stdClass Object ( [id] => 1171293 [title] => Svijet je najveći ekonomski rast doživio upravo nakon najvećeg krvoprolića u povijesti, Drugog svjetskog rata. Evo što će nam donijeti sukob u Ukrajini [alias] => svijet-je-najveci-ekonomski-rast-dozivio-upravo-nakon-najveceg-krvoprolica-u-povijesti-drugog-svjetskog-rata-evo-sto-ce-nam-donijeti-sukob-u-ukrajini [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poslijeratna obnova Njemačke - poznata kao "njemačko ekonomsko čudo" ili Wirtschaftswunder - nastala je iz praha i pepela bombardirane infrastrukture. Dresden je potpuno uništen, a broj stanovnika Kölna pao je sa 750 na 32 tisuće. Stambeni fond u zemlji smanjen je za petinu. Ubijeno je od 6,9 ​​do 7,5 milijuna Nijemaca; otprilike 8,5 posto stanovništva - većinom fizički najpotentnije demografske skupine. Poljoprivredna i industrijska proizvodnja bila je na trećini one od prije rata. Ukratko, bila je to uništena država s izvjesno mračnom budućnošću. Ali do 1989., kada je pao Berlinski zid i zemlja se ponovno ujedinila, većina svijeta im je zavidjela na standardu treće najveće ekonomije svijeta, koja je zaostajala samo za Sjedinjenim Državama i još jednim gospodarskim feniksom - Japanom.

Kao što je dogovoreno na konferenciji u Potsdamu, Saveznici su zamislili, u strahu od ponovnih sukoba, pretvoriti Njemačku u agrarnu naciju, dopuštajući im samo laku industriju. Mnoge su tvornice demontirane ili uništene, broj čeličana se smanjio za 75 posto, a automobilska industrija na desetinu dotadašnje. No to nije dugo potrajalo. U veljači 1946. je "Dugi telegram" američkog diplomata u Moskvi najavio hladni rat, krajem godine je započela podjela Berlina, a 12. ožujka 1947. američki je predsjednik Harry S. Truman najavio svoju notornu "Doktrinu", koja je predlagala Marhallov plan obnove Europe. Uvjeti tog dokumenta su bili tako osmišljeni da ih je Josif Staljin bio primoran odbiti, a "potpuna obnova njemačke industrije" je navedena kao "od prvorazredne važnosti" za sigurnost SAD-a.

Od 1949. do 1952. Zapadna Njemačka je primila zajmove u ukupnom iznosu od 1,45 milijardi dolara, što je ekvivalentno oko 16 milijardi dolara danas. Do 1950. Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska su uspješno potaknute da slijede američko vodstvo i zaustave razgradnju njemačke teške industrije. Gospodarski oporavak zemlje pod novoformiranom demokratskom vladom bio je brz i učinkovit. Sredinom 1950-ih stopa nezaposlenosti u Njemačkoj bila je toliko niska da je dovela do priljeva turskih imigranata kao radne snage u zemlji. Na američku inicijativu, 1953. je oformljena Europska zajednica za ugljen i čelik, svojevrsni kartel šest zemalja koji će četrdeset godina nakon toga postati Europska unija; predvođena upravo Njemačkom.

---

image
Walter Hahn
---

Posljednjih tjedana medijskim prostorom, su prilično nametljivo i pomalo shizofreno, dominirali prebrijani traileri rata u Ukrajini koji "dolazi na televizije"... Uskoro. Nažalost, bili su u pravu. Ruski tenkovi su, u strahu od NATO-ovog proširenja u njihovo "dvorište", krenili na ukrajinsku braću. Fabula u proruskim mainstream medijima je dosadno mediokritetska; separatisti u jednom dijelu zemlje se žele odcijepiti i u pomoć im priskače "veliki brat zaštitnik", ovog puta u formi okruglog lica čiji obrazi stišću očne duplje. Ruski car Vladimir je, u stvari, dobročinitelj koji samo želi mir u kući - preko puta ceste. Ali, samoinicijativno uvođenje reda u "kvartu" može imati ozbiljne posljedice.

Europska košara za kruh

Ključne robe koje će biti pogođene ratom ili sankcijama su žitarice; Rusija je najveći svjetski uzgajivač pšenice, a Ukrajina u prvih pet. Proizvodnja ječma, kukuruza, suncokreta i uljane repice također može biti opasno pogođena. S ruskom vojskom na ukrajinskoj granici, žetva u "europskoj košari za kruh" je pod prijetnjom, zbog čega bi australski poljoprivrednici mogli popuniti prazninu u svjetskoj opskrbi žitom. Dok bi druge zemlje mogle nadoknaditi dio gubitka u opskrbi hrane, svijet bi se mogao suočiti s nedostatkom - gnojiva. Procjenjuje se da 23 posto amonijaka, 17 posto potaše, 14 posto uree i 10 posto fosfata dolazi iz Rusije. Budući da je Kina već rezervirala velik dio svojih zaliha hrane za usjeve za domaću upotrebu, gubitak ruskih doveo bi do daljnje nestašice i rasta cijena.

---

image
AFP
---

S oko 40 posto globalne ponude paladija, 30 posto titana, aluminija, nikla, bakra, platine, potaše i fosfata, Rusija je bitan faktor u mnogim industrijama. "Uklanjanje polovice globalnog izvoza nikla za kuhinjsko posuđe, mobilne telefone, medicinsku opremu, transport, zgrade i struju; paladija za katalitičke pretvarače, elektrode i elektroniku; i četvrtine aluminija za vozila, građevinarstvo, strojeve i ambalažu rezultiralo bi ogromnim pritiskom na cijene”, upozorio je Rabobank. Kombinirano s energentima, globalna stagflacija (gospodarska stagnacija s visokom inflacijom) se smješka iza ugla.

Posljednji energetski šok toga tipa dogodio se prije gotovo pola stoljeća. Godine 1974. naftni kartel Opec, predvođen Saudijskom Arabijom, uveo je embargo zemljama koje su podržale Izrael u Yom Kippurskom ratu. Cijena nafte porasla je s 3 dolara na gotovo 12 dolara po barelu. Zatim je 1980. Irak napao Iran, a cijena nafte se popela na 35 dolara. Svijet je doživio bolnu kombinaciju inflacije i recesije. Nafta više nije nezamjenjiva u svjetskom gospodarstvu, ali Rusija svakako osigurava nešto više od 10 posto svjetske ponude i zadovoljava trećinu potražnje u EU-u; isto kao i plina. Rusi, što je važnije, drže trećinu svjetskih rezervi plina.

Dva najgora scenarija su da Rusija iskoristi svoju opskrbu plinom iz cjevovoda kao "oružje" u ratu ili da se plinovod onesposobi u borbama. Ipak, Putin nije sklon uništiti svoju reputaciju pouzdanog dobavljača za Europu, ali ako opskrba Zapada bude poremećena, Kina je spremna apsorbirati onoliko plina koliko Rusija može isporučiti. Njemačka, koja je upravo zatvorila nuklearke i spalionice ugljena, sada je praktički ovisna o ruskom plinu i prolazi kroz jako skroman oporavak nakon pandemije i vrlo "nenjemačku" potrošačku inflaciju od pet posto. Kancelar Scholz je nervozan.

Zapad također prijeti prekidom ruskih veza s međunarodnim platnim sustavom (Swift) što bi, bez sumnje, nanijelo veliku štetu Rusiji, ali bi naštetilo i zapadnim suradnicima. Osim toga, tržišta dionica već su nervozna zbog prijetnje porasta kamatnih stopa te bi sukob mogao izazvati paniku kod investitora, s nepredvidivim posljedicama za stabilnost financijskog sustava.

---

image
Patrick Pleul/ AFP
---

Ipak, postoji pomalo opskurno mišljenje da je "rat dobar za ekonomiju". I, koliko god to zvučalo dijabolično i regresivno, ovaj uvid u sebi sadrži neke istine.

Stavljajući po strani vrlo stvarnu ljudsku cijenu, rat ima i ozbiljne ekonomske troškove – gubitak zgrada, infrastrukture, pad radnog stanovništva, neizvjesnost, rast dugova i poremećaj normalne ekonomske aktivnosti. Ipak, iz nekih perspektiva masovni oružani sukob također može biti koristan u smislu stvaranja potražnje, zapošljavanja, inovacija i profita za poslovanje. Sve ovo, naravno, u velikoj mjeri ovisi o tome hoće li se ratovati u vašoj ili nekoj drugoj zemlji.

Jedna od najčešćih negativnih nuspojava ratovanja jest ubrzavanje inflacije, što dovodi do smanjivanja vrijednosti štednje, porasta neizvjesnosti i gubitka povjerenja u financijski sustav. A onda, kada rat jednom završi, gospodarstvo u krhotinama nastoji se posložiti jeftinim financiranjem, upadajući u spiralu hiperinflacije. Mađarska i Austrija su 1946. godine na ovaj način doživjele najviše zabilježene stope pada kupovne moći, kada su se cijene duplirale svakih 15,16 sati, dok je njemačka hiperinflacija 1920-ih posijala sjeme za politički ekstremizam i buduće ratove.

Rat podiže BDP

Ratna zbivanja u pravilu manifestiraju i nagli porast duga javnog sektora. Vlada je spremna zaduživati ​​se puno više nego inače jer postoji domoljubna podrška ratnim naporima. Tako je britanski javni dug narastao dva i pol puta tijekom Drugog svjetskog rata, dok je Amerika to nešto lakše podnijela; zato šta je imala kapitalne zalihe nakupljene tijekom prvog stadija sukoba dok još nije i sama stupila u njega.

---

image
Javni dug Velike Britanije
imf, ons
---

Iako rat može dati privremeni poticaj domaćoj privredi i porastu BDP-a, važno je imati na umu samu cijenu rata; osobito 'trošak' izgubljenih života. Velika Britanija se, nakon završetka Prvog svjetskog rata, borila s dugim razdobljem nezaposlenosti; vojnici koji su se vratili imali su vrlo slabe izglede za zapošljavanje, a posttraumatski sindrom je polako, ali sigurno izjedao sve sfere društva i pridonio eksploziji ovisnosti, obiteljskog nasilja i samoubojstava. Mi u Hrvatskoj također dobro znamo kako refundacija ratnih dobročinstava i hrabrosti znaju držati naciju kao taoca sljedećih nekoliko desetljeća.

U Drugom svjetskom ratu, gdje je SAD trošio više od 40 posto BDP-a na vrhuncu, došlo je do iznimnog povećanja proizvodnje i zaposlenosti, koja je bila iznad 98 posto. Rat je, u stvari, bio ključni razlog zašto je svijet izišao iz perioda najgore globalne ekonomske krize ikad. Isto je, jasno, moglo biti postignuto povećanom potrošnjom na infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu i sl., ali se najveća klaonica u povijesti pokazala kao nešto jednostavnije i brže rješenje.

---

image
Udio SAD-a u globalnom BDP-u
angus maddison, imf, cin
---

Što se tiče oportunitetnog troška vojne potrošnje i cijene obnove nakon ratnih razaranja, ono također znatno opterećuje nacionalni budžet. Ako zemlja utroši 100 milijardi dolara na vojnu potrošnju, to je 100 milijardi dolara koje je moglo biti potrošeno na izgradnju bolnica i škola. Prema izvješću Instituta Watson, cijena rata u Iraku iznosila je dva bilijuna dolara koja su se, uvjetno rečeno, mogla potrošiti na konstruktivnije projekte. Ipak, na kraju se ovo pokazalo kao mudra investicija zbog koje su američke naftne kompanije ostvarile fenomenalne profite. Slično vrijedi i za ratove u Vijetnamu i Koreji, koji su omogućili SAD-u da zadrži kontrolu nad ekonomijama koje omeđuju Kinu.

Kulisa za interese

Rat je, na kraju krajeva, ipak samo kulisa za ekonomske interese. Tako su rimska osvajanja stvorile najmoćnije carstvo starog doba i otvorile put svile prema Kini, europsko zauzimanje Amerike i transatlantska trgovina robljem su bile sjajne za rast gospodarstva, a sukob u Jugoslaviji je uspješno stvorio klasno društvo u kojem su mnogi ratni profiteri i poslušnici postali visoki državni uglednici i tajkuni.

Međutim, koliko su ekonomski benefiti od masovnog ubijanja zapravo dugoročno dobri za prosperitet nacije? U studiji „Je li vojna potrošnja važna za dugoročni rast?“, autori razmatraju dva glavna pitanja: je li dugoročni ekonomski rast pod utjecajem vojne potrošnje; i imaju li druge vrste državne potrošnje ikakav značajan utjecaj na gospodarski rast? Ovo istraživanje analizira vojnu potrošnju velike i raznolike skupine zemalja u rasponu od 45 godina, s posebnom pažnjom na globalne događaje koji bi inače mogli utjecati na velika gospodarstva.

Njihovi rezultati pokazuju da povećana vojna potrošnja stalno negativno utječe na gospodarski rast zemlje. To je čak i slučaj kada se analiziraju različita razdoblja i zemlje s različitim BDP-om, kao i kada se vojna potrošnja uspoređuje s drugim oblicima državne potrošnje. Kada se analiziraju sve zemlje zajedno, rezultati pokazuju da u razdoblju od 20 godina povećanje vojne potrošnje od jedan posto smanjuje gospodarski rast za devet posto. Istina, kada država krene u rat, porast državnih ulaganja u industrije povezane s ratom može dovesti do kratkoročnih ekonomskih dobitaka. Međutim, ti dobici utječu samo na određene, obično izolirane industrije i pojedince te su slaba utjeha za dugoročnu ekonomsku cijenu rata.

---

image
Alexey Druzhinin/ AFP
---

Studija šest velikih američkih ratova (Drugi svjetski rat, Korejski rat, Vijetnamski rat, Hladni rat i ratovi u Afganistanu i Iraku) otkriva da troškovi rata negativno utječu na nacionalnu ekonomiju, poreze, dug, radna mjesta, ulaganja i inflacije. Ključni nalazi izvješća pokazuju da se u većini ratova javni dug, inflacija i porezne stope povećavaju, potrošnja i ulaganja smanjuju, a vojna potrošnja potiskuje produktivnija državna ulaganja u visokotehnološke industrije, obrazovanje ili infrastrukturu – što sve ozbiljno utječe na dugoročne stope gospodarskog rasta. Dok vojna potrošnja može ponuditi neku kratkoročnu ekonomsku korist, nakon početka borbi, a posebno nakon njihova završetka, neželjene posljedice vojne potrošnje na gospodarstvo su ozbiljne i brojne.

Teza da je rat dobar za ekonomiju po svemu sudeći je običan mit. Ali "Rat je dobar za trgovce donacijama Crvenog križa, pjevače proratnih budnica i sinove državotvornih ličnosti" jest činjenica. "Rat je najgora stvar na svijetu" je ideal, a kako je jednom rekao jedan talentirani četnik: "Za ideale ginu budale."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => je li rat dobar za ekonomiju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => je li rat dobar za ekonomiju? 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-21 16:31:49 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-27 20:12:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-27 20:12:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21072766.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21031522.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21031518.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21072768.png","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21072770.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21072774.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21072800.png","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/21072934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Alexey Druzhinin\/ AFP","AFP","AFP","angus maddison, imf, cin","Patrick Pleul\/ AFP","Walter Hahn","imf, ons","Alexey Druzhinin\/ AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Udio SAD-a u globalnom BDP-u","","","Javni dug Velike Britanije",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x719","hd_21072766_1920.jpg":"1920x1080","k_21072766_1280.jpg":"1280x1280","k_21072766_1024.jpg":"1024x1024","k_21072766_640.jpg":"640x640","k_21072766_480.jpg":"480x480","k_21072766_340.jpg":"340x340","k_21072766_220.jpg":"220x220","o_21072766_1280.jpg":"1280x898","o_21072766_1024.jpg":"1024x719","o_21072766_640.jpg":"640x449","o_21072766_480.jpg":"480x337","o_21072766_340.jpg":"340x238","o_21072766_220.jpg":"220x154","h_21072766_1280.jpg":"1280x854","h_21072766_1024.jpg":"1024x683","h_21072766_640.jpg":"640x427","h_21072766_480.jpg":"480x320","h_21072766_340.jpg":"340x227","h_21072766_220.jpg":"220x147","pp_21072766_1280.jpg":"1006x1280","pp_21072766_1024.jpg":"805x1024","pp_21072766_640.jpg":"503x640","pp_21072766_480.jpg":"377x480","pp_21072766_340.jpg":"267x340","pp_21072766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21031522_1920.jpg":"1920x1080","k_21031522_1280.jpg":"1280x1280","k_21031522_1024.jpg":"1024x1024","k_21031522_640.jpg":"640x640","k_21031522_480.jpg":"480x480","k_21031522_340.jpg":"340x340","k_21031522_220.jpg":"220x220","o_21031522_1280.jpg":"1280x853","o_21031522_1024.jpg":"1024x682","o_21031522_640.jpg":"640x426","o_21031522_480.jpg":"480x320","o_21031522_340.jpg":"340x226","o_21031522_220.jpg":"220x146","h_21031522_1280.jpg":"1280x854","h_21031522_1024.jpg":"1024x683","h_21031522_640.jpg":"640x427","h_21031522_480.jpg":"480x320","h_21031522_340.jpg":"340x227","h_21031522_220.jpg":"220x147","pp_21031522_1280.jpg":"1006x1280","pp_21031522_1024.jpg":"805x1024","pp_21031522_640.jpg":"503x640","pp_21031522_480.jpg":"377x480","pp_21031522_340.jpg":"267x340","pp_21031522_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1247","hd_21031518_1920.jpg":"1920x1080","k_21031518_1280.jpg":"1280x1280","k_21031518_1024.jpg":"1024x1024","k_21031518_640.jpg":"640x640","k_21031518_480.jpg":"480x480","k_21031518_340.jpg":"340x340","k_21031518_220.jpg":"220x220","o_21031518_1280.jpg":"1280x831","o_21031518_1024.jpg":"1024x665","o_21031518_640.jpg":"640x415","o_21031518_480.jpg":"480x311","o_21031518_340.jpg":"340x220","o_21031518_220.jpg":"220x142","h_21031518_1280.jpg":"1280x854","h_21031518_1024.jpg":"1024x683","h_21031518_640.jpg":"640x427","h_21031518_480.jpg":"480x320","h_21031518_340.jpg":"340x227","h_21031518_220.jpg":"220x147","pp_21031518_1280.jpg":"1006x1280","pp_21031518_1024.jpg":"805x1024","pp_21031518_640.jpg":"503x640","pp_21031518_480.jpg":"377x480","pp_21031518_340.jpg":"267x340","pp_21031518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"767x498","hd_21072768_1920.png":"1920x1080","k_21072768_1280.png":"1280x1280","k_21072768_1024.png":"1024x1024","k_21072768_640.png":"640x640","k_21072768_480.png":"480x480","k_21072768_340.png":"340x340","k_21072768_220.png":"220x220","o_21072768_1280.png":"1280x831","o_21072768_1024.png":"1024x664","o_21072768_640.png":"640x415","o_21072768_480.png":"480x311","o_21072768_340.png":"340x220","o_21072768_220.png":"220x142","h_21072768_1280.png":"1280x854","h_21072768_1024.png":"1024x683","h_21072768_640.png":"640x427","h_21072768_480.png":"480x320","h_21072768_340.png":"340x227","h_21072768_220.png":"220x147","pp_21072768_1280.png":"1006x1280","pp_21072768_1024.png":"805x1024","pp_21072768_640.png":"503x640","pp_21072768_480.png":"377x480","pp_21072768_340.png":"267x340","pp_21072768_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x704","hd_21072770_1920.jpg":"1920x1080","k_21072770_1280.jpg":"1280x1280","k_21072770_1024.jpg":"1024x1024","k_21072770_640.jpg":"640x640","k_21072770_480.jpg":"480x480","k_21072770_340.jpg":"340x340","k_21072770_220.jpg":"220x220","o_21072770_1280.jpg":"1280x880","o_21072770_1024.jpg":"1024x704","o_21072770_640.jpg":"640x440","o_21072770_480.jpg":"480x330","o_21072770_340.jpg":"340x233","o_21072770_220.jpg":"220x151","h_21072770_1280.jpg":"1280x854","h_21072770_1024.jpg":"1024x683","h_21072770_640.jpg":"640x427","h_21072770_480.jpg":"480x320","h_21072770_340.jpg":"340x227","h_21072770_220.jpg":"220x147","pp_21072770_1280.jpg":"1006x1280","pp_21072770_1024.jpg":"805x1024","pp_21072770_640.jpg":"503x640","pp_21072770_480.jpg":"377x480","pp_21072770_340.jpg":"267x340","pp_21072770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x717","hd_21072774_1920.jpg":"1920x1080","k_21072774_1280.jpg":"1280x1280","k_21072774_1024.jpg":"1024x1024","k_21072774_640.jpg":"640x640","k_21072774_480.jpg":"480x480","k_21072774_340.jpg":"340x340","k_21072774_220.jpg":"220x220","o_21072774_1280.jpg":"1280x896","o_21072774_1024.jpg":"1024x717","o_21072774_640.jpg":"640x448","o_21072774_480.jpg":"480x336","o_21072774_340.jpg":"340x238","o_21072774_220.jpg":"220x154","h_21072774_1280.jpg":"1280x854","h_21072774_1024.jpg":"1024x683","h_21072774_640.jpg":"640x427","h_21072774_480.jpg":"480x320","h_21072774_340.jpg":"340x227","h_21072774_220.jpg":"220x147","pp_21072774_1280.jpg":"1006x1280","pp_21072774_1024.jpg":"805x1024","pp_21072774_640.jpg":"503x640","pp_21072774_480.jpg":"377x480","pp_21072774_340.jpg":"267x340","pp_21072774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"766x416","hd_21072800_1920.png":"1920x1080","k_21072800_1280.png":"1280x1280","k_21072800_1024.png":"1024x1024","k_21072800_640.png":"640x640","k_21072800_480.png":"480x480","k_21072800_340.png":"340x340","k_21072800_220.png":"220x220","o_21072800_1280.png":"1280x695","o_21072800_1024.png":"1024x556","o_21072800_640.png":"640x347","o_21072800_480.png":"480x260","o_21072800_340.png":"340x184","o_21072800_220.png":"220x119","h_21072800_1280.png":"1280x854","h_21072800_1024.png":"1024x683","h_21072800_640.png":"640x427","h_21072800_480.png":"480x320","h_21072800_340.png":"340x227","h_21072800_220.png":"220x147","pp_21072800_1280.png":"1006x1280","pp_21072800_1024.png":"805x1024","pp_21072800_640.png":"503x640","pp_21072800_480.png":"377x480","pp_21072800_340.png":"267x340","pp_21072800_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x716","hd_21072934_1920.jpg":"1920x1080","k_21072934_1280.jpg":"1280x1280","k_21072934_1024.jpg":"1024x1024","k_21072934_640.jpg":"640x640","k_21072934_480.jpg":"480x480","k_21072934_340.jpg":"340x340","k_21072934_220.jpg":"220x220","o_21072934_1280.jpg":"1280x895","o_21072934_1024.jpg":"1024x716","o_21072934_640.jpg":"640x447","o_21072934_480.jpg":"480x335","o_21072934_340.jpg":"340x237","o_21072934_220.jpg":"220x153","h_21072934_1280.jpg":"1280x854","h_21072934_1024.jpg":"1024x683","h_21072934_640.jpg":"640x427","h_21072934_480.jpg":"480x320","h_21072934_340.jpg":"340x227","h_21072934_220.jpg":"220x147","pp_21072934_1280.jpg":"1006x1280","pp_21072934_1024.jpg":"805x1024","pp_21072934_640.jpg":"503x640","pp_21072934_480.jpg":"377x480","pp_21072934_340.jpg":"267x340","pp_21072934_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7600137 Threads: 5 Questions: 1548684544 Slow queries: 4716672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111146959 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/svijet-je-najveci-ekonomski-rast-dozivio-upravo-nakon-najveceg-krvoprolica-u-povijesti-drugog-svjetskog-rata-evo-sto-ce-nam-donijeti-sukob-u-ukrajini-1171293 [printLink] => /vijesti/svijet/svijet-je-najveci-ekonomski-rast-dozivio-upravo-nakon-najveceg-krvoprolica-u-povijesti-drugog-svjetskog-rata-evo-sto-ce-nam-donijeti-sukob-u-ukrajini-1171293?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [3] => stdClass Object ( [id] => 452907 [name] => ekonomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomija [link] => /tag/ekonomija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 397714 [name] => gospodarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gospodarstvo [link] => /tag/gospodarstvo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 287969 [name] => Njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) [6] => stdClass Object ( [id] => 418937 [name] => NATO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nato [link] => /tag/nato ) [7] => stdClass Object ( [id] => 75649 [name] => separatisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => separatisti [link] => /tag/separatisti ) [8] => stdClass Object ( [id] => 668807 [name] => košara za kruh [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-27 21:12:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kosara-za-kruh [link] => /tag/kosara-za-kruh ) [9] => stdClass Object ( [id] => 333776 [name] => žitarice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zitarice [link] => /tag/zitarice ) [10] => stdClass Object ( [id] => 385752 [name] => nafta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nafta [link] => /tag/nafta ) [11] => stdClass Object ( [id] => 368632 [name] => plin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plin [link] => /tag/plin ) [12] => stdClass Object ( [id] => 76083 [name] => gnojivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gnojivo [link] => /tag/gnojivo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) [14] => stdClass Object ( [id] => 665521 [name] => swift [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-01 19:23:35 [main_article_id] => 0 [alias] => swift [link] => /tag/swift ) [15] => stdClass Object ( [id] => 465556 [name] => BDP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bdp [link] => /tag/bdp ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => je li rat dobar za ekonomiju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svijet je najveći ekonomski rast doživio upravo nakon najvećeg krvoprolića u povijesti, Drugog svjetskog rata. Evo što će nam donijeti sukob u Ukrajini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21072766.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Alexey Druzhinin/ AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21072766.jpg [title] => Alexey Druzhinin/ AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21031522.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21031518.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21072768.png [title] => Udio SAD-a u globalnom BDP-u angus maddison, imf, cin ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21072770.jpg [title] => Patrick Pleul/ AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21072774.jpg [title] => Walter Hahn ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21072800.png [title] => Javni dug Velike Britanije imf, ons ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/21072934.jpg [title] => Alexey Druzhinin/ AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poslijeratna obnova Njemačke - poznata kao "njemačko ekonomsko čudo" ili Wirtschaftswunder - nastala je iz praha i pepela bombardirane infrastrukture. Dresden je potpuno uništen, a broj stanovnika Kölna pao je sa 750 na 32 tisuće. Stambeni fond u zemlji smanjen je za petinu. Ubijeno je od 6,9 ​​do 7,5 milijuna Nijemaca; otprilike 8,5 posto stanovništva - većinom fizički najpotentnije demografske skupine. Poljoprivredna i industrijska proizvodnja bila je na trećini one od prije rata. Ukratko, bila je to uništena država s izvjesno mračnom budućnošću. Ali do 1989., kada je pao Berlinski zid i zemlja se ponovno ujedinila, većina svijeta im je zavidjela na standardu treće najveće ekonomije svijeta, koja je zaostajala samo za Sjedinjenim Državama i još jednim gospodarskim feniksom - Japanom.

Kao što je dogovoreno na konferenciji u Potsdamu, Saveznici su zamislili, u strahu od ponovnih sukoba, pretvoriti Njemačku u agrarnu naciju, dopuštajući im samo laku industriju. Mnoge su tvornice demontirane ili uništene, broj čeličana se smanjio za 75 posto, a automobilska industrija na desetinu dotadašnje. No to nije dugo potrajalo. U veljači 1946. je "Dugi telegram" američkog diplomata u Moskvi najavio hladni rat, krajem godine je započela podjela Berlina, a 12. ožujka 1947. američki je predsjednik Harry S. Truman najavio svoju notornu "Doktrinu", koja je predlagala Marhallov plan obnove Europe. Uvjeti tog dokumenta su bili tako osmišljeni da ih je Josif Staljin bio primoran odbiti, a "potpuna obnova njemačke industrije" je navedena kao "od prvorazredne važnosti" za sigurnost SAD-a.

Od 1949. do 1952. Zapadna Njemačka je primila zajmove u ukupnom iznosu od 1,45 milijardi dolara, što je ekvivalentno oko 16 milijardi dolara danas. Do 1950. Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska su uspješno potaknute da slijede američko vodstvo i zaustave razgradnju njemačke teške industrije. Gospodarski oporavak zemlje pod novoformiranom demokratskom vladom bio je brz i učinkovit. Sredinom 1950-ih stopa nezaposlenosti u Njemačkoj bila je toliko niska da je dovela do priljeva turskih imigranata kao radne snage u zemlji. Na američku inicijativu, 1953. je oformljena Europska zajednica za ugljen i čelik, svojevrsni kartel šest zemalja koji će četrdeset godina nakon toga postati Europska unija; predvođena upravo Njemačkom.

---

image
Walter Hahn
---

Posljednjih tjedana medijskim prostorom, su prilično nametljivo i pomalo shizofreno, dominirali prebrijani traileri rata u Ukrajini koji "dolazi na televizije"... Uskoro. Nažalost, bili su u pravu. Ruski tenkovi su, u strahu od NATO-ovog proširenja u njihovo "dvorište", krenili na ukrajinsku braću. Fabula u proruskim mainstream medijima je dosadno mediokritetska; separatisti u jednom dijelu zemlje se žele odcijepiti i u pomoć im priskače "veliki brat zaštitnik", ovog puta u formi okruglog lica čiji obrazi stišću očne duplje. Ruski car Vladimir je, u stvari, dobročinitelj koji samo želi mir u kući - preko puta ceste. Ali, samoinicijativno uvođenje reda u "kvartu" može imati ozbiljne posljedice.

Europska košara za kruh

Ključne robe koje će biti pogođene ratom ili sankcijama su žitarice; Rusija je najveći svjetski uzgajivač pšenice, a Ukrajina u prvih pet. Proizvodnja ječma, kukuruza, suncokreta i uljane repice također može biti opasno pogođena. S ruskom vojskom na ukrajinskoj granici, žetva u "europskoj košari za kruh" je pod prijetnjom, zbog čega bi australski poljoprivrednici mogli popuniti prazninu u svjetskoj opskrbi žitom. Dok bi druge zemlje mogle nadoknaditi dio gubitka u opskrbi hrane, svijet bi se mogao suočiti s nedostatkom - gnojiva. Procjenjuje se da 23 posto amonijaka, 17 posto potaše, 14 posto uree i 10 posto fosfata dolazi iz Rusije. Budući da je Kina već rezervirala velik dio svojih zaliha hrane za usjeve za domaću upotrebu, gubitak ruskih doveo bi do daljnje nestašice i rasta cijena.

---

image
AFP
---

S oko 40 posto globalne ponude paladija, 30 posto titana, aluminija, nikla, bakra, platine, potaše i fosfata, Rusija je bitan faktor u mnogim industrijama. "Uklanjanje polovice globalnog izvoza nikla za kuhinjsko posuđe, mobilne telefone, medicinsku opremu, transport, zgrade i struju; paladija za katalitičke pretvarače, elektrode i elektroniku; i četvrtine aluminija za vozila, građevinarstvo, strojeve i ambalažu rezultiralo bi ogromnim pritiskom na cijene”, upozorio je Rabobank. Kombinirano s energentima, globalna stagflacija (gospodarska stagnacija s visokom inflacijom) se smješka iza ugla.

Posljednji energetski šok toga tipa dogodio se prije gotovo pola stoljeća. Godine 1974. naftni kartel Opec, predvođen Saudijskom Arabijom, uveo je embargo zemljama koje su podržale Izrael u Yom Kippurskom ratu. Cijena nafte porasla je s 3 dolara na gotovo 12 dolara po barelu. Zatim je 1980. Irak napao Iran, a cijena nafte se popela na 35 dolara. Svijet je doživio bolnu kombinaciju inflacije i recesije. Nafta više nije nezamjenjiva u svjetskom gospodarstvu, ali Rusija svakako osigurava nešto više od 10 posto svjetske ponude i zadovoljava trećinu potražnje u EU-u; isto kao i plina. Rusi, što je važnije, drže trećinu svjetskih rezervi plina.

Dva najgora scenarija su da Rusija iskoristi svoju opskrbu plinom iz cjevovoda kao "oružje" u ratu ili da se plinovod onesposobi u borbama. Ipak, Putin nije sklon uništiti svoju reputaciju pouzdanog dobavljača za Europu, ali ako opskrba Zapada bude poremećena, Kina je spremna apsorbirati onoliko plina koliko Rusija može isporučiti. Njemačka, koja je upravo zatvorila nuklearke i spalionice ugljena, sada je praktički ovisna o ruskom plinu i prolazi kroz jako skroman oporavak nakon pandemije i vrlo "nenjemačku" potrošačku inflaciju od pet posto. Kancelar Scholz je nervozan.

Zapad također prijeti prekidom ruskih veza s međunarodnim platnim sustavom (Swift) što bi, bez sumnje, nanijelo veliku štetu Rusiji, ali bi naštetilo i zapadnim suradnicima. Osim toga, tržišta dionica već su nervozna zbog prijetnje porasta kamatnih stopa te bi sukob mogao izazvati paniku kod investitora, s nepredvidivim posljedicama za stabilnost financijskog sustava.

---

image
Patrick Pleul/ AFP
---

Ipak, postoji pomalo opskurno mišljenje da je "rat dobar za ekonomiju". I, koliko god to zvučalo dijabolično i regresivno, ovaj uvid u sebi sadrži neke istine.

Stavljajući po strani vrlo stvarnu ljudsku cijenu, rat ima i ozbiljne ekonomske troškove – gubitak zgrada, infrastrukture, pad radnog stanovništva, neizvjesnost, rast dugova i poremećaj normalne ekonomske aktivnosti. Ipak, iz nekih perspektiva masovni oružani sukob također može biti koristan u smislu stvaranja potražnje, zapošljavanja, inovacija i profita za poslovanje. Sve ovo, naravno, u velikoj mjeri ovisi o tome hoće li se ratovati u vašoj ili nekoj drugoj zemlji.

Jedna od najčešćih negativnih nuspojava ratovanja jest ubrzavanje inflacije, što dovodi do smanjivanja vrijednosti štednje, porasta neizvjesnosti i gubitka povjerenja u financijski sustav. A onda, kada rat jednom završi, gospodarstvo u krhotinama nastoji se posložiti jeftinim financiranjem, upadajući u spiralu hiperinflacije. Mađarska i Austrija su 1946. godine na ovaj način doživjele najviše zabilježene stope pada kupovne moći, kada su se cijene duplirale svakih 15,16 sati, dok je njemačka hiperinflacija 1920-ih posijala sjeme za politički ekstremizam i buduće ratove.

Rat podiže BDP

Ratna zbivanja u pravilu manifestiraju i nagli porast duga javnog sektora. Vlada je spremna zaduživati ​​se puno više nego inače jer postoji domoljubna podrška ratnim naporima. Tako je britanski javni dug narastao dva i pol puta tijekom Drugog svjetskog rata, dok je Amerika to nešto lakše podnijela; zato šta je imala kapitalne zalihe nakupljene tijekom prvog stadija sukoba dok još nije i sama stupila u njega.

---

image
Javni dug Velike Britanije
imf, ons
---

Iako rat može dati privremeni poticaj domaćoj privredi i porastu BDP-a, važno je imati na umu samu cijenu rata; osobito 'trošak' izgubljenih života. Velika Britanija se, nakon završetka Prvog svjetskog rata, borila s dugim razdobljem nezaposlenosti; vojnici koji su se vratili imali su vrlo slabe izglede za zapošljavanje, a posttraumatski sindrom je polako, ali sigurno izjedao sve sfere društva i pridonio eksploziji ovisnosti, obiteljskog nasilja i samoubojstava. Mi u Hrvatskoj također dobro znamo kako refundacija ratnih dobročinstava i hrabrosti znaju držati naciju kao taoca sljedećih nekoliko desetljeća.

U Drugom svjetskom ratu, gdje je SAD trošio više od 40 posto BDP-a na vrhuncu, došlo je do iznimnog povećanja proizvodnje i zaposlenosti, koja je bila iznad 98 posto. Rat je, u stvari, bio ključni razlog zašto je svijet izišao iz perioda najgore globalne ekonomske krize ikad. Isto je, jasno, moglo biti postignuto povećanom potrošnjom na infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu i sl., ali se najveća klaonica u povijesti pokazala kao nešto jednostavnije i brže rješenje.

---

image
Udio SAD-a u globalnom BDP-u
angus maddison, imf, cin
---

Što se tiče oportunitetnog troška vojne potrošnje i cijene obnove nakon ratnih razaranja, ono također znatno opterećuje nacionalni budžet. Ako zemlja utroši 100 milijardi dolara na vojnu potrošnju, to je 100 milijardi dolara koje je moglo biti potrošeno na izgradnju bolnica i škola. Prema izvješću Instituta Watson, cijena rata u Iraku iznosila je dva bilijuna dolara koja su se, uvjetno rečeno, mogla potrošiti na konstruktivnije projekte. Ipak, na kraju se ovo pokazalo kao mudra investicija zbog koje su američke naftne kompanije ostvarile fenomenalne profite. Slično vrijedi i za ratove u Vijetnamu i Koreji, koji su omogućili SAD-u da zadrži kontrolu nad ekonomijama koje omeđuju Kinu.

Kulisa za interese

Rat je, na kraju krajeva, ipak samo kulisa za ekonomske interese. Tako su rimska osvajanja stvorile najmoćnije carstvo starog doba i otvorile put svile prema Kini, europsko zauzimanje Amerike i transatlantska trgovina robljem su bile sjajne za rast gospodarstva, a sukob u Jugoslaviji je uspješno stvorio klasno društvo u kojem su mnogi ratni profiteri i poslušnici postali visoki državni uglednici i tajkuni.

Međutim, koliko su ekonomski benefiti od masovnog ubijanja zapravo dugoročno dobri za prosperitet nacije? U studiji „Je li vojna potrošnja važna za dugoročni rast?“, autori razmatraju dva glavna pitanja: je li dugoročni ekonomski rast pod utjecajem vojne potrošnje; i imaju li druge vrste državne potrošnje ikakav značajan utjecaj na gospodarski rast? Ovo istraživanje analizira vojnu potrošnju velike i raznolike skupine zemalja u rasponu od 45 godina, s posebnom pažnjom na globalne događaje koji bi inače mogli utjecati na velika gospodarstva.

Njihovi rezultati pokazuju da povećana vojna potrošnja stalno negativno utječe na gospodarski rast zemlje. To je čak i slučaj kada se analiziraju različita razdoblja i zemlje s različitim BDP-om, kao i kada se vojna potrošnja uspoređuje s drugim oblicima državne potrošnje. Kada se analiziraju sve zemlje zajedno, rezultati pokazuju da u razdoblju od 20 godina povećanje vojne potrošnje od jedan posto smanjuje gospodarski rast za devet posto. Istina, kada država krene u rat, porast državnih ulaganja u industrije povezane s ratom može dovesti do kratkoročnih ekonomskih dobitaka. Međutim, ti dobici utječu samo na određene, obično izolirane industrije i pojedince te su slaba utjeha za dugoročnu ekonomsku cijenu rata.

---

image
Alexey Druzhinin/ AFP
---

Studija šest velikih američkih ratova (Drugi svjetski rat, Korejski rat, Vijetnamski rat, Hladni rat i ratovi u Afganistanu i Iraku) otkriva da troškovi rata negativno utječu na nacionalnu ekonomiju, poreze, dug, radna mjesta, ulaganja i inflacije. Ključni nalazi izvješća pokazuju da se u većini ratova javni dug, inflacija i porezne stope povećavaju, potrošnja i ulaganja smanjuju, a vojna potrošnja potiskuje produktivnija državna ulaganja u visokotehnološke industrije, obrazovanje ili infrastrukturu – što sve ozbiljno utječe na dugoročne stope gospodarskog rasta. Dok vojna potrošnja može ponuditi neku kratkoročnu ekonomsku korist, nakon početka borbi, a posebno nakon njihova završetka, neželjene posljedice vojne potrošnje na gospodarstvo su ozbiljne i brojne.

Teza da je rat dobar za ekonomiju po svemu sudeći je običan mit. Ali "Rat je dobar za trgovce donacijama Crvenog križa, pjevače proratnih budnica i sinove državotvornih ličnosti" jest činjenica. "Rat je najgora stvar na svijetu" je ideal, a kako je jednom rekao jedan talentirani četnik: "Za ideale ginu budale."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Alexey Druzhinin/ AFP AFP AFP angus maddison, imf, cin Patrick Pleul/ AFP Walter Hahn imf, ons Alexey Druzhinin/ AFP
AFP
AFP
angus maddison, imf, cin
Udio SAD-a u globalnom BDP-u
imf, ons
Javni dug Velike Britanije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/svijet-je-najveci-ekonomski-rast-dozivio-upravo-nakon-najveceg-krvoprolica-u-povijesti-drugog-svjetskog-rata-evo-sto-ce-nam-donijeti-sukob-u-ukrajini-1171293 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ccc22af8198c948a409dc21f27cbddba3706ebd1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svijet+je+najve%C4%87i+ekonomski+rast+do%C5%BEivio+upravo+nakon+najve%C4%87eg+krvoproli%C4%87a+u+povijesti%2C+Drugog+svjetskog+rata.+Evo+%C5%A1to+%C4%87e+nam+donijeti+sukob+u+Ukrajini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvijet-je-najveci-ekonomski-rast-dozivio-upravo-nakon-najveceg-krvoprolica-u-povijesti-drugog-svjetskog-rata-evo-sto-ce-nam-donijeti-sukob-u-ukrajini-1171293 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsvijet-je-najveci-ekonomski-rast-dozivio-upravo-nakon-najveceg-krvoprolica-u-povijesti-drugog-svjetskog-rata-evo-sto-ce-nam-donijeti-sukob-u-ukrajini-1171293 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => je li rat dobar za ekonomiju? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetje li rat dobar za ekonomiju?

Svijet je najveći ekonomski rast doživio upravo nakon najvećeg krvoprolića u povijesti, Drugog svjetskog rata. Evo što će nam donijeti sukob u Ukrajini

27. veljače 2022. - 21:12

Poslijeratna obnova Njemačke - poznata kao "njemačko ekonomsko čudo" ili Wirtschaftswunder - nastala je iz praha i pepela bombardirane infrastrukture. Dresden je potpuno uništen, a broj stanovnika Kölna pao je sa 750 na 32 tisuće. Stambeni fond u zemlji smanjen je za petinu. Ubijeno je od 6,9 ​​do 7,5 milijuna Nijemaca; otprilike 8,5 posto stanovništva - većinom fizički najpotentnije demografske skupine. Poljoprivredna i industrijska proizvodnja bila je na trećini one od prije rata. Ukratko, bila je to uništena država s izvjesno mračnom budućnošću. Ali do 1989., kada je pao Berlinski zid i zemlja se ponovno ujedinila, većina svijeta im je zavidjela na standardu treće najveće ekonomije svijeta, koja je zaostajala samo za Sjedinjenim Državama i još jednim gospodarskim feniksom - Japanom....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:24