StoryEditorOCM
SvijetAdania Shibli

Skandal u Frankfurtu: Otkazana dodjela nagrade palestinskoj književnici, i to ‘zbog rata koji je započeo Hamas‘

Piše vijesti sd
18. listopada 2023. - 14:46
Sudionici i posjetitelji Frankfurtskoga sajma knjiga imat će o čemu razmišljati i razgovaratiDaniel Roland/Afp

Rat u pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, u kojemu masovno stradaju civili, ima utjecaja na cijeli svijet, pa i na onaj književni.

Najbolji dokaz za to je Frankfurtski sajam knjiga na kojem je palestinskoj književnici Adaniji Shibli trebala je biti dodijeljena nagrada LiBeraturpreis, ali organizatori su naprasno otkazali dodjelu.

"Zbog rata koji je započeo Hamas, a pod kojim pate milijuni ljudi u Izraelu i Palestini, odlučili smo ne održati ceremoniju dodjele LiBeraturpreis na sajmu knjiga u Frankfurtu. Tražimo prikladan format i okruženje za naknadno održavanje dodjele. Dodjela nagrade Adaniji Shibli nikada nije bila upitna", priopćili su iz Litproma, organizatora nagrade LiBeraturpreis, piše Lupiga.Com.

image

Roman ‘Minor detail‘ Adanije Shibli suprotstavlja istinitu priču o silovanju i ubojstvu beduinske djevojčice 1949. godine od izraelske vojne jedinice s fikcionalnom pričom novinarke koja desetljećima kasnije istražuje zločin u Ramallahu

Afp

Adania Shibli rođena je 1974. godine u Palestini, a živi na relaciji Jeruzalem – Berlin. Autorica je četiri romana, nekoliko drama te brojnih kratkih priča i eseja objavljenih na više svjetskih jezika. Dodjela je bila zakazana za 20. listopada, a Shibli je dobila nagradu za roman "Minor detail" (u slobodnom prijevodu – Manje pojedinosti). Nagrada se dodjeljuje autoricama i autorima takozvanog "globalnog juga", odnosno piscima iz Afrike, Azije, Latinske Amerike ili arapskog svijeta.

Kako piše zagrebačka Booksa, roman Adanije Shibli je između ostaloga bio nominiran za National Book Awards u SAD-u, a našao se i u širem izboru za nagradu International Booker 2021. "Minor detail" suprotstavlja istinitu priču o silovanju i ubojstvu beduinske djevojčice 1949. godine od izraelske vojne jedinice s fikcionalnom pričom novinarke koja desetljećima kasnije istražuje zločin u Ramallahu.

image

Jubilarno 75. izdanje Frankfurtskog sajma knjiga obilježeno je neugodnim skandalom

Kirill Kudryavtsev/Afp

Zbog otkazivanja nagrade Adaniji Shibli više od 350 svjetski poznatih autorica i autora napisalo je otvoreno pismo u kojem se, kako navodi The Guardian, opominje organizatore Frankfurtskog sajma knjiga da imaju "odgovornost za stvaranje prostora za palestinske pisce da podijele svoje misli, osjećaje, razmišljanja o književnosti kroz ova strašna, okrutna vremena, a ne da ih zatvaraju", piše Lupiga.

Fankfurtski sajam knjiga stvorio je veliki književni skandal. O njemu je, kako piše Tportal, o kojemu je na otvaranju sajma govorio i slovenski filozof Slavoj Žižek te tako prouzročio drugi skandal. Slučaj otvara i pitanje slobode izražavanja i o njemu će se sigurno još govoriti.

image

Slovenski filozof Slavoj Žižek na otvaranju je stao na stranu palestinske književnice i izazvao drugi skandal

Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:25