StoryEditorOCM
Svijeta zabrana?

Ovo je alarmantno: ‘Premašili smo granice onečišćenja! Sve oko nas puno je otrovnih kemikalija. Ima ih u vodi, hrani, pelenama...‘

Piše Ljubica Vuko
25. travnja 2023. - 07:34
Proizvodnju kemikalija u EU-u čini 30 tisuća poduzeća, od kojih je 95 posto malih i srednjih, izravno zapošljava oko 1,2 milijuna ljudi, a neizravno 3,6 milijuna  Berke Bayur/Anadolu Agency Via Afp

Ne ostvaruje se plan Europske unije o zabrani više toksičnih kemikalija nego bilo gdje drugdje u svijetu, upozorile su nevladine organizacije ClientEarth i European Environmental Bureau (EEB).

Podsjećaju kako je točno prije godinu dana, 25. travnja 2022., Europska komisija najavila da će ubrzo zabraniti tisuće najopasnijih kemikalija koje se još uvijek nalaze u proizvodima široke potrošnje i pridonose rastućoj neplodnosti i ozbiljnim bolestima ljudi, te su štetne za okoliš.

Brojni mediji diljem svijeta izvijestili su o tom “planu ograničenja” kao prvom koraku u preobrazbi te situacije u okviru EU zakonodavstva o kemikalijama, a na tragu strategije održivosti u području kemikalija i prelasku na netoksični okoliš, kao dijelu europskog zelenog plana.

Prema planu zabranila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:35