stdClass Object ( [id] => 1264221 [title] => Tekst pisan 13 dana pred rusku invaziju je jezivo točno predvidio što slijedi. Neke stvari možda nisu kako se čine... [alias] => tekst-pisan-13-dana-pred-rusku-invaziju-je-jezivo-tocno-predvidio-sto-slijedi-neke-stvari-mozda-nisu-kako-se-cine [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Michael Whitney je geopolitički i društveni analitičar sa sjedištem u državi Washington. Njegova karijera nezavisnog građanina-novinara započela je 2002. s predanošću poštenom novinarstvu, socijalnoj pravdi i svjetskom miru.

Ovo je njegov tekst objavljen 11. veljače 2022., 13 dana prije pokretanja ruske ‘specijalne operacije‘ u Ukrajini, pod nazivom ‘Kriza u Ukrajini nije o Ukrajini. Radi se o Njemačkoj‘.

“Primordijalni interes Sjedinjenih Država, oko kojih smo stoljećima vodili ratove  - Prvi, Drugi i Hladni rat – bio je odnos između Njemačke i Rusije, jer ujedinjene, one su jedina sila koja bi nas mogla ugroziti; i da se pobrinemo da se to ne dogodi.” George Friedman, izvršni direktor STRATFOR-a u Čikaškom vijeću za vanjske poslove.

Ukrajinska kriza nema nikakve veze s Ukrajinom. Radi se o Njemačkoj, a posebno o plinovodu koji povezuje Njemačku i Rusiju pod nazivom Sjeverni tok 2. Washington plinovod vidi kao prijetnju svom primatu u Europi i na svakom je koraku pokušavao sabotirati taj projekt. Unatoč tome, Sjeverni tok je napredovao i sada je u potpunosti operativan i spreman za rad. Nakon što njemački regulatori daju konačnu certifikaciju, započet će isporuke plina. Njemački vlasnici kuća i poduzeća imat će pouzdan izvor čiste i jeftine energije, dok će Rusija doživjeti značajan porast svojih prihoda od plina. To je dobitna situacija za obje strane.

---

---

Vanjskopolitički establišment SAD-a nije zadovoljan ovim razvojem događaja. Oni ne žele da Njemačka postane više ovisna o ruskom plinu jer trgovina gradi povjerenje, a povjerenje vodi do širenja trgovine. Kako odnosi postaju sve topliji, više trgovinskih barijera se ukida, propisi se ublažavaju, putovanja i turizam se povećavaju, a razvija se nova sigurnosna arhitektura. U svijetu u kojem su Njemačka i Rusija prijatelji i trgovinski partneri, nema potrebe za američkim vojnim bazama, nema potrebe za skupim oružjem i raketnim sustavima američke proizvodnje i nema potrebe za NATO-om.

Također nema potrebe za sklapanjem energetskih poslova u američkim dolarima ili gomilanjem američkih novčanica za uravnoteživanje bilanci. Transakcije između poslovnih partnera mogu se provoditi u njihovim vlastitim valutama što će sigurno dovesti do oštrog pada vrijednosti dolara i dramatične promjene u ekonomskoj moći. To je razlog zašto se Bidenova administracija protivi Sjevernom toku. To nije samo naftovod, to je prozor u budućnost; budućnost u kojoj se Europa i Azija zbližavaju u masivnu zonu slobodne trgovine koja povećava njihovu uzajamnu moć i prosperitet, dok ostavlja SAD napolju.

Topliji odnosi između Njemačke i Rusije signaliziraju kraj "unipolarnog" svjetskog poretka kojeg SAD nadzire zadnjih 75 godina. Njemačko-rusko savezništvo prijeti da ubrza pad supersile koja je trenutno sve bliže ponoru. Zbog toga je Washington odlučan učiniti sve što može kako bi sabotirao Sjeverni tok i zadržao Njemačku unutar svoje orbite. To je pitanje opstanka.

---

---

Tu Ukrajina dolazi na scenu. Ukrajina je ‘oružje izbora‘ Washingtona za torpediranje Sjevernog toka i postavljanje klina između Njemačke i Rusije. Strategija je preuzeta s prve stranice američkog Priručnika za vanjsku politiku pod rubrikom: Podijeli pa vladaj. Washington mora stvoriti dojam da Rusija predstavlja sigurnosnu prijetnju Europi. To je cilj. Moraju pokazati da je Putin krvoločni agresor s opakim temperamentom kojemu se ne može vjerovati. U tu svrhu, mediji su dobili zadatak uvijek iznova ponavljati: “Rusija planira invaziju na Ukrajinu.”

SAD poručuje da je sabotaža Sjevernog toka ‘izvanredna prilika‘, a njihovo izvješće iz 2019. o ‘debalansiranju Rusije‘ je navelo ‘zaustavljanje plinovoda‘ kao sada glavnu metu

Ono što je ostalo neizrečeno je da Rusija nije napala nijednu zemlju od raspada Sovjetskog Saveza, i da su SAD napale ili svrgnule režime u više od 50 zemalja u istom vremenskom razdoblju, i da SAD održava preko 800 vojnih baza u zemljama širom svijeta. Mediji ne izvještavaju o ničemu od ovoga, umjesto toga fokus je na "zlom Putinu" koji je nagomilao oko 100.000 vojnika duž ukrajinske granice, prijeteći gurnuti cijelu Europu u još jedan krvavi rat.

---

image
Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp
---

Sva histerična ratna propaganda stvorena je s namjerom da se proizvede kriza koja se može iskoristiti za izolaciju, demonizaciju i, u konačnici, cijepanje Rusije na manje jedinice. Prava meta, međutim, nije Rusija, nego Njemačka. Pogledajte ovaj izvadak iz članka Michaela Hudsona na The Unz Review:

“Jedini preostali način za američke diplomate da blokiraju europske kupnje je potaknuti Rusiju na vojni odgovor, a zatim tvrditi da osvećivanje ovog odgovora nadmašuje svaki čisto nacionalni ekonomski interes. Kao što je oštroumna državna podtajnica za politička pitanja, Victoria Nuland, objasnila na konferenciji za medije State Departmenta 27. siječnja: "Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće napredovati." 

Evo ga, crno-bijelo. Bidenov tim želi "natjerati Rusiju na vojni odgovor" kako bi sabotirali Sjeverni tok. To implicira da će doći do neke vrste provokacije s ciljem da se Putina navede da pošalje svoje trupe preko granice da obrane etničke Ruse u istočnom dijelu zemlje. Ako Putin zagrize mamac, odgovor će biti brz i oštar. Mediji će ovu akciju osuditi kao prijetnju cijeloj Europi, dok će čelnici diljem svijeta osuditi Putina kao "novog Hitlera".

Ovo je ukratko strategija Washingtona, a cijela produkcija je orkestrirana s jednim ciljem na umu; kako bi politički onemogućio njemačkog kancelara Olafa Scholza da Sjeverni tok prođe kroz konačni postupak odobrenja.

---

---

S obzirom na ono što znamo o protivljenju Washingtona Sjevernom toku, čitatelji bi se mogli zapitati zašto je ranije tijekom godine Bidenova administracija lobirala u Kongresu da NE nameće dodatne sankcije projektu. Odgovor na to pitanje je jednostavan: unutarnja politika. Njemačka trenutno stavlja izvan pogona svoje nuklearne elektrane i treba joj prirodni plin kako bi nadoknadila manjak energije. Također, prijetnja ekonomskim sankcijama je "odbojnost" za Nijemce koji ih vide kao znak stranog uplitanja.

“Zašto se Sjedinjene Države miješaju u naše odluke o energetici”, pita se prosječni Nijemac. "Washington bi trebao gledati svoja posla i držati se podalje od naših." Upravo takav odgovor bi se očekivao od svake razumne osobe.

Zatim, evo ovo od Al Jazeere:

“Nijemci u većini podržavaju projekt, samo su dijelovi elite i medija protiv plinovoda… Što više SAD govori o sankcioniranju ili kritizira projekt, on postaje sve popularniji u njemačkom društvu”, rekao je Stefan Meister, stručnjak za Rusiju i istočnu Europu pri Njemačkom vijeću za vanjske odnose. 

Dakle, javno mnijenje čvrsto stoji iza Sjevernog toka, što pomaže objasniti zašto se Washington odlučio za novi pristup. Sankcije neće djelovati, pa je Ujak Sam prešao na plan B: Stvoriti dovoljno veliku vanjsku prijetnju da će Njemačka biti prisiljena blokirati otvaranje plinovoda. Iskreno, strategija miriše na očaj, ali morate biti impresionirani Washingtonovom ustrajnošću. Možda su u zaostatku za pet trčanja na dnu devete serije, ali još nisu bacili ručnik. Potrudit će se još jednom i vidjeti mogu li nešto napredovati.

---

---

U ponedjeljak je predsjednik Biden održao svoju prvu zajedničku konferenciju za tisak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bijeloj kući. Graja koja se digla oko događaja bila je jednostavno bez presedana. Sve je bilo orkestrirano kako bi se proizvela “krizna atmosfera” koju je Biden koristio za pritisak na kancelara u smjeru američke politike.

Ranije ovog tjedna, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki opetovano je govorila da je "ruska invazija neizbježna". Njezine komentare su slijedili oni kritičara State Departmenta Nicka Pricea koji je iznio mišljenje da su mu obavještajne agencije dostavile pojedinosti o navodnoj operaciji sceniranja situacije od strane Rusije, za koju su očekivali da će se u bliskoj budućnosti održati u istočnoj Ukrajini. Priceovom upozorenju u nedjelju ujutro slijedilo je ono savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana koji je tvrdio da bi se ruska invazija mogla dogoditi bilo kada, možda "čak i sutra".

Bilo je to samo nekoliko dana nakon što je novinska agencija Bloomberg objavila svoj senzacionalan i krajnje lažan naslov "Rusija napala Ukrajinu".

Možete li vidjeti uzorak ovdje? Vidite li kako su sve te neutemeljene tvrdnje iskorištene za vršenje pritiska na naivno nespremnog njemačkog kancelara koji je izgleda bio nesvjestan kampanje koja je bila usmjerena protiv njega?

---

---

Kao što se moglo i očekivati, posljednji udarac zadao je sam američki predsjednik. Tijekom konferencije za novinare Biden je jasno izjavio: "Ako Rusija izvrši invaziju više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj."

Dakle, sada Washington postavlja politiku prema Njemačkoj??? Kakva nepodnošljiva bahatost!

Njemački kancelar ostao je zatečen Bidenovim komentarima koji očito nisu bili dio izvornog scenarija. Unatoč tome, Scholz nikada nije pristao na otkazivanje Sjevernog toka i odbio je čak i spomenuti plinovod imenom. Ako je Biden mislio da bi mogao savladati čelnika treće najveće svjetske ekonomije tako što bi ga stjerao u kut na javnom forumu, krivo je pretpostavio.

Njemačka ostaje predana pokretanju Sjevernog toka bez obzira na potencijalne rasplamsaje u dalekoj Ukrajini. Ali to se može promijeniti bilo kada. Uostalom, tko zna kakva huškanja Washington planira u bliskoj budućnosti? Tko zna koliko su života spremni žrtvovati da bi zabili klin između Njemačke i Rusije? Tko zna kakve je sve rizike Biden spreman preuzeti kako bi usporio propadanje Amerike i spriječio pojavu novog "policentričnog" svjetskog poretka?

Svašta bi se moglo dogoditi u tjednima koji su pred nama. Bilo što.

---

image
twitter screenshot
---

Njemačka je za sada u povoljnoj poziciji. Na Scholzu je da odluči kako će se stvar riješiti. Hoće li provoditi politiku koja najbolje služi interesima njemačkog naroda ili će pokleknuti pred Bidenovim nemilosrdnim zavrtanjem ruku? Hoće li zacrtati novi kurs koji jača nove saveze u užurbanom euroazijskom koridoru ili će dati podršku suludim geopolitičkim ambicijama Washingtona?

 

Novinar nagrađen Pulitzerom o ‘tajnoj operaciji‘: ‘SAD je raznio Sjeverni tok kako bi okrenuo Njemačku protiv Rusije!‘

 

 

Hoće li prihvatiti ključnu ulogu Njemačke u novom svjetskom poretku - u kojem mnoga novonastala središta moći ravnopravno dijele globalnu upravu i gdje vodstvo ostaje nepokolebljivo predano multilateralizmu, mirnom razvoju i sigurnosti za sve - ili će pokušati podupirati otrcani poslijeratni sustav koji je očito nadživio svoj vijek trajanja?

Jedno je sigurno; Što god Njemačka odluči, sigurno će utjecati na sve nas.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prije točno godinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prije točno godinu 2 0 10708 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-06 00:04:27 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => MARIN PRVAN [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-12 18:43:04 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-02-12 18:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3855 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tekst pisan 13 dana pred rusku invaziju je jezivo točno predvidio što slijedi. Neke stvari možda nisu kako se čine... [metakey] => Njemačka, rusija, SAD, rat, sjeverni tok, Ukrajina, Olaf Scholz, biden [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24264958.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24264957.png","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24264959.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jack Guez\/Afp","twitter screenshot","Jaap Arriens\/Nurphoto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_24264958_1920.jpg":"1920x1080","k_24264958_1280.jpg":"1280x1280","k_24264958_1024.jpg":"1024x1024","k_24264958_640.jpg":"640x640","k_24264958_480.jpg":"480x480","k_24264958_340.jpg":"340x340","k_24264958_220.jpg":"220x220","o_24264958_1280.jpg":"1280x852","o_24264958_1024.jpg":"1024x682","o_24264958_640.jpg":"640x426","o_24264958_480.jpg":"480x319","o_24264958_340.jpg":"340x226","o_24264958_220.jpg":"220x146","h_24264958_1280.jpg":"1280x854","h_24264958_1024.jpg":"1024x683","h_24264958_640.jpg":"640x427","h_24264958_480.jpg":"480x320","h_24264958_340.jpg":"340x227","h_24264958_220.jpg":"220x147","pp_24264958_1280.jpg":"1280x1628","pp_24264958_1024.jpg":"1024x1303","pp_24264958_640.jpg":"640x814","pp_24264958_480.jpg":"480x611","pp_24264958_340.jpg":"340x432","pp_24264958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"920x962","hd_24264957_1920.png":"1920x1080","k_24264957_1280.png":"1280x1280","k_24264957_1024.png":"1024x1024","k_24264957_640.png":"640x640","k_24264957_480.png":"480x480","k_24264957_340.png":"340x340","k_24264957_220.png":"220x220","o_24264957_1280.png":"1280x1338","o_24264957_1024.png":"1024x1070","o_24264957_640.png":"640x669","o_24264957_480.png":"480x501","o_24264957_340.png":"340x355","o_24264957_220.png":"220x230","h_24264957_1280.png":"1280x854","h_24264957_1024.png":"1024x683","h_24264957_640.png":"640x427","h_24264957_480.png":"480x320","h_24264957_340.png":"340x227","h_24264957_220.png":"220x147","pp_24264957_1280.png":"1280x1628","pp_24264957_1024.png":"1024x1303","pp_24264957_640.png":"640x814","pp_24264957_480.png":"480x611","pp_24264957_340.png":"340x432","pp_24264957_220.png":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24264959_1920.jpg":"1920x1080","k_24264959_1280.jpg":"1280x1280","k_24264959_1024.jpg":"1024x1024","k_24264959_640.jpg":"640x640","k_24264959_480.jpg":"480x480","k_24264959_340.jpg":"340x340","k_24264959_220.jpg":"220x220","o_24264959_1280.jpg":"1280x852","o_24264959_1024.jpg":"1024x682","o_24264959_640.jpg":"640x426","o_24264959_480.jpg":"480x319","o_24264959_340.jpg":"340x226","o_24264959_220.jpg":"220x146","h_24264959_1280.jpg":"1280x854","h_24264959_1024.jpg":"1024x683","h_24264959_640.jpg":"640x427","h_24264959_480.jpg":"480x320","h_24264959_340.jpg":"340x227","h_24264959_220.jpg":"220x147","pp_24264959_1280.jpg":"1280x1628","pp_24264959_1024.jpg":"1024x1303","pp_24264959_640.jpg":"640x814","pp_24264959_480.jpg":"480x611","pp_24264959_340.jpg":"340x432","pp_24264959_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7785061 Threads: 6 Questions: 1635348296 Slow queries: 4858788 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111379673 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/tekst-pisan-13-dana-pred-rusku-invaziju-je-jezivo-tocno-predvidio-sto-slijedi-neke-stvari-mozda-nisu-kako-se-cine-1264221 [printLink] => /vijesti/svijet/tekst-pisan-13-dana-pred-rusku-invaziju-je-jezivo-tocno-predvidio-sto-slijedi-neke-stvari-mozda-nisu-kako-se-cine-1264221?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 309125 [name] => njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [3] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [4] => stdClass Object ( [id] => 674922 [name] => sjeverni tok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 15:46:38 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverni-tok [link] => /tag/sjeverni-tok ) [5] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 619684 [name] => Olaf Scholz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-06 13:24:48 [main_article_id] => 0 [alias] => olaf-scholz [link] => /tag/olaf-scholz ) [7] => stdClass Object ( [id] => 617858 [name] => biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-16 10:48:58 [main_article_id] => 0 [alias] => biden [link] => /tag/biden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prije točno godinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tekst pisan 13 dana pred rusku invaziju je jezivo točno predvidio što slijedi. Neke stvari možda nisu kako se čine... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24264958.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jack Guez/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24264958.jpg [title] => Jack Guez/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24264957.png [title] => twitter screenshot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24264959.jpg [title] => Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Michael Whitney je geopolitički i društveni analitičar sa sjedištem u državi Washington. Njegova karijera nezavisnog građanina-novinara započela je 2002. s predanošću poštenom novinarstvu, socijalnoj pravdi i svjetskom miru.

Ovo je njegov tekst objavljen 11. veljače 2022., 13 dana prije pokretanja ruske ‘specijalne operacije‘ u Ukrajini, pod nazivom ‘Kriza u Ukrajini nije o Ukrajini. Radi se o Njemačkoj‘.

“Primordijalni interes Sjedinjenih Država, oko kojih smo stoljećima vodili ratove  - Prvi, Drugi i Hladni rat – bio je odnos između Njemačke i Rusije, jer ujedinjene, one su jedina sila koja bi nas mogla ugroziti; i da se pobrinemo da se to ne dogodi.” George Friedman, izvršni direktor STRATFOR-a u Čikaškom vijeću za vanjske poslove.

Ukrajinska kriza nema nikakve veze s Ukrajinom. Radi se o Njemačkoj, a posebno o plinovodu koji povezuje Njemačku i Rusiju pod nazivom Sjeverni tok 2. Washington plinovod vidi kao prijetnju svom primatu u Europi i na svakom je koraku pokušavao sabotirati taj projekt. Unatoč tome, Sjeverni tok je napredovao i sada je u potpunosti operativan i spreman za rad. Nakon što njemački regulatori daju konačnu certifikaciju, započet će isporuke plina. Njemački vlasnici kuća i poduzeća imat će pouzdan izvor čiste i jeftine energije, dok će Rusija doživjeti značajan porast svojih prihoda od plina. To je dobitna situacija za obje strane.

---

---

Vanjskopolitički establišment SAD-a nije zadovoljan ovim razvojem događaja. Oni ne žele da Njemačka postane više ovisna o ruskom plinu jer trgovina gradi povjerenje, a povjerenje vodi do širenja trgovine. Kako odnosi postaju sve topliji, više trgovinskih barijera se ukida, propisi se ublažavaju, putovanja i turizam se povećavaju, a razvija se nova sigurnosna arhitektura. U svijetu u kojem su Njemačka i Rusija prijatelji i trgovinski partneri, nema potrebe za američkim vojnim bazama, nema potrebe za skupim oružjem i raketnim sustavima američke proizvodnje i nema potrebe za NATO-om.

Također nema potrebe za sklapanjem energetskih poslova u američkim dolarima ili gomilanjem američkih novčanica za uravnoteživanje bilanci. Transakcije između poslovnih partnera mogu se provoditi u njihovim vlastitim valutama što će sigurno dovesti do oštrog pada vrijednosti dolara i dramatične promjene u ekonomskoj moći. To je razlog zašto se Bidenova administracija protivi Sjevernom toku. To nije samo naftovod, to je prozor u budućnost; budućnost u kojoj se Europa i Azija zbližavaju u masivnu zonu slobodne trgovine koja povećava njihovu uzajamnu moć i prosperitet, dok ostavlja SAD napolju.

Topliji odnosi između Njemačke i Rusije signaliziraju kraj "unipolarnog" svjetskog poretka kojeg SAD nadzire zadnjih 75 godina. Njemačko-rusko savezništvo prijeti da ubrza pad supersile koja je trenutno sve bliže ponoru. Zbog toga je Washington odlučan učiniti sve što može kako bi sabotirao Sjeverni tok i zadržao Njemačku unutar svoje orbite. To je pitanje opstanka.

---

---

Tu Ukrajina dolazi na scenu. Ukrajina je ‘oružje izbora‘ Washingtona za torpediranje Sjevernog toka i postavljanje klina između Njemačke i Rusije. Strategija je preuzeta s prve stranice američkog Priručnika za vanjsku politiku pod rubrikom: Podijeli pa vladaj. Washington mora stvoriti dojam da Rusija predstavlja sigurnosnu prijetnju Europi. To je cilj. Moraju pokazati da je Putin krvoločni agresor s opakim temperamentom kojemu se ne može vjerovati. U tu svrhu, mediji su dobili zadatak uvijek iznova ponavljati: “Rusija planira invaziju na Ukrajinu.”

SAD poručuje da je sabotaža Sjevernog toka ‘izvanredna prilika‘, a njihovo izvješće iz 2019. o ‘debalansiranju Rusije‘ je navelo ‘zaustavljanje plinovoda‘ kao sada glavnu metu

Ono što je ostalo neizrečeno je da Rusija nije napala nijednu zemlju od raspada Sovjetskog Saveza, i da su SAD napale ili svrgnule režime u više od 50 zemalja u istom vremenskom razdoblju, i da SAD održava preko 800 vojnih baza u zemljama širom svijeta. Mediji ne izvještavaju o ničemu od ovoga, umjesto toga fokus je na "zlom Putinu" koji je nagomilao oko 100.000 vojnika duž ukrajinske granice, prijeteći gurnuti cijelu Europu u još jedan krvavi rat.

---

image
Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp
---

Sva histerična ratna propaganda stvorena je s namjerom da se proizvede kriza koja se može iskoristiti za izolaciju, demonizaciju i, u konačnici, cijepanje Rusije na manje jedinice. Prava meta, međutim, nije Rusija, nego Njemačka. Pogledajte ovaj izvadak iz članka Michaela Hudsona na The Unz Review:

“Jedini preostali način za američke diplomate da blokiraju europske kupnje je potaknuti Rusiju na vojni odgovor, a zatim tvrditi da osvećivanje ovog odgovora nadmašuje svaki čisto nacionalni ekonomski interes. Kao što je oštroumna državna podtajnica za politička pitanja, Victoria Nuland, objasnila na konferenciji za medije State Departmenta 27. siječnja: "Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće napredovati." 

Evo ga, crno-bijelo. Bidenov tim želi "natjerati Rusiju na vojni odgovor" kako bi sabotirali Sjeverni tok. To implicira da će doći do neke vrste provokacije s ciljem da se Putina navede da pošalje svoje trupe preko granice da obrane etničke Ruse u istočnom dijelu zemlje. Ako Putin zagrize mamac, odgovor će biti brz i oštar. Mediji će ovu akciju osuditi kao prijetnju cijeloj Europi, dok će čelnici diljem svijeta osuditi Putina kao "novog Hitlera".

Ovo je ukratko strategija Washingtona, a cijela produkcija je orkestrirana s jednim ciljem na umu; kako bi politički onemogućio njemačkog kancelara Olafa Scholza da Sjeverni tok prođe kroz konačni postupak odobrenja.

---

---

S obzirom na ono što znamo o protivljenju Washingtona Sjevernom toku, čitatelji bi se mogli zapitati zašto je ranije tijekom godine Bidenova administracija lobirala u Kongresu da NE nameće dodatne sankcije projektu. Odgovor na to pitanje je jednostavan: unutarnja politika. Njemačka trenutno stavlja izvan pogona svoje nuklearne elektrane i treba joj prirodni plin kako bi nadoknadila manjak energije. Također, prijetnja ekonomskim sankcijama je "odbojnost" za Nijemce koji ih vide kao znak stranog uplitanja.

“Zašto se Sjedinjene Države miješaju u naše odluke o energetici”, pita se prosječni Nijemac. "Washington bi trebao gledati svoja posla i držati se podalje od naših." Upravo takav odgovor bi se očekivao od svake razumne osobe.

Zatim, evo ovo od Al Jazeere:

“Nijemci u većini podržavaju projekt, samo su dijelovi elite i medija protiv plinovoda… Što više SAD govori o sankcioniranju ili kritizira projekt, on postaje sve popularniji u njemačkom društvu”, rekao je Stefan Meister, stručnjak za Rusiju i istočnu Europu pri Njemačkom vijeću za vanjske odnose. 

Dakle, javno mnijenje čvrsto stoji iza Sjevernog toka, što pomaže objasniti zašto se Washington odlučio za novi pristup. Sankcije neće djelovati, pa je Ujak Sam prešao na plan B: Stvoriti dovoljno veliku vanjsku prijetnju da će Njemačka biti prisiljena blokirati otvaranje plinovoda. Iskreno, strategija miriše na očaj, ali morate biti impresionirani Washingtonovom ustrajnošću. Možda su u zaostatku za pet trčanja na dnu devete serije, ali još nisu bacili ručnik. Potrudit će se još jednom i vidjeti mogu li nešto napredovati.

---

---

U ponedjeljak je predsjednik Biden održao svoju prvu zajedničku konferenciju za tisak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Bijeloj kući. Graja koja se digla oko događaja bila je jednostavno bez presedana. Sve je bilo orkestrirano kako bi se proizvela “krizna atmosfera” koju je Biden koristio za pritisak na kancelara u smjeru američke politike.

Ranije ovog tjedna, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki opetovano je govorila da je "ruska invazija neizbježna". Njezine komentare su slijedili oni kritičara State Departmenta Nicka Pricea koji je iznio mišljenje da su mu obavještajne agencije dostavile pojedinosti o navodnoj operaciji sceniranja situacije od strane Rusije, za koju su očekivali da će se u bliskoj budućnosti održati u istočnoj Ukrajini. Priceovom upozorenju u nedjelju ujutro slijedilo je ono savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana koji je tvrdio da bi se ruska invazija mogla dogoditi bilo kada, možda "čak i sutra".

Bilo je to samo nekoliko dana nakon što je novinska agencija Bloomberg objavila svoj senzacionalan i krajnje lažan naslov "Rusija napala Ukrajinu".

Možete li vidjeti uzorak ovdje? Vidite li kako su sve te neutemeljene tvrdnje iskorištene za vršenje pritiska na naivno nespremnog njemačkog kancelara koji je izgleda bio nesvjestan kampanje koja je bila usmjerena protiv njega?

---

---

Kao što se moglo i očekivati, posljednji udarac zadao je sam američki predsjednik. Tijekom konferencije za novinare Biden je jasno izjavio: "Ako Rusija izvrši invaziju više neće biti Sjevernog toka 2. Mi ćemo tome stati na kraj."

Dakle, sada Washington postavlja politiku prema Njemačkoj??? Kakva nepodnošljiva bahatost!

Njemački kancelar ostao je zatečen Bidenovim komentarima koji očito nisu bili dio izvornog scenarija. Unatoč tome, Scholz nikada nije pristao na otkazivanje Sjevernog toka i odbio je čak i spomenuti plinovod imenom. Ako je Biden mislio da bi mogao savladati čelnika treće najveće svjetske ekonomije tako što bi ga stjerao u kut na javnom forumu, krivo je pretpostavio.

Njemačka ostaje predana pokretanju Sjevernog toka bez obzira na potencijalne rasplamsaje u dalekoj Ukrajini. Ali to se može promijeniti bilo kada. Uostalom, tko zna kakva huškanja Washington planira u bliskoj budućnosti? Tko zna koliko su života spremni žrtvovati da bi zabili klin između Njemačke i Rusije? Tko zna kakve je sve rizike Biden spreman preuzeti kako bi usporio propadanje Amerike i spriječio pojavu novog "policentričnog" svjetskog poretka?

Svašta bi se moglo dogoditi u tjednima koji su pred nama. Bilo što.

---

image
twitter screenshot
---

Njemačka je za sada u povoljnoj poziciji. Na Scholzu je da odluči kako će se stvar riješiti. Hoće li provoditi politiku koja najbolje služi interesima njemačkog naroda ili će pokleknuti pred Bidenovim nemilosrdnim zavrtanjem ruku? Hoće li zacrtati novi kurs koji jača nove saveze u užurbanom euroazijskom koridoru ili će dati podršku suludim geopolitičkim ambicijama Washingtona?

 

Novinar nagrađen Pulitzerom o ‘tajnoj operaciji‘: ‘SAD je raznio Sjeverni tok kako bi okrenuo Njemačku protiv Rusije!‘

 

 

Hoće li prihvatiti ključnu ulogu Njemačke u novom svjetskom poretku - u kojem mnoga novonastala središta moći ravnopravno dijele globalnu upravu i gdje vodstvo ostaje nepokolebljivo predano multilateralizmu, mirnom razvoju i sigurnosti za sve - ili će pokušati podupirati otrcani poslijeratni sustav koji je očito nadživio svoj vijek trajanja?

Jedno je sigurno; Što god Njemačka odluči, sigurno će utjecati na sve nas.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jack Guez/Afp twitter screenshot Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tekst-pisan-13-dana-pred-rusku-invaziju-je-jezivo-tocno-predvidio-sto-slijedi-neke-stvari-mozda-nisu-kako-se-cine-1264221 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a5625c5402bb54c24af7c19e9f698e3d2ecb9a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tekst+pisan+13+dana+pred+rusku+invaziju+je+jezivo+to%C4%8Dno+predvidio+%C5%A1to+slijedi.+Neke+stvari+mo%C5%BEda+nisu+kako+se+%C4%8Dine...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftekst-pisan-13-dana-pred-rusku-invaziju-je-jezivo-tocno-predvidio-sto-slijedi-neke-stvari-mozda-nisu-kako-se-cine-1264221 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftekst-pisan-13-dana-pred-rusku-invaziju-je-jezivo-tocno-predvidio-sto-slijedi-neke-stvari-mozda-nisu-kako-se-cine-1264221 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prije točno godinu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetprije točno godinu

Tekst pisan 13 dana pred rusku invaziju je jezivo točno predvidio što slijedi. Neke stvari možda nisu kako se čine...

Piše MARIN PRVAN
12. veljače 2023. - 19:28

Michael Whitney je geopolitički i društveni analitičar sa sjedištem u državi Washington. Njegova karijera nezavisnog građanina-novinara započela je 2002. s predanošću poštenom novinarstvu, socijalnoj pravdi i svjetskom miru.

Ovo je njegov tekst objavljen 11. veljače 2022., 13 dana prije pokretanja ruske ‘specijalne operacije‘ u Ukrajini, pod nazivom ‘Kriza u Ukrajini nije o Ukrajini. Radi se o Njemačkoj‘.

“Primordijalni interes Sjedinjenih Država, oko kojih smo stoljećima vodili ratove  - Prvi, Drugi i Hladni rat – bio je odnos između Njemačke i Rusije, jer ujedinjene, one su jedina sila koja bi nas mogla ugroziti; i da se pobrinemo da se to ne dogodi.” George Friedman, izvršni direktor STRATFOR-a u Čikaškom vijeću za vanjske poslove.

Ukrajinska kriza ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:21