stdClass Object ( [id] => 1191109 [title] => Rizična igra između Washingtona i Moskve, Biden testira koliko može pojačati pritisak na Putina, a da ne izazove burnu reakciju: ‘Rizici su u ovoj fazi sukoba vrlo ozbiljni‘ [alias] => rizicna-igra-izmedu-washigtona-i-moskve-biden-testira-koliko-moze-pojacati-pritisak-na-putina-a-da-ne-izazove-burnu-reakciju-rizici-su-u-ovoj-fazi-sukoba-vrlo-ozbiljni [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predsjednik Joe Biden obećava da će pojačati pritisak na Vladimira Putina, koji organizira nacionalističku povorku kako bi naglasio destrukcijski potencijal svog nuklearnog oružja u novoj rundi zveckanja sabljama, navodi CNN

Ruska proslava Dana pobjede uslijedila je nakon zapanjujuće sekvence otkrića o smrtonosnim rezultatima dijeljenja obavještajnih podataka SAD-a s Ukrajinom, i nakon što je Biden pozvao na to da se Kijevu doniraju čak 33 milijarde dolara oružja i pomoći u još jednom izvanrednom koraku koji je proširio sudjelovanje SAD-a u ratu. 

Ovakav angažman Amerikanaca bio bi nezamisliv prije invazije, posebno s obzirom na Bidenovu želju da izbjegne izravan sukob s Moskvom.

Uloga SAD-a ponovno otvara pitanja o tome koliko je daleko moguće ići prije nego što Kremlj reagira. 

Javna saznanja o vrijednim obavještajnim podacima koje Zapad nudi Ukrajini mogla bi kod ruskog čelnika izazvati osjećaj poniženosti i burnu reakciju, koja bi pak mogla rezultirati opasnom eskalacijom.

Biden je pod ogromnim pritiskom da izračuna koliko daleko može ići u pružanju pomoći napadnutoj zemlji, a bez da prijeđe "crvene linije" koje Putin nije definirao, možda ni u vlastitom umu, te kako bi izbjegao katastrofalan klizanje prema trećem svjetskom, ovaj put nuklearnom, ratu.

Upozorenje direktora CIA

Ova igra između Washingtona i Moskve odvija se u pozadini žestokih borbi u istočnoj i južnoj Ukrajini.

U posljednjem ruskom zločinu vjeruje se da je oko 60 ljudi poginulo nakon što je ruski zrakoplov bacio bombu na školu u Lugansku u koju su se civili sklonili u subotu poslijepodne.

Taj pokolj, tipičan za nemilosrdni obrazac napada ruskih snaga na civile, naglasio je otrežnjavajujuće upozorenje direktora CIA-e Billa Burnsa o opasnostima nove faze rata.

- Putin ne vjeruje da si može priuštiti gubitak. Mislim da je trenutno uvjeren napredovanje svoje vojske u Ukrajini - rekao je Burns na događaju 'Financial Timesa' u Washingtonu u subotu. 

Burns je također rekao da, iako Amerika zasad ne vidi nikakve dokaze da Rusija priprema taktičko nuklearno oružje za upotrebu u Ukrajini, ne može se odbaciti mogućnost da bi to mogla učiniti.

- Ne možemo olako shvatiti te mogućnosti. U trenutku kad su ulozi za Putinovu Rusiju vrlo visoki, i ti su rizici u ovoj fazi sukoba su ozbiljni i ne bi ih trebalo podcjenjivati - upozorio je Burns.

Ova stvarnost čini paradu Dana pobjede, a zapad i promatrači pažljivo analiziraju Putinovu retoriku kako bi naslutili kako će se rat u Ukrajini dalje odvijati. Proslava obično omogućuje Putinu da pokaže primjerke iz svog nuklearnog arsenala projektila. Taj ruski spektakl ove godine ima posebno zastrašujuće implikacije.

---

image
Kirill Kudryavtsev/AFP
---

Američko balansiranje posebno je napeto jer je Putin godinama jasno davao do znanja da vjeruje kako je SAD uključen u dugoročne napore da ga svrgnu i da uguše Rusiju, pa su retoričke razlike napravljene u Washingtonu o tome što SAD jesu, a što nisu činiti za Ukrajinu može se izgubiti na ruskom vođi izoliranom unutar Kremlja.

Zato su prošlotjedni izvještaji o razmjeni obavještajnih podataka s Kijevom toliko značajni.

- Ruse ne ubijaju i opremu ne uništavaju samo koplja i meci. Inteligencija je također oružje - rekao je prošlog tjedna bivši direktor američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper za CNN.

Ulozi za SAD i svijet bili su naglašeni kada su New York Times, CNN i drugi mediji otkrili da su američke obavještajne službe pridonijele uspješnim napadima na visoke čelnike ruskih oružanih snaga i na vodeći ratni brod zemlje, Moskvu, čije je potonuće strašni vojni i simbolični udarac.

Kad su se pojavili novinski izvještaji, visoki američki dužnosnici inzistirali su na tome da SAD djeluje na legitiman i savršeno legalan način i da je na Ukrajincima da shvate kako uklopiti vrijedne obavještajne podatke s bojišta u svoju ratnu strategiju.

Iako inzistiranje SAD-a na tome da Ukrajini nisu ponudile ciljane obavještajne podatke može biti pokušaj izbjegavanja buktinje s Rusijom, to je retorička konstrukcija koja u praksi možda ne znači puno.

- Namjera možda nije bila izričito pružanje obavještajnih podataka Ukrajincima kako bi mogli ubijati ruske generale. Ali ako dijelite obavještajne podatke koji Ukrajincima daju svjesnost o situaciji, ako pomognete identificirati, na primjer, gdje je ruski stožer, to je mjesto kojem generali općenito gravitiraju - rekao je Clapper Burnettu u četvrtak.

---

image
Kirill Kudryavtsev/AFP
---

Ipak, Kurt Volker, bivši američki veleposlanik pri NATO-u, odbacio je ideju da SAD vode "proxy rat" s Rusijom u Ukrajini.

- Mi smo u poziciji da pomažemo Ukrajini da se obrani od izravnog ruskog napada. Ovdje se ne radi o dvije supersile koje negdje sjede dok njihovi sluge ratuju jedni protiv drugih - rekao je Volker za CNN-ov "Smerconish" u subotu.

- Ovdje Rusija izravno pokušava istrijebiti Ukrajince, nazivajući ih nacistima. A Ukrajinci se brane i dobivaju veliku potporu od ostatka svijeta dok to čine - rekao je Volker.

Biden obećava pojačati pritisak na Putina

Rusiji bi moglo odgovarati da svijet gleda na rat kao na masovno nadmetanje sa Zapadom, a ne kao na manji angažman s bivšom sovjetskom republikom na njezinoj granici. Dok Putinov udar na neovisne medije znači da mnogi Rusi ne dobivaju pravu sliku o grozotama koje čini vojska njihove zemlje, postoji propagandna vrijednost u smislu da su borba i naknadni preokreti u kontekstu šireg rata protiv Zapada umjesto toga manje snage.

No, Putin dosad nije poduzeo sudbonosni korak za proširenje sukoba, dijelom i zbog sposobnosti Zapada da mu uzvrati. Iz javno dostupnih izvora, čini se da nema dokaza o širokim cyber-napadima na američke objekte kojih se administracija pribojavala. Rusija dosad nije pokušavala zaustaviti dotok oružja u Ukrajinu preko vanjskih zemalja, što je potez koji bi mogao potaknuti izravan obračun ako se dogodi na teritoriju NATO-a.

Ali mogućnost da se takvi sukobi ipak dogode, ruskom namjerom ili pogrešnim proračunom, postojat će sve dok traje rat. Također nema znakova da Zapad umanjuje svoju uključenost. Zapravo je obrnuto.

"Danas sam razgovarao s čelnicima G7 i predsjednikom Volodimirom Zelenskim o našem čvrstom jedinstvu i predanosti da nastavimo jačati Ukrajinu i pojačavati Putinovu bol", napisao je Biden na Twitteru u nedjelju nakon globalnog videopoziva.

Bidenov komentar bio je vrijedan pažnje jer je prenio osjećaj da Zapad, nakon što je Rusiji nametnuo neke od najtežih ekonomskih sankcija u povijesti, još uvijek pokušava pojačati svoj utjecaj na Putina. 

Nema smislenog diplomatskog napora Zapada za okončanje rata. Ovaj vakuum je očito rođen iz osjećaja u Washingtonu i nekim europskim prijestolnicama da Ukrajina - zahvaljujući herojskom otporu i zapadnom oružju - u određenoj mjeri pobjeđuje u sukobu. A Putin pokazuje sve znake da se rat nastavlja, koliko god to bila užasna cijena. 

No, širi geopolitički rizici koji dolaze s ovom stvarnošću samo će rasti zajedno s pritiskom Zapada, piše CNN.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => procurili obavještajni podaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => procurili obavještajni podaci 2 0 6922 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-09 10:41:59 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-09 12:43:25 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-05-09 11:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3753 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/09\/21907194.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/09\/21939322.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/09\/21939242.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Olivier Douliery\/AFP","Kirill Kudryavtsev\/AFP","Kirill Kudryavtsev\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1235","hd_21907194_1920.jpg":"1920x1080","k_21907194_1280.jpg":"1280x1280","k_21907194_1024.jpg":"1024x1024","k_21907194_640.jpg":"640x640","k_21907194_480.jpg":"480x480","k_21907194_340.jpg":"340x340","k_21907194_220.jpg":"220x220","o_21907194_1280.jpg":"1280x823","o_21907194_1024.jpg":"1024x658","o_21907194_640.jpg":"640x411","o_21907194_480.jpg":"480x308","o_21907194_340.jpg":"340x218","o_21907194_220.jpg":"220x141","h_21907194_1280.jpg":"1280x854","h_21907194_1024.jpg":"1024x683","h_21907194_640.jpg":"640x427","h_21907194_480.jpg":"480x320","h_21907194_340.jpg":"340x227","h_21907194_220.jpg":"220x147","pp_21907194_1280.jpg":"1006x1280","pp_21907194_1024.jpg":"805x1024","pp_21907194_640.jpg":"503x640","pp_21907194_480.jpg":"377x480","pp_21907194_340.jpg":"267x340","pp_21907194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1604x2406","hd_21939322_1920.jpg":"1920x1080","k_21939322_1280.jpg":"1280x1280","k_21939322_1024.jpg":"1024x1024","k_21939322_640.jpg":"640x640","k_21939322_480.jpg":"480x480","k_21939322_340.jpg":"340x340","k_21939322_220.jpg":"220x220","o_21939322_1280.jpg":"1280x1920","o_21939322_1024.jpg":"1024x1536","o_21939322_640.jpg":"640x960","o_21939322_480.jpg":"480x720","o_21939322_340.jpg":"340x510","o_21939322_220.jpg":"220x330","h_21939322_1280.jpg":"1280x854","h_21939322_1024.jpg":"1024x683","h_21939322_640.jpg":"640x427","h_21939322_480.jpg":"480x320","h_21939322_340.jpg":"340x227","h_21939322_220.jpg":"220x147","pp_21939322_1280.jpg":"1006x1280","pp_21939322_1024.jpg":"805x1024","pp_21939322_640.jpg":"503x640","pp_21939322_480.jpg":"377x480","pp_21939322_340.jpg":"267x340","pp_21939322_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21939242_1920.jpg":"1920x1080","k_21939242_1280.jpg":"1280x1280","k_21939242_1024.jpg":"1024x1024","k_21939242_640.jpg":"640x640","k_21939242_480.jpg":"480x480","k_21939242_340.jpg":"340x340","k_21939242_220.jpg":"220x220","o_21939242_1280.jpg":"1280x853","o_21939242_1024.jpg":"1024x682","o_21939242_640.jpg":"640x426","o_21939242_480.jpg":"480x320","o_21939242_340.jpg":"340x226","o_21939242_220.jpg":"220x146","h_21939242_1280.jpg":"1280x854","h_21939242_1024.jpg":"1024x683","h_21939242_640.jpg":"640x427","h_21939242_480.jpg":"480x320","h_21939242_340.jpg":"340x227","h_21939242_220.jpg":"220x147","pp_21939242_1280.jpg":"1006x1280","pp_21939242_1024.jpg":"805x1024","pp_21939242_640.jpg":"503x640","pp_21939242_480.jpg":"377x480","pp_21939242_340.jpg":"267x340","pp_21939242_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7370158 Threads: 4 Questions: 1525741488 Slow queries: 4639227 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110529979 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/rizicna-igra-izmedu-washigtona-i-moskve-biden-testira-koliko-moze-pojacati-pritisak-na-putina-a-da-ne-izazove-burnu-reakciju-rizici-su-u-ovoj-fazi-sukoba-vrlo-ozbiljni-1191109 [printLink] => /vijesti/svijet/rizicna-igra-izmedu-washigtona-i-moskve-biden-testira-koliko-moze-pojacati-pritisak-na-putina-a-da-ne-izazove-burnu-reakciju-rizici-su-u-ovoj-fazi-sukoba-vrlo-ozbiljni-1191109?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 333203 [name] => sankcije Rusiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije-rusiji [link] => /tag/sankcije-rusiji ) [4] => stdClass Object ( [id] => 672412 [name] => obavještajni podaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-31 10:13:05 [main_article_id] => 0 [alias] => obavjestajni-podaci [link] => /tag/obavjestajni-podaci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [6] => stdClass Object ( [id] => 671100 [name] => nuklearna prijetnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-19 18:47:19 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearna-prijetnja [link] => /tag/nuklearna-prijetnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => procurili obavještajni podaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rizična igra između Washingtona i Moskve, Biden testira koliko može pojačati pritisak na Putina, a da ne izazove burnu reakciju: ‘Rizici su u ovoj fazi sukoba vrlo ozbiljni‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-14-31-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/09/21907194.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Olivier Douliery/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/09/21907194.jpg [title] => Olivier Douliery/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/09/21939322.jpg [title] => Kirill Kudryavtsev/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/09/21939242.jpg [title] => Kirill Kudryavtsev/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predsjednik Joe Biden obećava da će pojačati pritisak na Vladimira Putina, koji organizira nacionalističku povorku kako bi naglasio destrukcijski potencijal svog nuklearnog oružja u novoj rundi zveckanja sabljama, navodi CNN

Ruska proslava Dana pobjede uslijedila je nakon zapanjujuće sekvence otkrića o smrtonosnim rezultatima dijeljenja obavještajnih podataka SAD-a s Ukrajinom, i nakon što je Biden pozvao na to da se Kijevu doniraju čak 33 milijarde dolara oružja i pomoći u još jednom izvanrednom koraku koji je proširio sudjelovanje SAD-a u ratu. 

Ovakav angažman Amerikanaca bio bi nezamisliv prije invazije, posebno s obzirom na Bidenovu želju da izbjegne izravan sukob s Moskvom.

Uloga SAD-a ponovno otvara pitanja o tome koliko je daleko moguće ići prije nego što Kremlj reagira. 

Javna saznanja o vrijednim obavještajnim podacima koje Zapad nudi Ukrajini mogla bi kod ruskog čelnika izazvati osjećaj poniženosti i burnu reakciju, koja bi pak mogla rezultirati opasnom eskalacijom.

Biden je pod ogromnim pritiskom da izračuna koliko daleko može ići u pružanju pomoći napadnutoj zemlji, a bez da prijeđe "crvene linije" koje Putin nije definirao, možda ni u vlastitom umu, te kako bi izbjegao katastrofalan klizanje prema trećem svjetskom, ovaj put nuklearnom, ratu.

Upozorenje direktora CIA

Ova igra između Washingtona i Moskve odvija se u pozadini žestokih borbi u istočnoj i južnoj Ukrajini.

U posljednjem ruskom zločinu vjeruje se da je oko 60 ljudi poginulo nakon što je ruski zrakoplov bacio bombu na školu u Lugansku u koju su se civili sklonili u subotu poslijepodne.

Taj pokolj, tipičan za nemilosrdni obrazac napada ruskih snaga na civile, naglasio je otrežnjavajujuće upozorenje direktora CIA-e Billa Burnsa o opasnostima nove faze rata.

- Putin ne vjeruje da si može priuštiti gubitak. Mislim da je trenutno uvjeren napredovanje svoje vojske u Ukrajini - rekao je Burns na događaju 'Financial Timesa' u Washingtonu u subotu. 

Burns je također rekao da, iako Amerika zasad ne vidi nikakve dokaze da Rusija priprema taktičko nuklearno oružje za upotrebu u Ukrajini, ne može se odbaciti mogućnost da bi to mogla učiniti.

- Ne možemo olako shvatiti te mogućnosti. U trenutku kad su ulozi za Putinovu Rusiju vrlo visoki, i ti su rizici u ovoj fazi sukoba su ozbiljni i ne bi ih trebalo podcjenjivati - upozorio je Burns.

Ova stvarnost čini paradu Dana pobjede, a zapad i promatrači pažljivo analiziraju Putinovu retoriku kako bi naslutili kako će se rat u Ukrajini dalje odvijati. Proslava obično omogućuje Putinu da pokaže primjerke iz svog nuklearnog arsenala projektila. Taj ruski spektakl ove godine ima posebno zastrašujuće implikacije.

---

image
Kirill Kudryavtsev/AFP
---

Američko balansiranje posebno je napeto jer je Putin godinama jasno davao do znanja da vjeruje kako je SAD uključen u dugoročne napore da ga svrgnu i da uguše Rusiju, pa su retoričke razlike napravljene u Washingtonu o tome što SAD jesu, a što nisu činiti za Ukrajinu može se izgubiti na ruskom vođi izoliranom unutar Kremlja.

Zato su prošlotjedni izvještaji o razmjeni obavještajnih podataka s Kijevom toliko značajni.

- Ruse ne ubijaju i opremu ne uništavaju samo koplja i meci. Inteligencija je također oružje - rekao je prošlog tjedna bivši direktor američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper za CNN.

Ulozi za SAD i svijet bili su naglašeni kada su New York Times, CNN i drugi mediji otkrili da su američke obavještajne službe pridonijele uspješnim napadima na visoke čelnike ruskih oružanih snaga i na vodeći ratni brod zemlje, Moskvu, čije je potonuće strašni vojni i simbolični udarac.

Kad su se pojavili novinski izvještaji, visoki američki dužnosnici inzistirali su na tome da SAD djeluje na legitiman i savršeno legalan način i da je na Ukrajincima da shvate kako uklopiti vrijedne obavještajne podatke s bojišta u svoju ratnu strategiju.

Iako inzistiranje SAD-a na tome da Ukrajini nisu ponudile ciljane obavještajne podatke može biti pokušaj izbjegavanja buktinje s Rusijom, to je retorička konstrukcija koja u praksi možda ne znači puno.

- Namjera možda nije bila izričito pružanje obavještajnih podataka Ukrajincima kako bi mogli ubijati ruske generale. Ali ako dijelite obavještajne podatke koji Ukrajincima daju svjesnost o situaciji, ako pomognete identificirati, na primjer, gdje je ruski stožer, to je mjesto kojem generali općenito gravitiraju - rekao je Clapper Burnettu u četvrtak.

---

image
Kirill Kudryavtsev/AFP
---

Ipak, Kurt Volker, bivši američki veleposlanik pri NATO-u, odbacio je ideju da SAD vode "proxy rat" s Rusijom u Ukrajini.

- Mi smo u poziciji da pomažemo Ukrajini da se obrani od izravnog ruskog napada. Ovdje se ne radi o dvije supersile koje negdje sjede dok njihovi sluge ratuju jedni protiv drugih - rekao je Volker za CNN-ov "Smerconish" u subotu.

- Ovdje Rusija izravno pokušava istrijebiti Ukrajince, nazivajući ih nacistima. A Ukrajinci se brane i dobivaju veliku potporu od ostatka svijeta dok to čine - rekao je Volker.

Biden obećava pojačati pritisak na Putina

Rusiji bi moglo odgovarati da svijet gleda na rat kao na masovno nadmetanje sa Zapadom, a ne kao na manji angažman s bivšom sovjetskom republikom na njezinoj granici. Dok Putinov udar na neovisne medije znači da mnogi Rusi ne dobivaju pravu sliku o grozotama koje čini vojska njihove zemlje, postoji propagandna vrijednost u smislu da su borba i naknadni preokreti u kontekstu šireg rata protiv Zapada umjesto toga manje snage.

No, Putin dosad nije poduzeo sudbonosni korak za proširenje sukoba, dijelom i zbog sposobnosti Zapada da mu uzvrati. Iz javno dostupnih izvora, čini se da nema dokaza o širokim cyber-napadima na američke objekte kojih se administracija pribojavala. Rusija dosad nije pokušavala zaustaviti dotok oružja u Ukrajinu preko vanjskih zemalja, što je potez koji bi mogao potaknuti izravan obračun ako se dogodi na teritoriju NATO-a.

Ali mogućnost da se takvi sukobi ipak dogode, ruskom namjerom ili pogrešnim proračunom, postojat će sve dok traje rat. Također nema znakova da Zapad umanjuje svoju uključenost. Zapravo je obrnuto.

"Danas sam razgovarao s čelnicima G7 i predsjednikom Volodimirom Zelenskim o našem čvrstom jedinstvu i predanosti da nastavimo jačati Ukrajinu i pojačavati Putinovu bol", napisao je Biden na Twitteru u nedjelju nakon globalnog videopoziva.

Bidenov komentar bio je vrijedan pažnje jer je prenio osjećaj da Zapad, nakon što je Rusiji nametnuo neke od najtežih ekonomskih sankcija u povijesti, još uvijek pokušava pojačati svoj utjecaj na Putina. 

Nema smislenog diplomatskog napora Zapada za okončanje rata. Ovaj vakuum je očito rođen iz osjećaja u Washingtonu i nekim europskim prijestolnicama da Ukrajina - zahvaljujući herojskom otporu i zapadnom oružju - u određenoj mjeri pobjeđuje u sukobu. A Putin pokazuje sve znake da se rat nastavlja, koliko god to bila užasna cijena. 

No, širi geopolitički rizici koji dolaze s ovom stvarnošću samo će rasti zajedno s pritiskom Zapada, piše CNN.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Olivier Douliery/AFP Kirill Kudryavtsev/AFP Kirill Kudryavtsev/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/rizicna-igra-izmedu-washigtona-i-moskve-biden-testira-koliko-moze-pojacati-pritisak-na-putina-a-da-ne-izazove-burnu-reakciju-rizici-su-u-ovoj-fazi-sukoba-vrlo-ozbiljni-1191109 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9627484b58d29a808dd12b5613251db40eded36d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rizi%C4%8Dna+igra+izme%C4%91u+Washingtona+i+Moskve%2C+Biden+testira+koliko+mo%C5%BEe+poja%C4%8Dati+pritisak+na+Putina%2C+a+da+ne+izazove+burnu+reakciju%3A+%E2%80%98Rizici+su+u+ovoj+fazi+sukoba+vrlo+ozbiljni%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frizicna-igra-izmedu-washigtona-i-moskve-biden-testira-koliko-moze-pojacati-pritisak-na-putina-a-da-ne-izazove-burnu-reakciju-rizici-su-u-ovoj-fazi-sukoba-vrlo-ozbiljni-1191109 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Frizicna-igra-izmedu-washigtona-i-moskve-biden-testira-koliko-moze-pojacati-pritisak-na-putina-a-da-ne-izazove-burnu-reakciju-rizici-su-u-ovoj-fazi-sukoba-vrlo-ozbiljni-1191109 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => procurili obavještajni podaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetprocurili obavještajni podaci

Rizična igra između Washingtona i Moskve, Biden testira koliko može pojačati pritisak na Putina, a da ne izazove burnu reakciju: ‘Rizici su u ovoj fazi sukoba vrlo ozbiljni‘

Piše PSD
9. svibnja 2022. - 13:51

Predsjednik Joe Biden obećava da će pojačati pritisak na Vladimira Putina, koji organizira nacionalističku povorku kako bi naglasio destrukcijski potencijal svog nuklearnog oružja u novoj rundi zveckanja sabljama, navodi CNN

Ruska proslava Dana pobjede uslijedila je nakon zapanjujuće sekvence otkrića o smrtonosnim rezultatima dijeljenja obavještajnih podataka SAD-a s Ukrajinom, i nakon što je Biden pozvao na to da se Kijevu doniraju čak 33 milijarde dolara oružja i pomoći u još jednom izvanrednom koraku koji je proširio sudjelovanje SAD-a u ratu. 

Ovakav angažman Amerikanaca bio bi nezamisliv prije invazije, posebno s obzirom na Bidenovu želju da izbjegne izravan sukob s Moskvom.

Uloga SAD-a ponovno otvara pitanja o tome koliko je daleko moguće ići prije nego što Kr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:31