stdClass Object ( [id] => 1360823 [title] => ‘Pakleni‘ dogovor ili ‘albanski Guantanamo‘: Italija šalje migrante Albaniji, koja radi sve da uđe u EU, a cijena je... [alias] => pakleni-dogovor-ili-albanski-guantanamo-italija-salje-migrante-albaniji-koja-radi-sve-da-ude-u-eu-a-cijena-je [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ustavni sud Albanije ovog je tjedna odobrio sporazum koji Italiji omogućuje da svoje migrante šalje u Albaniju i tamo ih drži dok razmatra njihove zahtjeve za azil. Riječ je o revolucionarnom dogovoru Rima i Tirane koji bi mogle slijediti i druge europske zemlje.

Predmet sporazuma su migranti i izbjeglice koje u Sredozemnom moru spase talijanska mornarica, obalna straža i policijski brodovi. Migranti će se najprije registrirati za azil i na daljinu iznijeti svoje slučajeve talijanskim sucima, a potom će rješenje zahtjeva – što može potrajati mjesecima - čekati u albanskim prihvatnim centrima.

Kako piše New York Times, dogovor će omogućiti izgradnju dvaju prihvatnih centara oko albanske luke Shengjin, koji mogu primiti odjednom do 3000 migranata. One migrante čiji zahtjevi za azil budu odbijeni Albanija bi protjerala u njihove domovine. Iznimka su djeca, trudnice, bolesnici i drugi migranti označeni kao "ranjivi". Kako je izjavila talijanska vlada, takvi subjekti neće ići u albanske prihvatne centre, već će biti odvedeni izravno u Italiju na obradu, dok će svi drugi rješenje svojih zahtjeva čekati u Albaniji.

"Dogovor je dio višestrukih napora talijanske vlade da zaustavi migraciju, posebno prelazak Sredozemnog mora, šaljući poruku da mnogim nedokumentiranim migrantima neće biti dopušten izravan ulazak u Italiju, čak ni privremeno", konstatira NYT.

‘Suptilna‘ ucjena

Čelnici dviju zemalja, talijanska premijerka Giorgia Meloni i njezin albanski kolega Edi Rama, ovaj su sporazum potpisali još lani u studenome, ali ga je tada osporila albanska oporba, tvrdeći da krši Ustav zemlje. Stoga je Ustavni sud Albanije u prosincu suspendirao ratifikaciju sporazuma do ocjene njegove ustavnosti, da bi mu ovog tjedna konačno dao zeleno svjetlo, presudivši u korist premijera Rame i njegove Socijalističke partije koja u parlamentu ima 75 od 140 zastupničkih mjesta.

---

image

Giorgia Meloni će dogovor predstaviti kao talijansko rješenje za problem migranata

Afp
---

U Italiji je 24. siječnja sporazum odobrio donji dom parlamenta (sa 155 prema 115 glasova, uz dva suzdržana zastupnika), te je poslan u Senat, gdje će gotovo sigurno proći jer desničarska koalicija premijerke Meloni ima stabilnu većinu. A koja je albanska motivacija za ovaj migrantski aranžman s Italijom? Tu su svjetski mediji više-manje jednoglasni:

"U zamjenu za podršku albanskog premijera po pitanju migracija, gospođa Meloni je rekla da će učiniti sve što je u njenoj moći da podrži ulazak Albanije u Europsku uniju", piše NYT, dok Associated Press (AP) navodi da se "Albanija nada pridruživanju bloku, a Italija snažno podupire njezinu kandidaturu".

Drugim riječima, posrijedi je "suptilni" mehanizam najprostije ucjene koju je bogata EU članica ispostavila siromašnoj zemlji željnoj ulaska u eurounijsku obitelj: ti ćeš uzeti moje migrante, a ja ću kazati lijepu riječ za tebe u Bruxellesu.

‘Hrabri europski duh‘

Dakako, talijanska premijerka Meloni taj je aranžman zamotala u ružičasti celofan. Kad je lani predstavljala sporazum, nazvala ga je "dobrim primjerom", odnosno "modelom suradnje između EU i ne-EU zemalja u upravljanju migracijskim tokovima", zaključivši da je postignut u "hrabrom europskom duhu".

Dogovor Italije i Albanije podržala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kao važnu inicijativu za rješavanje pitanja migracija, okrstivši ga "primjerom nestandardnog razmišljanja, temeljenog na pravednoj podjeli odgovornosti s trećim zemljama". Međutim, organizacije za ljudska prava kritiziraju sporazum. Navodeći da je inspiriran nedavnim pokušajima britanske vlade da svoje tražitelje azila deportira u Ruandu dok rješava njihove zahtjeve, ljudskopravaške udruge podsjećaju da su britanski sudovi odbili taj prijedlog vlade u Londonu.

---

image

Edi Rama radi sve da se Albanija priključi Uniji

Afp
---

Neki kritičari tvrde kako bi bilo teško osigurati da migranti u Albaniji imaju istu razinu prava kao što bi imali u Italiji, dok su drugi zabrinuti što Italija svoje međunarodne obveze "prepušta vanjskim suradnicima". Još u studenome, čim su objavljeni detalji o ovom dogovoru, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je na "zabrinjavajući europski trend prema eksternalizaciji odgovornosti za azil".

"Mjere eksternalizacije značajno povećavaju rizik od izlaganja izbjeglica, tražitelja azila i migranata kršenju ljudskih prava. Prebacivanje odgovornosti izvan svojih granica od strane nekih država također potiče druge da učine isto, što riskira stvaranje domino efekta koji bi mogao potkopati europski i globalni sustav međunarodne zaštite", objavila je tada Mijatović, dodavši da bi dogovor mogao "produžiti patnju" migranata.

Cijena? 600 milijuna eura

Sporazum je kritizirala i talijanska opozicija, osobito Demokratska stranka koja se veže uz lijevi centar. Njihovi su prigovori financijske i moralne prirode.

Kako navodi AP, sporazum bi koštao Italiju oko 600 milijuna eura tijekom pet godina, što uključuje trošak izgradnje prihvatnih centara i obuke osoblja u Albaniji. Talijanska oporba tvrdi da bi se taj novac bolje iskoristio za unapređenje talijanskih centara, označivši dogovor Meloni i Rame kao "skupu propagandnu vježbu uoči europskih izbora ovog lipnja", odnosno kao "sramotan pokušaj da se Albanija pretvori u talijanski ‘Guantanamo‘".

---

image

Od početka godine stotinjak je migranata stradalo u prelazu Sredozemlja

Afp
---

- Ne samo da je sporazum potpuno beskoristan i sumnjivog legitimiteta prema zakonodavstvu Europske unije, već je i neizmjerno skup – kaže za NYT zastupnik Demokratske stranke Matteo Mauri, optuživši premijerku Meloni za "političku propagandu" kojom svoje desničarske birače želi uvjeriti kako ispunjava predizborno obećanje da će "riješiti" pitanje migracija.

Na premijerku se obrušila i demokratska zastupnica Laura Boldrini, bivša glasnogovornica UN-ove agencije za izbjeglice u Italiji, koja je za AP rekla da dogovor predstavlja "PR potez vlade Meloni kako bi talijanskim glasačima ostavila dojam da migranti više ne dolaze u Italiju". Rečena zastupnica posebno je kritizirala preliminarnu provjeru kojoj bi migranti bili podvrgnuti na moru na talijanskim brodovima kako bi se utvrdilo tko se od njih smatra "ranjivim", uključujući maloljetnike bez pratnje, trudnice, ali i žrtve trgovine ljudima i silovanja. Kako smo već naveli, te bi osobe mogle biti dovedene na obradu direktno u Italiju, bez odlaska u albanske centre.

- Kažu, jer to nigdje ne piše, da se (u Albaniju) neće slati žrtve trgovine ljudima, žene žrtve silovanja, torture. Ali kako će ih odrediti i pregledati? Nije da im to piše na licima - rekla je Boldrini.

Godišnje 36 tisuće migranata

Prema ovom sporazumu, Italija bi u Albaniju godišnje slala oko 36.000 migranata. Premda je to manje od četvrtine migrantskog ljudstva koje godišnje stiže u Italiju, talijanske vlasti smatraju da će ovaj aranžman dovoljno rasteretiti njihove službe koje rješavaju migrantske zahtjeve.

Analitičari ističu da će biti zanimljivo pratiti razvoj ovog plana, jer bi i druge bogate EU članice mogle slijediti talijanski manevar, što znači da bi siromašnije europske zemlje – osobito one koje još nisu ušle u EU, a to žele - mogle postati svojevrsne "migrantske tampon zone" za bogate zemlje.

---

image

Križevi (napravljeni od ostataka brodova kojima su prevožene izbjeglice) na grobljima migranata na talijanskom otoku Lampedusi

 

 

Afp
---

Kako piše NYT, na saslušanjima u talijanskom Senatu ranije ovog mjeseca neki su stručnjaci rekli da bi sporazum mogao postati ogledni model koji bi se za početak mogao preslikati u Libiji i Tunisu, dok su drugi "izrazili sumnju u poruku koju Italija šalje Europi".

Prema podacima talijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, prošle godine se na talijanske obale iskrcalo više od 157.000 migranata, mahom iz Afrike ili Azije – većinom stižu brodovima upravo iz Tunisa i Libije – što je porast od 50 posto u odnosu 2022. godinu, kada je Italija primila 105.000 migranata. Pritom više od dvije trećine migranata završi na talijanskom otoku Lampedusu, koji već odavno "puca po šavovima".

Međunarodna organizacija za migracije ovog je tjedna objavila da je od početka 2024. u Sredozemnom moru gotovo 100 ljudi "umrlo ili nestalo", dok se lani u tim opasnim sredozemnim plovidbama utopilo više od 3000 migranata.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI VAMA, VI NAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MI VAMA, VI NAMA 2 0 8003 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-02 12:04:48 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => dAMIR pILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-03 16:00:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-03 16:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Pakleni' dogovor ili 'albanski Guantanamo': Italija šalje migrante Albaniji, koja radi sve da uđe u EU, a cijena je... page_title='Pakleni' dogovor ili 'albanski Guantanamo': Italija šalje migrante Albaniji, koja radi sve da uđe u EU, a cijena je... [metakey] => migranti, Giorgia Meloni, prihvatni centri, Italija - Albanija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/02\/25416435.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26494234.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/26258333.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/25729276.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/02\/25729265.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp"," Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Giorgia Meloni \u0107e dogovor predstaviti kao talijansko rje\u0161enje za problem migranata<\/p>","

Edi Rama radi sve da se Albanija priklju\u010di Uniji<\/p>","

Od po\u010detka godine stotinjak je migranata stradalo u prelazu Sredozemlja<\/p>","

Kri\u017eevi (napravljeni od ostataka brodova kojima su prevo\u017eene izbjeglice) na grobljima migranata na talijanskom otoku Lampedusi<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25416435_1920.jpg":"1920x1080","k_25416435_1280.jpg":"1280x1280","k_25416435_1024.jpg":"1024x1024","k_25416435_640.jpg":"640x640","k_25416435_480.jpg":"480x480","k_25416435_340.jpg":"340x340","k_25416435_220.jpg":"220x220","o_25416435_1280.jpg":"1280x853","o_25416435_1024.jpg":"1024x682","o_25416435_640.jpg":"640x426","o_25416435_480.jpg":"480x320","o_25416435_340.jpg":"340x226","o_25416435_220.jpg":"220x146","h_25416435_1280.jpg":"1280x854","h_25416435_1024.jpg":"1024x683","h_25416435_640.jpg":"640x427","h_25416435_480.jpg":"480x320","h_25416435_340.jpg":"340x227","h_25416435_220.jpg":"220x147","pp_25416435_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416435_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416435_640.jpg":"640x814","pp_25416435_480.jpg":"480x611","pp_25416435_340.jpg":"340x432","pp_25416435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26494234_1920.jpg":"1920x1080","k_26494234_1280.jpg":"1280x1280","k_26494234_1024.jpg":"1024x1024","k_26494234_640.jpg":"640x640","k_26494234_480.jpg":"480x480","k_26494234_340.jpg":"340x340","k_26494234_220.jpg":"220x220","o_26494234_1280.jpg":"1280x852","o_26494234_1024.jpg":"1024x682","o_26494234_640.jpg":"640x426","o_26494234_480.jpg":"480x319","o_26494234_340.jpg":"340x226","o_26494234_220.jpg":"220x146","h_26494234_1280.jpg":"1280x854","h_26494234_1024.jpg":"1024x683","h_26494234_640.jpg":"640x427","h_26494234_480.jpg":"480x320","h_26494234_340.jpg":"340x227","h_26494234_220.jpg":"220x147","pp_26494234_1280.jpg":"1280x1628","pp_26494234_1024.jpg":"1024x1303","pp_26494234_640.jpg":"640x814","pp_26494234_480.jpg":"480x611","pp_26494234_340.jpg":"340x432","pp_26494234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26258333_1920.jpg":"1920x1080","k_26258333_1280.jpg":"1280x1280","k_26258333_1024.jpg":"1024x1024","k_26258333_640.jpg":"640x640","k_26258333_480.jpg":"480x480","k_26258333_340.jpg":"340x340","k_26258333_220.jpg":"220x220","o_26258333_1280.jpg":"1280x853","o_26258333_1024.jpg":"1024x682","o_26258333_640.jpg":"640x426","o_26258333_480.jpg":"480x320","o_26258333_340.jpg":"340x226","o_26258333_220.jpg":"220x146","h_26258333_1280.jpg":"1280x854","h_26258333_1024.jpg":"1024x683","h_26258333_640.jpg":"640x427","h_26258333_480.jpg":"480x320","h_26258333_340.jpg":"340x227","h_26258333_220.jpg":"220x147","pp_26258333_1280.jpg":"1280x1628","pp_26258333_1024.jpg":"1024x1303","pp_26258333_640.jpg":"640x814","pp_26258333_480.jpg":"480x611","pp_26258333_340.jpg":"340x432","pp_26258333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25729276_1920.jpg":"1920x1080","k_25729276_1280.jpg":"1280x1280","k_25729276_1024.jpg":"1024x1024","k_25729276_640.jpg":"640x640","k_25729276_480.jpg":"480x480","k_25729276_340.jpg":"340x340","k_25729276_220.jpg":"220x220","o_25729276_1280.jpg":"1280x853","o_25729276_1024.jpg":"1024x682","o_25729276_640.jpg":"640x426","o_25729276_480.jpg":"480x320","o_25729276_340.jpg":"340x226","o_25729276_220.jpg":"220x146","h_25729276_1280.jpg":"1280x854","h_25729276_1024.jpg":"1024x683","h_25729276_640.jpg":"640x427","h_25729276_480.jpg":"480x320","h_25729276_340.jpg":"340x227","h_25729276_220.jpg":"220x147","pp_25729276_1280.jpg":"1280x1628","pp_25729276_1024.jpg":"1024x1303","pp_25729276_640.jpg":"640x814","pp_25729276_480.jpg":"480x611","pp_25729276_340.jpg":"340x432","pp_25729276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_25729265_1920.jpg":"1920x1080","k_25729265_1280.jpg":"1280x1280","k_25729265_1024.jpg":"1024x1024","k_25729265_640.jpg":"640x640","k_25729265_480.jpg":"480x480","k_25729265_340.jpg":"340x340","k_25729265_220.jpg":"220x220","o_25729265_1280.jpg":"1280x838","o_25729265_1024.jpg":"1024x670","o_25729265_640.jpg":"640x419","o_25729265_480.jpg":"480x314","o_25729265_340.jpg":"340x222","o_25729265_220.jpg":"220x144","h_25729265_1280.jpg":"1280x854","h_25729265_1024.jpg":"1024x683","h_25729265_640.jpg":"640x427","h_25729265_480.jpg":"480x320","h_25729265_340.jpg":"340x227","h_25729265_220.jpg":"220x147","pp_25729265_1280.jpg":"1280x1628","pp_25729265_1024.jpg":"1024x1303","pp_25729265_640.jpg":"640x814","pp_25729265_480.jpg":"480x611","pp_25729265_340.jpg":"340x432","pp_25729265_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8096752 Threads: 2 Questions: 1608377999 Slow queries: 4923475 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112744797 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/pakleni-dogovor-ili-albanski-guantanamo-italija-salje-migrante-albaniji-koja-radi-sve-da-ude-u-eu-a-cijena-je-1360823 [printLink] => /vijesti/svijet/pakleni-dogovor-ili-albanski-guantanamo-italija-salje-migrante-albaniji-koja-radi-sve-da-ude-u-eu-a-cijena-je-1360823?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 367961 [name] => migranti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => migranti [link] => /tag/migranti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 686083 [name] => Giorgia Meloni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-29 18:17:18 [main_article_id] => 0 [alias] => giorgia-meloni [link] => /tag/giorgia-meloni ) [2] => stdClass Object ( [id] => 707493 [name] => prihvatni centri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-26 23:01:18 [main_article_id] => 0 [alias] => prihvatni-centri [link] => /tag/prihvatni-centri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 746618 [name] => Italija - Albanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-03 17:01:14 [main_article_id] => 0 [alias] => italija-albanija [link] => /tag/italija-albanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI VAMA, VI NAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pakleni‘ dogovor ili ‘albanski Guantanamo‘: Italija šalje migrante Albaniji, koja radi sve da uđe u EU, a cijena je... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/25416435.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/25416435.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26494234.jpg [title] =>

Giorgia Meloni će dogovor predstaviti kao talijansko rješenje za problem migranata

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/26258333.jpg [title] =>

Edi Rama radi sve da se Albanija priključi Uniji

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/25729276.jpg [title] =>

Od početka godine stotinjak je migranata stradalo u prelazu Sredozemlja

Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/02/25729265.jpg [title] =>

Križevi (napravljeni od ostataka brodova kojima su prevožene izbjeglice) na grobljima migranata na talijanskom otoku Lampedusi

 

 

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ustavni sud Albanije ovog je tjedna odobrio sporazum koji Italiji omogućuje da svoje migrante šalje u Albaniju i tamo ih drži dok razmatra njihove zahtjeve za azil. Riječ je o revolucionarnom dogovoru Rima i Tirane koji bi mogle slijediti i druge europske zemlje.

Predmet sporazuma su migranti i izbjeglice koje u Sredozemnom moru spase talijanska mornarica, obalna straža i policijski brodovi. Migranti će se najprije registrirati za azil i na daljinu iznijeti svoje slučajeve talijanskim sucima, a potom će rješenje zahtjeva – što može potrajati mjesecima - čekati u albanskim prihvatnim centrima.

Kako piše New York Times, dogovor će omogućiti izgradnju dvaju prihvatnih centara oko albanske luke Shengjin, koji mogu primiti odjednom do 3000 migranata. One migrante čiji zahtjevi za azil budu odbijeni Albanija bi protjerala u njihove domovine. Iznimka su djeca, trudnice, bolesnici i drugi migranti označeni kao "ranjivi". Kako je izjavila talijanska vlada, takvi subjekti neće ići u albanske prihvatne centre, već će biti odvedeni izravno u Italiju na obradu, dok će svi drugi rješenje svojih zahtjeva čekati u Albaniji.

"Dogovor je dio višestrukih napora talijanske vlade da zaustavi migraciju, posebno prelazak Sredozemnog mora, šaljući poruku da mnogim nedokumentiranim migrantima neće biti dopušten izravan ulazak u Italiju, čak ni privremeno", konstatira NYT.

‘Suptilna‘ ucjena

Čelnici dviju zemalja, talijanska premijerka Giorgia Meloni i njezin albanski kolega Edi Rama, ovaj su sporazum potpisali još lani u studenome, ali ga je tada osporila albanska oporba, tvrdeći da krši Ustav zemlje. Stoga je Ustavni sud Albanije u prosincu suspendirao ratifikaciju sporazuma do ocjene njegove ustavnosti, da bi mu ovog tjedna konačno dao zeleno svjetlo, presudivši u korist premijera Rame i njegove Socijalističke partije koja u parlamentu ima 75 od 140 zastupničkih mjesta.

---

image

Giorgia Meloni će dogovor predstaviti kao talijansko rješenje za problem migranata

Afp
---

U Italiji je 24. siječnja sporazum odobrio donji dom parlamenta (sa 155 prema 115 glasova, uz dva suzdržana zastupnika), te je poslan u Senat, gdje će gotovo sigurno proći jer desničarska koalicija premijerke Meloni ima stabilnu većinu. A koja je albanska motivacija za ovaj migrantski aranžman s Italijom? Tu su svjetski mediji više-manje jednoglasni:

"U zamjenu za podršku albanskog premijera po pitanju migracija, gospođa Meloni je rekla da će učiniti sve što je u njenoj moći da podrži ulazak Albanije u Europsku uniju", piše NYT, dok Associated Press (AP) navodi da se "Albanija nada pridruživanju bloku, a Italija snažno podupire njezinu kandidaturu".

Drugim riječima, posrijedi je "suptilni" mehanizam najprostije ucjene koju je bogata EU članica ispostavila siromašnoj zemlji željnoj ulaska u eurounijsku obitelj: ti ćeš uzeti moje migrante, a ja ću kazati lijepu riječ za tebe u Bruxellesu.

‘Hrabri europski duh‘

Dakako, talijanska premijerka Meloni taj je aranžman zamotala u ružičasti celofan. Kad je lani predstavljala sporazum, nazvala ga je "dobrim primjerom", odnosno "modelom suradnje između EU i ne-EU zemalja u upravljanju migracijskim tokovima", zaključivši da je postignut u "hrabrom europskom duhu".

Dogovor Italije i Albanije podržala je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kao važnu inicijativu za rješavanje pitanja migracija, okrstivši ga "primjerom nestandardnog razmišljanja, temeljenog na pravednoj podjeli odgovornosti s trećim zemljama". Međutim, organizacije za ljudska prava kritiziraju sporazum. Navodeći da je inspiriran nedavnim pokušajima britanske vlade da svoje tražitelje azila deportira u Ruandu dok rješava njihove zahtjeve, ljudskopravaške udruge podsjećaju da su britanski sudovi odbili taj prijedlog vlade u Londonu.

---

image

Edi Rama radi sve da se Albanija priključi Uniji

Afp
---

Neki kritičari tvrde kako bi bilo teško osigurati da migranti u Albaniji imaju istu razinu prava kao što bi imali u Italiji, dok su drugi zabrinuti što Italija svoje međunarodne obveze "prepušta vanjskim suradnicima". Još u studenome, čim su objavljeni detalji o ovom dogovoru, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović upozorila je na "zabrinjavajući europski trend prema eksternalizaciji odgovornosti za azil".

"Mjere eksternalizacije značajno povećavaju rizik od izlaganja izbjeglica, tražitelja azila i migranata kršenju ljudskih prava. Prebacivanje odgovornosti izvan svojih granica od strane nekih država također potiče druge da učine isto, što riskira stvaranje domino efekta koji bi mogao potkopati europski i globalni sustav međunarodne zaštite", objavila je tada Mijatović, dodavši da bi dogovor mogao "produžiti patnju" migranata.

Cijena? 600 milijuna eura

Sporazum je kritizirala i talijanska opozicija, osobito Demokratska stranka koja se veže uz lijevi centar. Njihovi su prigovori financijske i moralne prirode.

Kako navodi AP, sporazum bi koštao Italiju oko 600 milijuna eura tijekom pet godina, što uključuje trošak izgradnje prihvatnih centara i obuke osoblja u Albaniji. Talijanska oporba tvrdi da bi se taj novac bolje iskoristio za unapređenje talijanskih centara, označivši dogovor Meloni i Rame kao "skupu propagandnu vježbu uoči europskih izbora ovog lipnja", odnosno kao "sramotan pokušaj da se Albanija pretvori u talijanski ‘Guantanamo‘".

---

image

Od početka godine stotinjak je migranata stradalo u prelazu Sredozemlja

Afp
---

- Ne samo da je sporazum potpuno beskoristan i sumnjivog legitimiteta prema zakonodavstvu Europske unije, već je i neizmjerno skup – kaže za NYT zastupnik Demokratske stranke Matteo Mauri, optuživši premijerku Meloni za "političku propagandu" kojom svoje desničarske birače želi uvjeriti kako ispunjava predizborno obećanje da će "riješiti" pitanje migracija.

Na premijerku se obrušila i demokratska zastupnica Laura Boldrini, bivša glasnogovornica UN-ove agencije za izbjeglice u Italiji, koja je za AP rekla da dogovor predstavlja "PR potez vlade Meloni kako bi talijanskim glasačima ostavila dojam da migranti više ne dolaze u Italiju". Rečena zastupnica posebno je kritizirala preliminarnu provjeru kojoj bi migranti bili podvrgnuti na moru na talijanskim brodovima kako bi se utvrdilo tko se od njih smatra "ranjivim", uključujući maloljetnike bez pratnje, trudnice, ali i žrtve trgovine ljudima i silovanja. Kako smo već naveli, te bi osobe mogle biti dovedene na obradu direktno u Italiju, bez odlaska u albanske centre.

- Kažu, jer to nigdje ne piše, da se (u Albaniju) neće slati žrtve trgovine ljudima, žene žrtve silovanja, torture. Ali kako će ih odrediti i pregledati? Nije da im to piše na licima - rekla je Boldrini.

Godišnje 36 tisuće migranata

Prema ovom sporazumu, Italija bi u Albaniju godišnje slala oko 36.000 migranata. Premda je to manje od četvrtine migrantskog ljudstva koje godišnje stiže u Italiju, talijanske vlasti smatraju da će ovaj aranžman dovoljno rasteretiti njihove službe koje rješavaju migrantske zahtjeve.

Analitičari ističu da će biti zanimljivo pratiti razvoj ovog plana, jer bi i druge bogate EU članice mogle slijediti talijanski manevar, što znači da bi siromašnije europske zemlje – osobito one koje još nisu ušle u EU, a to žele - mogle postati svojevrsne "migrantske tampon zone" za bogate zemlje.

---

image

Križevi (napravljeni od ostataka brodova kojima su prevožene izbjeglice) na grobljima migranata na talijanskom otoku Lampedusi

 

 

Afp
---

Kako piše NYT, na saslušanjima u talijanskom Senatu ranije ovog mjeseca neki su stručnjaci rekli da bi sporazum mogao postati ogledni model koji bi se za početak mogao preslikati u Libiji i Tunisu, dok su drugi "izrazili sumnju u poruku koju Italija šalje Europi".

Prema podacima talijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, prošle godine se na talijanske obale iskrcalo više od 157.000 migranata, mahom iz Afrike ili Azije – većinom stižu brodovima upravo iz Tunisa i Libije – što je porast od 50 posto u odnosu 2022. godinu, kada je Italija primila 105.000 migranata. Pritom više od dvije trećine migranata završi na talijanskom otoku Lampedusu, koji već odavno "puca po šavovima".

Međunarodna organizacija za migracije ovog je tjedna objavila da je od početka 2024. u Sredozemnom moru gotovo 100 ljudi "umrlo ili nestalo", dok se lani u tim opasnim sredozemnim plovidbama utopilo više od 3000 migranata.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp  Afp Afp Afp Afp
Afp
Afp

Giorgia Meloni će dogovor predstaviti kao talijansko rješenje za problem migranata

Afp

Edi Rama radi sve da se Albanija priključi Uniji

Afp

Od početka godine stotinjak je migranata stradalo u prelazu Sredozemlja

Afp

Križevi (napravljeni od ostataka brodova kojima su prevožene izbjeglice) na grobljima migranata na talijanskom otoku Lampedusi

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/pakleni-dogovor-ili-albanski-guantanamo-italija-salje-migrante-albaniji-koja-radi-sve-da-ude-u-eu-a-cijena-je-1360823 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=54d1575f5b9eccc766e47e1378aa4a6bc163b964 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pakleni%E2%80%98+dogovor+ili+%E2%80%98albanski+Guantanamo%E2%80%98%3A+Italija+%C5%A1alje+migrante+Albaniji%2C+koja+radi+sve+da+u%C4%91e+u+EU%2C+a+cijena+je...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpakleni-dogovor-ili-albanski-guantanamo-italija-salje-migrante-albaniji-koja-radi-sve-da-ude-u-eu-a-cijena-je-1360823 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpakleni-dogovor-ili-albanski-guantanamo-italija-salje-migrante-albaniji-koja-radi-sve-da-ude-u-eu-a-cijena-je-1360823 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MI VAMA, VI NAMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetMI VAMA, VI NAMA

‘Pakleni‘ dogovor ili ‘albanski Guantanamo‘: Italija šalje migrante Albaniji, koja radi sve da uđe u EU, a cijena je...

Piše dAMIR pILIĆ
3. veljače 2024. - 17:00

Ustavni sud Albanije ovog je tjedna odobrio sporazum koji Italiji omogućuje da svoje migrante šalje u Albaniju i tamo ih drži dok razmatra njihove zahtjeve za azil. Riječ je o revolucionarnom dogovoru Rima i Tirane koji bi mogle slijediti i druge europske zemlje.

Predmet sporazuma su migranti i izbjeglice koje u Sredozemnom moru spase talijanska mornarica, obalna straža i policijski brodovi. Migranti će se najprije registrirati za azil i na daljinu iznijeti svoje slučajeve talijanskim sucima, a potom će rješenje zahtjeva – što može potrajati mjesecima - čekati u albanskim prihvatnim centrima.

Kako piše New York Times, dogovor će omogućiti izgradnju dvaju prihvatnih centara oko albanske luke Shengjin, koji mogu primiti odjednom do 3000 migranata. One migrante čiji zahtjevi za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 02:21