StoryEditorOCM
Svijetnajgori scenarij

Procurio njemački plan obrane za oružani napad iz Rusije, poznato je kada i gdje bi se udar trebao dogoditi

Piše vijesti sd
16. siječnja 2024. - 13:41

U prirodi je svake ozbiljne vojske da razmatra najrazličitije planove i scenarije za moguće oružane sukobe. Od početka rata u Ukrajini takve aktivnosti dodatno su se pojačale, posebno u Europi.

Njemačke oružane snage Bundeswehr također se pripremaju za oružani napad iz Rusije. Pokazuje to klasificirani dokument njemačkog Ministarstva obrane u kojem se navodi da slijedi "eskalacija između NATO-a i Rusije". U dokument je imao uvid najčitaniji njemački dnevnik Bild.

Rat bi mogao izbiti u ljeto 2025., na vrhuncu niza događaja pokrenutih mobilizacijom 200.000 pripadnika oružanih snaga u Rusiji. Očekuje se da će Moskva u proljeće, ohrabrena "klimavom podrškom Zapada" Ukrajini, pokrenuti ofenzivu u bivšoj sovjetskoj republici, s "velikim uspjesima" do lipnja, piše Bild u tekstu pod naslovom "Velika nervoza u Europi!", prenosi Fenix-magazin.

image

Prema scenariju Bundeswehra, Rusija bi izvodila kibernetičke napade i druge oblike hibridnog ratovanja na Estoniju, Litvu i Letoniju

Afp

Prema tome scenariju Rusija bi izvodila kibernetičke napade i druge oblike hibridnog ratovanja na Estoniju, Litvu i Letoniju. U baltičkim državama Moskva bi poticala sukobe između ruske manjine i ostatka stanovništva, kako bi iskoristila nemire kao izgovor za intervenciju. Kriza bi se pogoršavala kako se približavaju vježbe "Zapad 2024", koje će Rusija održati na svojim zapadnim teritorijima i u Bjelorusiji sljedećeg rujna. U manevrima će na granicama Poljske i Litve biti raspoređeno 50 tisuća ruskih vojnika.

Bild dalje navodi kako se očekuje da će Rusija u listopadu rasporediti trupe i rakete srednjeg dometa u svojoj enklavi Kalinjingrad, između Poljske i Litve, u propagandnoj operaciji prema kojoj NATO priprema napad na to područje. Cilj Kremlja bio bi osvajanje koridora Suwalki između Poljske i Litve, koji razdvaja Bjelorusiju i Kalinjingrad.

Hodogram ruskoga plana

Plan je sljedeći: "Neposredno prije" Moskva će sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi osudila NATO-ove planove za napad na ruski teritorij. U siječnju 2025. održat će se izvanredni sastanak Atlantskog vijeća na kojem će Poljska i baltičke države obavijestiti ostale zemlje NATO-a o "rastućoj prijetnji od Rusije". Sljedećeg ožujka, Kremlj će poslati još trupa prema Baltiku i Bjelorusiji, nastavljajući podizati prijetnju agresije protiv Rusije od Atlantskog saveza u propagandne svrhe. U ovom trenutku Rusija bi rasporedila dvije oklopne divizije, jednu mehaniziranoga pješaštva i divizijsko zapovjedništvo u Bjelorusiji, s ukupno 70 tisuća vojnika.

image

Njemačke rakete Patriot 

Petras Malukas/Afp

Bild još navodi kako će u svibnju iduće godine NATO odobriti "Mjere vjerodostojnog odvraćanja" kako bi se spriječila ruska agresija na Suwalki koridor s bjeloruskog teritorija i Kalinjingrada.

U dokumentu Bundeswehra ostaje otvoreno pitanje učinkovitosti ovog odvraćanja. Na upit Bilda o obrani Atlantskog saveza, njemačko Ministarstvo obrane nije željelo detaljnije komentirati dokument. No, ministarstvo je priopćilo kako je "razmatranje svih scenarija, uključujući i one krajnje nevjerojatne, dio svakodnevne vojne aktivnosti, posebice u obuci", piše Bild za koji je neimenovani vojni stručnjak otkrio da Vladimir Putin već planira napad na NATO, i to ne konvencionalni rat na terenu, već drugačiju, brutalnu strategiju protiv Zapada, prenosi Fenix-magazin.

image

Vladimir Putin već planira napad na NATO, i to ne konvencionalni rat na terenu, već drugačiju, brutalnu strategiju protiv Zapada (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:24