stdClass Object ( [id] => 1129538 [title] => Povijest ruske carske obitelji Romanov puna je krvi i seksa: Petar Veliki ubio je ženina ljubavnika i svoju ljubavnicu, a Katarina Velika imala je čak 20 miljenika [alias] => povijest-ruske-carske-obitelji-romanov-puna-je-krvi-i-seksa-petar-veliki-ubio-je-zenina-ljubavnika-i-svoju-ljubavnicu-a-katarina-velika-imala-je-cak-20-miljenika [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od Petra Velikog, koji je pokazao krajnju surovost prema svojoj prvoj ženi, do velikog kneza koji je ukrao obiteljske dijamante kako bi impresionirao svoju zaručnicu iz Amerike – povijest Romanovih je prepuna intrigantnih priča o ljubavi i seksu.

Petar Veliki, preljubnik nemilosrdan prema preljubu

Petar Veliki nije volio svoju prvu ženu Jevdokiju Lopuhinu. Nju mu je izabrala majka kada je Petru bilo samo 16 godina, tako ga pripremajući za preuzimanje vlasti.

Jevdokija je po Petrovom mišljenju bila staromodna i nije dijelila njegovu strast prema zapadnoj kulturi. Mladi car ju je ubrzo napustio, ali ne prije nego što mu je 1690. godine rodila nesretnog nasljednika Alekseja Petroviča, piše Georgij Manajev za Russia Beyond.

1698. godine, kada je saznao da njezin otac kuje zavjeru protiv države, Petar je Jevdokiju poslao u manastir u Suzdalju (190 kilometara od Moskve). Nekadašnja carica je, međutim, nastavila voditi svjetovni život u manastiru. 1709. godine imala je aferu sa majorom Stepanom Glebovom, koji je poslan u Suzdalj radi regrutacije vojnika, ali se umjesto toga našao u ozbiljnoj ljubavnoj vezi.

---

image
Petar Veliki dao je pogubiti ljubavnika prve supruge koju je ostavio, morala je biti na pogubljenju, a vojnici su joj na silu držali oči otvorene
AFP
---

Njihova je sreća trajala devet godina, sve dok 1718. godine Petar nije saznao za aferu od drugih monahinja, koje su bile ispitivane. Uhvaćen i mučen, major Glebov je priznao da ima ljubavnu vezu sa Jevdokijom, ističući da je to bila njegova inicijativa i pokušavajući na taj način zaštititi svoju voljenu.

Jevdokija je odvedena na Glebovljevo pogubljenje. Legenda kaže da su joj vojnici na silu držali oči otvorene, kako ne bi mogla izbjeći strašan prizor stradanja njenog ljubavnika (bio je nabijen na kolac). Nažalost, Jevdokija nije bila jedina Petrova ljubavnica koja je iskusila njegovu surovost. Jedna njegova prolazna strast, Lady Hamilton, pogubljena je iz istog razloga: usudila se pronaći drugog ljubavnika.

Katarina Velika: Najmanje 20 ljubavnika

Puno se raspravljalo o tome jesu li Katarina Velika i Petar III uopće imali seksualne odnose. Ali jedno je sigurno, Katarina je tokom svog života imala najmanje 20 ljubavnika i miljenika.

"Samo Bog zna kako, ali moja žena je trudna. Ne znam zasigurno je li dijete moje i moram li ga prihvatti kao svoje", rekao je Petar III, prema svjedočenju same Katarine u vrijeme kad je ona bila trudna i nosila svoju kći Anu, koja je vjerojatno začeta u romansi sa Stanislavom Ponjatovskim, budućim kraljem Poljske.

---

image
Katarina Velika od muža je skrivala trudnoću, a kad je bio porođaj, inscenirala je požar da mu odvrati pažnju
Profimedia
---

Grigorij Orlov, carski stražar i jedan od onih koji su Katarini pomogli preuzeti vlast od njezinog muža, bio je Katarinin miljenik 12 godina. Imali su sina kojem su dali ime Aleksej Bobrinski i koji je kasnije postao general i znanstvenik. Prije njegovog rođenja Katarina je imala velike muke sa skrivanjem trudnoće od svog muža. Ali najveći problem bio je porođaj, piše Russia Beyond.

Katarinin odani sluga Vasilij Škurin pronašao je rješenje. Znao je da Petar III ima bizarnu strast promatrati kuće koje gore, pa je Škurin zapalio svoju vlastitu kuću u Sankt Peterburgu. Čim je car požurio iz palače gledati gašenje požara, Katarina je rodila bebu koja je povjerena Škurinu, a kasnije je dobila titulu grofa.

Nikolaj I., suživot sa suprugom i ljubavnicom

Sa 17 godina veliki knez Nikolaj, budući car Nikolaj I., oženio se princezom Šarlotom Pruskom, koja je 1816. godine krštena u pravoslavnoj crkvi pod ruskim imenom Aleksandra Fjodorovna. Njihova ljubav je bila postojana. Smatrali su ih za jedan od najljepših aristokratskih parova u Europi.

Nakon smrti Nikolajevog starijeg brata Aleksandra I., došlo je do pobune dekabrista. Nikolaj je postao car umjesto svoga starijeg brata Konstantina. Tijekom noći pobune, Aleksandra je doživjela živčani slom i dobila tik koji joj je ostao do kraja života.

Aleksandra je do 1832. godine rodila sedmero djece i bila je toliko iscrpljena da su joj doktori zabranili seks. Slučajno ili ne, nekoliko godina ranije Nikolaj je svojoj ženi poklonio divno imanje na selu. Aleksandra je sve više vremena provodila tamo, dok je car (i mnogi ljudi u Sankt Peterburgu su to znali) imao nekoliko ljubavnih izleta s damama iz visokog društva i iz dvorskih krugova.

---

image
Romanovi u vrijeme Nikolaja II. Obitelj su 1918. godine pogubili boljševici

 
AFP
---

Varvara Nelidova je bila najvoljenija među njegovim ljubavnicama, a istovremeno je bila Aleksandrina omiljena dvorska dama. 1845. godine carica je naredila Nelidovoj da je prati na putu za Italiju. Plan je uspio: uporni Nikolaj je ostavio sve obaveze i otišao zajedno sa njih dvije u Napulj, piše Russia Beyond.

Prema legendi, njih troje su sredili svoje odnose i vratili se zajedno u Sankt Peterburg. Ljubavna veza Nikolaja i Nelidove trajala je sve do njegove smrti 1853. godine. Priznajući njenu ljubav prema preminulom Nikolaju, Aleksandra je Nelidovoj dozvolila da provede sat vremena pored njegovog odra. Nakon toga Aleksandra je Nelidovoj pomogla da na dvoru dobije povoljnu poziciju. Ljubav prema istom čoveku pomogla je dvijema ženama da postanu prijateljice nakon njegove smrti.

Veliki knez Nikolaj Konstantinovič: Lud za njom

Njegov otac je bio mlađi brat Aleksandra II. i bio je najprivlačniji među velikim kneževima. Snalažljiv, pametan i fizički snažan, Nikolaj je bio nasljednik jednog od najvećih imanja u carstvu.

Na balu u Sankt Peterburgu upoznao je Fanny Lear, američku glumicu i plesačicu. U početku je to bila samo strastvena afera, ali je njihova veza ubrzo počela zadavati glavobolje vladajućoj obitelji. Brak sa ženom nižeg društvenog statusa uništio bi Nikolajevljevo bogatstvo i bilo sramota za Romanove. Zato je veliki knez poslan u rat. Čim se vratio, otišao je na putovanje po Europi... sa svojom zaručnicom i na nju potrošio goleme svote novca.

---

image
 Veliki knez Nikolaj Konstantinovič toliko je poludio za Fanny Lear da je ukrao i prodao obiteljske dijamnate pa ga je obitelj proglasila ludim 
Profimedia
---

Na kraju je veliki knez potrošio sve što mu je bilo na raspolaganju. (Kao i drugi članovi carske obitelji, on nije mogao trošiti beskonačno, već je svake godine dobivao određenu svotu novca). Zatim su, u travnju 1874. godine nestali dijamanti iz dvorca Nikolajevljevih roditelja, koji su odneseni s jedne od najcjenjenijih ikona u obitelji, s one ispred koje je Nikolaj I. blagoslovio svog mlađeg sina, Nikolajevljevog oca, i njegovu ženu.

Istraga je pokazala zapanjujuće rezultate: dijamante je ukrao i prodao u zalagaonici veliki knez Nikolaj! Planirao je novac potrošiti na poklone za svoju Fanny. Veliki knez nije pokazao nikakvo kajanje zbog ovog prijestupa, pa su roditelji naložili da se proglasi ludim. Izgubio je sve privilegije kao član carske obitelji te je poslan na selo, a zatim u Srednju Aziju. Nije mu čak bilo dozvoljeno ni prisustvovati sahrani svog ujaka Aleksandra II. 1881. godine.

U Taškentu (2800 kilometara od Moskve) veliki knez se posvetio filantropskom radu: projektirao je i nadgledao izgradnju prijeko potrebnog sustava za melioraciju, izgradio je lokalno kazalište i financirao obrazovanje u tom kraju. U Sankt-Peterburg je došao ubrzo nakon revolucije, ali se zatim iznova vratio u Taškent, gdje je umro 1918. godine. Naravno, nikada više nije vidio Fanny Lear, piše Russia Beyond.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakva familija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kakva familija 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-22 15:05:14 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-23 13:22:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-23 13:22:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1375 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19406692.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19406712.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19406730.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19406846.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19406844.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"," Profimedia"," Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pravoslavni vjernik ljubi ikonu nakon godi\u0161nje carske povorke na godi\u0161njicu pogubljenja carske obitelji Romanov u Jekaterinburgu","Romanovi u vrijeme Nikolaja II. Obitelj su 1918. godine pogubili bolj\u0161evici
\n
\n\u00a0","Petar Veliki dao je pogubiti ljubavnika prve supruge koju je ostavio, morala je biti na pogubljenju, a vojnici su joj na silu dr\u017eali o\u010di otvorene","Katarina Velika od mu\u017ea je skrivala trudno\u0107u, a kad je bio poro\u0111aj, inscenirala je po\u017ear da mu odvrati pa\u017enju","\u00a0Veliki knez Nikolaj Konstantinovi\u010d toliko je poludio za Fanny Lear da je ukrao i prodao obiteljske dijamnate pa ga je obitelj proglasila ludim\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","45:48","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1288","hd_19406692_1920.jpg":"1920x1080","k_19406692_1280.jpg":"1280x1280","k_19406692_1024.jpg":"1024x1024","k_19406692_640.jpg":"640x640","k_19406692_480.jpg":"480x480","k_19406692_340.jpg":"340x340","k_19406692_220.jpg":"220x220","o_19406692_1280.jpg":"1280x858","o_19406692_1024.jpg":"1024x686","o_19406692_640.jpg":"640x429","o_19406692_480.jpg":"480x322","o_19406692_340.jpg":"340x228","o_19406692_220.jpg":"220x147","h_19406692_1280.jpg":"1280x854","h_19406692_1024.jpg":"1024x683","h_19406692_640.jpg":"640x427","h_19406692_480.jpg":"480x320","h_19406692_340.jpg":"340x227","h_19406692_220.jpg":"220x147","pp_19406692_1280.jpg":"1006x1280","pp_19406692_1024.jpg":"805x1024","pp_19406692_640.jpg":"503x640","pp_19406692_480.jpg":"377x480","pp_19406692_340.jpg":"267x340","pp_19406692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1518","hd_19406712_1920.jpg":"1920x1080","k_19406712_1280.jpg":"1280x1280","k_19406712_1024.jpg":"1024x1024","k_19406712_640.jpg":"640x640","k_19406712_480.jpg":"480x480","k_19406712_340.jpg":"340x340","k_19406712_220.jpg":"220x220","o_19406712_1280.jpg":"1280x1012","o_19406712_1024.jpg":"1024x809","o_19406712_640.jpg":"640x506","o_19406712_480.jpg":"480x379","o_19406712_340.jpg":"340x268","o_19406712_220.jpg":"220x173","h_19406712_1280.jpg":"1280x854","h_19406712_1024.jpg":"1024x683","h_19406712_640.jpg":"640x427","h_19406712_480.jpg":"480x320","h_19406712_340.jpg":"340x227","h_19406712_220.jpg":"220x147","pp_19406712_1280.jpg":"1006x1280","pp_19406712_1024.jpg":"805x1024","pp_19406712_640.jpg":"503x640","pp_19406712_480.jpg":"377x480","pp_19406712_340.jpg":"267x340","pp_19406712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2562","hd_19406730_1920.jpg":"1920x1080","k_19406730_1280.jpg":"1280x1280","k_19406730_1024.jpg":"1024x1024","k_19406730_640.jpg":"640x640","k_19406730_480.jpg":"480x480","k_19406730_340.jpg":"340x340","k_19406730_220.jpg":"220x220","o_19406730_1280.jpg":"1280x1708","o_19406730_1024.jpg":"1024x1366","o_19406730_640.jpg":"640x854","o_19406730_480.jpg":"480x640","o_19406730_340.jpg":"340x453","o_19406730_220.jpg":"220x293","h_19406730_1280.jpg":"1280x854","h_19406730_1024.jpg":"1024x683","h_19406730_640.jpg":"640x427","h_19406730_480.jpg":"480x320","h_19406730_340.jpg":"340x227","h_19406730_220.jpg":"220x147","pp_19406730_1280.jpg":"1006x1280","pp_19406730_1024.jpg":"805x1024","pp_19406730_640.jpg":"503x640","pp_19406730_480.jpg":"377x480","pp_19406730_340.jpg":"267x340","pp_19406730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2360","hd_19406846_1920.jpg":"1920x1080","k_19406846_1280.jpg":"1280x1280","k_19406846_1024.jpg":"1024x1024","k_19406846_640.jpg":"640x640","k_19406846_480.jpg":"480x480","k_19406846_340.jpg":"340x340","k_19406846_220.jpg":"220x220","o_19406846_1280.jpg":"1280x1573","o_19406846_1024.jpg":"1024x1258","o_19406846_640.jpg":"640x786","o_19406846_480.jpg":"480x590","o_19406846_340.jpg":"340x417","o_19406846_220.jpg":"220x270","h_19406846_1280.jpg":"1280x854","h_19406846_1024.jpg":"1024x683","h_19406846_640.jpg":"640x427","h_19406846_480.jpg":"480x320","h_19406846_340.jpg":"340x227","h_19406846_220.jpg":"220x147","pp_19406846_1280.jpg":"1006x1280","pp_19406846_1024.jpg":"805x1024","pp_19406846_640.jpg":"503x640","pp_19406846_480.jpg":"377x480","pp_19406846_340.jpg":"267x340","pp_19406846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3119","hd_19406844_1920.jpg":"1920x1080","k_19406844_1280.jpg":"1280x1280","k_19406844_1024.jpg":"1024x1024","k_19406844_640.jpg":"640x640","k_19406844_480.jpg":"480x480","k_19406844_340.jpg":"340x340","k_19406844_220.jpg":"220x220","o_19406844_1280.jpg":"1280x2079","o_19406844_1024.jpg":"1024x1663","o_19406844_640.jpg":"640x1039","o_19406844_480.jpg":"480x779","o_19406844_340.jpg":"340x552","o_19406844_220.jpg":"220x357","h_19406844_1280.jpg":"1280x854","h_19406844_1024.jpg":"1024x683","h_19406844_640.jpg":"640x427","h_19406844_480.jpg":"480x320","h_19406844_340.jpg":"340x227","h_19406844_220.jpg":"220x147","pp_19406844_1280.jpg":"1006x1280","pp_19406844_1024.jpg":"805x1024","pp_19406844_640.jpg":"503x640","pp_19406844_480.jpg":"377x480","pp_19406844_340.jpg":"267x340","pp_19406844_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8091117 Threads: 3 Questions: 1607726634 Slow queries: 4920859 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112729111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/povijest-ruske-carske-obitelji-romanov-puna-je-krvi-i-seksa-petar-veliki-ubio-je-zenina-ljubavnika-i-svoju-ljubavnicu-a-katarina-velika-imala-je-cak-20-miljenika-1129538 [printLink] => /vijesti/svijet/povijest-ruske-carske-obitelji-romanov-puna-je-krvi-i-seksa-petar-veliki-ubio-je-zenina-ljubavnika-i-svoju-ljubavnicu-a-katarina-velika-imala-je-cak-20-miljenika-1129538?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650276 [name] => obitelj romanov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:47 [main_article_id] => 0 [alias] => obitelj-romanov [link] => /tag/obitelj-romanov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650277 [name] => carska rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:47 [main_article_id] => 0 [alias] => carska-rusija [link] => /tag/carska-rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650278 [name] => petar veliki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:47 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-veliki [link] => /tag/petar-veliki ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650279 [name] => katarina velika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:47 [main_article_id] => 0 [alias] => katarina-velika [link] => /tag/katarina-velika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650280 [name] => nikolaj prvi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nikolaj-prvi [link] => /tag/nikolaj-prvi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650281 [name] => fanny lear [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:47 [main_article_id] => 0 [alias] => fanny-lear [link] => /tag/fanny-lear ) [6] => stdClass Object ( [id] => 650282 [name] => carevi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:48 [main_article_id] => 0 [alias] => carevi [link] => /tag/carevi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 650283 [name] => varvara nelidova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:22:48 [main_article_id] => 0 [alias] => varvara-nelidova [link] => /tag/varvara-nelidova ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakva familija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Povijest ruske carske obitelji Romanov puna je krvi i seksa: Petar Veliki ubio je ženina ljubavnika i svoju ljubavnicu, a Katarina Velika imala je čak 20 miljenika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19406692.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Pravoslavni vjernik ljubi ikonu nakon godišnje carske povorke na godišnjicu pogubljenja carske obitelji Romanov u Jekaterinburgu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19406692.jpg [title] => Pravoslavni vjernik ljubi ikonu nakon godišnje carske povorke na godišnjicu pogubljenja carske obitelji Romanov u Jekaterinburgu AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19406712.jpg [title] => Romanovi u vrijeme Nikolaja II. Obitelj su 1918. godine pogubili boljševici

 
AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19406730.jpg [title] => Petar Veliki dao je pogubiti ljubavnika prve supruge koju je ostavio, morala je biti na pogubljenju, a vojnici su joj na silu držali oči otvorene AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19406846.jpg [title] => Katarina Velika od muža je skrivala trudnoću, a kad je bio porođaj, inscenirala je požar da mu odvrati pažnju Profimedia ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19406844.jpg [title] =>  Veliki knez Nikolaj Konstantinovič toliko je poludio za Fanny Lear da je ukrao i prodao obiteljske dijamnate pa ga je obitelj proglasila ludim  Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od Petra Velikog, koji je pokazao krajnju surovost prema svojoj prvoj ženi, do velikog kneza koji je ukrao obiteljske dijamante kako bi impresionirao svoju zaručnicu iz Amerike – povijest Romanovih je prepuna intrigantnih priča o ljubavi i seksu.

Petar Veliki, preljubnik nemilosrdan prema preljubu

Petar Veliki nije volio svoju prvu ženu Jevdokiju Lopuhinu. Nju mu je izabrala majka kada je Petru bilo samo 16 godina, tako ga pripremajući za preuzimanje vlasti.

Jevdokija je po Petrovom mišljenju bila staromodna i nije dijelila njegovu strast prema zapadnoj kulturi. Mladi car ju je ubrzo napustio, ali ne prije nego što mu je 1690. godine rodila nesretnog nasljednika Alekseja Petroviča, piše Georgij Manajev za Russia Beyond.

1698. godine, kada je saznao da njezin otac kuje zavjeru protiv države, Petar je Jevdokiju poslao u manastir u Suzdalju (190 kilometara od Moskve). Nekadašnja carica je, međutim, nastavila voditi svjetovni život u manastiru. 1709. godine imala je aferu sa majorom Stepanom Glebovom, koji je poslan u Suzdalj radi regrutacije vojnika, ali se umjesto toga našao u ozbiljnoj ljubavnoj vezi.

---

image
Petar Veliki dao je pogubiti ljubavnika prve supruge koju je ostavio, morala je biti na pogubljenju, a vojnici su joj na silu držali oči otvorene
AFP
---

Njihova je sreća trajala devet godina, sve dok 1718. godine Petar nije saznao za aferu od drugih monahinja, koje su bile ispitivane. Uhvaćen i mučen, major Glebov je priznao da ima ljubavnu vezu sa Jevdokijom, ističući da je to bila njegova inicijativa i pokušavajući na taj način zaštititi svoju voljenu.

Jevdokija je odvedena na Glebovljevo pogubljenje. Legenda kaže da su joj vojnici na silu držali oči otvorene, kako ne bi mogla izbjeći strašan prizor stradanja njenog ljubavnika (bio je nabijen na kolac). Nažalost, Jevdokija nije bila jedina Petrova ljubavnica koja je iskusila njegovu surovost. Jedna njegova prolazna strast, Lady Hamilton, pogubljena je iz istog razloga: usudila se pronaći drugog ljubavnika.

Katarina Velika: Najmanje 20 ljubavnika

Puno se raspravljalo o tome jesu li Katarina Velika i Petar III uopće imali seksualne odnose. Ali jedno je sigurno, Katarina je tokom svog života imala najmanje 20 ljubavnika i miljenika.

"Samo Bog zna kako, ali moja žena je trudna. Ne znam zasigurno je li dijete moje i moram li ga prihvatti kao svoje", rekao je Petar III, prema svjedočenju same Katarine u vrijeme kad je ona bila trudna i nosila svoju kći Anu, koja je vjerojatno začeta u romansi sa Stanislavom Ponjatovskim, budućim kraljem Poljske.

---

image
Katarina Velika od muža je skrivala trudnoću, a kad je bio porođaj, inscenirala je požar da mu odvrati pažnju
Profimedia
---

Grigorij Orlov, carski stražar i jedan od onih koji su Katarini pomogli preuzeti vlast od njezinog muža, bio je Katarinin miljenik 12 godina. Imali su sina kojem su dali ime Aleksej Bobrinski i koji je kasnije postao general i znanstvenik. Prije njegovog rođenja Katarina je imala velike muke sa skrivanjem trudnoće od svog muža. Ali najveći problem bio je porođaj, piše Russia Beyond.

Katarinin odani sluga Vasilij Škurin pronašao je rješenje. Znao je da Petar III ima bizarnu strast promatrati kuće koje gore, pa je Škurin zapalio svoju vlastitu kuću u Sankt Peterburgu. Čim je car požurio iz palače gledati gašenje požara, Katarina je rodila bebu koja je povjerena Škurinu, a kasnije je dobila titulu grofa.

Nikolaj I., suživot sa suprugom i ljubavnicom

Sa 17 godina veliki knez Nikolaj, budući car Nikolaj I., oženio se princezom Šarlotom Pruskom, koja je 1816. godine krštena u pravoslavnoj crkvi pod ruskim imenom Aleksandra Fjodorovna. Njihova ljubav je bila postojana. Smatrali su ih za jedan od najljepših aristokratskih parova u Europi.

Nakon smrti Nikolajevog starijeg brata Aleksandra I., došlo je do pobune dekabrista. Nikolaj je postao car umjesto svoga starijeg brata Konstantina. Tijekom noći pobune, Aleksandra je doživjela živčani slom i dobila tik koji joj je ostao do kraja života.

Aleksandra je do 1832. godine rodila sedmero djece i bila je toliko iscrpljena da su joj doktori zabranili seks. Slučajno ili ne, nekoliko godina ranije Nikolaj je svojoj ženi poklonio divno imanje na selu. Aleksandra je sve više vremena provodila tamo, dok je car (i mnogi ljudi u Sankt Peterburgu su to znali) imao nekoliko ljubavnih izleta s damama iz visokog društva i iz dvorskih krugova.

---

image
Romanovi u vrijeme Nikolaja II. Obitelj su 1918. godine pogubili boljševici

 
AFP
---

Varvara Nelidova je bila najvoljenija među njegovim ljubavnicama, a istovremeno je bila Aleksandrina omiljena dvorska dama. 1845. godine carica je naredila Nelidovoj da je prati na putu za Italiju. Plan je uspio: uporni Nikolaj je ostavio sve obaveze i otišao zajedno sa njih dvije u Napulj, piše Russia Beyond.

Prema legendi, njih troje su sredili svoje odnose i vratili se zajedno u Sankt Peterburg. Ljubavna veza Nikolaja i Nelidove trajala je sve do njegove smrti 1853. godine. Priznajući njenu ljubav prema preminulom Nikolaju, Aleksandra je Nelidovoj dozvolila da provede sat vremena pored njegovog odra. Nakon toga Aleksandra je Nelidovoj pomogla da na dvoru dobije povoljnu poziciju. Ljubav prema istom čoveku pomogla je dvijema ženama da postanu prijateljice nakon njegove smrti.

Veliki knez Nikolaj Konstantinovič: Lud za njom

Njegov otac je bio mlađi brat Aleksandra II. i bio je najprivlačniji među velikim kneževima. Snalažljiv, pametan i fizički snažan, Nikolaj je bio nasljednik jednog od najvećih imanja u carstvu.

Na balu u Sankt Peterburgu upoznao je Fanny Lear, američku glumicu i plesačicu. U početku je to bila samo strastvena afera, ali je njihova veza ubrzo počela zadavati glavobolje vladajućoj obitelji. Brak sa ženom nižeg društvenog statusa uništio bi Nikolajevljevo bogatstvo i bilo sramota za Romanove. Zato je veliki knez poslan u rat. Čim se vratio, otišao je na putovanje po Europi... sa svojom zaručnicom i na nju potrošio goleme svote novca.

---

image
 Veliki knez Nikolaj Konstantinovič toliko je poludio za Fanny Lear da je ukrao i prodao obiteljske dijamnate pa ga je obitelj proglasila ludim 
Profimedia
---

Na kraju je veliki knez potrošio sve što mu je bilo na raspolaganju. (Kao i drugi članovi carske obitelji, on nije mogao trošiti beskonačno, već je svake godine dobivao određenu svotu novca). Zatim su, u travnju 1874. godine nestali dijamanti iz dvorca Nikolajevljevih roditelja, koji su odneseni s jedne od najcjenjenijih ikona u obitelji, s one ispred koje je Nikolaj I. blagoslovio svog mlađeg sina, Nikolajevljevog oca, i njegovu ženu.

Istraga je pokazala zapanjujuće rezultate: dijamante je ukrao i prodao u zalagaonici veliki knez Nikolaj! Planirao je novac potrošiti na poklone za svoju Fanny. Veliki knez nije pokazao nikakvo kajanje zbog ovog prijestupa, pa su roditelji naložili da se proglasi ludim. Izgubio je sve privilegije kao član carske obitelji te je poslan na selo, a zatim u Srednju Aziju. Nije mu čak bilo dozvoljeno ni prisustvovati sahrani svog ujaka Aleksandra II. 1881. godine.

U Taškentu (2800 kilometara od Moskve) veliki knez se posvetio filantropskom radu: projektirao je i nadgledao izgradnju prijeko potrebnog sustava za melioraciju, izgradio je lokalno kazalište i financirao obrazovanje u tom kraju. U Sankt-Peterburg je došao ubrzo nakon revolucije, ali se zatim iznova vratio u Taškent, gdje je umro 1918. godine. Naravno, nikada više nije vidio Fanny Lear, piše Russia Beyond.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP  Profimedia  Profimedia
AFP
Pravoslavni vjernik ljubi ikonu nakon godišnje carske povorke na godišnjicu pogubljenja carske obitelji Romanov u Jekaterinburgu
AFP
Romanovi u vrijeme Nikolaja II. Obitelj su 1918. godine pogubili boljševici

 
AFP
Petar Veliki dao je pogubiti ljubavnika prve supruge koju je ostavio, morala je biti na pogubljenju, a vojnici su joj na silu držali oči otvorene
Profimedia
Katarina Velika od muža je skrivala trudnoću, a kad je bio porođaj, inscenirala je požar da mu odvrati pažnju
Profimedia
 Veliki knez Nikolaj Konstantinovič toliko je poludio za Fanny Lear da je ukrao i prodao obiteljske dijamnate pa ga je obitelj proglasila ludim 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/povijest-ruske-carske-obitelji-romanov-puna-je-krvi-i-seksa-petar-veliki-ubio-je-zenina-ljubavnika-i-svoju-ljubavnicu-a-katarina-velika-imala-je-cak-20-miljenika-1129538 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=76f57cf98acd5d38c02df2c51a84c6530cbb2376 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Povijest+ruske+carske+obitelji+Romanov+puna+je+krvi+i+seksa%3A+Petar+Veliki+ubio+je+%C5%BEenina+ljubavnika+i+svoju+ljubavnicu%2C+a+Katarina+Velika+imala+je+%C4%8Dak+20+miljenika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpovijest-ruske-carske-obitelji-romanov-puna-je-krvi-i-seksa-petar-veliki-ubio-je-zenina-ljubavnika-i-svoju-ljubavnicu-a-katarina-velika-imala-je-cak-20-miljenika-1129538 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpovijest-ruske-carske-obitelji-romanov-puna-je-krvi-i-seksa-petar-veliki-ubio-je-zenina-ljubavnika-i-svoju-ljubavnicu-a-katarina-velika-imala-je-cak-20-miljenika-1129538 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kakva familija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetkakva familija

Povijest ruske carske obitelji Romanov puna je krvi i seksa: Petar Veliki ubio je ženina ljubavnika i svoju ljubavnicu, a Katarina Velika imala je čak 20 miljenika

Piše PSD
23. rujna 2021. - 15:22
Pravoslavni vjernik ljubi ikonu nakon godišnje carske povorke na godišnjicu pogubljenja carske obitelji Romanov u JekaterinburguAFP

Od Petra Velikog, koji je pokazao krajnju surovost prema svojoj prvoj ženi, do velikog kneza koji je ukrao obiteljske dijamante kako bi impresionirao svoju zaručnicu iz Amerike – povijest Romanovih je prepuna intrigantnih priča o ljubavi i seksu.

Petar Veliki, preljubnik nemilosrdan prema preljubu

Petar Veliki nije volio svoju prvu ženu Jevdokiju Lopuhinu. Nju mu je izabrala majka kada je Petru bilo samo 16 godina, tako ga pripremajući za preuzimanje vlasti.

Jevdokija je po Petrovom mišljenju bila staromodna i nije dijelila njegovu strast prema zapadnoj kulturi. Mladi car ju je ubrzo napustio, ali ne prije nego što mu je 1690. godine rodila nesretnog nasljednika Alekseja Petroviča, piše Georgij Manajev za Russia Beyond.

1698. godine, kada je saznao da njezin otac kuje zavjeru pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:47