stdClass Object ( [id] => 1174138 [title] => Ovisnost o ruskim energentima natjerao Europu da se okrene brzom prelasku na obnovljive izvore energije. No, je li to uopće moguće? [alias] => ovisnost-o-ruskim-energentima-natjerao-europu-da-se-okrene-brzom-prelasku-na-obnovljive-izvore-energije-no-je-li-to-uopce-moguce [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Europa se oslanja na plin i nuklearnu energiju kao bitan dio energetskog prijelaza s fosilnih goriva teških ugljika poput nafte i ugljena. No otkad je napadnuta Ukrajina, ovisnost Europe o ruskom plinu potaknula je iznenadnu potrebu za na energetskom neovisnošću, posebno putem obnovljivih izvora energije.

Njemački ministar financija Christian Lindner, iz neoliberalnog FDP-a, sada obnovljive izvore energije naziva "energijama slobode", dok ih kancelar Olaf Scholz zove "ključnim za sigurnost". "Što brže napredujemo s širenjem obnovljivih izvora energije, to bolje", rekao je Scholz nekoliko dana nakon invazije, prenosi Deutsche Welle.

Ipak, u ovom trenutku Njemačka se oslanja na Rusiju i za naftu i za najmanje 50 posto svog plina. Prema nekim procjenama, to ispadne oko 700 milijuna dolara dnevno. Postotak je prije bio i veći, ali Rusija od prošle godine smanjuje svoju opskrbu Europe plinom, istaknula je Međunarodna energetska agencija u nedavnom izvješću.

Kao odgovor, koalicija Stand with Ukraine, koja se sastoji od stotina organizacija širom svijeta, uključujući ekološke grupe Greenpeace i 350.org, pozvala je na zabranu uvoza ruske energije. Otišla je i korak dalje pozivajući svjetske vlade da prekinu proizvodnju fosilnih goriva — i da "upravljaju prijelazom na čistu i sigurnu obnovljivu energiju na brz i pošten način".

"Putin je namjerno naoružavao fosilni plin kako bi povećao svoju postojeću energetsku dominaciju nad Europskom unijom", navela je koalicija kada je u petak objavila pismo kako bi "okončala globalnu ovisnost o fosilnim gorivima". Dodali su da je Putin koristio plin i naftu "kako bi potaknuo teror eskalirajućim nasiljem, naglašavajući ulogu sustava fosilnih goriva u pokretanju sukoba". Napominjući da 40 posto ruskog saveznog proračuna dolazi od nafte i plina - koji također čine 60 posto ruskog izvoza - koalicija je pozvala na "hrabre korake prema radikalnoj dekarbonizaciji naših društava".

Objavljivanje krajnje upozoravajućeg klimatskog izvješća IPCC-a u ponedjeljak dalo je daljnji poticaj za tranziciju prema čistoj energiji. Ali imamo li sredstva za ubrzano širenje obnovljivih izvora energije?

---

---

Pitanje energetske neovisnosti ostaje podijeljeno između dva tabora: treba li samodostatnost dolaziti iz drugih lokalnih ili "prijateljskih" plinskih, ili čak nuklearnih izvora, što znači diverzifikaciju; ili putem ambicioznije energetske neovisnosti postignute lokalnim izvorima čiste energije poput vjetra i sunca, što će reći dekarbonizacijom?

Ova podjela bila je očita u detaljnom planu Međunarodne energetske agencije od 10 točaka, objavljenom u četvrtak, za smanjenje oslanjanja EU na ruski prirodni plin do sljedeće zime. Iako je plan djelomično usredotočen na dekarbonizaciju kroz veće korištenje obnovljivih izvora, on također zahtijeva veću diverzifikaciju plina - i predlaže privremeno odgodu zatvaranja pet nuklearnih reaktora u Europi.

"Kratkoročno, jedina prava opcija je diverzifikacija", rekao je David Victor, profesor inovacija i javne politike na Školi za globalnu politiku i strategiju na Sveučilištu California San Diego. Iako je uvjeren da se obnovljivi izvori energije mogu povećati u srednjem roku, posebno vjetroelektrana na moru, kaže da će politički otpor prema velikim vjetroelektranama, na primjer, zaustaviti značajnu ekspanziju u bližoj budućnosti. "Ne vidim da bi vlade realno uklanjale te prepreke", objasnio je, poručivši da će to rezultirati negativnim posljedicama za širu populaciju.

---

---

Ali za britanski istraživački centar za klimu Carbon Tracker, argument da bi Europa mogla ograničiti svoju ovisnost o ruskom plinu diverzifikacijom u lokalne izvore "premošćivanja" fosilnih goriva i uvozom tekućeg prirodnog plina, također poznatog kao LNG, iz SAD-a i drugdje, nije ni realno ni isplativo. Početni problem je dugo vrijeme, koje može trajati desetljećima, potrebno za izgradnju novih plinskih terminala i izvorišta lokalnih nalazišta, što znači da trenutni pritisci na cijene neće biti razriješeni, navodi se na blogu Carbon Tracker.

Nasuprot tome, postojeći izvori energije sunca i vjetra mogu se značajno povećati kao dio postojećih politika dekarbonizacije. To se može učiniti isplativije u skladu s naglim padom cijena obnovljive energije. "Obnovljivi izvori energije su već jeftinija ulaganja od postojećih plinskih kapaciteta", rekao je Jonathan Sims, viši analitičar u Carbon Trackeru. Dodao je da će troškovi skladištenja baterija također biti financijski konkurentni do 2030., što znači da će varijabilna proizvodnja energije vjetra i sunca biti manji problem.

Ketan Joshi, autor iz Osla i komunikator o klimatskim znanostima, rekao je da već imamo "snažno znanje o tome kako integrirati vjetar i solarnu energiju u složene, međusobno povezane mrežne sustave", dodajući da je to "svakako tehnički i ekonomski održivo". Poput Victora, Joshi upozorava da će "prepreke biti političke i društvene", uključujući i navođenje "zajednica i regija koje ugošćuju nove tehnologije" da prihvate tranziciju.

Sims, pak, vidi "brojne prepreke" ambicioznijem pokretanju dekarbonizacije kao "povezane s politikom", a ne kao ekonomske ili tehničke. Jedan kamen spoticanja su vrlo dugotrajni regulatorni procesi odobrenja za projekte vjetra i solarne energije - koji u Italiji, na primjer, traju čak sedam godina, prema Simsovim riječima, ostavljajući zemlju daleko od kapaciteta čiste energije potrebnih za postizanje klimatskih ciljeva. To, rekao je, može uzrokovati da investitori preferiraju pojedinačne "velike novogradnje plinskih projekata" jer je za njih lakše dobiti odobrenje od brojnih "manjih vjetroelektrana ili solarnih farmi". No, nekoliko država članica EU-a želi opustiti ili pojednostaviti procese planiranja i regulacije kako bi "ubrzale stope korištenja niskih ugljičnih kapaciteta", rekao je Sims. Trenutna kriza će vjerojatno ubrzati ovo popuštanje.

---

image
Mischa Keijser/ AFP
---

Dakle, kakva se potrošnja energije može dekarbonizirati u kratkom roku kako bi se smanjilo oslanjanje na plin? "Elektrifikacija domova, automobila, industrije i zgrada od vitalnog je značaja za uklanjanje potražnje za plinom", rekao je Ketan Joshi. "Ovo nisu kao električne mreže; ne treba vam nikakav 'most'. Samo trebate zamijeniti plinsku infrastrukturu za čistu energiju." Samo u Njemačkoj zgrade generiraju oko četvrtine emisija stakleničkih plinova svojom potrošnjom energije temeljenom na fosilnim gorivima - posebno grijanjem.

Kako bi se smanjila ovisnost o energentima iz Rusije i ublažile klimatske promjene, njemački institut za zaštitu okoliša Wuppertal Institute ovog je tjedna objavio studiju, koju je naručio Greenpeace, koja pokazuje kako se grijanje može u potpunosti preokrenuti na obnovljive izvore do 2035. Ključ će biti zamjena električnih podizača topline, koje se sada pokreću na plin i ulje najčešće napajane ruskim fosilnim gorivima, za on pokretane od obnovljivih izvora. “Pametna strategija usmjerena na povećanje učinkovitosti i širenje obnovljivih izvora ne samo da smanjuje rizike u opskrbi”, stoji u priopćenju Instituta, dodajući da bi tranzicija bila i “ekonomski vrlo atraktivna za kućanstva, poduzeća i javne institucije”.

Za ekološkog aktivista i autora Billa McKibbena, veći dio Europe mogao bi prijeći na toplinske pumpe. "Predsjednik Biden trebao bi se odmah pozvati na Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi natjerao američke proizvođače da počnu proizvoditi električne toplinske pumpe u većoj količini, kako bismo ih mogli isporučiti u Europu gdje se mogu instalirati na vrijeme kako bi dramatično smanjili Putinovu moć", napisao je ovaj tjedan.

---

image
Jean-baptiste Premat/ AFP
---

Dok David Victor inzistira da će kratkoročno biti nužni raznoliki izvori plina, uključujući uvezeni LNG koji se isporučuje na plutajućim terminalima, ako EU želi brzo prestati s ruskim ugljikovodnicima, Jonathan Sims sugerira da se dekarbonizacija također može agresivno provoditi. Iako je plin "igrao vrijednu ulogu" u početnoj tranziciji s energije na ugljen, za Simsa se ova "kratkoročna uloga ne smije produžiti" jer će zahtijevati opsežna ulaganja u infrastrukturu velikih razmjera koja neće dati povrat.

Izgradnja elektroenergetskog sustava na temelju "obnovljivih izvora energije s nižim troškovima i nižim rizikom" je "prilika da u konačnici postanemo samodostatni s našim zalihama energije", rekao je, dodajući da će taj pristup ubrzati napredak prema ciljevima neto nulte emisije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => katalizator zvan putin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => katalizator zvan putin 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-09 14:36:54 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-09 15:17:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-09 15:17:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/09\/21201648.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/09\/21201652.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/09\/21201654.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Romain Longieras\/ AFP","Jean-baptiste Premat\/ AFP","Mischa Keijser\/ AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_21201648_1920.jpg":"1920x1080","k_21201648_1280.jpg":"1280x1280","k_21201648_1024.jpg":"1024x1024","k_21201648_640.jpg":"640x640","k_21201648_480.jpg":"480x480","k_21201648_340.jpg":"340x340","k_21201648_220.jpg":"220x220","o_21201648_1280.jpg":"1280x852","o_21201648_1024.jpg":"1024x682","o_21201648_640.jpg":"640x426","o_21201648_480.jpg":"480x319","o_21201648_340.jpg":"340x226","o_21201648_220.jpg":"220x146","h_21201648_1280.jpg":"1280x854","h_21201648_1024.jpg":"1024x683","h_21201648_640.jpg":"640x427","h_21201648_480.jpg":"480x320","h_21201648_340.jpg":"340x227","h_21201648_220.jpg":"220x147","pp_21201648_1280.jpg":"1006x1280","pp_21201648_1024.jpg":"805x1024","pp_21201648_640.jpg":"503x640","pp_21201648_480.jpg":"377x480","pp_21201648_340.jpg":"267x340","pp_21201648_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21201652_1920.jpg":"1920x1080","k_21201652_1280.jpg":"1280x1280","k_21201652_1024.jpg":"1024x1024","k_21201652_640.jpg":"640x640","k_21201652_480.jpg":"480x480","k_21201652_340.jpg":"340x340","k_21201652_220.jpg":"220x220","o_21201652_1280.jpg":"1280x852","o_21201652_1024.jpg":"1024x682","o_21201652_640.jpg":"640x426","o_21201652_480.jpg":"480x319","o_21201652_340.jpg":"340x226","o_21201652_220.jpg":"220x146","h_21201652_1280.jpg":"1280x854","h_21201652_1024.jpg":"1024x683","h_21201652_640.jpg":"640x427","h_21201652_480.jpg":"480x320","h_21201652_340.jpg":"340x227","h_21201652_220.jpg":"220x147","pp_21201652_1280.jpg":"1006x1280","pp_21201652_1024.jpg":"805x1024","pp_21201652_640.jpg":"503x640","pp_21201652_480.jpg":"377x480","pp_21201652_340.jpg":"267x340","pp_21201652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x678","hd_21201654_1920.jpg":"1920x1080","k_21201654_1280.jpg":"1280x1280","k_21201654_1024.jpg":"1024x1024","k_21201654_640.jpg":"640x640","k_21201654_480.jpg":"480x480","k_21201654_340.jpg":"340x340","k_21201654_220.jpg":"220x220","o_21201654_1280.jpg":"1280x847","o_21201654_1024.jpg":"1024x678","o_21201654_640.jpg":"640x423","o_21201654_480.jpg":"480x317","o_21201654_340.jpg":"340x225","o_21201654_220.jpg":"220x145","h_21201654_1280.jpg":"1280x854","h_21201654_1024.jpg":"1024x683","h_21201654_640.jpg":"640x427","h_21201654_480.jpg":"480x320","h_21201654_340.jpg":"340x227","h_21201654_220.jpg":"220x147","pp_21201654_1280.jpg":"1006x1280","pp_21201654_1024.jpg":"805x1024","pp_21201654_640.jpg":"503x640","pp_21201654_480.jpg":"377x480","pp_21201654_340.jpg":"267x340","pp_21201654_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15015893 Threads: 2 Questions: 3151550582 Slow queries: 7035530 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234989901 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ovisnost-o-ruskim-energentima-natjerao-europu-da-se-okrene-brzom-prelasku-na-obnovljive-izvore-energije-no-je-li-to-uopce-moguce-1174138 [printLink] => /vijesti/svijet/ovisnost-o-ruskim-energentima-natjerao-europu-da-se-okrene-brzom-prelasku-na-obnovljive-izvore-energije-no-je-li-to-uopce-moguce-1174138?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 623554 [name] => fosilna goriva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-21 09:39:16 [main_article_id] => 0 [alias] => fosilna-goriva [link] => /tag/fosilna-goriva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 451601 [name] => obnovljivi izvori energije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obnovljivi-izvori-energije [link] => /tag/obnovljivi-izvori-energije ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642630 [name] => zelena tranzicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-01 16:31:23 [main_article_id] => 0 [alias] => zelena-tranzicija [link] => /tag/zelena-tranzicija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 372676 [name] => sankcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije [link] => /tag/sankcije ) [6] => stdClass Object ( [id] => 344269 [name] => rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rat [link] => /tag/rat ) [7] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => katalizator zvan putin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovisnost o ruskim energentima natjerao Europu da se okrene brzom prelasku na obnovljive izvore energije. No, je li to uopće moguće? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21201648.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Romain Longieras/ AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21201648.jpg [title] => Romain Longieras/ AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21201652.jpg [title] => Jean-baptiste Premat/ AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21201654.jpg [title] => Mischa Keijser/ AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Europa se oslanja na plin i nuklearnu energiju kao bitan dio energetskog prijelaza s fosilnih goriva teških ugljika poput nafte i ugljena. No otkad je napadnuta Ukrajina, ovisnost Europe o ruskom plinu potaknula je iznenadnu potrebu za na energetskom neovisnošću, posebno putem obnovljivih izvora energije.

Njemački ministar financija Christian Lindner, iz neoliberalnog FDP-a, sada obnovljive izvore energije naziva "energijama slobode", dok ih kancelar Olaf Scholz zove "ključnim za sigurnost". "Što brže napredujemo s širenjem obnovljivih izvora energije, to bolje", rekao je Scholz nekoliko dana nakon invazije, prenosi Deutsche Welle.

Ipak, u ovom trenutku Njemačka se oslanja na Rusiju i za naftu i za najmanje 50 posto svog plina. Prema nekim procjenama, to ispadne oko 700 milijuna dolara dnevno. Postotak je prije bio i veći, ali Rusija od prošle godine smanjuje svoju opskrbu Europe plinom, istaknula je Međunarodna energetska agencija u nedavnom izvješću.

Kao odgovor, koalicija Stand with Ukraine, koja se sastoji od stotina organizacija širom svijeta, uključujući ekološke grupe Greenpeace i 350.org, pozvala je na zabranu uvoza ruske energije. Otišla je i korak dalje pozivajući svjetske vlade da prekinu proizvodnju fosilnih goriva — i da "upravljaju prijelazom na čistu i sigurnu obnovljivu energiju na brz i pošten način".

"Putin je namjerno naoružavao fosilni plin kako bi povećao svoju postojeću energetsku dominaciju nad Europskom unijom", navela je koalicija kada je u petak objavila pismo kako bi "okončala globalnu ovisnost o fosilnim gorivima". Dodali su da je Putin koristio plin i naftu "kako bi potaknuo teror eskalirajućim nasiljem, naglašavajući ulogu sustava fosilnih goriva u pokretanju sukoba". Napominjući da 40 posto ruskog saveznog proračuna dolazi od nafte i plina - koji također čine 60 posto ruskog izvoza - koalicija je pozvala na "hrabre korake prema radikalnoj dekarbonizaciji naših društava".

Objavljivanje krajnje upozoravajućeg klimatskog izvješća IPCC-a u ponedjeljak dalo je daljnji poticaj za tranziciju prema čistoj energiji. Ali imamo li sredstva za ubrzano širenje obnovljivih izvora energije?

---

---

Pitanje energetske neovisnosti ostaje podijeljeno između dva tabora: treba li samodostatnost dolaziti iz drugih lokalnih ili "prijateljskih" plinskih, ili čak nuklearnih izvora, što znači diverzifikaciju; ili putem ambicioznije energetske neovisnosti postignute lokalnim izvorima čiste energije poput vjetra i sunca, što će reći dekarbonizacijom?

Ova podjela bila je očita u detaljnom planu Međunarodne energetske agencije od 10 točaka, objavljenom u četvrtak, za smanjenje oslanjanja EU na ruski prirodni plin do sljedeće zime. Iako je plan djelomično usredotočen na dekarbonizaciju kroz veće korištenje obnovljivih izvora, on također zahtijeva veću diverzifikaciju plina - i predlaže privremeno odgodu zatvaranja pet nuklearnih reaktora u Europi.

"Kratkoročno, jedina prava opcija je diverzifikacija", rekao je David Victor, profesor inovacija i javne politike na Školi za globalnu politiku i strategiju na Sveučilištu California San Diego. Iako je uvjeren da se obnovljivi izvori energije mogu povećati u srednjem roku, posebno vjetroelektrana na moru, kaže da će politički otpor prema velikim vjetroelektranama, na primjer, zaustaviti značajnu ekspanziju u bližoj budućnosti. "Ne vidim da bi vlade realno uklanjale te prepreke", objasnio je, poručivši da će to rezultirati negativnim posljedicama za širu populaciju.

---

---

Ali za britanski istraživački centar za klimu Carbon Tracker, argument da bi Europa mogla ograničiti svoju ovisnost o ruskom plinu diverzifikacijom u lokalne izvore "premošćivanja" fosilnih goriva i uvozom tekućeg prirodnog plina, također poznatog kao LNG, iz SAD-a i drugdje, nije ni realno ni isplativo. Početni problem je dugo vrijeme, koje može trajati desetljećima, potrebno za izgradnju novih plinskih terminala i izvorišta lokalnih nalazišta, što znači da trenutni pritisci na cijene neće biti razriješeni, navodi se na blogu Carbon Tracker.

Nasuprot tome, postojeći izvori energije sunca i vjetra mogu se značajno povećati kao dio postojećih politika dekarbonizacije. To se može učiniti isplativije u skladu s naglim padom cijena obnovljive energije. "Obnovljivi izvori energije su već jeftinija ulaganja od postojećih plinskih kapaciteta", rekao je Jonathan Sims, viši analitičar u Carbon Trackeru. Dodao je da će troškovi skladištenja baterija također biti financijski konkurentni do 2030., što znači da će varijabilna proizvodnja energije vjetra i sunca biti manji problem.

Ketan Joshi, autor iz Osla i komunikator o klimatskim znanostima, rekao je da već imamo "snažno znanje o tome kako integrirati vjetar i solarnu energiju u složene, međusobno povezane mrežne sustave", dodajući da je to "svakako tehnički i ekonomski održivo". Poput Victora, Joshi upozorava da će "prepreke biti političke i društvene", uključujući i navođenje "zajednica i regija koje ugošćuju nove tehnologije" da prihvate tranziciju.

Sims, pak, vidi "brojne prepreke" ambicioznijem pokretanju dekarbonizacije kao "povezane s politikom", a ne kao ekonomske ili tehničke. Jedan kamen spoticanja su vrlo dugotrajni regulatorni procesi odobrenja za projekte vjetra i solarne energije - koji u Italiji, na primjer, traju čak sedam godina, prema Simsovim riječima, ostavljajući zemlju daleko od kapaciteta čiste energije potrebnih za postizanje klimatskih ciljeva. To, rekao je, može uzrokovati da investitori preferiraju pojedinačne "velike novogradnje plinskih projekata" jer je za njih lakše dobiti odobrenje od brojnih "manjih vjetroelektrana ili solarnih farmi". No, nekoliko država članica EU-a želi opustiti ili pojednostaviti procese planiranja i regulacije kako bi "ubrzale stope korištenja niskih ugljičnih kapaciteta", rekao je Sims. Trenutna kriza će vjerojatno ubrzati ovo popuštanje.

---

image
Mischa Keijser/ AFP
---

Dakle, kakva se potrošnja energije može dekarbonizirati u kratkom roku kako bi se smanjilo oslanjanje na plin? "Elektrifikacija domova, automobila, industrije i zgrada od vitalnog je značaja za uklanjanje potražnje za plinom", rekao je Ketan Joshi. "Ovo nisu kao električne mreže; ne treba vam nikakav 'most'. Samo trebate zamijeniti plinsku infrastrukturu za čistu energiju." Samo u Njemačkoj zgrade generiraju oko četvrtine emisija stakleničkih plinova svojom potrošnjom energije temeljenom na fosilnim gorivima - posebno grijanjem.

Kako bi se smanjila ovisnost o energentima iz Rusije i ublažile klimatske promjene, njemački institut za zaštitu okoliša Wuppertal Institute ovog je tjedna objavio studiju, koju je naručio Greenpeace, koja pokazuje kako se grijanje može u potpunosti preokrenuti na obnovljive izvore do 2035. Ključ će biti zamjena električnih podizača topline, koje se sada pokreću na plin i ulje najčešće napajane ruskim fosilnim gorivima, za on pokretane od obnovljivih izvora. “Pametna strategija usmjerena na povećanje učinkovitosti i širenje obnovljivih izvora ne samo da smanjuje rizike u opskrbi”, stoji u priopćenju Instituta, dodajući da bi tranzicija bila i “ekonomski vrlo atraktivna za kućanstva, poduzeća i javne institucije”.

Za ekološkog aktivista i autora Billa McKibbena, veći dio Europe mogao bi prijeći na toplinske pumpe. "Predsjednik Biden trebao bi se odmah pozvati na Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi natjerao američke proizvođače da počnu proizvoditi električne toplinske pumpe u većoj količini, kako bismo ih mogli isporučiti u Europu gdje se mogu instalirati na vrijeme kako bi dramatično smanjili Putinovu moć", napisao je ovaj tjedan.

---

image
Jean-baptiste Premat/ AFP
---

Dok David Victor inzistira da će kratkoročno biti nužni raznoliki izvori plina, uključujući uvezeni LNG koji se isporučuje na plutajućim terminalima, ako EU želi brzo prestati s ruskim ugljikovodnicima, Jonathan Sims sugerira da se dekarbonizacija također može agresivno provoditi. Iako je plin "igrao vrijednu ulogu" u početnoj tranziciji s energije na ugljen, za Simsa se ova "kratkoročna uloga ne smije produžiti" jer će zahtijevati opsežna ulaganja u infrastrukturu velikih razmjera koja neće dati povrat.

Izgradnja elektroenergetskog sustava na temelju "obnovljivih izvora energije s nižim troškovima i nižim rizikom" je "prilika da u konačnici postanemo samodostatni s našim zalihama energije", rekao je, dodajući da će taj pristup ubrzati napredak prema ciljevima neto nulte emisije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Romain Longieras/ AFP Jean-baptiste Premat/ AFP Mischa Keijser/ AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ovisnost-o-ruskim-energentima-natjerao-europu-da-se-okrene-brzom-prelasku-na-obnovljive-izvore-energije-no-je-li-to-uopce-moguce-1174138 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d4140566d2669b9247872a093c9a272b345d377 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovisnost+o+ruskim+energentima+natjerao+Europu+da+se+okrene+brzom+prelasku+na+obnovljive+izvore+energije.+No%2C+je+li+to+uop%C4%87e+mogu%C4%87e%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovisnost-o-ruskim-energentima-natjerao-europu-da-se-okrene-brzom-prelasku-na-obnovljive-izvore-energije-no-je-li-to-uopce-moguce-1174138 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovisnost-o-ruskim-energentima-natjerao-europu-da-se-okrene-brzom-prelasku-na-obnovljive-izvore-energije-no-je-li-to-uopce-moguce-1174138 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => katalizator zvan putin [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetkatalizator zvan putin

Ovisnost o ruskim energentima natjerao Europu da se okrene brzom prelasku na obnovljive izvore energije. No, je li to uopće moguće?

Piše PSD
9. ožujka 2022. - 16:17

Europa se oslanja na plin i nuklearnu energiju kao bitan dio energetskog prijelaza s fosilnih goriva teških ugljika poput nafte i ugljena. No otkad je napadnuta Ukrajina, ovisnost Europe o ruskom plinu potaknula je iznenadnu potrebu za na energetskom neovisnošću, posebno putem obnovljivih izvora energije.

Njemački ministar financija Christian Lindner, iz neoliberalnog FDP-a, sada obnovljive izvore energije naziva "energijama slobode", dok ih kancelar Olaf Scholz zove "ključnim za sigurnost". "Što brže napredujemo s širenjem obnovljivih izvora energije, to bolje", rekao je Scholz nekoliko dana nakon invazije, prenosi Deutsche Welle.

Ipak, u ovom trenutku Njemačka se oslanja na Rusiju i za naftu i za najmanje 50 posto svog plina. Prema nekim procjenama, to ispadne oko 700 milijuna ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:15