StoryEditorOCM
SvijetKRATKA BIOGRAFIJA

Prigožin je proveo mladost u SSSR-u. Odgojio ga je očuh Samuil Zharkoy, instruktor skijaškog trčanja

Piše vijesti sd
24. kolovoza 2023. - 16:56

Jevgenij Prigožin postao je svjetski poznat lik od rata u Ukrajini, kada je njegova Grupa Wagner, za koju je on novačio osuđenike po zatvorima, sudjelovala u prvim redovima borbi.

Nakon pokretanja kratkotrajne pobune protiv Kremlja u lipnju, šef plaćeničke skupine Wagner je nestao. Sve do sinoć.

Prozvan "Putinov kuhar" zbog svog iskustva u restoranskoj industriji, Prigožin je uspio pridobiti pozornost javnosti diljem svijeta svojim poslovima s plaćeničkom skupinom Wagner. No tko je bio Jevgenij Prigožin, čovjek koji se prije dva mjeseca otvoreno suprotstavio Putinu, jednom od najmoćnijih svjetskih lidera?

image

Dani prijateljstva s Vladimirom Putinom

Afp

Rođen u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, 1961. godine, Prigožin je proveo mladost u sovjetskoj Rusiji. Odgojio ga je očuh Samuil Zharkoy, instruktor skijaškog trčanja, pa ne čudi što je primljen u elitni internat za sportaše koji je završio 1977. godine. No njegov pokušaj da ostvari sportsku karijeru bio je neuspješan, piše National Geographic.

Osuđen je 1981. na trinaest godina zatvora zbog niza zločina uključujući pljačke, prijevare i umiješanost u kriminalne radnje, ali je 1988. pomilovan, nakon čega je pušten. Iza rešetaka je proveo ukupno devet godina.

sve je počelo od - hrenovke

Put od delinkventa do uspješnog poslovnog čovjeka prevaljen je munjevitom brzinom – a cijeli zaplet izgledao je kao iz romana. Naime, kad je izašao na slobodu, Sovjetski Savez je bio pri kraju, a on je počeo prodavati hrenovke. Unutar pet godina stekao je udio u lancu supermarketa i uspio otvoriti vlastiti restoran.

Suradnja s predsjednikom Rusije počinje na "New Islandu", brodu koji je plovio rijekom Nevom. Associated Press ga je u svom izvješću nazvao "Putinovim kuharom" jer su njegovi restorani i prehrambene kompanije bile odgovorne za organizaciju banketa na kojima se Putin sastajao s uglednicima iz drugih zemalja.

image

Prigožin kao poduzetnik

Afp

Odnos s Putinom također je omogućio Prigožinu ulazak u političku i vojnu arenu, gdje je njegov utjecaj značajno porastao. Radikalan zaokret u vojnom biznisu ostvario se stvaranjem skupine plaćenika, nazvane po Prigožinovom omiljenom skladatelju - Richardu Wagneru, za koju je javnost prvi put čula 2014. godine.

Osmislio interenetsko trolanje za trumpa

Prema stranim medijima, vlasti su Prigožinu dale zemljište u Molkinu na jugu Rusije, koje je postalo baza za obuku Wagner grupe. Skupina je prvo intervenirala u potporu separatistima u regiji Luhansk u Ukrajini, zatim se proširila na Siriju, gdje je Rusija djelovala kao saveznik Damaska ​​u građanskom ratu, a odatle u Afriku.

No, osim što je oružjem utjecala na geopolitički koncert, Wagnerova grupa je djelovala i putem interneta. Na primjer, Sjedinjene Američke Države izdvojile su Prigožina kao arhitekta koji stoji iza sofisticirane operacije internetskog trolanja. Prema navodima, cilj im je bio uplitanje u američki izborni proces 2016. godine.

image

Sjedinjene Američke Države izdvojile su Prigožina kao arhitekta sofisticirane operacije internetskog trolanja s ciljem uplitanja u američki izborni proces 2016. godine

Afp

Posljednjih godina zajedno s Wagnerovom skupinom djelovao je u Ukrajini, sve dok u lipnju 2023. nije odlučio podići pobunu protiv Kremlja. Sljedećih mjeseci nitko nije znao što se točno događa, osim da se njegov konvoj koji se kretao prema Moskvi iznenada zaustavio i da su uslijedili pregovori u koje je bio uključen i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Od tada se ništa nije znalo o njegovom mjestu, sve do srijede navečer kada je objavljena vijest da je poginuo u avionskoj nesreći u blizini Moskve, piše National Geographic.

image

Wagnerovci se opraštaju od svoga zapovjednika

Vladimir Nikolayev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:47