StoryEditorOCM
SvijetNew York Times

Otkriveno kako je Mosad ubacio eksplozivne pagere u Hezbolah, prodala ih je jedna žena, eksploziv nisu mogli uočiti

Piše vijesti sd
6. listopada 2024. - 15:50

U prodajnoj prezentaciji Hezbolahu prije dvije godine nova linija Apollo pagera činila se savršeno prilagođena potrebama skupine s raširenom mrežom paranoidnih boraca.

AR924 pager bio je nešto glomazniji, dizajniran da izdrži uvjete na bojištu. Hvalio se vodootpornim tajvanskim dizajnom i velikom baterijom koja je mogla raditi mjesecima bez punjenja.

Najvažnije od svega, nije postojala opasnost da bi izraelske obavještajne službe mogle pratiti ove uređaje. Vođe Hezbolaha bili su toliko impresionirani da su kupili 5000 primjeraka i počeli ih dijeliti borcima srednje razine i pomoćnom osoblju u veljači.

Nitko od korisnika nije sumnjao da nose vješto izrađenu izraelsku bombu. Čak i nakon što su tisuće uređaja eksplodirale u Libanonu i Siriji, malo tko je shvatio njihovu najzlokobniju značajku: dvostupanjski postupak dekripcije koji je osigurao da većina korisnika drži pager objema rukama kad eksplodira, piše New York Times, prenosi Index.

Prema izraelskim, američkim i bliskoistočnim službenicima, Mosad je 17. rujna daljinski aktivirao ove uređaje, pri čemu je ubijeno ili osakaćeno do 3000 časnika i članova Hezbolaha, većinom onih u pozadinskim ulogama, zajedno s nepoznatim brojem civila.

Ovaj čin špijunaže jedan je od najuspješnijih i najdomišljatijih upada obavještajne službe u nedavnoj povijesti. Ključni detalji operacije tek sada izlaze na vidjelo.

pageri sastavljeni u Izraelu

Izraelski, arapski i američki sigurnosni dužnosnici, političari i diplomati koji su bili upoznati s događajima, za NY Times opisali su dugogodišnji plan koji je uključivao operativce i nesvjesne pomagače u više zemalja. Prema izvješću Washington Posta, napad nije samo devastirao Hezbolahovo vodstvo već je i ohrabrio Izrael da cilja i ubije njegovog glavnog vođu Hasana Nasralaha

 Ideja za operaciju s pagerima nastala je 2022. godine. Dijelovi plana počeli su se slagati više od godinu dana prije Hamasovog napada 7. listopada. Mosad je godinama radio na prodiranju u tu skupinu elektroničkim nadzorom. S vremenom su vođe Hezbolaha naučili brinuti se zbog ranjivosti svoje skupine na izraelski nadzor i hakiranje.

Hezbolah je tražio elektroničke mreže otporne na hakiranje za slanje poruka, a Mosad je osmislio dvije prevare koje bi navele milicijsku skupinu da kupi opremu koju je Mosad dizajnirao i sastavio u Izraelu.

image

Prvi čovjek Mosada David Barnea

Afp

Tempirane eksplozivne radiostanice Mosad je počeo ubacivati u Libanon 2015. godine. Mobilni dvosmjerni radiouređaji sadržavali su prevelike baterije, skrivenu eksplozivnu napravu i prijenosni sustav koji je Izraelu omogućio potpuni pristup komunikacijama Hezbolaha. Tada se pojavila nova prilika - mali pager opremljen snažnim eksplozivom.

Hezbolah je 2023. godine počeo primati ponude za kupnju Apollo pagera s tajvanskom oznakom, svjetski priznatim zaštitnim znakom, bez veza s izraelskim ili židovskim interesima. Tajvanska tvrtka nije imala saznanja o planu, rekli su dužnosnici.

Prodaju pagera dogovorila marketinška dužnosnica

Prodajni govor dolazio je od marketinške dužnosnice kojoj je Hezbolah vjerovao i koja je imala veze s Apollom. Žena čiji identitet i nacionalnost dužnosnici nisu htjeli otkriti bila je bivša predstavnica za Bliski istok u tajvanskoj tvrtki i 2023. godine ona je Hezbolahu ponudilaobusni i pouzdani AR924.

"Jedna od glavnih prodajnih točaka AR924 bila je da se može puniti kabelom. I baterije su bile dugotrajnije", rekao je izraelski dužnosnik.

Marketinška dužnosnica nije imala saznanja o operaciji i nije bila svjesna da su pageri fizički sastavljeni u Izraelu pod nadzorom Mosada, rekli su dužnosnici. Mosadovi pageri, lakši od 100 grama, imali su paket baterija koji je skrivao malu količinu snažnog eksploziva.

image

Južnokorejska policija u sjedištu tvrtke Apollo, proizvođača pagera

Afp

Komponenta bombe bila je toliko pažljivo skrivena da ju je praktički bilo nemoguće otkriti, čak i ako bi uređaj bio rastavljen, rekli su dužnosnici. Oni vjeruju da je Hezbolah rastavljao neke od pagera i možda ih čak rendgenski snimao.

Također je bila nevidljiva mogućnost daljinskog pristupa uređajima. Signal obavještajne službe mogao je izazvati eksploziju tisuća uređaja odjednom. Ali, kako bi se osigurala maksimalna šteta, eksplozija je također mogla biti izazvana posebnim dvostupanjskim postupkom potrebnim za pregled sigurnih poruka koje su bile enkriptirane.

"Trebalo je pritisnuti dva gumba za čitanje poruke", rekao je dužnosnik. U eksploziji korisnicima bi gotovo sigurno "bile ranjene obje ruke", rekao je dužnosnik te bi "bili nesposobni boriti se".

 Netanyahu odobrio napade

Većina visokih izabranih dužnosnika u Izraelu nije bila svjesna ovog potencijala sve do 12. rujna. Tada je premijer Benjamin Netanyahu pozvao obavještajne savjetnike na sastanak kako bi razgovarali o potencijalnim akcijama protiv Hezbolaha.

Prema sažetku sastanka, Mosadovi dužnosnici prvi put su otkrili ono što je bilo jedna od najtajnijih operacija agencije. Do tada su Izraelci postavili tempirane pagere u ruke i džepove tisuća operativaca Hezbolaha.

S eskalacijom krize na jugu Libanona postojala je rastuća opasnost da eksplozivi budu otkriveni. Godine pažljivog planiranja i obmane mogle bi brzo pasti u vodu.

Svi su, uključujući Netanyahua, prepoznali da bi tisuće eksplozivnih pagera mogle nanijeti neviđenu štetu Hezbolahu, ali bi također mogle izazvati žestoku reakciju, uključujući masivnu odmazdu preživjelih vođa Hezbolaha projektilima, s mogućnošću da se Iran uključi u sukob.

image

 Benjamin Netanyahu odobrio je napad pagerima i ubojstvo Nasralaha

Afp

SAD, najbliži saveznik Izraela, nije bio obaviješten o pagerima ni o raspravi o tome hoće li ih aktivirati, rekli su američki dužnosnici. Netanyahu je odobrio aktiviranje uređaja. Tijekom sljedećeg tjedna Mosad je započeo pripreme za detoniranje i pagera i radiouređaja.

U međuvremenu se u Jeruzalemu i Tel Avivu rasprava o kampanji protiv Hezbolaha proširila na još jednu značajnu metu - Nasralaha. Mosad je godinama znao gdje se vođa Hezbolaha nalazi u Libanonu. Ipak, Izraelci su se suzdržavali od napada, sigurni da bi atentat doveo do rata sa skupinom, a možda i s Iranom.

 Ubojstvo Nasralaha

Dana 17. rujna tisuće pagera marke Apollo zvonile su ili vibrirale u isto vrijeme diljem Libanona i Sirije. Kratka rečenica na arapskom pojavila se na zaslonu: "Primili ste enkriptiranu poruku."

Operativci Hezbolaha savjesno su slijedili upute za provjeru kodiranih poruka, pritisnuvši dva gumba. U kućama i trgovinama, u automobilima i na pločnicima eksplozije su im odnosile ruke, šake, prste. Manje od minute kasnije tisuće drugih pagera eksplodirale su daljinskom naredbom, bez obzira na to je li korisnik ikad dotaknuo svoj uređaj. Sljedećeg dana, 18. rujna, stotine radiouređaja eksplodirale su na isti način, ubijajući i sakateći korisnike i prolaznike.

 Dok je Hezbolah teturao, Izrael je ponovno napao, gađajući sjedišta skupine, arsenale i logističke centre bombama od 900 kilograma. Najveći niz zračnih napada dogodio se 27. rujna, 10 dana nakon što su pageri eksplodirali. Napad, usmjeren na ukopani zapovjedni centar u Bejrutu, naredio je Netanyahu dok je putovao u New York na govor u Ujedinjenim narodima.

Sljedećeg dana, 28. rujna, Hezbolah je potvrdio ono što je većina svijeta već znala: Nasralah, vatreni vođa skupine i zakleti neprijatelj Izraela, bio je mrtav, piše New York Times, prenosi Index.

image

Ubojstvo Hasana Nasralaha, veliki je udarac za Hezbolah

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 15:52