StoryEditorOCM
Svijetliberalizacija

Njemačka na korak do legalizacije kanabisa: ‘To će obuzdati crno tržište i smanjiti kriminal‘

Piše vijesti sd
17. kolovoza 2023. - 06:56

Njemačka vlada odobrila je u srijedu "revolucionarni" zakon koji će omogućiti odraslima da kupuju i posjeduju male količine kanabisa za rekreativnu upotrebu.

Iako zakon još treba da usvoji parlament, odluka se smatra prvim korakom ka tome da Njemačka legalizuje marihuanu. Odluka bi omogućila Nijemcima da posjeduju do 25 grama i uzgajaju najviše tri biljke za osobnu upotrebu, prenosi klix.ba.

Oni bi također mogli kupiti drogu učlanjenjem u neprofitne "kanabis klubove" koji će moći imati najviše 500 članova. Trenutno se kanabis može legalno proizvoditi i koristiti u zemlji za ograničene medicinske potrebe.

Kancelar Olaf Scholz nada se da će zakon obuzdati crno tržište, zaštititi potrošače od kontaminirane marihuane i smanjiti kriminal povezan s drogom, prenosi Euronews.

S druge strane, došlo je do žestokog protivljenja zakonu. Oporbene stranke upozorile su da će to potaknuti upotrebu droge i ugroziti maloljetnike, dok je grupa sudija rekla da će to vjerovatno povećati, a ne smanjiti opterećenje pravosudnog sistema.

Zastupnici će raspravljati o nacrtu po povratku sa ljetne pauze četvrtog dana rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 19:33