StoryEditorOCM
Svijetprotiv ursule

Sabor je za njih kamilica: rumunjska zastupnica divljala u EU parlamentu, obećala da će dovesti egzorcista; izbačena je

Piše Sanja Žordić/JL
18. srpnja 2024. - 15:33
 Diana Șoșoacă galamila je protiv Ursule von der Leyen pa je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pozvala osiguranje da je izbace iz dvorane  Afp

 Rumunjska europarlamentarka Diana Șoșoacă, poznata po svom ultradesničarskom i antiukrajinskom stavu, udaljena je sa sjednice Europskog parlamenta zbog skandaloznog ponašanja tijekom rasprave o reizboru Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Incident, o kojem izvještava G4Media, dogodio se tijekom plenarne sjednice, a predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pozvala je da izbace Rumunjku iz dvorane nakon što je pokušala prekinuti govor Valérie Hayer, europarlamentarke iz skupine ‘Obnovi Europu‘, prenosi Jutarnji list.

image

Osiguranje je rumunjsku EU zastupnicu udaljilo sa sjednice

Afp

"Koliko je kolega potrebno da vas maknu iz dvorane? Mislim da ste dovoljno rekli", prokomentirala je Metsola.

Čak i nakon što je izbačena, Șoșoacă je nastavila provocirati u hodnicima, držeći u rukama ikonu.

protivnica covid mjera i pomoći ukrajini

 Nakon što je izbačena sa sjednice, Ursulu von der Leyen je prozvala "kriminalkom".

Prije zasjedanja, Șoșoacă je obećala dovesti svećenika u Europski parlament da "istjera đavole" iz te institucije. U svom prvom govoru nakon što je izabrana u Europski parlament, kritizirala je Ukrajinu, navodeći da je rumunjska manjina u Ukrajini diskriminana i da im je uskraćeno pravo da govore svojim materinjim jezikom.

Ta 48-godišnja pravnica i članica rumunjskog parlamenta, jedna je od najkontroverznijih rumunjskih političarki poznata po svom čvrstom stavu protiv cijepljenja i dramatičnim javnim akcijama, a predvodila je prosvjede protiv covid mjera.

U svom prvom govoru u parlamentu u srijedu pozvala je na trenutnu obustavu isporuke oružja Kijevu nakon čega se suočila s kritikama zbog svojih veza s Moskvom.

image

Prije izbacivanja iz EU parlamenta Diana Șoșoacă dobro se zabavljala sa zastupnikom njemačkog AfD-a Maximilianom Krahom

Frederick Florin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 15:47