti.

Musk je tvitao: "Dovraga s tim … iako Starlink i dalje gubi novac i druge tvrtke dobivaju milijarde dolara poreznih obveznika, mi ćemo samo nastaviti financirati ukrajinsku vladu besplatno".

Nije jasno je li Muskova ponuda iskrena ili je to bilo sarkastično. SpaceX nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Musk je u petak rekao da SpaceX ne može neograničeno financirati Starlink u Ukrajini. Ta je usluga pomogla civilima i vojsci da ostanu online tijekom rata s Rusijom.

Tu je izjavu dao nakon medijskog izvješća da je SpaceX tražio od Pentagona da plati donacije Starlinka. Milijarder se sukobio na internetu s ukrajinskim dužnosnicima oko mirovnog plana koji je iznio, a za koji Ukrajina kaže da je previše velikodušan prema Rusiji.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Screenshot/Twitter Odd Andersen/Afp Mark Garlick/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tko-ubija-starlink-u-ukrajini-uvrijedeni-elon-musk-ili-misteriozni-stupovi-svjetlosti-milijarder-se-ponovno-oglasio-i-zbunio-mnoge-dovraga-s-tim-1232814 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=115108a73b179274809444f335d2048fab34619c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+ubija+Starlink+u+Ukrajini+-+uvrije%C4%91eni+Elon+Musk+ili+%E2%80%98misteriozni+stupovi+svjetlosti%E2%80%98%3F+Milijarder+se+ponovno+oglasio+i+zbunio+mnoge%3A+%E2%80%98Dovraga+s+tim...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftko-ubija-starlink-u-ukrajini-uvrijedeni-elon-musk-ili-misteriozni-stupovi-svjetlosti-milijarder-se-ponovno-oglasio-i-zbunio-mnoge-dovraga-s-tim-1232814 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftko-ubija-starlink-u-ukrajini-uvrijedeni-elon-musk-ili-misteriozni-stupovi-svjetlosti-milijarder-se-ponovno-oglasio-i-zbunio-mnoge-dovraga-s-tim-1232814 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prevažna podrška [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetprevažna podrška

Tko ubija Starlink u Ukrajini - uvrijeđeni Elon Musk ili ‘misteriozni stupovi svjetlosti‘? Milijarder se ponovno oglasio i zbunio mnoge: ‘Dovraga s tim...‘

15. listopada 2022. - 22:43

Američki milijarder i vlasnik tvrtke SpaceX Elon Musk u subotu je poručio da Rusija pokušava „ubiti” njegov satelitski internetski sustav Starlink u Ukrajini. Musk je upozorio da bi sustav koji je omogućio ukrajinsku obranu mogao prestati raditi unatoč silnim resursima uloženim u njegovu zaštitu.

„Starlink je jedini komunikacijski sustav koji još uvijek radi na ratištu – svi drugi su mrtvi. Rusija aktivno pokušava ubiti Starlink. Kako bi se zaštitio, SpaceX je preusmjerio goleme resurse na obranu. I pored toga, Starlink još uvijek može umrijeti”, napisao je Musk u tweetu u subotu ujutro.

Najbogatiji čovjek svijeta nije precizirao čime to Rusija nastoji onemogućiti Starlink, što je otvorilo prostor za spekulacije o novom ruskom laserskom oružju za zasljepljivanje sat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:23