StoryEditorOCM
Svijetna pumpu promišljeno

Njemački ADAC porast cijene dizela i benzina na skoro dva eura drži neshvatljivim, savjetuju i kako uštedjeti koji euro

Piše vijesti sd
15. rujna 2023. - 10:14
U Njemačkoj je od 12. rujna litra dizela 1,838 eura, a litra supera E10 u prosjeku stoji 1,889 eura (ilustracija)Afp

U Njemačkoj je ovaj tjedan ponovno poskupjelo gorivo.

Prema analizi ADAC-a od 12. rujna, vozači u nacionalnom prosjeku moraju izdvojiti 1,838 eura za litru dizela, što je povećanje od 5,2 centa u odnosu na prethodni tjedan. Sve skuplji je i Super E10: litra u prosjeku stoji 1,889 eura, što je 1,5 cent više nego prije tjedan dana.

Razlika u cijeni između dizela i Super E10 znatno je smanjena na samo 5,1 cent po litri. Krajem svibnja razlika je iznosila više od 23 centa. Dizel je oporezovan oko 20 centi po litri manje od benzina. Prema procjenama ADAC-a, rast cijena goriva neshvatljiv je na sadašnjoj razini, posebice dizela, piše Fenix-magazin.

image

Prema procjenama ADAC-a, rast cijena goriva neshvatljiv je na sadašnjoj razini

Afp

Cijene nafte sorte Brent porasle su za oko dva dolara, odnosno 92 dolara po barelu u odnosu na prošli tjedan, no to ne opravdava toliki skok cijena. Osim toga, prema mišljenju ADAC-a, cijene na benzinskim crpkama već su mjesecima previsoke.

Osim stila vožnje koji štedi gorivo, evo kako se može brzo uštedjeti na gorivu:

Napunite rezervoar automila navečer umjesto ujutro. Prema studiji ADAC-a, gorivo je obično najjeftinije između 18 i 19 sati te između 21 i 22 sata. Procjena pokazuje da se u to vrijeme može uštedjeti oko 9 centi po litri u odnosu na najskuplje doba dana u 7 ujutro.

Prva benzinska postaja na koju dođete nije uvijek najjeftinija: vozači bi stoga trebali usporediti cijene goriva prije točenja. Razlike u cijenama između benzinskih postaja su i do 7 centi po litri, a u odnosu na benzinske postaje na autocestama i znatno više. Ovo ne samo da štedi novac, već i promiče konkurenciju na tržištu goriva, prenosi Fenix-magazin.

image

Razlike u cijenama između benzinskih postaja su i do 7 centi po litri, a gorivo je obično najjeftinije između 18 i 19 sati te između 21 i 22 sata

Afp

Iako se uštede mjere u centima, ipak kada ih se pomnoži s brojem litara i učestalošću odlazaka na pumpu, mjesečni iznos može biti solidan.

image

Pažljivim biranjem crpki i vremena može se uštedjeti nekoliko eura

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:14