stdClass Object ( [id] => 1172255 [title] => Primio je Nobelovu nagradu za mir, no Rusi ovog čovjeka smatraju većim zlom od Staljina i brutalnog šefa nekadašnje tajne policije. A nepoželjan je i u Ukrajini... [alias] => primio-je-nobelovu-nagradu-za-mir-no-rusi-ovog-covjeka-smatraju-vecim-zlom-od-staljina-i-brutalnog-sefa-nekadasnje-tajne-policije-a-nepozeljan-je-i-u-ukrajini [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je prošle godine, povodom tridesete godišnjice raspada Sovjetskog Saveza Ruski državni centar za istraživanje javnog mnijenja (WCIOM) proveo istraživanje o tome koga iz sovjetske ere današnji građani Rusije smatraju najgorom osobom, rezultat je bio iznenađujući.Staljina

Mihail Gorbačov koji upravo 3. ožujka puni 91 godinu za Ruse je negativniji i od drugoplasiranog Josifa Visarionoviča Staljina, a slijede ih nekadašnji brutalni šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija te Staljinov nasljednik Nikita Hruščov.

Premda provedeno na za ruske prilike skromnom statističkom uzorku od 1600 ispitanika, anketa je pokazala ono što se odavna zna - Mihail Gorbačov je bio i ostao popularniji na Zapadu nego u svojoj zemlji koju je korjenito promijenio, a posljedice tih promjena još će se dugo osjećati i u Europi i svijetu.

No dok je u mnogim dijelovima svijeta slavljen i uvažen, kao političar koji je omogućio mirno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke, mnogi ga njegovi sunarodnjaci smatraju odgovornim za raspad SSSR-a i ekonomski i socijalni kaos koji je potom uslijedio.

O razmjerima složenosti njegove kontroverzne figure, možda najbolje govori podatak da je danas taj dobitnik Nobelove nagrade za mir - u Ukrajini nepoželjan. Premda s majčine strane vuče ukrajinsko porijeklo, kakvo je imala i njegova pokojna supruga Raisa, njegova izjava nakon Putinove aneksije Krima 2014. u Ukrajini je jako loše odjeknula.

---

image
Posljednji sovjetski lider snimljen u kolovozu 1991.
 
Vitaly Armand/AFP
---

On je, naime, tu aneksiju pozdravio te kazao da on načelno podržava većinsku volju naroda, "a narod Krima je želio priključiti se Rusiji". Ukrajina mu je zauzvrat zabranila dolazak i stavila ga u status nepoželjnoga gosta. Danas, slaveći 91. rođendan, ne daje izjave kao nekad, pogotovo ne hvali Putina, ali je za Vladimira Putina svojedobno bio kazao kako je "apsolutno uvjeren da on štiti interese Rusije bolje od bilo koga drugog".

Izjavio je to baš one godine kad je Putin pripojio Krim, premda je Putinovu stranku Jedinstvena Rusija opisao kao "utjelovljenje najgorih birokratskih značajki sovjetske komunističke partije". Tri godine kasnije, u proljeće 2017., upitali su ga vjeruje li i dalje Putinu i on je odgovorio potvrdno.

Neobično normalan čovjek

Uostalom, Vladimira Putina je Gorbačov podržao još prije 22 godine kad je taj KGB-ovac tek došao na vlast. Tada je rekao da je Rusiji potrebno "snažno, čvrsto vodstvo", čak i "određena doza autoritarnosti“ te naglasio da vjeruje kako je Vladimir Putin "predan demokraciji", ali da mora koristiti "teške mjere za obnovu države i stabilizaciju ekonomije".

Mnogi analitičari takvu neočekivanu sklonost Putinu kod Gorbačova tada su pripisali njegovoj izrazitoj odbojnosti spram Borisa Jeljcina kojeg je smatrao notornom budalom i alkoholičarom.

- Htio je reformirati Sovjetski Savez, a na koncu ga je uništio, napisao je o Mihailu Gorbačovu britanski povjesničar Sir Ian Kershaw u svojoj knjizi "The Global Age". - Jasno, on nije bio jedini faktor, ali bio je presudan. Od njegova dolaska na vlast 1985. do proljeća 1989. s istoka je puhao vjetar promjena koji će jačati dok ne postane uragan što ruši sve pred sobom i iz korijena mijenja stari poredak u Istočnoj Europi. Perestrojka je ruska riječ koja je postala općepoznata širom svijeta, a značila je "obnovu", a Gorbačov ju je prvi put izgovorio u svojem govoru u Lenjingradu, u svibnju 1985., podsjetio je Kershaw.

Mihail Gorbačov rođen je 1931. godine, u selu Privolje na sjevernom Kavkazu. Rođen je kao obični seljački sin u vrijeme kada je Staljin svojom "željeznom rukom" pokušavao likvidirati seljake kao klasu. Zabranjivao je privatna imanja, stvarajući kolektivna, i pripremao nove oblike terora protiv onih koji se nisu slagali s takvom politikom. Šest desetljeća kasnije privatno poduzetništvo bit će dozvoljeno i to zahvaljujući upravo dječaku iz stavropoljske zabiti.

---

image
U nešto 'popunjenijem' izdanju u travnju 2012. 
Alexander Nemenov/AFP
---

- Gorbačov je bio čovjek sustava i na vlast je došao kao čovjek sustava, primijetio je Ian Kershaw, jedan od brojnih autora koji su se bavili likom i djelom posljednjeg sovjetskog predsjednika - Bilo je jasno da će reforme kojima je težio, kakve god bile, na koncu oslabiti režim, njegovu strukturu moći i prevlast u Istočnoj Europi. Gorbačov je bio komunist i to mu nije bila namjera.

Iako je bio suočen sa sve većim ekonomskim problemima i pogoršanim odnosima s neruskim narodima, Sovjetski Savez je bio stabilan u trenutku kad je Gorbačov stupio na dužnost. Vanjski dug nije bio visok, nije bilo unutarnjih nemira, a vojska i službe sigurnosti bile su lojalni oslonac režima. Nitko nije slutio političku nestabilnost, ni manjina koja je htjela provesti nužne reforme, ni konzervativci koji su dominirali u Politbirou i koji su te reforme htjeli spriječiti - objašnjava Kershaw u svojoj knjizi.

Vodku nije volio

U djetinjstvu i mladosti Gorbačov je radio u polju na kombajnu, pa je tako vrlo dobro znao što je to Staljinova kolektivizacija. Međutim, jedan od njegovih djedova rukovodio je kolhozom pa se strahote kolektivizacije, oličene u gladi i robiji, nisu dotakle njegove obitelji. Nakon rata, Gorbačov je završio školu s odličnim uspjehom i postao komsomoljski aktivist te je čak dobio orden rada i to za pomoć ocu kombajneru prilikom rekordne žetve.

Kasnije mu je to iskustvo pomoglo da postane ministar poljoprivrede SSSR-a no prije toga upisat će pravni fakultet Moskovskog državnog sveučilišta gdje će 1950. upoznati i Raisu Titarenko s kojom će se tri godine kasnije vjenčati, a svadbu održati u studentskoj menzi. On je imao 22, a ona samo 21 godinu no ostali su zajedno sve do njezine smrti 1999.

Na čelo generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Gorbačov je stao 1985. godine. On se bitno razlikovao od svojih prethodnika - imao je tada 54 godine što se u okoštalom komunističkom establišmentu smatralo mladošću, bio je zdrav, otvoren, obrazovan, bez straha od direktne komunikacije s ljudima na ulici i simpatičan kako Zapadu, tako i sovjetskim ljudima, željnim promjena. I nije volio vodku... Velika francuska književnica Françoise Sagan je tada kazala: Neočekivano normalan čovjek!

---

image
Na predstavljanju svoje knjige 'Ostajem optimist' u listopadu 2017.
 
Vasily Maximov/AFP
---

S mjesta generalnog sekretara potaknuo je program brze tehnološke modernizacije gospodarstva i državne uprave, potaknuo korjenitije reforme radi oslobođenja kulture od političke stege i radi veće slobode tiska, kao i restrukturiranje gospodarskog i političkog sustava, uvođenjem tržišnih mehanizama i elemenata izborne konkurencije.

Usmjeravao je vanjsku politiku prema smanjivanju napetosti između velesila te okončanju hladnoga rata, a 1987. potpisao je s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom sporazum o uništenju zaliha nuklearnih projektila srednjega dometa, te tijekom sljedeće dvije godine nadzirao povlačenje sovjetske vojske iz Afganistana.

Njegova je politika ohrabrivala reformske promjene u državama Istočnoga bloka, a kada su uspostavljene nekomunističke vlade u Poljskoj, DR Njemačkoj, Mađarskoj i Čehoslovačkoj, složio se s odlaskom sovjetske vojske iz tih država i u ljeto 1990. pristao na ujedinjenje Njemačke. Njegova je reformska politika dovela do demokratizacije i decentralizacije sovjetskog društva i države, no nije mogla riješiti sve dublju gospodarsku i političku krizu.

Pučistički zarobljenik

Sovjetski Savez bio je 1991. u velikim problemima. Industrijska proizvodnja bila je u opadanju, povećavao se broj nezaposlenih, inflacija je divljala i etničke tenzije su rasle. U ožujku te godine Gorbačov poziva na referendum na kojem se više od 70 posto građana izjašnjava za "očuvanje Sovjetskog Saveza kao obnovljene federacije suverenih republika s jednakim pravima“. Sklapanje novog državnog ugovora planiran je za 20. kolovoza 1991. godine, no dan ranije dogodio se državni udar protiv Gorbačova.

Skupina sovjetskih tvrdolinijaša, među njima i ministar obrane, ministar unutarnjih poslova te šef KGB-a, osnovali su "nacionalni odbor za izvanredno stanje“. S obrazloženjem da je Gorbačov bolestan, pučisti su ga zatvorili u ljetnoj rezidenciji na Krimu, u Sovjetskom Savezu je proglašeno izvanredno stanje, a na ulice Moskve su izašli tenkovi. Pučisti su izjavili da SSSR žele spasiti od "katastrofe“.

No državni udar je bio bezuspješan! Nakon tri dana ukida se izvanredno stanje, a Gorbačov biva pušten iz kućnog pritvora i vraća se 22. kolovoza u Moskvu, vidljivo potresen. Pučisti su uhićeni, neki su počinili samoubojstvo. Tvrdolinijaši su državnim udarom htjeli spasiti Sovjetski Savez, ali udar je bio katalizator raspada. Još za vrijeme kolovoškog puča Estonija je proglasila neovisnost, ubrzo slijede Ukrajina i ostale sovjetske republike.

Tri mjeseca nakon udara predsjednici Rusije (Boris Jeljcin), Ukrajine i Bjelorusije osnivaju Zajednicu neovisnih država te 26. prosinca 1991. godine Sovjetski Savez i službeno prestaje postojati. Dan ranije Mihail Gorbačov podnio je ostavku.

Rusi su Mihaila Gorbačova percipirali kao grobara Sovjetskog Saveza, a najbolji dokaz strmoglavog pada njegove popularnosti bili su ruski predsjednički izbori 1996. kad je osvojio samo 0,5 posto glasova. Predsjednik je po drugi put postao Boris Jeljcin, onaj isti koji će 31. prosinca 1999. dati ostavku i, u maniri cara, imenovavši Vladimira Putina za svog nasljednika.

- Trudio sam se sačuvati Sovjetski Savez, ali nisam uspio. I za to snosim odgovornost, kazao je prije nekoliko godina pred studentima moskovskog sveučilišta Mihail Gorbačov. Rusi mu, međutim, ne vjeruju ni danas, na njegov 91. rođendan...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mihail Gorbačov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Mihail Gorbačov 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-01 11:25:49 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-02 22:40:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-02 12:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/01\/17041928.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/17041930.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/17041934.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/17041932.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Fabrice Coffrini\/AFP","Vitaly Armand\/AFP","Vasily Maximov\/AFP","Alexander Nemenov\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gorba\u010dov u rujnu 2013., nezadovoljan stanjem po pitanju me\u0111unarodnog okoli\u0161a, siroma\u0161tva i sigurnosti
\n\u00a0","Posljednji sovjetski lider snimljen u kolovozu 1991.
\n\u00a0","Na predstavljanju svoje knjige 'Ostajem optimist' u listopadu 2017.
\n\u00a0","U ne\u0161to 'popunjenijem' izdanju u travnju 2012.\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17041928_1920.jpg":"1920x1080","k_17041928_1280.jpg":"1280x1280","k_17041928_1024.jpg":"1024x1024","k_17041928_640.jpg":"640x640","k_17041928_480.jpg":"480x480","k_17041928_340.jpg":"340x340","k_17041928_220.jpg":"220x220","o_17041928_1280.jpg":"1280x853","o_17041928_1024.jpg":"1024x682","o_17041928_640.jpg":"640x426","o_17041928_480.jpg":"480x320","o_17041928_340.jpg":"340x226","o_17041928_220.jpg":"220x146","h_17041928_1280.jpg":"1280x854","h_17041928_1024.jpg":"1024x683","h_17041928_640.jpg":"640x427","h_17041928_480.jpg":"480x320","h_17041928_340.jpg":"340x227","h_17041928_220.jpg":"220x147","pp_17041928_1280.jpg":"1006x1280","pp_17041928_1024.jpg":"805x1024","pp_17041928_640.jpg":"503x640","pp_17041928_480.jpg":"377x480","pp_17041928_340.jpg":"267x340","pp_17041928_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17041930_1920.jpg":"1920x1080","k_17041930_1280.jpg":"1280x1280","k_17041930_1024.jpg":"1024x1024","k_17041930_640.jpg":"640x640","k_17041930_480.jpg":"480x480","k_17041930_340.jpg":"340x340","k_17041930_220.jpg":"220x220","o_17041930_1280.jpg":"1280x853","o_17041930_1024.jpg":"1024x682","o_17041930_640.jpg":"640x426","o_17041930_480.jpg":"480x320","o_17041930_340.jpg":"340x226","o_17041930_220.jpg":"220x146","h_17041930_1280.jpg":"1280x854","h_17041930_1024.jpg":"1024x683","h_17041930_640.jpg":"640x427","h_17041930_480.jpg":"480x320","h_17041930_340.jpg":"340x227","h_17041930_220.jpg":"220x147","pp_17041930_1280.jpg":"1006x1280","pp_17041930_1024.jpg":"805x1024","pp_17041930_640.jpg":"503x640","pp_17041930_480.jpg":"377x480","pp_17041930_340.jpg":"267x340","pp_17041930_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_17041934_1920.jpg":"1920x1080","k_17041934_1280.jpg":"1280x1280","k_17041934_1024.jpg":"1024x1024","k_17041934_640.jpg":"640x640","k_17041934_480.jpg":"480x480","k_17041934_340.jpg":"340x340","k_17041934_220.jpg":"220x220","o_17041934_1280.jpg":"1280x848","o_17041934_1024.jpg":"1024x678","o_17041934_640.jpg":"640x424","o_17041934_480.jpg":"480x318","o_17041934_340.jpg":"340x225","o_17041934_220.jpg":"220x145","h_17041934_1280.jpg":"1280x854","h_17041934_1024.jpg":"1024x683","h_17041934_640.jpg":"640x427","h_17041934_480.jpg":"480x320","h_17041934_340.jpg":"340x227","h_17041934_220.jpg":"220x147","pp_17041934_1280.jpg":"1006x1280","pp_17041934_1024.jpg":"805x1024","pp_17041934_640.jpg":"503x640","pp_17041934_480.jpg":"377x480","pp_17041934_340.jpg":"267x340","pp_17041934_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1355","hd_17041932_1920.jpg":"1920x1080","k_17041932_1280.jpg":"1280x1280","k_17041932_1024.jpg":"1024x1024","k_17041932_640.jpg":"640x640","k_17041932_480.jpg":"480x480","k_17041932_340.jpg":"340x340","k_17041932_220.jpg":"220x220","o_17041932_1280.jpg":"1280x903","o_17041932_1024.jpg":"1024x722","o_17041932_640.jpg":"640x451","o_17041932_480.jpg":"480x338","o_17041932_340.jpg":"340x239","o_17041932_220.jpg":"220x155","h_17041932_1280.jpg":"1280x854","h_17041932_1024.jpg":"1024x683","h_17041932_640.jpg":"640x427","h_17041932_480.jpg":"480x320","h_17041932_340.jpg":"340x227","h_17041932_220.jpg":"220x147","pp_17041932_1280.jpg":"1006x1280","pp_17041932_1024.jpg":"805x1024","pp_17041932_640.jpg":"503x640","pp_17041932_480.jpg":"377x480","pp_17041932_340.jpg":"267x340","pp_17041932_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15557222 Threads: 5 Questions: 3211158291 Slow queries: 7242066 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236182160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/primio-je-nobelovu-nagradu-za-mir-no-rusi-ovog-covjeka-smatraju-vecim-zlom-od-staljina-i-brutalnog-sefa-nekadasnje-tajne-policije-a-nepozeljan-je-i-u-ukrajini-1172255 [printLink] => /vijesti/svijet/primio-je-nobelovu-nagradu-za-mir-no-rusi-ovog-covjeka-smatraju-vecim-zlom-od-staljina-i-brutalnog-sefa-nekadasnje-tajne-policije-a-nepozeljan-je-i-u-ukrajini-1172255?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244278 [name] => Mihail Gorbačov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mihail-gorbacov [link] => /tag/mihail-gorbacov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mihail Gorbačov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Primio je Nobelovu nagradu za mir, no Rusi ovog čovjeka smatraju većim zlom od Staljina i brutalnog šefa nekadašnje tajne policije. A nepoželjan je i u Ukrajini... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/17041928.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Fabrice Coffrini/AFP [mainImageDesc] => Gorbačov u rujnu 2013., nezadovoljan stanjem po pitanju međunarodnog okoliša, siromaštva i sigurnosti
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/17041928.jpg [title] => Gorbačov u rujnu 2013., nezadovoljan stanjem po pitanju međunarodnog okoliša, siromaštva i sigurnosti
 
Fabrice Coffrini/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/17041930.jpg [title] => Posljednji sovjetski lider snimljen u kolovozu 1991.
 
Vitaly Armand/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/17041934.jpg [title] => Na predstavljanju svoje knjige 'Ostajem optimist' u listopadu 2017.
 
Vasily Maximov/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/17041932.jpg [title] => U nešto 'popunjenijem' izdanju u travnju 2012.  Alexander Nemenov/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je prošle godine, povodom tridesete godišnjice raspada Sovjetskog Saveza Ruski državni centar za istraživanje javnog mnijenja (WCIOM) proveo istraživanje o tome koga iz sovjetske ere današnji građani Rusije smatraju najgorom osobom, rezultat je bio iznenađujući.Staljina

Mihail Gorbačov koji upravo 3. ožujka puni 91 godinu za Ruse je negativniji i od drugoplasiranog Josifa Visarionoviča Staljina, a slijede ih nekadašnji brutalni šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija te Staljinov nasljednik Nikita Hruščov.

Premda provedeno na za ruske prilike skromnom statističkom uzorku od 1600 ispitanika, anketa je pokazala ono što se odavna zna - Mihail Gorbačov je bio i ostao popularniji na Zapadu nego u svojoj zemlji koju je korjenito promijenio, a posljedice tih promjena još će se dugo osjećati i u Europi i svijetu.

No dok je u mnogim dijelovima svijeta slavljen i uvažen, kao političar koji je omogućio mirno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke, mnogi ga njegovi sunarodnjaci smatraju odgovornim za raspad SSSR-a i ekonomski i socijalni kaos koji je potom uslijedio.

O razmjerima složenosti njegove kontroverzne figure, možda najbolje govori podatak da je danas taj dobitnik Nobelove nagrade za mir - u Ukrajini nepoželjan. Premda s majčine strane vuče ukrajinsko porijeklo, kakvo je imala i njegova pokojna supruga Raisa, njegova izjava nakon Putinove aneksije Krima 2014. u Ukrajini je jako loše odjeknula.

---

image
Posljednji sovjetski lider snimljen u kolovozu 1991.
 
Vitaly Armand/AFP
---

On je, naime, tu aneksiju pozdravio te kazao da on načelno podržava većinsku volju naroda, "a narod Krima je želio priključiti se Rusiji". Ukrajina mu je zauzvrat zabranila dolazak i stavila ga u status nepoželjnoga gosta. Danas, slaveći 91. rođendan, ne daje izjave kao nekad, pogotovo ne hvali Putina, ali je za Vladimira Putina svojedobno bio kazao kako je "apsolutno uvjeren da on štiti interese Rusije bolje od bilo koga drugog".

Izjavio je to baš one godine kad je Putin pripojio Krim, premda je Putinovu stranku Jedinstvena Rusija opisao kao "utjelovljenje najgorih birokratskih značajki sovjetske komunističke partije". Tri godine kasnije, u proljeće 2017., upitali su ga vjeruje li i dalje Putinu i on je odgovorio potvrdno.

Neobično normalan čovjek

Uostalom, Vladimira Putina je Gorbačov podržao još prije 22 godine kad je taj KGB-ovac tek došao na vlast. Tada je rekao da je Rusiji potrebno "snažno, čvrsto vodstvo", čak i "određena doza autoritarnosti“ te naglasio da vjeruje kako je Vladimir Putin "predan demokraciji", ali da mora koristiti "teške mjere za obnovu države i stabilizaciju ekonomije".

Mnogi analitičari takvu neočekivanu sklonost Putinu kod Gorbačova tada su pripisali njegovoj izrazitoj odbojnosti spram Borisa Jeljcina kojeg je smatrao notornom budalom i alkoholičarom.

- Htio je reformirati Sovjetski Savez, a na koncu ga je uništio, napisao je o Mihailu Gorbačovu britanski povjesničar Sir Ian Kershaw u svojoj knjizi "The Global Age". - Jasno, on nije bio jedini faktor, ali bio je presudan. Od njegova dolaska na vlast 1985. do proljeća 1989. s istoka je puhao vjetar promjena koji će jačati dok ne postane uragan što ruši sve pred sobom i iz korijena mijenja stari poredak u Istočnoj Europi. Perestrojka je ruska riječ koja je postala općepoznata širom svijeta, a značila je "obnovu", a Gorbačov ju je prvi put izgovorio u svojem govoru u Lenjingradu, u svibnju 1985., podsjetio je Kershaw.

Mihail Gorbačov rođen je 1931. godine, u selu Privolje na sjevernom Kavkazu. Rođen je kao obični seljački sin u vrijeme kada je Staljin svojom "željeznom rukom" pokušavao likvidirati seljake kao klasu. Zabranjivao je privatna imanja, stvarajući kolektivna, i pripremao nove oblike terora protiv onih koji se nisu slagali s takvom politikom. Šest desetljeća kasnije privatno poduzetništvo bit će dozvoljeno i to zahvaljujući upravo dječaku iz stavropoljske zabiti.

---

image
U nešto 'popunjenijem' izdanju u travnju 2012. 
Alexander Nemenov/AFP
---

- Gorbačov je bio čovjek sustava i na vlast je došao kao čovjek sustava, primijetio je Ian Kershaw, jedan od brojnih autora koji su se bavili likom i djelom posljednjeg sovjetskog predsjednika - Bilo je jasno da će reforme kojima je težio, kakve god bile, na koncu oslabiti režim, njegovu strukturu moći i prevlast u Istočnoj Europi. Gorbačov je bio komunist i to mu nije bila namjera.

Iako je bio suočen sa sve većim ekonomskim problemima i pogoršanim odnosima s neruskim narodima, Sovjetski Savez je bio stabilan u trenutku kad je Gorbačov stupio na dužnost. Vanjski dug nije bio visok, nije bilo unutarnjih nemira, a vojska i službe sigurnosti bile su lojalni oslonac režima. Nitko nije slutio političku nestabilnost, ni manjina koja je htjela provesti nužne reforme, ni konzervativci koji su dominirali u Politbirou i koji su te reforme htjeli spriječiti - objašnjava Kershaw u svojoj knjizi.

Vodku nije volio

U djetinjstvu i mladosti Gorbačov je radio u polju na kombajnu, pa je tako vrlo dobro znao što je to Staljinova kolektivizacija. Međutim, jedan od njegovih djedova rukovodio je kolhozom pa se strahote kolektivizacije, oličene u gladi i robiji, nisu dotakle njegove obitelji. Nakon rata, Gorbačov je završio školu s odličnim uspjehom i postao komsomoljski aktivist te je čak dobio orden rada i to za pomoć ocu kombajneru prilikom rekordne žetve.

Kasnije mu je to iskustvo pomoglo da postane ministar poljoprivrede SSSR-a no prije toga upisat će pravni fakultet Moskovskog državnog sveučilišta gdje će 1950. upoznati i Raisu Titarenko s kojom će se tri godine kasnije vjenčati, a svadbu održati u studentskoj menzi. On je imao 22, a ona samo 21 godinu no ostali su zajedno sve do njezine smrti 1999.

Na čelo generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Gorbačov je stao 1985. godine. On se bitno razlikovao od svojih prethodnika - imao je tada 54 godine što se u okoštalom komunističkom establišmentu smatralo mladošću, bio je zdrav, otvoren, obrazovan, bez straha od direktne komunikacije s ljudima na ulici i simpatičan kako Zapadu, tako i sovjetskim ljudima, željnim promjena. I nije volio vodku... Velika francuska književnica Françoise Sagan je tada kazala: Neočekivano normalan čovjek!

---

image
Na predstavljanju svoje knjige 'Ostajem optimist' u listopadu 2017.
 
Vasily Maximov/AFP
---

S mjesta generalnog sekretara potaknuo je program brze tehnološke modernizacije gospodarstva i državne uprave, potaknuo korjenitije reforme radi oslobođenja kulture od političke stege i radi veće slobode tiska, kao i restrukturiranje gospodarskog i političkog sustava, uvođenjem tržišnih mehanizama i elemenata izborne konkurencije.

Usmjeravao je vanjsku politiku prema smanjivanju napetosti između velesila te okončanju hladnoga rata, a 1987. potpisao je s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom sporazum o uništenju zaliha nuklearnih projektila srednjega dometa, te tijekom sljedeće dvije godine nadzirao povlačenje sovjetske vojske iz Afganistana.

Njegova je politika ohrabrivala reformske promjene u državama Istočnoga bloka, a kada su uspostavljene nekomunističke vlade u Poljskoj, DR Njemačkoj, Mađarskoj i Čehoslovačkoj, složio se s odlaskom sovjetske vojske iz tih država i u ljeto 1990. pristao na ujedinjenje Njemačke. Njegova je reformska politika dovela do demokratizacije i decentralizacije sovjetskog društva i države, no nije mogla riješiti sve dublju gospodarsku i političku krizu.

Pučistički zarobljenik

Sovjetski Savez bio je 1991. u velikim problemima. Industrijska proizvodnja bila je u opadanju, povećavao se broj nezaposlenih, inflacija je divljala i etničke tenzije su rasle. U ožujku te godine Gorbačov poziva na referendum na kojem se više od 70 posto građana izjašnjava za "očuvanje Sovjetskog Saveza kao obnovljene federacije suverenih republika s jednakim pravima“. Sklapanje novog državnog ugovora planiran je za 20. kolovoza 1991. godine, no dan ranije dogodio se državni udar protiv Gorbačova.

Skupina sovjetskih tvrdolinijaša, među njima i ministar obrane, ministar unutarnjih poslova te šef KGB-a, osnovali su "nacionalni odbor za izvanredno stanje“. S obrazloženjem da je Gorbačov bolestan, pučisti su ga zatvorili u ljetnoj rezidenciji na Krimu, u Sovjetskom Savezu je proglašeno izvanredno stanje, a na ulice Moskve su izašli tenkovi. Pučisti su izjavili da SSSR žele spasiti od "katastrofe“.

No državni udar je bio bezuspješan! Nakon tri dana ukida se izvanredno stanje, a Gorbačov biva pušten iz kućnog pritvora i vraća se 22. kolovoza u Moskvu, vidljivo potresen. Pučisti su uhićeni, neki su počinili samoubojstvo. Tvrdolinijaši su državnim udarom htjeli spasiti Sovjetski Savez, ali udar je bio katalizator raspada. Još za vrijeme kolovoškog puča Estonija je proglasila neovisnost, ubrzo slijede Ukrajina i ostale sovjetske republike.

Tri mjeseca nakon udara predsjednici Rusije (Boris Jeljcin), Ukrajine i Bjelorusije osnivaju Zajednicu neovisnih država te 26. prosinca 1991. godine Sovjetski Savez i službeno prestaje postojati. Dan ranije Mihail Gorbačov podnio je ostavku.

Rusi su Mihaila Gorbačova percipirali kao grobara Sovjetskog Saveza, a najbolji dokaz strmoglavog pada njegove popularnosti bili su ruski predsjednički izbori 1996. kad je osvojio samo 0,5 posto glasova. Predsjednik je po drugi put postao Boris Jeljcin, onaj isti koji će 31. prosinca 1999. dati ostavku i, u maniri cara, imenovavši Vladimira Putina za svog nasljednika.

- Trudio sam se sačuvati Sovjetski Savez, ali nisam uspio. I za to snosim odgovornost, kazao je prije nekoliko godina pred studentima moskovskog sveučilišta Mihail Gorbačov. Rusi mu, međutim, ne vjeruju ni danas, na njegov 91. rođendan...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Fabrice Coffrini/AFP Vitaly Armand/AFP Vasily Maximov/AFP Alexander Nemenov/AFP
Fabrice Coffrini/AFP
Gorbačov u rujnu 2013., nezadovoljan stanjem po pitanju međunarodnog okoliša, siromaštva i sigurnosti
 
Vitaly Armand/AFP
Posljednji sovjetski lider snimljen u kolovozu 1991.
 
Vasily Maximov/AFP
Na predstavljanju svoje knjige 'Ostajem optimist' u listopadu 2017.
 
Alexander Nemenov/AFP
U nešto 'popunjenijem' izdanju u travnju 2012. 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/primio-je-nobelovu-nagradu-za-mir-no-rusi-ovog-covjeka-smatraju-vecim-zlom-od-staljina-i-brutalnog-sefa-nekadasnje-tajne-policije-a-nepozeljan-je-i-u-ukrajini-1172255 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ba2beeac540f8e7e37d09795694fa74b5c986763 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Primio+je+Nobelovu+nagradu+za+mir%2C+no+Rusi+ovog+%C4%8Dovjeka+smatraju+ve%C4%87im+zlom+od+Staljina+i+brutalnog+%C5%A1efa+nekada%C5%A1nje+tajne+policije.+A+nepo%C5%BEeljan+je+i+u+Ukrajini...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprimio-je-nobelovu-nagradu-za-mir-no-rusi-ovog-covjeka-smatraju-vecim-zlom-od-staljina-i-brutalnog-sefa-nekadasnje-tajne-policije-a-nepozeljan-je-i-u-ukrajini-1172255 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprimio-je-nobelovu-nagradu-za-mir-no-rusi-ovog-covjeka-smatraju-vecim-zlom-od-staljina-i-brutalnog-sefa-nekadasnje-tajne-policije-a-nepozeljan-je-i-u-ukrajini-1172255 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mihail Gorbačov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetMihail Gorbačov

Primio je Nobelovu nagradu za mir, no Rusi ovog čovjeka smatraju većim zlom od Staljina i brutalnog šefa nekadašnje tajne policije. A nepoželjan je i u Ukrajini...

Piše Eda Vujević
2. ožujka 2022. - 13:45
Gorbačov u rujnu 2013., nezadovoljan stanjem po pitanju međunarodnog okoliša, siromaštva i sigurnosti  Fabrice Coffrini/AFP

Kad je prošle godine, povodom tridesete godišnjice raspada Sovjetskog Saveza Ruski državni centar za istraživanje javnog mnijenja (WCIOM) proveo istraživanje o tome koga iz sovjetske ere današnji građani Rusije smatraju najgorom osobom, rezultat je bio iznenađujući.Staljina

Mihail Gorbačov koji upravo 3. ožujka puni 91 godinu za Ruse je negativniji i od drugoplasiranog Josifa Visarionoviča Staljina, a slijede ih nekadašnji brutalni šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija te Staljinov nasljednik Nikita Hruščov.

Premda provedeno na za ruske prilike skromnom statističkom uzorku od 1600 ispitanika, anketa je pokazala ono što se odavna zna - Mihail Gorbačov je bio i ostao popularniji na Zapadu nego u svojoj zemlji koju je korjenito promijenio, a posljedice tih promjena jo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:37